Son yıllarda hemen hemen her kafe ve büfenin menülerinde görmeye başladığımız ‘Patso’nun mucidi ve patentinin sahibi halen Üsküdar’da 15 metrekarelik dükkânda insanlara bu lezzeti tattırmaya devam eden Rizeli Mehmet Aktaş.
Liseli talebelerin ekmek arası patates zevkinden esinlenen Mehmet Usta, patatesli ekmeğin ‘Patso’ya dönüşme serüvenini anlattı.
Şu sıralar bir patso çılgınlığı ki sormayın, almış başını gidiyor. Ne yana dönseniz, hangi kafeye girseniz menülerin liste başında o var. Ama herhangi bir yerde sırf merakından patso yemeye cüret edenler için baştan belirtelim; piyasada gördüğünüz bu patsoların hiçbirine aldanmayın. Zira bir yediğinize bin pişman olabilirsiniz. Peki, nerede mi ‘patso’ yemeli? Üsküdar’daki Patso Burger’de.
1991 yılından beri öğrenci, esnaf herkesin karnını doyuran mekân, ekmek arası patatesin ‘patso’ya dönüştüğü küçücük bir yer aslında. Hepi topu sadece 15 metrekarelik bir alanda kurulu. Oturarak yeme usulü de yok burada. Ama müşterisi azımsanmayacak kadar çok. Özellikle akşam saat 22.00’den gece 03.00’e kadar kuyruk bitmiyor. İnsanlar gecenin bir vakti, Silivri’den, Şile’den onca yolu tepip bu lezzeti tatmaya geliyor. Günün diğer vakitlerinde de patso kuyruğundaki kalabalık pek değişmiyor.
‘Patatesi Bol Koy’ Dediler Patso Oldu
Peki bu lezzetin sırrı nereden geliyor; onu kim ünlü yaptı? Patso’nun adını da sanını da, mekânın kurucusu Mehmet Aktaş duyurdu. Aktaş, liseli öğrencilerin öğle aralarında ekmek arası patates yemeyi çok sevdiğini görünce girmiş bu işe. Küçük bir dükkân açmış önce. Birkaç mutfak eşyası da eşlik etmiş bu yolculuğa ve Patso’nun hikayesi kendiliğinden yazılmış. Bilhassa öğrenciler müdavimi olmuşlar mekânın. Mehmet Usta’nın kızarttığı patatesleri çok sevmiş gençler. ‘Ama ekmeğin arasında biraz daha bol patates olsa’ diye düşünmüşler! Usta da onları kırmamış, doldurdukça doldurmuş ve böylece menüye yeni bir fast-food ismi eklenmiş: Patso. Mehmet Aktaş zamanla Patso’nun çeşitlerini artırmış; sosisli, kaşarlı, tavuklu ve dönerli… Kısa sürede tutmuş patatesli ekmeğin bu hali. Sonrası malum, gecenin bir yarısına kadar uzanan bir lezzet çılgınlığı…
Patso Nedir, Nasıl Yenir?
Patso’nun nasıl yenileceği ise herkesin handikabı. Şunu bilmenizi isteriz ki, patso, sıradan bir sandviç değil. Ekmek burada, patatesin sunulduğu bir tabak vazifesi görüyor. Patates, öyle çok konuluyor ki ekmeğin ağzı kapanmayacak seviyeye geliyor. Bu yüzden, hayatında ilk kez bu lezzeti tadacaklar hemen anlaşılıyor. Ama hiç telaş etmeyin, tek yapmanız gereken, siparişinizi aldığınızda ekmeği kapanır hale getirene kadar içindeki patatesleri kürdan çatalla yemek. Sonrası zaten ısıranın ağzında kalıyor.
Mekânın aynısını bir başka yerde bulamazsınız. Çünkü Mehmet Aktaş, isminin kötüye çıkmasından korktuğu için başka şube açmamış. Fakat diğer illerden yoğun istek geldiği için franchising vermeyi düşünüyor.
Makineler Dakikada 10 Kilo Patates Soyup Doğruyor
Hikâyenin mutfak kısmı da merak konusu. Aktaş, dükkânın en önemli gıdası patatesi yıllarca hanımı ve biraderiyle birlikte soymuş. Ne zaman ki müşteriye yetişemeyecek vaziyete gelmişler o zaman teknolojinin nimetlerine başvurmuşlar. Aktaş, iki makine almış. Dakikada 10 kilo patatesi kızartılacak şekle getiriyor. Usta, “Onun yaptığını insanoğlu yapamaz. Kurban olurum ben ona.” diyerek makinesine sevgisini belirtmeden de edemiyor. Makine bozulduğunda işlerin içinden çıkılmaz hale geldiğini yine ondan öğreniyoruz. Aktaş, işinin sırrını ise özel ektirdiği patateslerine bağlıyor. Söylediğine göre Patso Burger’de yediğiniz patateslerin hepsi Afyonkarahisar’da organik usullere göre yetişiyor.
Fiyatı Uygun
Patsoların lezzeti ne kadar çoksa fiyatları da o kadar az. Sade patso 2,5, sosisli 3,5, tavuklu 4, dönerli 7,5 lira. Yanında ise ayran bizden size tavsiye. Günün her saati açık Patso Burger’e her daim uğrayabilir, Üsküdar civarındaysanız sipariş verebilirsiniz. Tel: 0216 342 95 90
Kaynak:Zaman