Dijital dünyanın, basılı (gazete, dergi) ve ulusal yayın organlarından (TV, radyo) daha çok kullanılır hale gelmesiyle birlikte reklam sektörünün yönü de değişmiş durumda. Eskiden reklamların daha çok bulunduğu platformlar, gazete, dergi, televizyon, radyo gibi yayın organlarıyken günümüz dünyasında bu rolü yeni medya üstlendi. Youtube, instagram, twitter, linkedin, ‘’Yeni Medya’’ olarak adlandırılan bu aslında yeni olmayan fakat yeni yeni yaygınlaşan platform, firmaların, özel ve tüzel kişilerin, ya da markalaşmayı, adını duyurmayı kısacası reklam yapmayı isteyenlerin yeni durağı haline geldi.
Sosyal Medya
Genel adıyla reklamcı, marka, özel ya da tüzel kişiliklerin bilinirliğini arttırmak, reklam stratejilerini oluşturmak, tanıtımını ve tüm bunların takibinden sorumlu olan kişilerdir.
Sözleşme kapsamına göre değişiklik göstermesine karşılık, bu işi yapan kişi ya da kurumların başlıca görevleri arasında günlük ya da iki günde bir olarak orijinal yazı, resim, çizim, fotoğraf, hareketli görüntü ya da müşterinin isteğine bağlı olarak değişkenlik gösterebilen her türlü görsel materyal ürününün hazırlanması, servis edilmesi ve istatistiki gelişimlerini takip etmesi bulunur.
Tüm bunların yanı sıra kurumsal kimlik (marka adı, logo, slogan, sticker, takvim, kalem, saat, kupa vs.) oluşturma, yeni medya mecralarında hesap açma, hesapları yönetme ve her şeyinden sorumlu olma, ar-ge, sektör takibi ve rakip mal veya hizmet analizi gibi müşterinin çıkarları doğrultusunda liyakat esaslı iş ortaya koyma gibi görevleri de bulunmaktadır.
Yeni Medya Uzmanı Olmak İçin Yapılması Gerekenler
Bu mesleği icra edebilmek için herhangi bir diploma ya da ihtisas şartı bulunmamakla beraber, sektörde daha ehil olabilmek adına ortaöğretim, ön lisans ya da lisans düzeyinde mesleğe ilişkin bölümler bulunmaktadır. Ortaöğretim için mesleki ve teknik liselerin ‘’Grafik Tasarım’’ bölümü, ön lisans için ‘’Grafik Tasarım, Fotoğrafçılık, Görsel İletişim’’ bölümleri, lisans düzeyi içinse ‘’Grafik Tasarımı, Fotoğrafçılık, Fotoğraf ve Video’’ gibi meslekle doğrudan alakalı bölümleri tahsil etmek meslek hayatında faydalı olacaktır.
Bir Yeni Medya Uzmanında Aranan Özellikler
- Yeni Medya uzmanında aranan genel nitelikler;
- Sözlü, yazılı ve görsel iletişim becerisinin yüksek olması,
- Görsel zekaya sahip olma,
- Grup çalışmasına yatkın olma,
- İletişime açık olma,
- Müşterinin istek ve taleplerine cevap verebilme,
- Hızlı, pratik çalışabilme ve zaman yönetimi,
- İyi bir portfolyo,
Yeni Medya Uzmanı Ne Kadar Maaş Alır?
Bu, mesleği icra eden kişinin freelance (serbest) ya da herhangi bir kurumda (reklam ajansında) çalışıp çalışmadığıyla orantılı olarak değişebilen bir durumdur. Freelance (serbest) çalışan kişilerin aldıkları ücret, aldıkları iş sayısına, işin niteliğine, müşteri portföyüne bağlı bir değişken olduğu için net bir rakam söylemek doğru olmaz. Kurumda çalışan bir yeni medya uzmanı ise çalıştığı kurumun büyüklüğüne, çalışan sayısına, müşteri portföyüne ve kurumdaki sorumluluk bandına bağlı olarak, asgari (2300 TL) ücret ila 5000 TL arasında değişkenlik gösterebilen bir maaş alır. Tavan olarak yazılan 5000 TL’nin üstünde çalışanlar da vardır fakat bu kişiler sadece yeni medya uzmanlığı yapmaz. Editörlük, montaj, çekim gibi sorumlulukları üstlenmesine bağlı bir değişkendir.