Ülkemizde inşaat sektöründe yaşanan gelişmeler, kentsel dönüşüm faaliyetleri ve pek çok konut projesinin hayata geçirilmesine bağlı olarak gayrimenkul sektöründe yapılan değerleme işlemleri önem kazanmaya devam ediyor. Bu açıdan Emlak Değerleme Uzmanı olmak isteyenlerin sayısı artıyor. Gayrimenkul alım satım işlemlerinde en doğru fiyatın tespit edilmesi ve haksız işlemlerin önüne geçilmesi noktasında değerleme işlemi büyük önem taşıyor. Gayrimenkul değerleme; herhangi bir varlığın veya gayrimenkulün, gayrimenkul projesinin veyahut herhangi bir gayrimenkule bağlı olan hak ve faydaların belirli bir tarihteki muhtemel değerinin tarafsız ve bağımsız bir şekilde takdir edilmesi olarak tanımlanıyor. Bu işlem esnasında aynı zamanda teknik açıdan da incelemeler yapılıyor.
Emlak Değerleme Uzmanı Kimdir ?
Emlak değerleme hizmeti Türkiye genelinde SPK ve BDDK tarafından yetkilendirilmiş gayrimenkul değerleme şirketleri tarafından sunuluyor. Gayrimenkul değerleme şirketleri bu hizmetleri emlak değerleme uzmanları aracılığı ile gerçekleştiriyorlar. İlgili değerlemeyi yapacak olan emlak değerleme uzmanları gayrimenkul değerleme şirketlerinin istihdam ettiği ya da bu şirketler ile aralarında imzalamış oldukları sözleşmeye dayanarak değerleme hizmeti veren, Sermaye Piyasası Kurulu’nun lisanslamaya ilişkin yasal düzenlemeleri çerçevesinde Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı Lisansı’na sahip olan kişilerden oluşuyor.
Emlak Değerleme Uzmanı Olabilmek İçin Gereken Şartlar Nelerdir?
Emlak Değerleme Uzmanı olmak isteyen kişilerde öncelikle 4 yıllık üniversite mezunu olmaları koşulu aranıyor. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından düzenlenen Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı Sınavı’nda başarılı olan kişilerin gayrimenkul değerleme alanında en az 3 yıl iş deneyimine sahip olması gerekiyor. Ancak bu sınava girmek için gereken koşullar arasında yer almıyor ve yalnızca lisans almak için yapılan başvurular esnasında geçerli oluyor.
Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı Sınavı ile Konut Değerleme Uzmanlığı Sınavı’nda başarılı olan ancak mesleki tecrübe şartını yerine getiremeyen adaylar eksik olan mesleki deneyim sürelerini tamamlayana kadar; ilgili lisansları verilmeden gayrimenkul değerleme şirketlerinde “Konut Değerleme Uzman Yardımcısı” ya da “Değerleme Uzman Yardımcısı” olarak tam zamanlı istihdam edilebiliyorlar. Bu süre dolana kadar lisanslı bir değerleme uzmanının refakatinde ve tek başlarına imza atmadan değerleme raporu hazırlayabiliyorlar. Ayrıca Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı Sınavı’nda başarılı olduğu halde 3 yıllık mesleki deneyim şartını yerine getiremediği için Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı Lisansı alamayan kişilere, en az 1 yıl mesleki tecrübe sahibi olmaları ve kendilerinin talep etmesi durumunda Konut Değerleme Uzmanlığı Lisansı verilebiliyor.
Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı Sınavı Başvuruları Nasıl Yapılıyor?
Lisanslama Sınavı’na katılacak olan adayların öncelikle SPL Başvuru Sistemi’ne üye olması gerekiyor. Üye olurken verilen bilgilerin adayların nüfus cüzdanlarında bulunan kimlik belgeleri ve Nüfus Müdürlükleri’nde yer alan iletişim bilgileri ile eşleşiyor olması önem taşıyor. Ekranda gerekli olan bilgileri doldurup SPL Üyelik Sözleşmesi’ni onaylayan adaylar üyelik sürecini tamamlıyorlar. Bu arda üyelik kaydının gerçekleştirilebilmesi için adayın doldurmuş olduğu bilgilerin eksiksiz ve doğru olduğunu taahhüt etmesi gerekiyor. SPL Başvuru Sistemi’ne girilen bilgilerin eksik ya da yanlış olması durumunda ortaya çıkabilecek aksaklıkların sorumluluğu aday tarafından üstlenilmiş oluyor. Yabancı uyruklu adayların ise SPL Başvuru Sistemi’ne üye olmadan önce SPL ile iletişime geçip ardından kendilerine tahsis edilen numara ile sisteme üye olmaları gerekiyor.
Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı Sınavı 2019 Aralık Ayı’nda Yapılacak
Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı Sınavı SPK (Sermaye Piyasası Kurulu) tarafından yılda iki kez – Haziran ve Aralık aylarında – düzenleniyor. Çoktan seçmeli olarak uygulanan Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı Sınavı’nda başarılı olup gayrimenkul değerleme lisansı alabilmek için; Dar Kapsamlı Sermaye Piyasası Mevzuatı ve Meslek Kuralları, Gayrimenkul Değerleme Esasları, İnşaat ve Gayrimenkul Muhasebesi, Gayrimenkul Mevzuatı sınavlarının her birinden en az 50 puan alınması aynı zamanda da dört sınavın puan ortalamasının 60 ve üzeri olması gerekiyor. 5 cevap şıkkı bulunan soruların her biri 4 puan değerinde olup her bir modül 25 adet sorudan oluşuyor. Adaylar lisans alabilmek için girmeleri gereken modüllerin hepsinden bir kerede başarılı olmak zorunda bulunmuyor. Başarısız oldukları sınavlara daha sonra yeniden girerek lisans sınavlarını tamamlayabiliyorlar.
Gayrimenkul Değerleme Sınavı başvuruları hakkında adaylar ihtiyaç duydukları tüm bilgi ve detayları Sermaye Piyasası Lisanslama Sicil Ve Eğitim Kuruluşu’ndan (SPL) edinebiliyorlar. Ayrıca; sınava yapılacak olan başvurular esnasında temin edilmesi gereken belgeler, başvuru evraklarının nereye teslim edilmesinin gerektiği ve sınav ücretleri gibi konular hakkındaki bilgilere de www.spl.com.tr adresinden ulaşılabiliyor. Bunun yanı sıra Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı Sınavı’na girecek olan adayların sınavlar ile ilgili duyurulardan ve olası mevzuat değişikliklerinden haberdar olabilmek adına Sermaye Piyasası Kurulu’nun internet sitesini takip etmesini öneriyoruz. Bu süreçler tamamlandıktan sonra emlakçılık için gerekli belgeler tamamlanmış olacaktır.
Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı Lisansı Alan Kişileri Pek Çok İş Fırsatı Bekliyor
Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı Sınavı’nda başarılı olup lisanslarını alan kişiler gayrimenkul değerleme şirketlerinde ve bankalarda çalışabiliyorlar. Özellikle kredi kullanımı ile gayrimenkul alımlarının arttığı ülkemizde bankaların kullandırılacak kredi rakamlarını belirlerken hazırlanan profesyonel ekspertiz raporlarını dikkate alıyor olması, gayrimenkul alım satım işlemlerindeki yolsuzluklarının önlenmesinin yanı sıra gayrimenkul değerleme uzmanlarının iş olanaklarının da genişlemesini sağlıyor. Kamu sektöründe, bankacılık sektöründe ve özel sektörde ihtiyaç duyulan Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı geniş iş imkanlarına sahip olan mesleklerden biri olup bu alanda ülkemizde yaşanan gelişmeler işle bağlantılı olarak duyulan ihtiyacın her yıl biraz daha artacağı öngörülüyor.
Bununla birlikte sektörün gelişimini ve piyasaları da doğrudan etkileyecek olan değerleme işlemleri nedeni ile gayrimenkul değerleme uzmanlarının değerlemeleri çok önemli sonuçlara yol açabiliyor. Bu nedenle iyi bir gayrimenkul değerleme uzmanının tarafsızlık ilkesinden ayrılmaması, kendi çıkarlarını gözetmemesi, çalışmalarının her aşamasında dürüstlük ilkesine bağlı kalması, ön yargıdan ve ayrımcılıktan uzak durması, çalışmaları ile ilgili olarak gizlilik prensibinin gereklerini yerine getirmesi, görevini yerine getirirken karşı karşıya kalabileceği çıkar çatışmalarından uzak durması, uluslararası değerleme standartları çerçevesinde bir hizmet kalitesi sunabilmesi büyük önem taşıyor.