Taksi Durağı Nasıl Açılır?
Taksiler özellikle büyükşehirlerde ulaşımın en büyük parçalarından birisidir. Özellikle iş hayatının büyük bir yükünü ticari taksiler çekmektedir. Toplantılarınıza, iş görüşmelerinize, randevularınıza ve aklınıza gelebilecek her türlü görüşmelerinize sizleri taksi yetiştirecektir. Sadece iş hayatı için değil, hayatın tüm alanlarında ticari taksilerin önemi büyüktür. Çünkü aradığınız adres ve güzergaha her zaman toplu taşıma araçları hizmet vermeyebilir. Bu nedenle adres odaklı olarak özel araçlarınız gibi hizmet alabilirsiniz. Çevrenizde taksi durağının eksikliğini hissediyorsanız bunu bir fırsata çevirerek ilk olarak taksi durağını siz açabilirsiniz. Bunun için de bazı şartlar vardır. Bu şartlardan yazımızı dikkatlice takip ederek haberdar olabilirsiniz.
Taksi Durağı Açmak İçin gereken Şartlar Nelerdir?
Öncelikle taksi durağını konumlandıracağınız alan ile ilgili barı şart ve kriterleri gözden geçirelim. Bunun için belirlenmiş ve trafiğini akışını aksatmayacak, trafiğe engel olmayacak bazı şartlar konulmuştur. Bu şartları birlikte inceleyelim.
- İmar planlarında yol güzergahları arasında kalmış, kamuya terkin edilmiş olan kamu alanları üzerinde, yoldaki ulaşıma ve trafiğe engel teşkil etmeyecek şekilde araç yolu üzerinde veyahut yol kenarındaki açılmış olan cepte taksi plakaları belli olan en az 4 taksinin (yola paralel olarak da olabilir, açılı da olabilir) park edecek kadar park alanı bulundurmak şartıyla ve de en az 6 m2 olmak kaydıyla kabin konulabilecek şekilde, bu da mümkün değilse eğer –ticari taksilerin park alanlarına en fazla 40 metre mesafe olacak şekilde bir binanın alt katında (bodrum, zemin kat, 1. kat vs..) açılacak büroya bağlı olarak çalışılabilir.
- Taşıtların kulandığı yolun bitişinde açılması planlanan veya açılmış olan taksi duraklarının trafiği işgal etmeyecek şekilde cep içerisinde bulunması gerekmektedir. Ayrıca bu alana normal araçların park etmemesi gerekmektedir. Taksi durağı olduğunu belirtecek levhalar yerleştirilmeli, bu levhalar da yaya trafiğini engelleyici olmamalıdır.
- Bazı yol kenarlarında cep açılmaya uygun alanlar olmayabilir. Fakat bu yollar trafik yoğunluğu bakımından sakıncalı değilse, yani trafiği aksatmayacak türden yolsa, bu taşıt yolunun kenarlarında yatay ve düşeyde işaretler konularak yani işaretlenerek ticari taksi durağı yapılmasına izin verilebilmektedir.
Yol üzerinde taksi durağı kurabilmek için yol durumuna göre yani yol tipine göre durak yeri belirleme kriterleri şu şekildedir:
- İki izi bulunan yollar için taksi durak yerinin belirlenmesi;
- Cep içerisinde olacak ise en yolun en az 7 metre genişlikte olması gerekmektedir.
- Yol kenarında cep yapılamayacak durumdaysa yolun en az 9 metre 20 cm olması gerekmektedir.
- Tek yönlü yollar için genişliğin en az 3.5 metre olması gereklidir.
- Çift yönlü yollar için genişliğin en az 3 m olması gerekmektedir.
- Yol kenarına paralel yerleştirilmiş olan cepler için ticari taksilerin park etme yerinin genişliği en az 2.2 metre olması gerekmektedir.
- Yol kenarına açılı olarak yerleştirilen park yerlerinin en az 5 m olması gereklidir.
- Yaya kaldırımlarının mobo yerleştirme işleminden sonraki net genişliği 1.5 metre olarak bırakılması gerekmektedir.
- Taksi duraklarının yerini belli eden levha ve çeşitli donanımların yaya trafiğini engellemesi gerekmektedir.
- Trafik akışını yoğunlaştırmamak için park çizgileri aralarına taksilerin giriş çıkış manevralarını rahat yapması amacıyla TSE standartlarına göre düzenleme yapılması gereklidir.
Taksi Durak Yeri Yerleşim Planı Kuralları Nelerdir?
Araçların yerleşim planlarında yolculuk, üretim merkezleri (kültür merkezi, AVM’ler, toplu taşıma araç durakları vb,) belirtilmesi gerekmektedir. Kamuya ait toplu taşıma araçlarının (İETT durakları,, metro durakları, vapur iskeleleri vs..) duraklarının noktaları ve bu noktalara olan uzaklıklar belirtilecektir. Park yerindeki gerekli işaretlemeler nasıl yapılacağı, durak kurulması istenilen sokak, cadde, meydan ve yol dışında kalan alanların üzerlerindeki ve yakın çevrelerindeki zirve trafik hacim ölçümleri ve yönleri, ticari taksi park alanındaki yapılacak olan giriş ve çıkışlar ve bu giriş çıkış noktalarına araçların nasıl park yapacakları ve mobo yerleri açık olarak gösterilmelidir. Mobo planı yapılırken yaya geçişi için kullanılcak tretuar alanının genişliğinin en az 1.5 metre olarak bırakılması zorunluluğu vardır. Kurmak istediğiniz taksi durağının başarıyla hizmet verebilmesi için çeşitli kriterler vardır. Park yeri seçimi bu kriterlerin en önemlilerindendir. Park yerinin çevresi çevre etkenleri, park yerine giriş çıkışlarda kolaylık, kullanılan taksi türlerine göre birin park alanlarının oluşturulması, yerleşim tipi olarak TSE 10551’e uygun olması açısından geometrik tasarımının düzgün yapılması, işletim planının düzgün yapılması, topografik koşulları, drenaj ağının düzgün olması, satıh kaplaması, aydınlatmasının kaliteli olması, emniyeti, yerel yönetmeliğe uygun ve peyzaj şartları, bütün bu koşuşlar yatırımcı tararından dikkat alınmalı ve güzelce uygulanmalıdır. Yukarıda belirtilmiş tüm hususlar doğrultusunda belirlenen durak yerinin ölçülü, fotoğraflandırılmış durak yerinin, 1/500 ölçekli A3 paftalara çizimi gerçekleştirilerek Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü’ne takdim edilmesi gerekmektedir.
Taksi Duraklarında Bulundurulması Gerekli Evraklar
Taksi duraklarının kurulmasının ardından da bazı şartlar mevcuttur. Bu şartları şu şekilde sıralayabiliriz:
- En az 8 araba park edebilecek alana sahip olunmalıdır.
- Yazıhanede bir adet ecza dolabı bulundurulmalıdır.
- Araç park edilecek alanın taban kısmı beton ya da asfalt gibi çevreyi kirletmeyecek ve temiz tutmaya yardımcı olacak bir maddeyle kaplanmalı ve suların drenaj ağıyla su toplama rögarlarına toplanması sağlanmalıdır.
- Telefon ve telsiz sistemi kurulması şartı vardır.
- Duraklarda çalışan şoförlerin isim ve fotoğraflarının olduğu levhalar görünür bir şekilde asılması gerekmektedir.
- Hizmet veren taksilerde de şoförlerin kimlik bilgileri müşterilerin rahat bir şekilde görebileceği bir yere asılması gerekmektedir.
- Çalışanlar eğer işyerleri bir kıyafet zorunluluğu getirmişse o kıyafetleri giyeceklerdir.
Taksi durağı açmakla ilgili yazımızın sonuna geldik. Umarım verdiğimiz bilgiler sizlere yardımcı olmuştur. Eğer kararınızı verdiyseniz hayırlı olmasını dileriz. Diğer işyeri açılımlarıyla ilgili merak ettiğiniz bilgiler varsa, sitemizin “Nasıl Açılır?” kategorisini takip ederek işyeri açılımları için yapılması gerekenler, maliyet hesapları gibi çeşitli bilgilere ulaşabilirsiniz.