Zamansız iş fikirleri arasından butik açmak iş fikrini seçtiyseniz ve kendi sevdiğiniz işi yaparak patron olmak istiyorsanız önünüzde uzun bir yol vardır. Rakiplerinizi analiz ederek, satışını yapacağınız kıyafet tedarikçileri ile görüşerek, hedef kitlenizin beğenilerini araştırarak ve elbette açacağınız butik özelinde gerekli sermaye birikimini sağlayarak karlı bir iş yapmaya başlayabilirsiniz.
Butik mağaza açmak çok kolay gibi görünse de her iş fikri gibi incelikle planlanması gerekir. Butik açmak isteyenler sermaye sıkıntılarını çözmek için finansman kaynakları yaratmalı, sosyal medya özelinde de faaliyetlerini çeşitlendirmelidir. Böylece hem butik mağazanın bulunduğu konuma hem de internet aracılığı ile erişilen bölgelere ürünleri gönderme fırsatı yakalanabilir.
Butik Açmak İçin Takip Edilmesi Gereken Adımlar
1. İş Planınızı Yapın
Butik açmak istiyorsanız iş planınızı eksiksiz bir şekilde tamamlamalısınız. Hangi ürünleri, kime, nasıl ve hangi fiyatta satmanızın sizin için avantaj olacağını belirlemelisiniz. Butik mağazanızda tek başınıza mı yoksa deneyimli bir personelle mi çalışacağınızı netleştirmeli, potansiyel lokasyonlardaki mağazaların dükkan kiralarını araştırmalısınız. Ancak bu şekilde karşılaşma olasılığınız olan riskleri azaltabilirsiniz.
2. Resmi Evrakları Tamamlayın
Butik açma fikrinizi reel hale getirmek için işletmenizin bulunduğu bölgede vergi dairelerine, ticaret odalarına, belediyeye, Esnaf ve Sanatkarlar Odası’na gitmeli; resmi evraklarınızı eksiksiz teslim etmeli, gerekli izinleri almalısınız. Gerekli resmi evrakları onaylattığınızda butik açma hayalinize koşar adım ilerleyebilirsiniz.
3. İş Yerinizi Kiralayın
Butik açmak için fiziki bir mekan gereksinimi duyuyorsanız elbette bir iş yeri kiralamalısınız. Bu iş yerini kiralarken de çok ama çok incelikli davranmalısınız. Yalnızca kirası ucuz diye bir dükkanı tercih ederseniz, girişimcilik kariyerinizin beklenmedik bir şekilde sonlanmasına neden olabilirsiniz.
Kiralama yaparken aklınızdaki bölgede rakiplerinizin bulunup bulunmadığını, varsa ne kadar güçlü olduklarını, hedef kitlenin iş yeri bölgesinde ne kadar yoğun olduğunu, butiğinize ulaşımın kolay olup olmadığını düşünmelisiniz. Lokasyon seçimini doğru yaparsanız küçük bir butik açsanız dahi kazançlarınızdan memnun olursunuz. Aksi halde ne kadar kaliteli ürünler satsanız da satış yapmakta zorlanacağınızı unutmamalısınız.
4. Butiğinize Ürünleri Satın Alın
Butik açmak fikri aklınıza düştüğü andan itibaren en popüler ve en çok beğenilen ürünlerin araştırmasına başlamalısınız. Kadınlara mı erkeklere mi hitap edeceğinizi önceden belirleyeceğiniz için hedef kitlenizin yaş grupları üzerinde özelleşmelisiniz. Gençlere mi yoksa orta ya da ileri yaştaki kişilere mi satış yapmak istediğinizi belirleyerek en popüler giyim ürünlerine göz atmalısınız. Butiğinizde özel tasarımlara yer de verebilirsiniz, böylece standart parçaları tercih etmeyen ve özel tasarıma yüksek bedel ödemeye hazır kişilerle de iş yapabilirsiniz.
5. Butik İçin Alışveriş Yapın
Butik açıp satacağınız ürünleri belirledikten sonra butiğinizin dekorasyonunu yaptırmalısınız. Raflar ya da askılıklar almalı, satacağınız ürünlerin dikkat çekebilmesi için en uygun araç ve gereçleri temin etmelisiniz. Kıyafetlerin asıldığı stantların ya da sergilenecekleri tezgahların ileriki dönemde sizin için çapraz satış yapma fırsatı sunacağını unutmadan butik yerleşiminizi planlamalısınız.
Artık butik alışverişleri de online yapılabiliyor. Yurt dışı ve yurt içi butiklerin Türkiye’deki kadın giyim toptancılarından alışveriş yapabilecekleri bir toptan internet bile mevcut. Lonca ile butiğinizde satabileceğiniz ürünleri internet üzerinden sipariş etmeniz mümkün.
6. Butiğinizin Açılışını ve Reklamını Yapın
Butik açmak için gösterdiğiniz çabaların karşılığını almanızın tam zamanı! Dikkat çeken bir açılış yaparak ürünleri de açılışa özel indirimlerle hedef kitlenize sunarak güzel bir başlangıca imza atabilirsiniz. Sonrası ise tamamen size kalmış, isterseniz butiğinizin önünde durup satış yapabileceğiniz potansiyel müşterilerinizi beklersiniz; isterseniz de sosyal medya üzerinde ürünlerinizi sergileyip dijital pazarlama faydalarını deneyimleyebilirsiniz.
Sosyal medyada satış yapabilecek duruma geldiğinizde hem butiğinizin açıldığı bölgede hem de paylaşımlarınızın görüldüğü her yerde tanınan bir işletmeye dönüşebilirsiniz. Henüz sosyal medya için erken derseniz butiğinizin tanıtımını yapabilmek ve bölgenizdeki kişileri varlığınızdan haberdar etmek için el broşürleri dağıtabilirsiniz. Adresiniz, telefon numaranız ve dikkat çekici sloganlarla bezeli broşürlerle açılışınızı duyurmaya çalışabilirsiniz.
Butik Açmak İsteyenlere Öneriler
Butik açmak adım adım anlatıldığında basit bir dizi çalışma olarak nitelendirilse de butik açarak para kazanmak yoğun bir çalışma sürecinin meyvesini toplamaya benzer. Lokasyon seçimi, az önce de belirttiğimiz gibi bu çalışmaların en can alıcı noktasını oluşturur. Aynı şekilde sosyal medya yönetimi hizmeti almak da kazançları arttırmanın en düşük maliyetli ve en etkili yolu olarak kabul edilir.
Butik açmayı düşünüyorsanız tüm kararlarınızı verdikten sonra maliyet hesabınızı yapmalısınız. Butik açmak için ne kadar sermaye gerekir? sorusu açacağınız butik özelinde değişebilse de yaklaşık 40 bin TL dolayında bir yatırım yapmanız gerekecektir. İşletmenin kirası, kıyafetlerin temini, depozito, personel maaşı, elektrik, su derken masraflarınız bir hayli artacaktır.
Maliyet hesabı yaparken elinizdeki tüm parayı kullanacağınız bir iş fikrine temkinli yaklaşmanızı öneriyoruz. Her işletme gibi sizin butiğinizin de kendini toplaması, size para kazandırmaya başlaması için zaman gerekecektir. Bu süreçte finansman kaynağınız olmazsa butik açarak para kazanma amacınıza erişemeden kepenkleri indirme riskiyle yüzleşirsiniz.
En nihayetinde butik açmak hayalinizi gerçekleştirdiğinizde de karşılaşabileceğiniz zorluklar bitmez. Müşteri veli nimettir sözünü içselleştirmelisiniz, her zaman güler yüzlü olmaya gayret etmeli ve müşterilerinizle samimi ancak ölçülü ilişkiler kurmalısınız. Yeni bir personel alımı yapmayı düşündüğünüzde personelinizi seçerken dikkatli davranmalı ve kendisini mutlaka müşteri memnuniyeti alanında eğitmelisiniz.
Siz işletmenizde olmadığınızda en iyi müşterilerinize karşı sizi temsil edebilecek kişilerle çalışırsanız içiniz rahat eder. Butiğinizde her zaman en trend ürünleri bulundurmaya çalışmalısınız. Modayı takip etmeli ve özellikle Türk dizilerini izlemelisiniz. Dizilerde tercih edilen kıyafetler, takılar ya da aksesuarlar kısa sürede moda olur, dolayısıyla bu ürünleri ilk getirten olursanız kârınız da o kadar fazla olur.
Şimdiye kadar butik açmak için neler yapılmalı ve butik açarken nelere dikkat edilmeli hakkında bilgi verdik. Şimdi ise butik açma iş fikrini farklı bir şekilde ele alacağız. Fiziki mağaza butik açmanın tek yolu değildir, internetin ve sosyal medyanın popülerliği ile birlikte özellikle Instagram tam bir butik cenneti olma yolunda ilerlemektedir. Fiziki bir mağazası olanlar da ürünleri yalnızca sosyal medya üzerinden satmak isteyenlerde Instagram macerasına atılmaktadır.
Instagram’da Butik Açmak Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Son yılların en çok para kazandıran e-ticaret mecralarından biri haline gelen Instagram, sizin için de bir fırsat kapısı olabilir. Instagram’da butik giyim mağazası açarak beklediğinizin üzerinde bir karlılık sağlayabilirsiniz. Instagram’da butik açmak için ilk olarak bir Instagram hesabı almalısınız. Açtığınız hesaba isim seçmeli ve mümkün olduğunca akılda kalıcı bir isim bulmalısınız. Farklı butiklerle çok benzer isimler Instagram’da takip edilebilirliğinizi azaltabilir. Bu nedenle özgünleşmeli ve size özel sizi yansıtacak bir hesap adı bulmalısınız.
Instagram üzerinden satış yapmaya başlamadan önce sahte hesaplardan kendinizi ayrı tutacak bir logo bulmanızı da öneriyoruz. Kendinize özel bir logo tasarlatabilir ya da online logo tasarlayabileceğiniz ücretsiz platformları kullanarak kendi logonuzu yapabilirsiniz. Logo aşamasını es geçmemeniz faydanıza olacaktır, butiğinizin kurumsal görünmesi ve güven uyandırması için logo büyük bir katkı sağlayacaktır.
Instagram’da açacağınız hesapta satışını yapmak üzere ürünler belirlemelisiniz, bu ürünleri doğrudan satın alıp stoklu çalışabilir ya da toptan giyim firmaları ile anlaşarak al sat yapabilirsiniz. Alternatif olarak dropshipping de yapabilirsiniz, böylece sermayesiz iş fikirleri avantajlarını deneyimleyebilirsiniz.
Instagram’da butik açıp güzel satışlar yapmak için ürünlerinizin fotoğraflarını çekmelisiniz. Artık akıllı telefonların kameraları dahi muhteşem çekimler yaptığı için şanslısınız. Fakat işinizi şansa bırakmak istemiyorsanız ve profesyonel fotoğraf çeken bir tanıdığınız varsa kendisinden yardım alabilirsiniz. Ürünlerinizi sergiledikten ve kargo şirketleri ile gerekli anlaşmaları yaptıktan sonra iş asıl önemli noktaya gelir.
Instagram’da satış yapmayı gerçekten istiyorsanız sosyal medya yönetimi hizmeti almanızı öneriyoruz. Takipçilerinizi organik olarak arttırmalı, dikkat çekici paylaşımlar ve içerikler hazırlamalı, özgün bir çizgi belirlemeli ve elbette potansiyel müşterilerinizden gelen sorulara hızlı yanıt vermelisiniz. Ürünleriniz ile ilgili yorumlara da dönüş yaparak ilgili bir satıcı olduğunuz izlenimi verebilirsiniz.
Instagram’da Satış Yapabilmek İçin Influencerlar ile Bağlantıya Geçebilirsiniz
Instagram kendi fenomenlerini yaratan, farklı sosyal medya platformlarında ünlü olanları da parlatan bir mecradır. Bazı kişilerin binlerce, on binlerce ve hatta milyonlarca takipçisi bulunur. Influencer marketing instagram satışlarınızı arttırmanız için başvurabileceğiniz en etkili yollardan biridir. Yalnız tercih edeceğiniz fenomenin reklam bütçe politikasına göre yüksek maliyetleri de gözden çıkarmanız gerekebilir.
Başlangıç aşamasında mikro influencer marketing stratejilerine yönelebilirsiniz. Yaklaşık 10 bin takipçisi bulunan, takipçileri sizin hedef kitlenizi oluşturan hesap sahipleri ile iletişime geçebilir, kendi hesabınızın reklamını yapmalarını isteyebilirsiniz. Zaman içerisinde reklama ayırabileceğiniz daha fazla sermayeniz olursa devler ligindeki influencerlar ile çalışabilirsiniz. Influencer marketing ile ilgili bilmeniz ve dikkat etmeniz gereken en önemli faktör birlikte çalışacağınız fenomenin takipçilerinin sizin hedef kitlenizi oluşturmasıdır.
Instagram’da Butik Açmak İsteyenlere Öneriler
Instagram üzerinden butik açarak satışlarını arttırmak isteyenlerin satacakları ürün seçimine dikkat etmesi gerekir. Her yerde bulunan giyim ürünleri satmak kalabalığın içinden fark edilmeyi zorlaştırır. Bu nedenle mümkün olduğunca niş ürünler satmaya çalışılmalıdır.
İnstagram’da butik açarak para kazanmak isteyenlerin pazarlama ve reklam çalışmalarına ağırlık vermesi gerekir. Ürün görsellerinden, içeriklerine; paylaşım zamanından organik takipçi kazanma yollarına kadar her bir adım üzerinde düşünülmelidir.
Ürün satışı tamamlandığında ürünler en kısa sürede kargoya verilmeli, müşteri memnuniyeti arttırılmaya çalışılmadır. Müşteri siparişlerine kesinlikle yanlış ürünler gönderilmemeli, butik prestiji düşürülmemelidir.
Potansiyel müşterilere mümkün olduğunca çeşitli ödeme yöntemleri sunulmalıdır. Giyim ürünlerine güvenenler kapıda ödeme seçeneğini aktifleştirmeli, kargo şirketleri ile bu doğrultuda anlaşma yapılmalıdır.
Ürün teslim edildikten kısa bir süre sonra müşterilerle iletişime geçilmeli, üründen memnun kalıp kalmadıkları öğrenilerek müşteri sadakati kazanılmaya çalışılmalıdır.