Sosyal ağ pazarlamasının temellerini, püf noktalarını ve bilinmesi gerekenlerini sizler için ele aldık. “İyi bir sosyal ağ pazarlaması nasıl yapılır?” sorunun cevabını aşağıda bulabilirsiniz.
Sosyal Ağ Pazarlaması Nedir?
Sosyal medyanın neredeyse herkes tarafından kullanıldığını düşünürsek, sosyal ağ pazarlaması oldukça geniş bir pazarlama kategorisidir. İşletmeler Facebook, Instagram, Twitter, YouTube veya herhangi bir sosyal medya platformunu kullandığında bir çeşit sosyal ağ pazarlaması olarak kabul edilir.
Sosyal ağ pazarlamasının birçok çeşidi vardır. Potansiyel müşterilerle direkt ilişki kurmanın ve hedef kitleye hitap etmenin birçok farklı incelikleri vardır. Sosyal ağ pazarlaması ürünlerin pazarlanması için basit reklamlar olabileceği gibi, işletmelerin iyi ilişkiler kurması ve sempatik görünmesi için de bir araç olarak kullanılabilir.
Sosyal Ağ Pazarlaması Nasıl Çalışır?
Bir sosyal ağ pazarlamasının başarılı olabilmesi için gerekenler:
- Satış fırsatlarını veya yönlendirmeleri artırmak.
- “Kulaktan kulağa” itibara önem vermek.
- Ürün ve hizmet satışlarını artırmak.
- Müşterilerden geri bildirim almaya çalışmak.
- Uzman olarak itibar geliştirmek.
- İşletmelerin, blog sayfasına veya web sitesine trafik çekmek.
- Yeni ve özgün ürün veya hizmetler geliştirmek.
- Özel indirimler, kampanyaları geniş kitlelere duyurabilmek.
- Müşterilerle iyi ilişkiler geliştirmek.
En Popüler Sosyal Medya Platformları Nelerdir?
Sosyal medya platformları, sürekli yenilik ve değişim halindedirler. Bu nedenle sık kullanılan platformlar devamlı değişkenlik gösterebiliyor. Günümüzde popülerliğini ve rüştünü ispatlamış platformların geçmişi çok da eski değildir.
2019 yılında Pew Research anketine göre, en sık kullanılan platform ABD’li yetişkinlerin %73’ü tarafından kullanılan YouTube’dur. Anketin içerisinde olan diğer platformların istatistikleri ise şu şekildedir:
- Facebook: %69
- Instagram: %37
- Pinterest: %28
- Linkedln: %27
- Snapchat: %24
- Twitter: %22
- WhatsApp: %20
- Reddit: %11
Sosyal Medya Platformlarının Hepsi İşletmeniz İçin Uygun Mudur?
Sosyal medya platformlarının hepsinde üyelik açarak hepsini beraber kullanmaya çalışmak işletmeniz için iyi olmayabilir. Bir pazarlama firmasıyla anlaşmış olsanız bile veya şirket içerisinde sosyal medya ekibi kursanız dahi, müşterilerinizdeki farklılık sebebiyle olumsuz geri dönüşler alabilir, müşteri kaybedebilirsiniz.
Sosyal medya platformlarını kullanmaya başlamadan önce strateji geliştirilmeli, hedef kitlenin hangi platformları tercih ettiği analiz edilmelidir.
Sosyal Ağ Pazarlamasının Artı ve Eksi Yönleri
Sosyal Ağ Pazarlamasının Artıları
- Ucuz
- Müşteriler ile direk erişim
- Müşteri hakkında daha fazla bilgi
Ucuz: Maliyeti diğer pazarlama biçimlerine kıyasla daha azdır. Birçok sosyal medya platformunda hesap oluşturup, paylaşımlarda bulunmak ücretsizdir. Ücretsiz gönderilerin, sosyal medya sayfasında diğer kullanıcılar tarafından görülme ve etkileşimde bulunulma potansiyeli vardır. Yeteri kadar takipçiniz yoksa veya takipçiniz var ancak sizi takip etmeyenlere de ulaşmak istiyorsanız, bunun için ücretli reklam seçenekleri de mevcuttur.
Müşterilerle Direkt Etkileşim: Sosyal ağlar sayesinde mesajınızı kitlelere ulaştırabilir, ürün veya hizmetinizi tanıtabilirsiniz. Aynı zamanda mesajınızı, ürününüzü veya hizmetinizi bir kitlenin görmesini ve size geri dönüş sağlamasını beklemek yerine, siz direkt olarak müşteriyle iletişim kurabilir, yorum yapabilir, sohbet başlatabilir ve yakınlık sağlayabilirsiniz.
Müşteri Hakkında Daha Fazla Bilgi: Müşterilerle kuracağınız yakın ve direkt ilişkiler sayesinde, potansiyel müşterileriniz hakkında daha detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz. Bu durum sizin ürün geliştirme ve pazarlamada geliştireceğiniz yeni stratejilerinize yön verecektir.
Sosyal Ağ Pazarlamasının Eksileri
- Yoğun İlgi
- Doğrudan reklam daha az etkilidir
- Sosyal medyada olumsuz eleştirilme
Yoğun İlgi: Sosyal ağ pazarlamasının en önemli dezavantajı, son derece ilgi gerektiren bir iş olmasıdır. Sosyal medya pazarlama tek seferlik gerçekleştirilen ve oldu bitti denebilecek bir şey değildir. Zamanla verim alabileceğiniz sosyal medya pazarlamasında büyük işletmeler genellikle profesyonel ekipler tarafından destek alır veya kendi bünyesinde birçok personeli bu konu için görevlendirir.
Doğrudan reklam daha az etkilidir: Sosyal medyayı kullanan işletmelerin hedefi, ürünlerini veya hizmetlerini satmaktır. Açık bir şekilde satış yapmak için yapılan reklamlar, daha ince ayrıntılarıyla düşünülmüş ve müşteriyi yönlendiren reklamlar kadar etkili değillerdir. Sosyal ağ pazarlamasını etkili bir biçimde kullanmak için işletmelerin o platformun bir üyesi olduğunu bilmek ve o platforma ayak uydurmak gerekir. Orijinal içerikler üreterek kullanıcıların sizin içeriklerinizi beğenmesini ve sizin sayfanızda zaman geçirmesini sağlamak, popülaritenizi artıracak ve reklamınızın siz uğraşmadan doğal yollardan yayılmasını sağlayacaktır.
Sosyal medyada eleştirilme ve hack riskinin artması: Sosyal medya platformlarında sevenleriniz olduğu kadar sevmeyenleriniz de olabilir veya rakipleriniz sizin işletmenizi sosyal medyada karalayarak bir çıkar sağlamaya çalışabilir. Bilgisayar korsanları tarafından da saldırıya uğrama ihtimaliniz olduğunu unutmayalım. Tüm bu durumlar işletmenizin itibarına zarar verir. Zararsız bir paylaşım bile bir halkla ilişkiler felaketine dönüşebilir. Örneğin, 2012’de McDonald’s, “#McDStories” hashtag’i altında bir tweet göndererek sosyal medya topluluğuyla etkileşim kurmaya çalıştı; müşteriler, aynı hashtag ile McDonald’da yaşamış oldukları kötü hikayelerini yayınlayarak yanıt verdi ve pazarlama içeriği hedefinin tam tersi olacak şekilde kötü etkilendi, itibarı zedelendi.