Evde Bal Üretimi Evde Bal Üretimi – Bal insanlar açısından en önemli besin kaynakları arasında gösterilir. Gerçekve doğal balın insanlar üzerindeki etkileri gerçekten saymakla bitmiyor. Bunların yanında bal üreticiliğinin çevreye de bir çok yararı bulunuyor. Önzelikle balın ve evde bal üretiminin avantajlarından bahsetmek istiyorum.
- Arılar bitkiler arasında dolaşarak yeni hayatların ortaya çıkmasına polenleme ile yardımcı olurlar. Çevrenizde bal üreticiliği yapanlar varsa, ne kadar canlı ve güzel bir yerde yaşadığınızın farkına varırsınız.
- Bal çok dengeli bir yiyecektir. Minareller, enzimler, su ve hayatın yeşermesi için gerekli tüm bileşiklere sahiptirler.
- Pinocembrin adı verilen, beynin işlevini geliştiren bir anti oksidan içerirler.
- Çok güçlü bir anti biyotiktir, cilt hasarlarının, yaraların ve açılmaların iyileştiricisidir.
- Bir çok endüstri balı diğer ürünleri üretmek için kullanır ve çok ama çok uzun süredir bal ihtiyacı hep üst düzeyde olmuştur.
- Şekere alternatif sağlıklı bir tatlandırıcıdır.
- Düzenli bal yemek, insanın savunma sistemini güçlendirir ve kanser tedavisinde dahi önerilir.
- Kan kalitesinin ve vücut zindeliğinin üst seviyelerde kalmasını sağlar.
Açıkçası bal hakkında daha bir çok yarar sayılabilir. Tüm bu önemli nedenler, balın neden hiç bir zaman geri plana düşmeyeceğini ya da talebinin azalmayacağını kanıtlamaktadır. Arıcılığa ve üretime başlamak için her şeyden önce konu hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Bilgisizce yapılacak yatırımlar tüm paranızın çöpe gitmesi anlamına gelmektedir. Bu nedenle bu işe, konu hakkında bilgi sahibi olmadan sakın başlamayın. İkinci olarak bal üretimi yapmak için arıların mutlu ve rahat bir alanda yaşayabilecekleri bir alana ihtiyacınız bulunmaktadır.
Evde Bal Üretimi Nasıl yapılır, nereden başlanır?
Eğer gerekli araştırmaları yaptıysanız, konu hakkında bilgi sahibi insanlarla görüşüp yeterli çalışanı da bulduysanız şimdi arılarınız yaşayacağı kovanlara ihtiyacınız bulunmakta demektir. Google üzerinden yapacağınız “arı kovanı satışı” arama ile bir çok seçeneği görebilir ya da konu hakkında bilgili kişilerden yardım isteyebilir hatta çevrenizdeki marangozlarla görüşebilirsiniz. Kovanlarınızı yerleştireceğiniz alan, suya yakın, doğu yönüne bakan bir alan olmalıdır. Ayrıca etrafta ağaçlar ve çiçekler olması gerektiğini de söylememize gerek yok sanırım.
Kovanlarınızı yerleştirdikten sonra içinde yaşayacak arılara ihtiyacınız bulunmaktadır. Yine Google üzerinden yapacağınız “arı satışı” aramasıyla seçenekleri değerlendirebilir, tanıdıklarınıza ve konu hakkında bilgi sahibi olanlara danışabilirsiniz. Genel olarak 10 bin adet arı başlangıç için uygun görülmektedir. İhtiyacınız olan arılar ise kraliçe arı, işçi arı ve üretici arılardır. Kraliçe arı, arıların çoğalmasından ve yumurtlamadan sorumludur. İşçi arılar ise çiçek özlerinin toplanmasından ve bal üretiminden sorumludur. Son olarak üretici arılar ise kraliçe arının yumurtlamasına yardımcı olurlar.
Bal Üretimi Arılarınızı da yerleştirdikten sonra üretimin tamamlanmasını beklemelisiniz. Bal toplamak da oldukça dikkat isteyen, kendine has cihazları ve kıyafetleri olan bir iştir. Ayrıca yanlış bir işlem, arılarınızın yok olmasına da neden olabilir. Kovanlardan arıların toplanmasının ardından artılması da gerekmektedir. Bunun için de çeşitli cihazlar bulunmaktadır.
Evde Balcılık Bal elde ettikten sonra yapmanız gereken ise kendinize has bir paketleme ile balları şişelemeniz ve satışa hazır hale getirmenizdir. Ballarınızı satmak için yakın çevredeki ilgili işletmelerle görüşebilir ya da internet üzerinden kendinize satış sistemi kurabilir, facebook ya da instagram sayfalarından da bu işi gerçekleştirebilirsiniz.
Bal Satışı Unutmayın ki arıcılık dikkatli bir araştırma ve bilgi birikimi istemektedir. Bu nedenle arıcılık konusunda araştırma yapmayı, yeni bilgiler edinmeyi ve arıcılık teknolojileri konusunda yenilikleri takip etmeyi hiç bir zaman bırakmayınız. Daha önce de söylediğim gibi, gerçekten iyi bir şekilde bilgi sahibi olmadan ya da bilgi sahibi insanlarla çalışmadan bu işe başlamayınız.