Çocukların farklı öğrenme hızlarına, özelliklere, ilgi alanlarına ve ihtiyaçlara sahip olduğunu vurgular. Bu doğrultuda eğitimin her çocuğa özel olarak esnek şekilde tasarlanması gerektiğini savunur. Montessori metoduna göre her çocuk bir bireydir, kendi kararlarını verebilme, kendi ihtiyaçlarını giderebilme yetisine sahiptir.
Montessori felsefesi, Maria Montessori’nin engelli çocuklar ile çalışırken geliştirdiği ve bunu normal ve üstün yetenekli çocuklarda da uygulanabileceği fikrini ortaya atmasıyla çıkmıştır. İlk olarak 1907 yılında Casa dei Bambini’de (Çocuk Evi) uygulanmaya başlanan eğitim, çocuğun potansiyelinin geliştirilebilir olduğunu, çocuğun sevgiye ihtiyaç duyduğunu ve uyarıcılar açısından zengin bir çevreye gereksinim duyduğunu vurgulamıştır.
Montessori’ye göre çocuklar ödül ve cezaları, öğretmen masasını, yetişkinler tarafından belirlenen programları, toplu dersleri ve denetlenmeyi sevmezler. Çocukların sevdikleri şeyler; özgür olarak seçim yapmak, hatalarını kendi denetlemek, hareket etmek, düzenli ve sade çevre, sakinlik, alıştırma tekrarları ve özgün aktivitelerdir.
Montessori felsefesi yetenekleri ve ilgi alanlarını baz alarak, her çocuğun farklı öğrenme hızında olduğunu kabul eder ve buna uygun esnek bir eğitim süreci tasarlar. Esnekliğin öne çıkmasının nedeni ise Montessori felsefesinin bireysel farklılıkları temel bir unsur olarak dikkate almasından kaynaklanmaktadır.
Dünyada hızla gelişmiş ve büyümüş olan bu metod, ülkemizde de yaygınlaşmaya devam etmektedir. Hızla yaygınlaşan Montessori okulları çoğunluk olarak okul öncesi eğitime odaklanmıştır. Montessori metodu ortaya çıkış yıllarında ilk olarak 0-6 yaş grubu çocuklar için hazırlanmış, daha sonra ne kadar etkin olduğu görülüp talep arttığında daha büyük çocuklar için de uygulanması istenmiştir.
Montessori Okulları
Montessori okullarında eğitim, her çocuğa özel programlanır ve uygulanır. Her çocuk bireydir, kendi hızında eğitim alır. Çocuklar karışık yaş uygulaması ile kendi gelişim seviyelerine göre eğitim alabilir.
Montessori okulları, diğer okullardan farklı özelliklere sahiptir.
Bir Montessori sınıfında odak nokta öğrencidir. Sınıf içerisinde aktivite oranlandığında %80 çocuk aktifliği görülürken, öğretmenin aktifliği %20 civarındadır.
Montessori öğrenme ortamı; çocukların gözlemini kolaylaştırmak için önceden hazırlanmıştır. Çocuklar için kendi boyutlarına uygun açık raflar ve çalışma ortamları bulunur. Genel olarak yerde çalışma yapılır. Tüm çocukların ayrı ayrı çalışabileceği alanlar vardır
Karma yaş grupları Montessori okullarının bir diğer özelliğidir. Farklı yaşlardaki çocuklar aynı sınıf içerisinde bulunur, sosyal gelişim açısından desteklenir.
Özgür seçim hakkı ve aktivitesindeki zaman sınırı olmayan yapısı ile çocukların öğrenme tutkusu desteklenir.