Nasıl Sosyal Medya Uzmanı Olabilirsiniz?

6Harf Dijital Hizmetler
6Harf Dijital Hizmetler  - Handmade, wondeful digital things
3 Minimum Okuma
İnternet hayatımıza girdiğinden beri çeşitli para kazanma yöntemleri de doğmuş hatta yeni meslekler oluşmuştur. Sosyal medya uzmanı bu mesleklerden biridir.

Sosyal medya günümüzde hemen hemen her bireyin paylaşımlarda bulunduğu farlı platformları barındırır. Aynı kişinin farklı mecralarda hesapları da vardır. Her sabah yüzümüzü yıkamadan instagram, twitter, facebook ya da linkedin gibi hesaplarımızı kontrol ederiz. Gün içinde de bu böyle devam eder.

İnsanlar fırsat bulduklarında hemen sosyal medya hesaplarına bakarlar. Zamanla firmalar, işletmeler, markalar da kendi hesaplarını oluşturup, hedef kitlelerine buradan ulaşmaya başlamışlardır.  

Kurum ya da markalar için sosyal medya geniş bir rekabet alanıdır ve uzmanlık gerektirir. Sosyal medya uzmanları az materyallerle kısa zamanda çok fazla kişiye ulaşmayı başarırlar.  

Sosyal Medya Uzmanı Ne Yapar?

  • Sosyal medya platformları marka ya da kurumların müşteri şikayetlerinin en çok yansıdığı alandır. Sosyal medya uzmanı bu şikayetleri hızlı bir şekilde hassasiyetle yanıtlar ve çözüme kavuşturur.
  • Her gün içerik oluşturmalıdır. Resim, video ya da metin oluşturup paylaşır. Bu paylaşımlar özgün olmalıdır.
  • Sosyal medya stratejisi oluşturur. Belirli araştırmalarla, analizlerle hedef kitleyi belirler ve buna göre bir plan geliştirip, uygular.
  • Rakip firmaların analizini yapmalıdır ve buna göre adımlarını belirler.
  • Kurumun ya da markanın sosyal medya ağlarında ki takipçi sayısını arttırmalıdır.
  • Yanlış bir haber ya da kötü bir eleştiriyle karşılaşıldığında bu krizi hızlıca yönetip, düzeltmeye yönelik paylaşım yapar.
  • Sosyal medya da trend olan şeyleri takip etmelidir ki arka planda kalmamalıdır.
  • Özel günler, resmi bayramlar ya da ülke ve dünya genelinde önemli bir olay olduğunda paylaşımda bulunmalıdır. Markanın ya da kurumun duyarsız görünmemesini sağlamalıdır.  

Peki, Sosyal Medya Uzmanı Nasıl Olunur?

Bunun için resmi bir kriter bulunmaz. Çoğu zaman deneyimli olmak ya da alanında mezun olmak, gereken nitelikleri taşımak yeterlidir.

Sosyal medya uzmanı olmak için üniversitelerin iletişim fakültelerinden mezun olabilirsiniz. Halkla ilişkiler ve tanıtım, Gazetecilik, Reklamcılık gibi bölümler sosyal medyanın nasıl yönetildiği ve iletişime etkileriyle ilgili dersler vermektedir.

Pazarlama bölümü mezunları da bu mesleği yapabilirler. Ya da yine üniversitelerin “Yeni Medya” bölümü son yıllarda artmakta ve sosyal medya uzmanı yetiştirmektedir. Bazen özel üniversiteler sertifika programları düzenlerler. Bu programlara katılıp sertifikayı alan kişilerde sosyal medya uzmanı olabilirler. Sosyal medya danışmanlığıyla ilgili kurslarda verilmektedir.

Sosyal Medya Uzmanı Olmak İçin Gereken Nitelikler Nelerdir?

  • Sosyal medya uzmanı olacak kişinin yaratıcı olması gerekir. Bu yönü kuvvetli olmalıdır ki özgün ve ilgi çekici paylaşımlarda bulunabilsin.
  • Ekip çalışmasına uygun olmalı ve fikirlere açık olmalıdır.
  • Pazarlama, halkla ilişkiler konusunda bilgili olmalıdır.
  • Yenilikleri takip etmeli ve internet teknolojilerini kullanmalıdır.
  • Sözlü ve yazılı iletişiminin mükemmel olması gerekir.
  • Kriz yönetimi becerisi olmalıdır.
  • Doğal ve samimi olmalıdır ki takipçilerin beğenisini kazanabilsin.

Bu İçeriği Paylaş
Tarafından 6Harf Dijital Hizmetler Handmade, wondeful digital things
Takip Et
Nedir?6Harf yeni bir harekettir; Yeni fikirler sunar! Önce dinler, sonra fikir üretir ve en son çözüm sunar. Her hayalin dinlenmeye layık, her ufkun kıymetli olduğunu bilir. 6Harf fayda saylar, çözüm üretir. Çözüm üretirken estetik titizlikten ödün vermez. 6Harf , ya estetik bir fayda sağlar ya da faydalı bir estetik.Ne zaman?Hayali çok eskilere dayansa da uygulaması yeni… Daha fazla bekleyemezdi zaten. Ne erken denebilir buna ne de geç. Tam vaktiydi diyebiliriz.Nerede?Şurada; Eğitim Mah. Ahsen Çıkmazı Sk. Sadıkoğlu İş Merkezi 1 Ofis 26, 34722 Kadıköy/İstanbulNasıl?Hep beraber, inanç ile… Kendimize ve işimize inanarak… Bir memur bıkkınlığı ile değil yani… Atölye hevesi ile.Neden?İşte en can alıcı kısım bu… Neden? Çünkü aksi düşünülemezdi. Çünkü kafamızda bu fikir o kadar büyümüştü ki… En büyük olmak için değil ama en iyi olmak için. En doğru kişiler ve yapı, en doğru zaman ve işle. Hep birlikte. Fayda sağlamak için. Laf olsun diye değil ama iş olsun diye.