Hayvancılık ve yetiştiricilik işi kurarak para kazanmak ister misiniz? Bu işler için hala karar vermediyseniz, Hayvancılık ve yetiştiriciliği ile kurabileceğiniz 50 işletme fikrini okuyun. Bu fikirler belki sizin fikirleriniz ile uyuşabilir ve işletme sahibi olabilirsiniz. Burada 2018 için 50 en iyi hayvancılık ve hayvan ile ilgili küçük işletme fikrini bulabilirsiniz. Hayvancılık, hayvanların yiyecekleri ürünler ve diğer kullanım alanlarında yetiştirilmesi mümkün olan ve ekonomik değeri olan canlılar ile kendi işletmenizi kurmak olarak tanımlanabilir. Hayvancılık tesisi kurmak deyince akla ilk gelen ve dört ayağı olan hayvanlar; sığır, süt ineği, keçi, at ve koyun yada iki ayaklı tavuk, ördek, hindi gibi hayvanların yetiştiriciliği ile ilgili tesis kurup işletebilirsiniz. Tabi bu hayvanlar ihtiyaç dahilinde daima rağbet gören, satışı kolay ve ekonomik değeri olan hayvanlardır. Fakat bu fikirlerin haricinde hayvancılık üzerine iş kurulabilecek başka fikir yok mu? Tabi ki var! Onlarca Hayvancılık üzerine iş fikri var! Mesela; egzotik kuşlar, salyangozlar, balıklar, böcekler gibi birçok hayvan ve arı, işletme yada işletmenizin çiftlik arazisinde hayvancılık tesisinin bir parçası olarak da ayrıca yetiştirilebilir.
Neden Hayvancılık ve Yetiştiriciliği işine başlamalıyım?
Hayvancılık ve bunun ürünleri olan yiyecek, et, süt, yumurta, bal, omega 3 yağı vb… gibi hayvansal gıdalardan aldığımız faydalar insanlar için çok ama çok önemlidir. Ayrıca bu hayvanların derileri ve yünleri (tüyleri) battaniye, kıyafet, ayakkabı ve benzeri birçok ürünü yapmak için kullanılmıştır. Farklı sektörlerde gübreden elektrik enerjisi üretimine, kozmetikten sağlığa kadar tüm sektörlerde de ayrıca kullanılmaktadır. Hayvancılık endüstrisinin zamanından beri çok karlı olduğu biliniyor, çünkü bu tarz işler az eğitimle ve küçük bir sermaye ile başlatılabilir. Gitmek istediğiniz belirli bir hedefin inceliklerini öğrenmek için biraz zaman ayırmanız yeterlidir. Ellerinizi kirletmek için eminseniz ve ben hayvanlarla iyi geçinirim derseniz, burada 50 hayvancılıkla alakalı iş fikirleri bulup bir ya da dilediğiniz kadar tesis ile işinizi başlatabilir ve düzenli bir gelir elde edebilirsiniz.
2018 için En İyi 50 Hayvancılık ve Yetiştiricilik fikirleri
Solucan Yetiştiriciliği ve Solucan Gübresi:
Solucan Yetiştiriciliği Solucanlar çiftçilere çok faydalıdır, faydaları belkide saymakla bitmez. Maalesef bütün çiftliklerin onlardan yeterince faydalanamadığı da bir gerçektir. Solucanlar toprak verimliliğini korumada önemli bir role sahiptir. Solucan gübresi üretiminde büyük ve istikrarlı bir pazar vardır. Meyve ve sebze yetiştiriciliğinden tutunda, ev bitkileri veya bahçe için mükemmel bir saksı toprağına kadar toprak tadilatından tutunda çeşitli ürün yetiştirilen tarlalarda hasat arttırımı yapan ve organik ürün yetiştirilen çok değerli bir canlı ve onun ürününden bahsediliyor. Artık Solucan yetiştiriciliği ve solucan gübresi üretimi yapmak isteyenler girişimciler için iş daha cazip hale geldi. Niye mi? Solucan mamasını uyguna bulabileceğiniz işletmeler artık ülkemizde mevcut. Ve 20 ton mama için 400 km ile 500 km arası nakliye ile bu mamalar 3 bin TL gibi bir meblağ karşılığında tesise kadar gelebiliyor. Bu sayede sizin de mamayı çeşitli meyve,sebze, çay posası ve yumurta kabukları ile takviye etmeniz daha kolay olacaktır. Sürekli Akış Sistemi denilen sistem sayesinde solucanlar bu haznenin içinde daima beslenebiliyor ve solucanları hazneden taşımadan haznenin içinde altta bulunan bir bıçak sayesinde solucanlara zarar vermeden solucan gübresi direk olarak kesilebiliyor. Burada Sürekli Akış Sistemine eklenecek bir sistemden bahsetmek istiyorum. Akış Sisteminin altına koyulacak bir bant sistemi ile bu sistem desteklendiği takdirde gübre kolaylıkla eleklenecek bölgeye taşınabilir. Şimdi Sizlere Solucanlar hakkında biraz bilgi verelim. Kırmızı Kaliforniya Solucanı denilen tür en obur tür olduğundan dolayı gübre üretim işinde tercih ediliyor. Bu tür 21 ile 24 derece sıcaklık arasında her zaman üremeye devam ediyor. Ortalama ömürleri 3,5 – 4 yıl olarak bilinen Kırmızı Kaliforniya Solucanı 3. Ayında gübre üretimine ve üremeye başlıyor. 1 tane Kırmızı Kaliforniya Solucanı uygun şartlar sağlandığında yılda yaklaşık 1.500 yavru verebiliyor.
Tavuk Yumurtası Üretimi :
Tavuk yumurtası Yumurta üretimi ve tavukçuluk endüstrisinin önemi her gün daha büyük adımlarla ilerlemeye devam ediyor. Çünkü yumurta öyle besleyici bir besindir ki insanın ihtiyaç duyduğu tüm besin öğelerini bünyesinde bulundurur. İçinde A, B, D ve E grubu vitaminler vardır. Tüm besinler içerisinde en yüksek protein deposudur. Yumurta tavukçuluğunda kümes sistemleri 3 çeşit olarak adlandırılır. 1. Izgara Sistemi 2. Kafes Sistemi 3. Yer Tavukçuluğu denilen Kalın Altlık Sistemi. Kafes sistemleri diğer sistemlere göre daha avantajlıdır. Yumurta tavukları, Beyaz Yumurtacı ve Kahverengi Yumurtacı Irkları olarak 2 ye ayrılırlar. Yumurtacı tavuklar günlük 115 ile 125 gram arası yem tüketirler. Bu iş için başarılıyım diyebileceğiniz oranlar ise şunlar olmalı; 1 tavuktan 1 kg yumurta için 2 kg yada 2.25 kg arası yem tüketildi ise ve 1 tavuktan yıllık en az 275 yumurta aldıysanız. Tavuk Yumurtası Yetiştiriciliği sizin için çok karlıdır ve bu üretim işi tam anlamıyla sizin işinizdir.
Hindi Yetiştiriciliği :
Hindi Yetiştiriciliği Soğuk odalar ve yemek marketlerinde bulunan Hindi, gerçekten karlı bir iş fikridir. Hindi, broiler tavuk gibi daha hızlı büyür ve kısa sürede elverişli hale gelir. Siyah hindi ve Beyaz etlik hindi olarak 2 türün yetiştirilmesi ekonomik olarak daha elverişlidir. Beyaz etlik hindi yıl içinde çok az hareket eder ve 1 yıl içerisinde erkekleri 38 – 40 kg dişileri ise 16 – 18 kg ağırlığa kadar ulaşabilir. Et için yetiştirilen hindi, yumurtaları için hindi yetiştirmekten daha popüler bir iş koludur. Siyah hindilerin yumurta verimi yıllık 60 – 70 adettir. 6 aya kadar bir hindi’nin ortalama olarak yem ihtiyacı 20-25 kg arasında değişmektedir. Erkek hindiler vücut ağırlığı olarak dişi hindilere göre daha fazla olduğu için yem ihtiyaçları da bu orana göre daha fazladır. Hindi çiftçiliği, tavuk, ördek, bıldırcın gibi diğer kümes kuşları kuşağına benzemektedir. Karlı et üretimi için, ticari üretim için yetiştirilen bazı modern hindi cinslerini kullanmak zorundasınız. Bu türdeki hindi ırkları, et dönüşüm oranına azami miktarda sahiptir. Çok az miktarda yem tüketirler ve bu beslemeyi çok kısa sürede ete dönüştürebilirler.
Ördek, Pekin Ördeği ve Kaz Yetiştiriciliği :
Ördek, Pekin Ördeği ve Kaz Yetiştiriciliği Ördek çiftçiliği doğal göl yapabileceğiniz herhangi bir yerde, akarsu kenarları ve göl kenarlarında kurulabilecek karlı bir iştir. Ördek yetiştirme günlük olarak istikrarlı bir gelir sağlar. Ördek yetiştiriciliği, kümes hayvanları gibi daha ayrıntılı konular gerektirmez. Ördekler bahçe yada tarlanızda bulunan böcekleri, salyangozları, solucanları kısaca doğada bulunan bir çok maddeyi besine çevirebilir. Özellikle Pekin Ördekleri olarak bilinen ördekler ekonomik değer bakımından daha kıymetlidirler. Bu türün yumurta verimi oldukça yüksektir ve karaciğeri çok tercih edilen pahalı yiyecekler arasındadır. Pekin Ördeğinin tüyleri ve gübresi ayrıca gelir getirir. Pekin ördekleri 20-22 yumurtaya kuluçka olarak yatırabilirler. Dişi pekinler 5-6 aylık olduğunda yumurta vermeye başlarlar. Mont, kaban, yatak döşek, yorgan ve yastık yapımında bu ördeğin tüyleri kullanılır. Bir pekin ördeğinden yaklaşık olarak 100 gram tüy alınır. Kaz Yetiştiriciliğine geçiş yapalım. Dünyada kaz yetiştiriciliği yapılan başlıca ülkeler arasında; Kanada, İngiltere, Çin, ABD, Fransa, Polonya, Çekoslovakya ve Bulgaristan vardır. Bu ülkelerin bir çoğunda bu kazlar, karaciğer ve tüyleri için üretilirler. Kazların yumurta verimi yaşına yakın başlar. Irklarına göre yumurta verimi değişmekle birlikte bir yılda (bu süre yaklaşık olarak 130 gündür) 20 ile 60 arası yumurta verebilirler. Tabi bazı Toulouse Çin ve Romen ırkları bu sayıdan daha fazla yumurta verebilirler. Dişi kazlar, 8 ila 10 yaşları arasına kadar kendi ırklarına göre verimli diyebileceğimiz bir yumurta üreticisidir. Kuluçka süreleri 30 gündür ve tek kuluçkada 10 ile 12 yumurtaya yatırılmaları tavsiye edilir.
Tıbbi Sülük Yetiştiriciliği :
Tıbbi Sülük Yetiştiriciliği Tıbbi Sülük Sağlık Bakanlığında litaretüre girmiştir. Birçok Avrupa ülkesinde büyük rağbet gören bu tedaviden Almanlar ‘Benzeri olmayan bir tedavi yöntemi’ olarak bahsetmiştir ve Tıbbi Sülük bu ülkede ilaçlar kanununun 1. bendi gereği ilaç olarak kabul edilmiştir. Yalnızca Avrupa’da 100 milyondan fazla tıbbi sülük kullanılmaktadır. Amerikan ilaç ve gıda dairesi 2004 yılında sülük tedavisini doğrulamış ve Avrupa’da ki gibi eczanelerde satışına izin vermiştir. Sülükler yılda ortalama 3 veya 4 kez yumurta bırakırlar. Larvalar yumurtalardan 30 gün içinde çıkar. Çıkan yavruların yüzde 34 kadarı fire verebilir. Beslenmeleri Kurbağa yada Balıklarla sağlanır ve 150 ila 180 gün arasında Tıbbi Sülükler kullanıma hazır hale gelir. Besi suyunun klorlu su değil ph değeri yüksek doğal kaynak yada yeraltı suyu olması gerekir.
Angora (Ankara) Tavşan Yetiştiriciliği :
Tavşan Yetiştiriciliği Tavşanlar yünleri için popülerdirler. Tavşanlar oldukça üretken hayvanlardır ve iyi bir dişi yılda 25 ile 30 yavru (genç olanlar) üretebilir. Buna ek olarak, tavşanlar vücut ağırlığının kilogram başına yünü olarak hesaplandığında yün işinde en iyi üreticilerdir. Koyunlara kıyasla bir kg yün üretmek için yüzde 30 daha az sindirilebilir enerji gereksinimi duyarlar. Angora (Ankara) tavşanının yünü koyun yününe göre 2 kat daha fazla sıcak tutmasından dolayı, Angora (Ankara) tavşanı yünü giyim sektöründe önemli bir yere sahip bir yündür. Yetişkin bir Angora (Ankara) tavşanı 1 yılda 1kg ile 700 gram arası yün vermektedir. Bakım, beslenme, cins ve türe göre değişiklik gösterebilir. 1 kg Angora (Ankara) tavşanı yünü 45 – 61 dolar arasındadır. Ayrıca bu hayvanın eti ve derisinin de ekonomik değeri vardır. Ayrıca Angora (Ankara) tavşanının gübresi yanmaya bırakılmadan meyve ve sebzelerde kullanılabilir. 1 Angora (Ankara) tavşanı yılda 44 ile 51 kg arası gübre yapar.
Salyangoz Yetiştiriciliği :
Salyangoz Yetiştiriciliği Salyangoz, bilimsel adı Orthogastropoda olan tatlı sularda, denizlerde ve özellikle yeşil çevre alanlarında görülebilen karından bacaklı ailesinden bir hayvandır. Salyangozlar en az – 4°C ve en fazla 30°C ye kadar sıcak olan yerlere kolayca uyum sağlarlar. Salyangoz yetiştiriciliği, özellikle insan tüketimi için salyangoz üretme sürecidir. Salyangozlar, protein, demir ve insanların vücudunda ihtiyaç duyduğu tüm amino asitleri içerir ve buna ek olarak yağ içeriği hiç yok denilecek kadardır. Salyangoz talebi, yalnızca tüketiciler tarafından küresel düzeyde gün geçtikçe artıyor. Aynı zamanda salyangoz salyası kozmetik endüstrisi bakımından oldukça önemlidir. Bu salgının yaşlanmayı azaltmak ve hasarlı cildi onarmak için harika olduğu bilinen bir gerçek. Ticari salyangoz yetiştiriciliğinde kar marjı da oldukça yüksektir Avrupa’da türüne göre 5 ile 8 euro arasında satışı yapılabilmektedir. Başta Fransa olmak üzere tüm Avrupa ülkelerinde ve hatta dünya da önemini giderek arttıran bir canlıdır. Ülkemizde rağbet görmeyen bu iş fikrinde ihracat pazarında salyangoz talebi arzın üstündedir çünkü pek çok insan bu işe girmez yada girmek istemez.
Şinşilla Yetiştiriciliği :
Kürk hayvanları arasında Şinşilla en pahalı ve kaliteli kürkü ile diğer hayvanlara caka atmaktadır. Şinşilla’nın Anayurdu Güney Amerika olarak bilinir. Yetişkin dişi bir Şinşilla 400 ile 600 gram erkekleri ise 500 ile 700 gram vücut ağırlığına sahiptir. Yaşam Süreleri 13-19 yıl arası değişir. Şinşillalar doğumlarından 6 ay sonra üremeye başlarlar. Bir doğumda 2 ile 6 arası yavru verirler. Özel olarak hazırlanan ticari yetiştiricilikte Şinşillalar pelet yemlerle de beslenirler. Günlük 25-40 gram arasında verilecek pelet yem bir Şinşilla için yeterlidir. Ayrıca Şinşilla değişik bitki tohumları ve taze yeşilliklerle takviye edilebilir.
Arıcılık :
Bu huysuz temperli böcek, zamanın başlangıcından beri insanların ihtiyaçlarına hizmet ediyor. Bir arı ürünü olan balın iyileştirici özellikleri hakkında çok şey söylenmiştir. Balın sağlığa olan faydalarındaki farkındalık arttıkça, talep de katlanarak artmıştır. Arılar, bal ve balmumu gibi diğer yan ürünler için yetiştirilirler ve bu çok az başlangıç sermayesiyle başlatılabilen karlı bir girişimdir. Arıcılık işine başlamak için araziye veya herhangi bir işletmeye ihtiyaç duymuyorsunuz, ancak arıların yakın gözetim altında olması ve günlük takip edilmesi gerekiyor.
Ticari Balık Yetiştiriciliği :
Balık, besin içeriği yüksek olması nedeniyle sürekli talep edilen bir türdür. Muhtelif koruma şekilleri ile çiftçinin yatırımlarında herhangi bir kayıp oluşturmaması sağlanır. Ticari balık çiftliği işi, yılın her mevsiminde düzenli olarak para döndürebilen karlı bir yatırımdır. Modern tekniklerin uygulanması ve uygun arazi kütlesi bulunması halinde bir girişimci orta sermaye yatırımı ile bu işe başlayabilir.
Hayvancılık Yemi Üretim İşi:
Hayvancılığın yemlenmesi gerektiği ve birçoğunun özellikle büyüme aşamasında çok fazla yiyecek tükettiği bilinmektedir. Formülün karıştırılmasını çevreleyen teknik özelliklere aşina iseniz, rahatça bu işe başlayabilir ve bu işten kazançlı çıkabilirsiniz. Hayvancılık çiftçileri için verimi artırmaya ve hastalıkları azaltmaya yardımcı olacak doğru gıda ve gıda ek ürünleri her zaman aradığına göre. Ve bu konuda işletmecilere doğru gıda ürünlerinde yardımcı olabiliyorsanız, hayvancılık yemini pazarlamada sorun yaşamazsınız.
Bıldırcın Yetiştiriciliği :
Bıldırcınlar, çok besleyici yumurta üreten küçük kuşlardır. Ticari bıldırcın yetiştiriciliği, bıldırcınları karlı yumurta ve et üretimi için kafeslerde besleyerek çoğaltmakla ilgilidir. Bıldırcınlar 8 haftada olgunlaşır ve yumurta vermeye başlar. Bir bıldırcın ayda 24 yumurta ve senede 288 yumurta verebilir. Bıldırcınlar 35-40 adetlik küçük kafeslerde yetiştirilebilir. Son zamanlarda, birçok insan bıldırcın yumurtasının inanılmaz yararlarını keşfetti ve bir sürü insan şimdi bıldırcın yumurta çiftliği kurmayı düşünüyor. Bıldırcın yumurtası işine, nereden başlayacağınıza bağlı olarak 600 TL den daha az sermaye ile başlayabilirsiniz.
Hayvancılık Araştırma Enstitüsü:
Hayvancılık araştırma enstitüsü, hayvancılığın daha iyi ve daha sürdürülebilir kullanımı için araştırma yoluyla gıda güvenliğini artırmak için çalışır. Bu araştırmanın sonuçlarını, insanlara çiftlik hayvanlarını canlı ve üretken tutmalarını, hayvancılık ve çiftlik verimliliğini arttırmaları ve sürdürmelerini, hayvansal ürünler için karlı pazarlar bulmalarını ve hayvancılıkla ilgili hastalık riskini azaltmalarını sağlayabilirsiniz. Bu iş oldukça zaman alabilir ancak devlettin araştırma haklarından yararlanabilirsiniz ve bir gıda danışman işletmesi olarak büyüyebilirsiniz.
Karides yetiştiriciliği :
Karidesler doğada küçük olsalar da, su ürünleri yetiştiriciliği endüstrisinde çok büyük karları olan bir iştir. Günümüzde milyonlarca dolarlık bir sanayi olduğu tahmin edilmektedir ve herhangi bir kişi küçük ölçekli karides çiftliğinden altı rakamlı gelir elde edebilir. Bu işle ilgili bir gerçek, bu işe başlamak için çok fazla eğitime ihtiyaç duymadığınızdır, ancak bir diğer gerçek ise çiftlik yönetimi uygulamaları hakkında teknik bilgiye sahip olmanız gerekmektedir. Ek olarak, iş, özveri, rutin kontrol ve izleme faaliyeti işin büyük kısmıdır. İşinizde başarılı olmanız için ekipman, larvalar, ilaçlar, yemler ve besleyiciler hakkında doğru bilgiye sahip olmanız gerekir. İşin muazzam ihracat potansiyeli var, çünkü tüm ülkelerde ticari miktarlarda karides üretimi yapılmıyor.
Balık Kuluçkahanesi:
Balık yetiştiriciliği işinin başarısı, üretilen balıkların veya kabuklu balıkların kalitesini etkileyebilecek şekilde, kuluçka işlemine bağlıdır. Bir balık kuluçka makinesi, yani Kuluçkahaneler öncelikle su ürünleri yetiştiriciliğini desteklemek için larval ve yavru balıklar üretmektedir. Teknik özelliklere aşina iseniz, kendi kuluçkahanenizi yaparak başlayabilir ve yavru balık çiftliklerine satabilirsiniz. Size Örnek olarak göstereceğimiz firma; İlknak’ın kuluçkahanesi en iyi kalitede levrek ve çipura yavruları üretmekte ve bunları piyasaya sürmektedir. 2017 yılı itibariyle yıllık 60 milyon adet yavru balık seviyesine çıkarılmıştır. 2017 Mart itibari ile Demircili, Urla’da bulunan yeni kuluçkahane yıllık 40 milyon yavru balık kapasitesine ulaşmıştır. İlknak’ın toplam yavru balık kapasitesi 100 milyon’a ulaşmıştır.
Civciv Kuluçka:
Tavuk, bir kuluçka işine başlayabileceğiniz bir başka hayvandır. civciv kuluçka işi, tavuk ırklarından belirlediğiniz yumurtaları yumurtadan çıkana kadar kuluçkalamayı gerektiren zamanı ısı ve sıcaklığı ayarlayan makinelerle yapılır. Daha sonra yumurtadan çıkmış civcivleri kanatlı çiftçilerine yada bu iş ile ilgilenen işletmelere satabilirsiniz. Bir sürü tavuk çiftçisinin kendi civcivlerini kuluçkalama kapasitesine sahip olmadığı bir gerçektir, bu nedenle onlara bir ücret karşılığında bu hizmeti verebilir ya da yumurtaları kümes hayvan çiftçilerinden alabilir, civcivleri çıkarabilir ve çiftçilere geri satabilirsiniz. Kuluçka işi küçük bir sermaye ile başlamak için oldukça karlı bir iştir ve hiçbir uzmanlık bilgisi gerektirmez.
Süt Çiftçiliği :
Süt bir toplumun temelidir ve çocuklarımız süt olmadan yeteri kadar sağlıklı büyüyemez. Sütte yağ, Kolesterol, Sodyum, Potasyum, Karbonhidrat, Şeker, Protein, A Vitamini, Kalsiyum, D Vitamini, B12 vitamini ve Magnezyum bulunur. Ticari süt hayvan yetiştiriciliği çok karlı bir tarımsal işletme fikridir. Süt dışında, üretim fazlası inekleri de satabilir ve kar elde edebilirsiniz. Bu tesise solucan gübresi tesisi kurarak, solucan gübresinin ana maddesi olan inek dışkısını fermente edip kaliforniya solucanının mamasını ayrıca hazırlayıp gübre üretimi yapabilirsiniz. Yada solucan gübresi işletmeciliği yapan firmalara fermente edilmiş solucan maması satabilirsiniz. Ek olarak elinizde fazladan inek gübresi var ise biyogaz ile elektrik üretimi yapan tesisler bu gübreleri sizde ücret karşılığında almak isteyecektir. Süt ürünleri tesisi kurarak devletin süt üretimine verdiği destekten ve hayvan başına vermiş olduğu desteklerden yararlanabilirsiniz. Konumuzun en sonunda bu destekleri de okuyabilirsiniz.
Keçi Yetiştiriciliği:
Keçiler, etleri ve sütleri için yetiştirilen çok dayanıklı hayvanlardır. Sütlerinin protein açısından çok yüksek olduğu ve diğer vitaminlerin inek sütünden daha fazla ve anne sütüne en yakın sütün keçi sütü olduğu söylenir. İyi ekonomik değeri olan ticari üretim için yoğun ve yarı yoğun bir sistem altında keçi yetiştirme işi ivme kazanmaya devam ediyor. Keçi yetiştiriciliği için daha çok bilgi istiyorsanız tarım bakanlığının sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Keçi ve İnekler İçin Yem Çiftçiliği:
Yem, özellikle evcil hayvanları, atları, sığır ve keçiler gibi geviş getirenleri beslemek için kullanılan herhangi bir tarımsal gıda maddesidir. Hayvanlara verilen gıdalar yem olarak ifade edilir. Yem için tipik olarak yetiştirilen bitki türleri arasında yonca, arpa, yulaf, yonca, ot ve buğday bulunur. Kendi topraklarınıza sahip iseniz ve balyalama yapmak istiyorsanız, yulaf, arpa ve buğday yetiştiren yerel çiftçilerle tanışın ve mahsullerini onlar için balya haline getirilmesini önerin. Biraz geniş bir kavram olan bu işte kanatlı hayvanlardan tutunda su ürünlerine ve büyük bir yelpazede hayvanları ele aldığımızda üretimde olan yetiştiricilik tesisleri ve işletmeleri için yem üretebilir ve ürettiğiniz bu yemleri bu tesislere satabilirsiniz.
Hayvancılık Danışmanlığı:
Hayvancılık konusunda oldukça bilgili iseniz, hayvancılık ile uğraşan çiftçilere işleriyle ilgili hedefli öneriler sunan bir işletme kurabilirsiniz. Diğer danışmanlık hizmetlerinde de olduğu gibi, hayvancılık danışmanlığı gerekliliğinin önümüzdeki günlerde artması beklenmektedir. Belli bir tarım faaliyeti alanında deneyime ve bilgiye sahip insanlar, organizasyonlar düzenleyerek ve çiftçilere danışmanlık hizmeti vererek para kazanabilirsiniz.
Devekuşu Yetiştiriciliği :
Devekuşu, diğer kuşlardan daha fazla et üreten çok büyük bir kuştur. Devekuşu eti bugüne kadar geleneksel etimize en sağlıklı alternatiftir. Devekuşu etinin; sığır, tavuk, hindi eti ve balıklarından daha düşük yağ, kalori ve kolestrol oranı vardır. Tavuk, hindi ve diğer kuşlara beyaz et denirken, devekuşu eti kırmızı et olarak anılır. Çünkü renk ve lezzette sığır etine benzemektedir. Düzgün yönetilen bir dişi devekuşu, ekonomik (üretken) ömrü boyunca 72.000 kilogram et, 2.000 m2 deri ve 2.000 kilogram tüy üretebilir. Diğer geleneksel çiftlik hayvanlarına (sığır, keçi, balık, tavuk ve hindi) kıyasla, devekuşu yetiştirmek oldukça kolaydır ve devekuşu çiftliği projelerinin birçoğu çok başarılıdır. Güney Afrika, Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya’daki birkaç çiftliğin yanı sıra, deve kuşları muhtemelen dünyadaki en az çiftlik kuşları.
Kaplumbağa Yetiştiriciliği :
Kaplumbağa yetiştiriciliği, evcil hayvan satan işletmeler için evcil kaplumbağaları yetiştirme, kuluçka çıkarma ve çoğaltma işlemidir. Kaplumbağa yetiştirme endüstrisinin 1940’larda Amerika Birleşik Devletleri’nden geldiği düşünülüyor, insanlar kaplumbağaları yabani doğadan toplamayıp satmaya başlamıştı. Bugün, Birleşik Devletler’deki kaplumbağa çiftçileri, Kuzey Amerika ve Asya’daki evcil hayvan ve gıda endüstrilerine kaplumbağalar tedarik ediyor. Kaplumbağalar Asya’da ve Kuzey Amerika’nın bazı kırsal bölgelerinde rutin olarak yenilenir. Sağlıklı, hastalıksız yavru kaplumbağaları yetiştiren çiftlikler Asya’ya göre Amerika’da nispeten daha yaygındır. Bu kaplumbağaların çoğu pazarda pet olarak satılmaktadır.
Yem Solucanı Yetiştiriciliği :
Proteindeğeri yüksektir, hayvanlar için en pahalı takviyeden biridir. Kümes hayvanları, köpek veya diğerler hayvanlara verilen omnivore diyetinin önemli bir bileşenidir. Protein seviyesini yükseltmenin en kolay, en ucuz ve en geniş etkili yollarından biri olduğu söylenir. Bu solucanları küçük miktarlarda ucuza kolayca yükseltebilir ve çiftçilere satabilirsiniz.
Uğur Böceği Yetiştiriciliği :
Bugün büyük bitki üretiminin yolunu açan en samimi böceklerden biri de Uğur Böceğinden başka bir şey değildir. Toprağa, bitkilere ve insan sağlığına zarar veren kimyasal gübreler yerine, bir böcek de en iyi alternatiflerden biridir.Uğur Böceği, ortak bahçe zararlılarını yiyen en iyi entegre zararlı formlarından biridir. Yaprak bitleri bitkilerin üzerinde beslenirler, bu bitler ürününüze büyük zararlar verir. Uğur Böceği bu yaprak bitlerinden sadece bir gün içinde 50 kadarını yiyebilir. Uğur Böceği işletmenizde bu böcekleri çiftleştirebilir ve zararlılarla mücadele içindeki çiftçilere satabilirsiniz.
Gökkuşağı Alabalığı Yetiştiriciliği :
Alabalık, çeşitli tatlı su balıklarının ortak adıdır. Bugün piyasada bulunan gökkuşağı alabalıklarının büyük bir kısmı ticari çiftliklerde yetiştirilir. Alabalıklar soğuk su balıklarıdır ve iyi baktığınızda hızlı büyürler. Ayrıca son derece dirençlidirler. Çiftlik balıklarının tadı ve dokusu vahşi yakalanmış balıklara benzer; böylece insanlar bu balıklar arasında fark göremez. Ticari olarak gökkuşağı alabalığı yetiştirmek konvansiyonel tarımda karlı bir alternatiftir. Tesisteki su koşullarının, alabalığın bakımı ve beslenmesinin uygun bir şekilde sağlanması şartıyla çok az toprakla kurgulanabilecek bir işletme tesisidir.
Kurtçuk Yetiştiriciliği:
Kurtçuk yetiştiriciliği, Kurtçuk’lar balıkları ve kümes hayvanlarını beslemek için kullanılırlar. Ve solucanlardan daha kolay çoğaltılırlar. Bunlar, protein açısından zengin ve besleyici doğal bir gıdadır. Kara asker sineği ve çeşitli diğer sinek türlerini içeren kurtçukları çoğaltmak için çeşitli sinek türleri kullanılabilir. Kolaylık sağlaması bakımından ekim alanı için yerli sinek türleri genel olarak kullanılır. Bu kurtçuklar hasat edilmeden önce organik atıklarla beslenir ve doğal sürdürülebilir bir hayvan yemi olarak kurutulur.
Çiftçiler Pazarı:
Çiftçiler pazarı çiftçilerin doğrudan tüketicilere yiyecek satmak için tasarlanmış olduğu fiziksel perakende pazar yerleridir. Sadece hayvancılık ve kanatlı hayvan yetiştiriciliğine hitap eden bir çiftçi bu pazarlarda kendi pazarını açarak işine başlayabilir. Bu pazarlarda tüm çiftçiler doğal üretimini yapmış olduğu ürünlerinin satışını yapabilirler.
Deniz Kulağı Yetiştiriciliği:
İngilizcesi Abalone olan, küçük yada çok büyük deniz salyangozlarıdır. Deniz gastropodu yumuşakçalarının ortak adıdır. Çin, Japonya, Yeni Zelanda, Avustralya, Kanada ve Latin Amerika’daki bazı ülkelerde incelik olarak bilinir. Geçmiş yıllarda, bu Deniz Kulakları genellikle restorantlarda lüks bir yemek olarak servis edilirdi. Çoğu zamanda, büyük düğünlerde, doğum günlerinde ve diğer büyük olaylarda servis edilirdi. Fakat bu günlerde, ülkelerdeki en yaygın lokantalarda bile sunuluyor. Deniz Kulağının nispeten kolayca yetiştirilebilen bir kabuklu deniz ürünü olduğu kanıtlanmıştır. Deniz Kulağı yetiştiriciliği yapan bir işletme bu ürünü kolaylıkla ihraç edebilir ve Deniz Kulağı yetiştiriciliğinden çok fazla kazanç elde edebilirsiniz.
İstiridye Yetiştiriciliği :
Kuzey Amerika’daki tüketicilerin bu yumuşakçanın lezzetli cazibesini keşfetmeleri ve kaliteli istiridyeleri verimli bir şekilde yetiştiren kültürcüleri ödüllendirmeleri nedeniyle kazançlı bir sektör haline geldi. Ortalama istiridye 2 grama yakın protein içerir. 12 istiridye 1 porsiyonunda bulunursa ve bunu tüketen bir kişi 21.96 gram protein alırken sadece 4 gram yağ alır. İstiridye kolesterol açısından zayıftır, çinko, demir, kalsiyum ve A vitamini bakımından zengindir. İstiridye yavruları larva olarak büyümeye başlar ve çıplak gözle görünmezler. Yaklaşık bir yılda 3cm / 5cm boyutlarında büyüyebilirler. İstiridyeler genellikle 18 ay ile 2 yıl arasında pazar büyüklüğüne ulaşırlar.
Etlik Piliç Yetiştiriciliği :
Genellikle yüksek düzeyde et üreten kuşlara veya kümes hayvanlarına etlik kümes hayvanı denir. Ancak etlik tavuk kümes hayvanlarının özel bir türü Broyler tavuğudur. Etlik Piliç kısa sürede daha fazla et üretebilmesi için bilimsel bir şekilde değiştirildi, bu nedenle broyler olarak da bilinen Etlik Piliç yalnızca et üretimi için yetiştirilen bir tür kanatlıdır. Broylerler bugün en hızlı büyüyen kümes hayvanları segmentlerinden biri olarak ortaya çıkmıştır ve daha az olgunlaşma zamanı nedeniyle çok karlılar.
Tatlısu Karidesçiliği:
Tatlısu karides çiftliği, insanların tüketimi için tatlısu karideslerini yetiştirmek ve üretmek üzere tasarlanmış bir su ürünleri yetiştirme işidir. Karidesler tatlı sudan toplanır, bu nedenle kolayca tarımı yapılabilir. Karideslerin hasat boyutuna kadar büyümesi yaklaşık 6 ay sürer, bu nedenle sermayenizi çok fazla bağlamaz. Sermayenin çok olmadığı az sermaye ile yapılacak bir iştir.
Veterinerlik İşi:
Veterinerlik tıbbı, hayvanlarda hastalık, bozukluk ve hasarın önlenmesi, tanı ve tedavisi ile uğraşan tıbbın bir dalıdır. Veteriner tıbbının kapsamı, hem evcilleştirilen hem de vahşi olan tüm hayvan türlerini kapsamaktadır. Evcil hayvanların küçük ve büyükbaş hayvanlarda sağlığın korunması, hastalık teşhisi yapılması, hastalığın tedavisi, hayvanlar arasında bulunan salgın hastalıklar, Zoonozlar yani hayvandan insana geçen hastalıklarla mücadele etmek, hayvan ırklarının iyileştirilmesini sağlamak, hayvansal ürünler ve bu ürünlerin artırılması için çalışmalar yapan kişidir.
Tatlısu Çipurası Yetiştiriciliği :
Ulusal Balıkçılık Enstitüsüne göre, Tatlısu Çipurası, karides, somon ve konserve orkinosun arkasında, ABD’de dördüncü en çok yenen deniz ürünü olmuştur. Balık, 2002 yılında toplam 1.500.000 metrik tonu aşan sazan ve somon balığından sonra su ürünleri yetiştiriciliğinde üçüncü en önemli balık haline gelmiştir. Tatlısu Çipurasının hızlı ve sağlıklı bir şekilde yetişebilmesi için beş şey gerektiğine dikkat edin; temiz su, oksijen, gıda, ışık, ve yüzmeye odalarına.
At yetiştiriciliği:
At yetiştiriciliği özellikle atların seçici ıslahı için insanların doğru yönlendirdiği bir süreçten geçerek süzülecek doğru yapıldığında çok kazançlı olan işlerden bir tanesidir. Özellikle belirli cins safkan atlarının yetiştirilmesi çiftlik sahibinin emekliliğini kazandırabilir. İstenen özellikleri üretmek için planlanan çiftleşmeyi yapmak için başarılı ırkları bir araya getirmeniz gerekecektir. Modern yetiştirme yöntemlerinin ve teknolojilerinin kullanımı, gebelik oranını, sağlıklı bir gebeliğin getireceği başarılı hayvanı ortaya çıkaracaktır.
Deve Yetiştiriciliği:
Deve, tüm dünyada oldukça yararlı olan bir hayvandır. Develer süt, et, tekstil için keçe gibi ürünler sağlar. Ve bu nedenle Deve Yetiştiriciliği çiftlik için karlı bir hayvandır. Deve yetiştiriciliği, Avustralya, Kuzey Amerika, Afrika ve Asya Pasifik ülkelerinde popülerdir. Afrika ve Asya’daki birçok ülke, ulaşımdan süt ve ete kadar ihtiyaçlarının çoğunu sağlamak için develere güveniyor.
Sazan Balığı Yetiştiriciliği:
Sazan yetiştiriciliği çok karlı bir iştir. Bununla birlikte, sazan balığından en iyi sonucu alabilmeniz için doğru balık yönetimi eko sistemini sağlamanız ve bu sistemi korumanız gerekir. Balıkların bazı yaygın türleri arasında Pullu sazan balığı, Ot sazanı, Aynalı sazan balığı, Gümüş sazan balığı, Kadife sazan balığı ve Siyah sazan balığı Sayılabilir.
Yengeç Yetiştirme:
Yengeçler yurt dışında çok popüler kabuklu olup çok besleyici ve lezzetli yiyecekler olarak görülür. Yengeç yetiştiriciliği karlı bir iştir ve diğer işlere kıyasla çok küçük bir yatırım talep etmektedir. Yengeçler, uluslararası pazarda büyük talebe ve fiyata sahiptir. Kırmızı pençe (Red claws) ve yeşil yengeçler (green mud crabs) ticari çiftçilik için mevcut olan yengeçlerin iki türüdür.
Geyik Yetiştiriciliği :
Geyik ticareti amacıyla çiftlikler yapılmaya başlandı. Fakat Geyik Yetiştiriciliği arka bahçenizde bile başlayabileceğiniz karlı bir iştir. Bu iş için küçük mülklerin bile hayvanı çoğaltmak için kiralandığını görebilirsiniz. Geleneksel hayvancılıkla karşılaştırıldığında geyik endüstrisi patlama yaşıyor diyebiliriz. Bu hayvanlar eylül ekim dönemlerinde çiftleşir. Bir doğumda geyikler 1 yada 2 yavru verebilirler.
Emu Kuşu Çiftçiliği:
Emu Avustralya’nın en büyük yerli kuşudur ve boy olarak en büyük ikinci kuştur. Emus yumuşak tüylü, kahverengi, uzun boyunlu ve uzun bacaklara sahip uçamayan kuşlardandır. boyu 1,9 metreye kadar yükselebilir. Etinin sığır eti benzeri tadı olsa da, kuş çoğunlukla büyük bir tavuk olarak kabul edilir. Büyük emu yetiştiricisi ülkeler arasında ABD, Avustralya, Fransa, Çin, Japonya, Avrupa ülkeleri, Malezya ve Hindistan vardır. Emu kuşundan elde edilen Yağın içerisinde, yüksek oranda omega 6 ve omega 9 yağ asitleri bulunur. Kas tedavisi ve geliştirici etkisi bulunan emu yağı Baş ağrısı, sinus, tansiyon’dan tutun bebek pişikleri ve böcek ısırmaları için güneş yanıkları, egzama, sedef hastalığı, cilt morarmaları, cilt kesikleri ve yaralar için bazılarında kısa bazılarında ise uzun sürede iyileştirici etkiler sağlıyor.
Süs Balıkları Yetiştiriciliği:
Süs balıkları, evde akvaryumda evcil hayvan olarak saklanan gösterişli balıklardır. ABD’de 7.2 milyon ev, Avrupa Birliği’nde 3.2 milyon ev akvaryuma sahiptir ve sayı gün geçtikçe artmaktadır. Bu talebi karşılamak için süs balıkçılığı yetiştiriciliği de buna paralel olarak büyüyor. Bugün, Süs balıkları yetiştiriciliği dünyadaki en karlı girişim fikirlerinden biri haline geldi. Bu, bir ek olarak yapılabilen küçük ölçekli bir balık yetiştiriciliği iş türü olabilir. Ve tek kişi yine de bundan evi için mutfak yada farklı masraflarından bir tanesini çıkarabilecek para kazanabilir.
Hayvan Ürünleri Pazarlama :
Belki ellerinizi kirletmek istemiyorsunuzdur. İnternette ürün satışı yapmak iş pazarlama becerilerinizi ortaya koymak istiyorsunuz. Hayvancılık çiftçileri ürünlerini pazarlamada her zaman bir yardımcıya ihtiyaç duyarlar kendi işlerinin yoğunluğu yada internet işinden anlamadığı için pazarlama kısmında eksik bilgileri olabilir. Eğer bir pazarlama uzmanıysanız, Hayvansal Ürünleri Pazarlama işini düşünebilirsiniz. Hayvancılıkla ilgili iş fikirlerinden biride çiftliklerin ürünleri için bir pazarlama danışmanı olmalıdır. Danışmanlığa ek olarak, ürünlerin çevrimiçi veya yerel olarak satılarak hayvancılık ürünlerini pazarlayabilir, damla dağıtıcısı haline gelebilirsiniz, web siteleri tasarlayabilir ve arama motoru optimizasyonlarını vb. işleri çiftçiler için sağlayabilirsiniz.
Derin Dondurucu İşine Başlayın :
Dondurulmuş hayvancılık ürünleri talebi küresel olarak artıyor. Bir metro veya büyük şehirde yaşayan bir girişimci bu işe uygun planlama ile başlayabilir. Ürünlerin çürümemesi ve kalitesinin korunması için, kümes hayvanlarının ve diğer et ürünlerinin raf ömrü ve pazarlama periyodunun uzatılması için soğuk depo şarttır. Bu nedenle, soğuk depolama endüstrisi, bozulabilir ürünlerin israfını azaltmada önemli bir role sahiptir.
Evcil Hayvan Kuşlarının Yetiştirilmesi:
Düşüneceğiniz başka bir hayvancılık işi ise evcil hayvan olarak evde beslenen kuşların yetiştiriciliğidir. Bu durumda, performansınızı kuşları evde beslenen hayvanların ve diğer ev eşyalarının kullanımında tüketeceksiniz. Ev ortamında bu hayvanları yetiştirebilir ve onlara özel olan eşyaları üretebilirsiniz. Örnek : ( Kafes – salıncak – ayaklık vb… ) ürünleri ağaçtan siz tasarlayıp üretebilirsiniz. Evcil hayvan kuşlarına örnek olarak; Papağanlar, Güvercinler, Muhabbet Kuşları vb… diğer kafes kuşlarının yetiştiriciliğini yapabilirsiniz.
Kobay Faresi Yetiştiriciliği:
Üretilen kobay fareler çok karlı ve çok verimli bir canlıdır. Öncelikle, çiftleşmeleri çok basittir. 3 aylık erkek ve dişi kobaylar dölleme özelliği taşırlar. Ama 5 ile 6 ay arası kobayları üremeye almak erginliğe tam ermesi ve daha verimli olması açısından önemlidir. Kobayların gebelik süresi 2 ile 2.5 ay arası değişebilir. Yılda 3 yada 5 defa do