Kredi kartı sahipleri kimi zaman bütçelerini aşan harcamalar yapmaları kimi zaman ise beklenmedik ekonomik sorunların ortaya çıkması sonucunda borçlarını ödeyemez duruma gelebiliyorlar. Bu durumda kredi kartlarında önce asgari ödemeler yapılıyor bir süre sonra bunun da yapılamadığı noktaya geliniyor. Gecikmeye düşen kredi kartı borçluları için idari takip ardından ise yasal takip süreçleri işlemeye başlıyor.
Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Ne Olur?
Kredi kartı borcunun asgarisini ya da tamamını ödeyemeyecek duruma gelen kişiler öncelikle borçlarına gecikme faizi yansıtılması durumu ile karşı karşıya kalıyorlar. Bir takvim yılı içerisinde kredi kartı borcunun asgari ödeme tutarının üç kez ödenmemesi durumunda kredi kartı nakit kullanıma kapatılıyor. Ekstre borcunun ödenmesi durumunda kredi kartı yeniden nakit kullanıma açılıyor.
Borcun üst üste üç kez ödenmemesi durumunda ise kredi kartı kullanıma tamamen kapatılıyor. Borcun ödenmesi durumunda yeniden açılmakla birlikte ödeme yapılmaması durumunda yasal takip süreci başlatılıyor. Aynen kredilerde olduğu gibi kredi kartlarında da borcun ödenmemesi ile ilgili olarak 90 günlük süre aşıldığında banka, müşterisine borcunu ödemesi için 7 günlük süre tanıyor. Bu süre içerisinde borç ödendiği takdirde yasal takip süreci durduruluyor. Ödeme yapılmaması durumunda ise yasal takip süreci işletilmeye devam ediliyor.
Kredi Kartı Borcu Yapılandırması Nedir?
Kredi kartı borcu yapılandırması temelde borçlarını ödemekte zorlanan vatandaşlara Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından sunulan bir kolaylık olarak tanımlanabiliyor. Kredi kartı sahipleri borçlarını ödeyemediklerinde borca günlük olarak faiz işlemeye başlıyor. Müşteriler ise ister kısmi ister ellerine geçen bir fırsat sonucu toplu ödeme yapsınlar her koşulda faizin dahil edildiği tutarı ödemek zorunda kalıyorlar. Konunun bu aşamaya gelmemesi için kredi kartı sahiplerine ödeme zorluğu çektikleri takdirde bankaları ile görüşerek kredi kartı borç yapılandırması talep etme imkânı sunuluyor.
Kredi kartı borcu yapılandırması, faizli toplam borcun taksitlendirilmesi şeklinde oluyor. Kredi kartı borcunun ilk ödemesinden sonra borç taksite bölünüyor ve bu sürede kredi kartı kullanıma kapalı oluyor. Bu noktada kredi kartı yalnızca borç yatırmak için ATM’lerde kullanılabiliyor. Kredi kartı borç yapılandırması işleminde taksitler eşit oluyor. Yapılandırma işleminde borç, uygulama dahilindeki vadeye bölünüyor ve yapılandırma ödemelerinde kredi kartının normal ödeme tarihleri dikkate alınmıyor. Ödemeler borç yapılandırılmasının yapıldığı tarihten itibaren başlıyor.
Ziraat Bankası Öncülüğünde Başlayan Kredi Kartı Borç Yapılandırması Büyük İlgi Görüyor
Ödeme zorlukları yaşayan kredi kartı borçlularını rahatlatan haber yılın ilk aylarında bankaların art arda yaptığı açıklamalar ile gelmişti. Ziraat Bankası’nın ilk adımı attığı ardından Vakıfbank’ın da katıldığı kredi kartı borçlarının düşük faizler ile yapılandırılması çalışması, bu konuda sıkıntı yaşayan vatandaşlarımıza uygun taksitli ve faiz oranlı kredilerle, borçlarını bitirebilme imkânı sağlıyor.
Ziraat Bankası ve Vakıfbank, kredi kartı ödeme sorunu yaşayan kişilere Birleştiren İhtiyaç Kredisi adı altında uygun faizli kredi olanağı sağlayacaklarını açıklamıştı. Yapılan açıklamada herhangi bir bankanın kredi kartı ile ilgili olarak ödeme sorunu yaşayan kişilerin Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank şubeleri aracılığı ile başvuruda bulunarak bu kapsamda kredi olanaklarından yararlanabileceği belirtiliyordu.
Kredi kartı ödeme sorunu yaşayan kişiler için büyük bir avantaj sağlayan bu uygulamada, bankadan bankaya farklılık göstermekle birlikte istenilen standart başvuru belgeleri arasında; başvuru sahibinin son 3 aya ait onaylı maaş bordrosu ya da gelir belgesi (onay imzasını atan kişinin yetkisini gösterir imza sirküleri ile birlikte), borçlu olunan bankanın 31 Aralık tarihli borcunu gösteren belge, kredi kartı ekstresi, başvuru sahibinin SGK tescil ve hizmet dökümü ile kimlik belgesi yer alıyor. Bankalar kredi kullandırmak için başvuru sahibinin borçlu kartlarının iptalini şart koşuyorlar. Kredi başvurusunun ilgili banka tarafından onaylanması durumunda, kredi kartının alındığı bankadan başvuru sahibinin tüm kredi kartlarının ve toplam kart limitlerinin iptalinin sağlanabilmesi için toplam kapama bakiyesini gösterir belge alınması gerekiyor. Bu belge kredi başvurusunda bulunulan banka şubesine ibraz ediliyor. Banka başvuru sahibine kullandırılan krediyi EFT ile doğrudan borçlu olunan bankaya ya da bankalara gönderiyor. Böylece borçlunun herhangi bir ödeme problemi kalmamış ve borç bakiyeleri de uygun faiz ile tek bir bankaya toplanmış oluyor.
Bu uygulama özelinde kredi kartı borç yapılandırması 31 Aralık 2018 tarihinden sonraki harcamaları kapsamıyor. Aynı zamanda söz konusu tarih itibari ile kredi kartı ekstresinde bulunmayan, geleceğe dönük taksitler de yapılandırma bünyesine alınmıyor. Taksitli alışverişlerden yalnızca kredi kartı ekstresine yansımış olanlar yapılandırılabiliyor. Ayrıca; dosyaları varlık yönetim şirketlerine gönderilmiş ya da borç bakiyesi ile ilgili olarak banka tarafından yasal takip işlemi başlatılmış kredi kartı müşterileri bu olanaktan yararlanamıyorlar.
Ziraat Bankası’nın başlattığı uygulamadan, Ziraat Bankası’na kredi kartı borcu bulunan kişilerin yanı sıra diğer bankalara kredi kartı borcu bulunup ödeme güçlüğü çeken kredi kartı sahipleri de faydalanabiliyorlar. Bu çalışma ile vatandaşlarımıza kredi kartı borçlarını gelirlerine uygun bir ödeme planı ile ödeme ve tek çatı altında birleştirme fırsatı verilmesi amaçlanıyor. Birleştiren İhtiyaç Kredisi’nde faiz oranı 24 aya kadar % 1,10, 60 aya kadar ise % 1,20 olarak uygulanıyor. Vadeden bağımsız olmak üzere binde 5 oranında kredi tahsis ücreti alınıyor. Bu olanaktan yararlanabileceklerin 18 yaşını doldurmuş Türk vatandaşları olması ve borç yapılandırmaya konu olan rakamın 100.000 TL’yi aşmaması gerekiyor. 100.000 TL’yi aşan borçlar için kredi başvurusu yapılamıyor.
Borç Transferi de Kredi Kartı Borcu Yapılandırması Alternatifleri Arasında Yer Alıyor
Kredi kartı borcu yapılandırması ile borç transferi arasındaki temel farklılık, kredi puanının başvuru üzerindeki etkisinden kaynaklanıyor. Kredi kartı borcu yapılandırması işlemi kredi notunun düşük olmasına rağmen yapılabilirken borç transferinde kredi puanının yüksek olması koşulu aranıyor. Ancak şunu da tekrar hatırlatmak istiyoruz; borç bakiyesi ile ilgili yasal süreç başlamış ya da kara listede olan kişiler kredi kartı borç yapılandırmasından yararlanamıyorlar.
Vakıfbank’ın kredi seçenekleri arasında 18 aya kadar varan vade fırsatı sunan ve 20.000 TL üst limitle uygulanan Kredi Kartı Borç Transferi Kredisi de yer alıyor. Bu krediden yararlanan kişiler ödemelerini istedikleri takdirde kredi kullanım tarihinden 3 ay sonra başlatabiliyorlar. Sabit taksitlerin yanı sıra değişken taksitli ödeme planlarını da tercih edebiliyorlar.
QNB Finansbank Borç Transferi Kredisi ile kişilere tüm borçlarını aynı çatı altında toplayarak kapatma, uygun faiz oranlarından ve esnek geri ödeme koşullarından yararlanma fırsatı sunuyor. Bu kredi kapsamında diğer bankalarda bulunan ihtiyaç kredisi ve kredi kartı borçları QNB Finansbank’a transfer edilebiliyor. Ancak diğer bankalardaki ihtiyaç kredisi borcunun tamamı transfer edilebilse de kredi kartı borçları için kısmi ödeme yapılabiliyor. Bu krediden yararlanmak isteyenler ön başvurularını şubeden ya da SMS yolu ile gerçekleştirebiliyorlar. Ön başvurunun olumlu sonuçlanması durumunda istenilen şubeden başvuruda bulunulabiliyor. Banka tarafından uygulanmakta olan faiz oranlarının ise müşterinin başvuru skoruna göre değişiklik gösterdiği biliniyor.
Akbank, kredi kartı borçları biriken ve ödeme güçlüğü yaşayan kişilere Taksitli Borç Transferi’nden yararlanma imkânı tanıyor. Bu imkân kapsamında kişiler, diğer bankalarda bulunan borçlarını Axess karta aktarabiliyor ve uygun faiz oranları ile ödemeye başlayabiliyorlar. Kampanya kapsamında 6 – 12 ay arası taksit seçenekleri ve % 1,60 faiz oranı ile 20.000 TL’ye kadar borç transferi yapılabiliyor. Taksitli borç transferi işlemlerinde ücret alınmıyor ve kişinin Axess kredi kartının kullanılabilir limiti dahilinde 200 TL – 20.000 TL arasındaki borçların transferi yapılabiliyor. Taksitli Borç Transferi işlemi sonucunda oluşan aylık taksit tutarı, kredi kartı ile yapılan diğer harcamalar gibi her ay hesap kesim tarihinde müşterinin ekstresine yansıtılıyor. Ve son ödeme tarihine kadar ödenmesi gerekiyor. Bu kampanyadan Axess kartında bloke ya da gecikme olmayan, kartı açık durumda olan ve kullanılabilir limiti bulunan kişiler yararlanabiliyor.
Şekerbank da vatandaşlarımıza farklı bankalarda bulunan kredi kartı, bireysel kredi ve KMH borçlarını Şekerbank Borç Transferi kredisi ile kapatma avantajı sunuyor. 3 – 24 ay arası vadede % 1,61, 25 – 60 ay arası vadede % 1,66 faiz oranı ile maksimum 100.000 TL kredi kullandırılabiliyor. Bu oranlar bankanın Özgür Tarifeler olarak adlandırdığı tarife paketlerinden en az Aylık Eko Paket’in alınması durumunda geçerli oluyor.
Kredi Kartı Borcu Yapılandırması Yaptırmak Konusunda Kararsız Mısınız?
Birden fazla kredi kartına borcu olan ve ödeme düzensizliği yaşayan kişiler için kredi kartı borcu yapılandırmasının son derece avantajlı bir işlem olduğu kabul ediliyor. Kredi kartı borçlarının aksaması, ödemelerin çakışması ya da hesap kesim tarihlerinin karıştırılması gibi durumların neden olabileceği karışıklıkları da ortadan kaldıran kredi kartı borcu yapılandırması kararı verilirken uygulanacak faiz oranına dikkat edilmesi öneriliyor. Ayrıca vade tespitinde de kişinin bütçesini göz önünde bulundurması büyük bir önem taşıyor. Tüm kredi ürünlerinde olduğu gibi kredi kartı borcu yapılandırmasında da uygulanan faiz oranı bankadan bankaya değişiklik gösterebiliyor. Bu nedenle faiz oranı en düşük ve ödeme seçeneği en uygun bankanın tercih edilmesi kişiler için avantaj sağlıyor.
Kredi kartı borç yapılandırması aşamasında kişi, kredi kartı borcunun olduğu bankayı tercih ettiğinde yapılandırma maliyeti ve dosya masrafı adı altında ilave ücretler talep edilebiliyor. Yapılandırmanın başka bankalarda da yapılabilen bir işlem olması nedeni ile bu işlemi yaptırmayı düşünen kişilerin farklı bankaların kredi kartı borcu yapılandırması ile ilgili kampanyalarını da inceledikten sonra karar vermelerini öneriyoruz.
Kredi Kartı Borcu Yapılandırmasının Faydaları Nelerdir?
Kredi kartı borcu yapılandırmasının öncelikle ödeme düzensizliği nedeni ile sıkıntılı zamanlar yaşayan kredi kartı kullanıcılarına rahat bir nefes aldırdığını belirtmek istiyoruz. Ödeme düzensizliği ve arkasından gelme ihtimali yüksek olan borcun ödenememesi kredi kartı kullanıcılarının kara listeye girmesine neden olurken kredi kartı borcu yapılandırması, borcun daha uygun koşullarda ödenmesini sağlayarak bu olumsuzluğun da önüne geçebiliyor. Yapılandırma taksitlerinin düzenli ödenmesi kişinin kredi notunun düzelmesinde etkili oluyor. Kredi kartı borcunun yapılandırılması sonucunda kişiler ihtiyaç kredisine oranla çok daha yüksek oranlara sahip olan kredi kartı akdi ve gecikme faizini ödemekten de kurtulabiliyorlar. Aylık ödenecek borç miktarının azalması ve borcu ödenen kredi kartının kullanıma kapatılmış olması sonucunda kişiler ihtiyaçlarını daha kolay karşılayabilir hale geliyorlar. Yasal takip ve icra gibi süreçlerin başlamasını da engelleyen kredi kartı borç yapılandırması birçok olumsuzluğun önüne geçmesinin yanı sıra vatandaşlarımıza kayda değer ölçüde katkı da sağlıyor.