Eğitim

Eğitimde gündem her zaman çok yoğun… “Tercihler nasıl yapılır?”, “Burs başvurusu yapmak isteyenler neler yapmalı?”, “Ek yerleştirme sonuçları ne zaman açıklanacak?”, “Okullar ne zaman tatile girecek?”, “Eğitim sistemi değişecek mi?” gibi önemli sorular artık eğitim sistemimizin ayrılmaz parçasına dönüştü. Eğitim sektörünü ve eğitim sektöründe faaliyet gösteren özel kuruluşları da yakından ilgilendiren bu sorular öğrencilerin de velilerin de akıllarından çıkmıyor.

2019 – 2020 Eğitim ve Öğretim Yılı Tüm Hızıyla Başladı

Okulun ilk günü geldi gelecek derken yeni eğitim öğretim yılı geçtiğimiz haftalarda başladı. Milyonlarca öğrenci için büyük bir değişimin habercisi olan bu sene Milli Eğitim Bakanlığı kararı ile tatil zamanları değişti. “Okullar ne zaman tatile girecek” sorusu gündeme yeniden gelirken hem ortaöğretim hem de lise son sınıf öğrencilerini merkezi sınav heyecanı sardı.

Türkiye’deki eğitim sisteminde birçok merkezi sınav düzenleniyor, çoktan seçmeli test usulüyle gerçekleştirilen sınavların neticesinde öğrenciler elenerek istedikleri okullara yerleşebiliyor. Birçok merkezi sınavın başlangıcı olan LGS sınavı opsiyonel olsa da YKS sistemi üniversite eğitimine devam etmek isteyenlerin tek seçeneği olarak ön plana çıkıyor.

Eğitim sistemimizdeki dönemsel değişiklikler öğrenciler kadar velilerin de kafalarını karıştırdığı için en önemli başlıkları sizler için bir araya getirdik. Bu yazımızda hem YKS hem de LKS sistemi özelinde olduğu kadar eğitim ile ilgili farklı konu başlıklarını da bulabilirsiniz.

Eğitim Sisteminde Değişiklik: Yarıyıl ve Yaz Tatili Ne Zaman Başlıyor?

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2019 – 2020 eğitim öğretim yılı tatil takvimi geçtiğimiz günlerde açıklandı. Açıklanan takvime göre öğrencileri bu eğitim ve öğretim yılı içerisinde çoklu ancak süre olarak geçmişe göre sınırlı tatiller bekliyor.

Okullar 9 Eylül tarihinde açıldı ve ilk ara tatil 18 – 22 Kasım tarihlerinde verilecek; ilk yarıyı ise 17 Ocak 2020 tarihinde son bulacak.

Hafta sonu tatilleri ile birlikte sömestre tatili 16 gün sürecek ve ikinci yarıyı 3 Şubat 2020 tarihinde başlayacak. İkinci yarıyıl ara tatili 6-10 Nisan tarihlerini kapsayacak ve öğrenciler 19 Haziran 2020 tarihinde 11 haftalık yaz tatiline girecek.

Liselere Geçiş Sistemi Hakkında Önemli Noktalar

Liselere geçiş sistemi ile birlikte öğrenciler hem merkezi sınavlardan aldıkları puanlara göre hem de ikamet adresinde bulunan okullara sınavsız olarak yerleşme şansı yakalıyor. LGS sınavına girmek zorunlu değil ancak MEB tarafından nitelikli liseler arasına kabul edilen okullara girmek isteyenler için LGS sınavı zorunluluğa dönüşüyor.

Az önce de ifade ettiğimiz gibi liseye geçişte tüm öğrenciler LGS sınavına girmek zorunda değil, yerel yerleştirme kapsamında da öğrenciler lise öğrenimine devam edebiliyor. Yerel yerleştirme işlemleri Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yönetiliyor. Öğrencilerin yerel yerleştirme kapsamında da e-okul üzerinden tercih yapması gerekiyor. Açılan sorgulama ekranında öğrencinin ikamet adresine göre seçebileceği okul listesine erişim sağlanabiliyor. Yerleştirme sonucu üzerinde öğrencinin devamsızlığı, akademik başarısı, yaşı ve ikamet adresi gibi çeşitli faktörler değerlendiriliyor.

Lise kayıtları yapılırken yerel yerleştirme, merkezi yerleştirme ya da pansiyonlu okullar olmak üzere 3 kategoride işlemler sürdürülüyor. Birinci nakil tercihlerinin ardından ikinci nakil başvuruları alınıyor. Bu aşamalarda yerleşemeyen öğrenciler yeniden il – ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarına başvurularını iletiyor. YKS ek tercih sisteminde olduğu gibi liselerde okuyacak öğrenciler için de ek yerleştirme süreçleri devreye sokuluyor.

YKS Sistemi Hakkında Önemli Noktalar

Öğrencilerin yükseköğretime geçiş yapabilmesi için ÖSYM tarafından düzenlenen TYT ve/veya AYT sınavlarına girmeleri gerekiyor. Son günlerde üniversite öğrencilerini sarmalayan heyecan YKS sisteminin yeni olmasıyla da açıklanabiliyor. Kayıt işlemlerinin sona erdiği ve öğrencilerin çoktan yeni hayatlarına başladığı bu süreçte, sınava bu sene girecek olan öğrencilerin de heyecanı artıyor.

YKS sisteminde iki ayrı sınav bulunuyor. TYT yani temel yeterlilik testi ve AYT yani alan yeterlilik testi sınav sonuçlarına göre öğrenciler ön lisans ya da lisans programlarına yerleşebiliyor. TYT, YKS sisteminin ilk aşama sınavı olarak biliniyor ve sınav dahilinde öğrencilere toplamda 120 soru sorulup 135 dakika zaman tanınıyor. İlk aşama sınavına tüm öğrenciler katılıyor, TYT sınavında baraj puanını yani 150 puanı geçemeyen öğrencilerin AYT sınav sonuçları değerlendirmeye alınmıyor.

AYT sınavı yalnızca lisans programlarına girmek isteyen öğrencilerin katılması gereken bir sınav olma özelliği taşıyor. Lisede gerçekleştirilen alan seçimleri dahilinde öğrenciler farklı derslerin sorularını çözmekle yükümlü oluyor.

Sınav sonuçlarına göre yerleştirme yapılırken öğrencilerin hem TYT hem AYT hem de okul başarı puanları yerleştirme puanı oluşturulurken kullanılıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı Güncel Haberler

Yazımızın son bölümünde MEB güncel haberleri ile ilgili özel bir bölüm hazırladık. Milli Eğitim Bakanlığı resmi internet sitesi üzerinden de erişim sağlanabilen haberler hakkında genel bilgileri derledik.

İngilizce Öğretmenlerinin Mesleki Gelişimi Üzerine Çalışılıyor

Son günlerde MEB atılımlarına bir yenisini daha ekledi. MEB Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Müdürlüğü birimi ile British Council arasında mutabakat beyanı imza töreni haberleri basına yansıdı. Yabancı dil öğretmenlerinin mesleki gelişimlerinin desteklenerek eğitimde reform yapılması amacıyla gerçekleştirilen bu iş birliği yalnızca öğretmenlere değil öğrencilere de katkı sunacak. Daha efektif eğitim metotlarına hakim olan öğretmenler öğrencilerin yabancı dil öğrenim süreçlerine de büyük katkı sağlayabilecek. Pilot uygulamaya Ankara’da bulunan 422 okul ve 2 bin 400 İngilizce öğretmeninin katılım sağlaması öngörülüyor.

Kriz Zamanlarında Herkes İçin Eğitim III Projesi

Türkiye’de bulunan mülteciler için mali yardım programı kapsamında yeni bir proje hayata geçiriliyor. Kriz Zamanlarında Herkes İçin Eğitim III Projesi 100 milyon Euro değerinde bir hibe protokolünü kapsıyor. Son yıllarda Türkiye’deki Suriye uyruklu çocuk sayısındaki ciddi artış sonucu zor şartlar altında yaşayan çocukların eğitimi için harekete geçiliyor. Alman Kalkınma Bankası ve Dünya Bankası aracılığı ve Avrupa Birliği desteği ile yürütülen projenin temel amacı olarak eğitim alt yapısının güçlendirmesi gösteriliyor. İmzalanan protokol ile 180 yeni okulun ve halk eğitim merkezinin yapılması planlanıyor. Özellikle okul öncesi eğitime verilen önemin ön plana çıktığı planlama sürecinde inşa edilecek 180 okuldan 170’inin okul öncesi eğitim kurumu olacağı yönünde açıklamalar yapılıyor.

Türkiye Tenis Federasyonu ile İş Birliği Protokolü İmzalandı

MEB ve Türkiye Tenis Federasyonu arasında Türkiye’yi hem ulusal hem de uluslararası tenis müsabakalarında temsil edecek sporcuların yetiştirilmesi hedefi ile iş birliği protokolü imzalandı. Spor yapan nesiller yetiştirilmesi için artık okul öncesi öğretmenlerine tenis antrenörlüğü eğitimleri, lise beden öğretmenlerine ise tenis antrenörlüğü ve tenis hakemliği eğitimleri ve belgeleri ücretsiz olarak verilecek. İlgili haberde 81 ilde tenis sahalarının yapılacağı belirtiliyor ve belirlenen okullara tenis sahalarının inşa edilmesi planlanıyor.

Mobil Trafik Eğitim Tırı Yola Çıkacak

Türkiye’nin 81 ilinde ve 50 bin ilkokulda eğitim gören 6 milyon öğrenciye ulaşması beklenen mobil trafik eğitim tırı yola çıkacak. Trafik eğitimlerinin küçük yaştan itibaren çocuklara verilmesi ve bilinçli bireyler yetiştirilmesi amacıyla başlatılan “Mobil Trafik Eğitim Tırı Türkiye Yollarında Tanıtım Programı” çocukların trafik kuralları ile ilgili farkındalığını arttırmayı amaçlıyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk arasında imzalanan protokol kapsamında öğrencilere kapsamlı trafik eğitimi verilecek ve dijital çağın gerektirdiği eğitim metotları ile öğrencilerin trafik farkındalığı geliştirilecek.

Eğitim

Eğitim Kategorisinden En Popüler İçerikler

Eşit Ağırlık Meslekleri (TM)

Lisede TM bölümleri okuyan öğrenciler için üniversite ve meslek tavsiyeleri. Öğrencileri TM

Eğitim Tarafından Enes Öksüz

Orta Öğretimde Öğrencilerin Yeni Gözdesi Meslek Garantili Liseler

Meslek garantili liseler ile alanında tekniker olmak artık mümkün. Bazı kurumlar sadece

Eğitim Tarafından Ataberk Bulut