Sosyal medyanın belki de tek sorunu yönetilmesinin zaman zaman zorlayıcı olabilmesidir.
Çeşitli ağları ve bunların nasıl kullanılacağını yeterince açıklayan birçok kullanışlı sosyal medya pazarlama kaynağı vardır. Ne yazık ki, birkaç platformu bir araya getiren günlük bir sosyal medya planının nasıl yapılacağını açıklayan kullanışlı bir rapor bulmanız zor.
Sosyal medyada uzmanlaşmak istiyorsanız, çok fazla zaman ayırmanıza gerek kalmadan etkili bir plan yapmanın ipuçlarını burada bulabilirsiniz.
Birinci Adım: Sosyal Medya Stratejinizi Önceden Planlamak
Tweet atmaya veya evden yürüttüğünüz işi tanıtmaya başlamadan önce, profilinizin bu tanıtıma hazır olduğundan ve sosyal medyadan beklediğiniz sonuçtan emin olmanız gerekiyor. İlk adımda, kullandığınız sosyal ağlarda şunlara dikkat etmelisiniz:
1) Uygun Bir Profil Fotoğrafı Yükleyin
Ev işinizde mayo yapmadığınız veya seyahat hizmetleri pazarlamadığınız sürece, Cancun’da çekildiğiniz bikinili bir fotoğrafınız işe yaramayacaktır. İşinizi ve hedef kitlenizi düşünün, ardından vermek istediğiniz izlenime uyan bir fotoğraf seçin. Marka imajınızı ve insanların neyi hatırlamasını istediğinizi düşünmek isteseniz de, kendi fotoğrafınız logonuzdan daha çekici olacaktır. Kaliteli bir fotoğraf olduğundan emin olun, bu bir profesyonel tarafından çekilmesi gerektiği anlamına gelmez, ancak iyi bir çözünürlüğe sahip olmalıdır.
2) Profilinizdeki Önemli Alanları Doldurun
Bazı sitelerde, her bilgiyi doldurmak zorunda değilsiniz fakat işletmenizle ilişkili alanları doldurmanız önemli bir aşamadır. Her platformda, paylaşmanız gereken bilgiler değişiklik gösterebilir. Her sitede mutlaka bulunması gereken bilgiler, isminiz, işyerinizin adı, web site linkiniz, ve işyerinizi açıklayan kısa bir biyografi yazısıdır. Farklı sosyal medya hesaplarınız varsa bunları da ekleyebilirsiniz.
3) Sektörde Takip Edilen İnfluencerlar
Sosyal medya, yalnızca insanların sizi takip etmesinden ibaret değildir, sizin de başka insanları takip etmeniz gerekir. Ev işi sektöründe hayranlık duyduğunuz, hoşunuza giden içerikler paylaşan insanları takip etmelisiniz ki insanlarla iletişim kurabilin. İlişkinizi geliştirmek için, önemli içeriklerinizi onlarla palaşmalı ve onların paylaşımlarına da cevap vermelisiniz.
4) Sosyal Medya Hesaplarınızı Web Site Veya Bloğunuza Bağlayın
Profilinizde, ziyaretçilerinizin sizi takip edebileceği başka platformların da linklerini bulundurmalısınız. Ayrıca, paylaşımlarınızın takipçilerinizin de birbirleriyle paylaşabilecekleri içerikler olmasına dikkat edebilirsiniz. Sosyal medya hesaplarınızı birbirine entegre etmek pazarınızı etkileyecek ve geliştirecek bir hamledir.
Bahsettiğimiz bu paylaşımları otomatize etmek de sizin için hayat kurtarıcı bir kolaylık olacatır. Hootsuite, Buffer, Social Oomph, Smarter Queue gibi araçları deneyebilirsiniz.
5) Sosyal Medyadan Almak İstediğiniz Sonucu Belirleyin
Asıl hedefiniz satış yapmak ve müşteri kazanmak olsa da “ürünlerime göz atın” veya “satın alın” demek her zaman yeterli olmayacaktır, hatta bu bağlamda sürekli yapılan paylaşımlar takipçi kaybetmenizle bile sonuçlanabilir. Bunun yerine, satışlarınızı başka yollardan nelerin artırabileceğini düşünün. Örneğin web sitenizin trafiğini artırmak veya bir email üyelik programı oluşturmak gibi. İşte sosyal medya paylaşımlarınızda hedefleyebileceğiniz şeyler:
- Bloglarınızın okunma sayısını artırın.
- Daha fazla email üyeliği almaya çalışın.
- Kullandığınız diğer sosyal medyalara takipçi aktarın. Örneğin Twitter hesabında, Facebook sayfanızın reklamını yapmak gibi.
- Hedef pazarınızdaki etkiyi (güvenilirlik ve uzmanlık) artırın.
- Hedef pazarınızla samimi ilişkiler kurun. (Dostane ve arkadaş canlısı olduğunuzu gösterin.)
Sosyal medyada yaptığınız her paylaşımın bir hedefi olmalı. Yani örneğin, bir blog makalenin linkini paylaştıysanız bu okunurluğunuzu ve etkileşiminizi artırmak için, veya samimi ilişkiler kurmak için paylaşılmış olabilir.
İliginizi Çekebilir: Sosyal Medya Danışmanı Olarak Para Kazanmak
İkinci Adım: Sosyal Medyada Paylaşım Yapmak
Konu sosyal medya olduğunda, dikkat etmeniz gereken iki nokta var.
1. Hedefinize uygun paylaşımlar yapmak.
2. İnsanlarla iletişime geçin.
Önce, Paylaşım Yapmayı Konuşalım
İçerik Paylaşmak
Sosyal medyada önemli ve zorlayıcı olan nokta paylaşımlarınızın aldığı etkileşimdir. Zor diyorum, çünkü her platformda etkileşim almanın yolu farklıdır. Bazıları, Twitter’da karakter kısıtlaması yapar, bazıları Pinterest ve Instagram’da daha çok görsel içerik paylaşmaya özen gösterir. İşte paylaşım stratejinizi planlamak için bazı taktikler:
1) Ne Paylaşacağınıza Karar Verin
Blog yazıları, email üyelik listesi, çekilişler veya ilham verici sözler mi paylaşacaksınız? Ne paylaşacağınıza karar verirken, bunların birden çok olmasına dikkat edin. Örneğin, yeni blog paylaşımları yapabilirsiniz veya eski paylaşımlarınızı tekrar paylaşabilirsiniz veya farklı sosyal medyalarınızın reklamını paylaşabilirsiniz.
2) Nasıl Paylaşacağınıza Karar Verin
Sadece bir yazı ile mi paylaşacaksınız? Bir selfienizi çekip yazınızı altına mı koyacaksınız? Video ile mi paylaşacaksınız? Yalnızca yazı şeklinde paylaşmak da işe yarayabilir, ancak çoğu platformda grafik kullanmak daha yararlıdır. Ucuza veya maliyeti düşük grafikler bulabileceğiniz birçok site var. İstediğiniz grafikleri bu sitelerden bulabilir ve paylaşmak için editleyebilirsiniz.
3) Paylaşımınızı Diğer Sosyal Ağlarınızda Da Paylaşın
Paylaşımlarınızı hazır olduğunda paylaşın ve diğer web sitelerinde de paylaşmaya özen gösterin.
4) Gelecek Birkaç Gün İçinde İçeriğinin Repostlarını Planlayın
Hazırladığınız bir içeriği bir kez paylaştıktan sonra, bir zaman sonra tekrar paylaşabilirsiniz. Örneğin, önümüzdeki üç gün boyunca günde bir kez çeşitli blog alıntılarınızı gönderiye bir bağlantıyla tweetleyebilirsiniz. Bundan sonrasında da, ayda bir kez tekrar repost yapabilirsiniz. İçerik yayınlamaya gelince, belirli ağlara fazla mesaj göndermemeye dikkat edin. Örneğin, günde çok sayıda Tweet gönderebilirsiniz ancak bu, LinkedIn’de pek işe yaramıyor, çünkü burada fazla gönderi paylaşmanız takipçilerinizi rahatsız edebilir.
Son olarak, dünyanın farklı yerlerinden takipçileriniz için, özellikle de Twitter’daki takipçileriniz için içerik planlamayı unutmayın, böylece daha fazla etkileşim alabilirsiniz.
5) Yazılı Bir Plan Veya Takvim Yapın
Bir sosyal medya takvimi size yaptığınız paylaşımları hatırlatmanın yanı sıra neler paylaşmanız gerektiğini de gösterecektir. Sosyal medyanızdaki içerikleri otomatize etmenize yarayacak birçok araç bulunuyor. Örneğin, haftada bir veya daha sonraları ayda bir paylaşacağınız gönderileri planlayabilirsiniz.
CoSchedule, Smarter Queue gibi sosyal medyayı otomatize etmenizi sağlayacak araçlarda, repostlar kendiliğinden planlanır ve buna zaman harcamanız gerekmez.
6) Neyin İşe Yaradığını Bulun
Google Analytics ve sosyal medya araçları, hangi sosyal medya gönderilerinin iyi sonuç aldığını size söyleyecektir. Ayrıca, analizleriniz size blogunuzda veya web sitenizde nelerin popüler olduğunu söyleyecektir, böylece trafiği yüksek tutmak için bu sayfaların sosyal medya gönderilerini planlayabilirsiniz.
Sosyal Medyada Etkileşim
Çoğu ev işletmesi sahibi bu konuya fazla önem vermese de, sosyal medyada başarıya ulaşmak için çok önemlidir. Diğer kullanıcıların ne yaptığına, neler paylaştığına bakmaksızın sürekli olarak paylaşım yapmanız, bir tanışma partisinde yalnızca kendinizden bahsetmeniz demektir diyebiliriz. Yani, kendi içeriklerinizi planladığınız gibi, başkalarının içeriklerine yapacağınız yorumları ve etkileşimleri de planlamalısınız. İşte bunu gerçekleştirebilmeniz için birkaç öneri:
1) Hootsuite Gibi Bir Sosyal Medya Yönetim Aracında, Planlanan Paylaşımlarınız Dahil Tüm Sosyal Medyalarınızdaki İçerikleri Görebilirsiniz
Hootsuite kullanıyorsanız, çevrimiçi bulduğunuz içeriği kolayca paylaşabilmeniz için Hootlet’i araç çubuğunuza ekleyin. Planlama sunan bir sosyal medya aracı kullanmak, her şeyi bir kerede yayınlamak yerine, içeriği repost olarak tekrar paylaşmanıza olanak tanır. Bu araçların bir diğer avantajı, etkileşim kurmak istediğiniz kişileri ve yayınları takip edebilmeniz ve dikkatinizi dağıtan gürültüyü filtreleyebilmenizdir.
2) Günde Bir veya İki Kez Sosyal Medya Etkileşimi Yapın
Günde 15-20 dakikanızı planlamaya ayırın. Bir zamanlayıcı kullanın ki Pinterest veya Facebook’ta bir saat geçirmemiş olun. Bu zaman içindeki hedefiniz takipçilerinizle ve takip ettiğiniz kişilerle etkileşime geçmek olsun.
3) Kullandığınız Sosyal Ağa Uyacak Şekilde 2 veya 3 İçerik Paylaşımı Yapın
Sektörünüzde takipçilerinizin ilgileneceği içeriği bulmak için Feedly gibi bir RSS besleme okuyucusu veya AllTop gibi bir içerik üreticisi kullanın.
4) Takip Ettiğiniz İnsanların İçeriklerinden 2 veya 3 Tanesini Paylaşın.
Diğer insanların paylaşımlarını paylaşmak, onların da sizin paylaşımlarınızı paylaşmasını sağlayacaktır.
5) Takipçilerinizin Bazı Paylaşımlarına Yorum Yapın. Arkadaş Olmaya Çalışın.
Daha önce de dediğimiz gibi, bu tür etkileşimler samimi bir ortam yaratmaya yardımcı olur ve diğer insanlarla etkileşime geçme şansınızı da artırır.
6) Paylaşımlarınıza Cevap Veren veya Yorum Yapan İnsanlara Cevap Verin
Paylaşımlarınıza yorum yapan insanlara cevap vermemek kabalık olur. Bu, sizinle iletişime geçen insanları umursamamak gibidir. Günümüzde, insanlar ve işletmeler takipçilerine mutlaka cevap vermeye ve etkileşime geçmeye özen gösteriyorlar.
7) Denk Geldiğiniz ve Hoşunuza Giden İçerikleri Beğenin.
Facebook’ta beğenme ve Twitter’da favlama gibi tek tuşluk hareketler, yorum yapmak kadar etkileşime sebep olmasa da, etkileşime sebep olur. Beğenmek, yorum yapmak kadar işe yaramasa da ek olarak yapılabilir.
8) Her Gün Devam Et
Sosyal medyada “yap ve unut” tarzı bir yaklaşım benimseyemezsiniz. Günlük paylaşım yapmalı ve etkileşime geçmelisiniz. Bir plan kullanarak sosyal medyaya harcayacağınız zamanı minimize edip, aldığınız sonucu maksimize edebilirsiniz.
Bir Sosyal Medya Asistanı Tutmalı Mısınız?
Bir sosyal medya asistanını işe almak sizin için yararlı olabilir. Sizin her platformdaki ağlarınızı yönetmenin yanı sıra grafik ve içerik paylaşımlarını hazırlayarak size zaman kazandıracaktır. Fakat, sosyal medyada genellikle insanlar sizinle iletişime geçmeyi umar, bu nedenle bir asistan tutacaksanız, sizin duygu ve düşünceleriniz doğrultusunda paylaşım yaptığından ve insanlarla bu doğrultuda iletişim kurduğundan emin olun.