En genel tanımı ile kazanç sağlamaya yönelik olarak yapılan alım – satım işlerinin tümü ticaret olarak adlandırılıyor. Geçmiş dönemlerde yalnızca somut malların satışı gerçekleştirilebilirken günümüzde artık hizmet ticareti de yapılabiliyor. Şu an dünya üzerinde milyonlarda insan geçimini ticaret aracılığı ile sağlıyor.
Ticarette başarılı olmak isteyen kişilerin kendi tarzlarını ve stratejilerini yaratırken aynı zamanda da bir dizi denenmiş ve doğruluğu kanıtlanmış ilkelerin önemini fark etmeleri ve bunları uygulamaları gerekiyor. Her ilke tek başına önemli olsa da birlikte çalıştıklarında daha etkili hale gelebiliyorlar. Ve bu ilkelere dayanarak ticaret yapanlar piyasalarda başarılı olma şanslarını artırabiliyorlar.
1. Her Zaman Bir Ticari Planınız Olsun
Ticari plan bir yatırımcının işi ile ilgili stratejilerini ve para yönetimi kriterlerini belirten yazılı bir kurallar kümesidir. Girişimcilerin her zaman için mümkün olan en doğru kararları alması için aynı zamanda bir yol gösterici olarak görülür. Günümüz teknolojisi sayesinde bir ticaret fikrini, gerçek parayı riske atmadan test etmek mümkündür. “Backtesting” olarak bilinen bu uygulama ticaret fikirlerini geçmiş verileri temel alarak uygular, yatırımcıların ticaret planının geçerli olup olmadığını belirlemelerini ve ticaret planının mantığını kavramalarını da sağlar. Bir ticaret planı geliştirilip backtesting’de iyi sonuçlar verdikten sonra işletmenin başarısı için anahtar plana sadık kalınarak kullanılması gerekir. İşletmelerin ticaret planları dışındaki alım – satımları ve stratejileri kazanmalarını sağlasa bile daha yüksek risk içerebilir.
2. Ticari Faaliyetlerinizi Bir İş Olarak Benimseyin
Başarılı olabilmek için ticarete bir hobi olarak değil tam ya da yarı zamanlı bir iş olarak yaklaşın. Bir hobi olarak yaklaştığınız takdirde ticaret size çok pahalıya patlayabilir. Düzenli bir maaşınız olmadığı için ticareti bir iş olarak görmeniz ilk başlarda zor olabilir. Ancak ticaret masraflar, kayıplar, belirsizlikler, stres ve risk içeren bir iştir. Ticaretle uğraşan bir girişimci olarak bunların üstesinden gelebilmeli, işletmenizin potansiyelini en üst düzeye çıkarmak için araştırmalı ve stratejiler geliştirmelisiniz.
3. Teknolojiyi Avantajınız İçin Kullanın
Ticaret rekabetçi bir iştir ve bu işte teknolojinin sağladığı imkanları kullanmaktan kaçınmayın. Çeşitli yayınlar, platformlar ve web siteleri size piyasaları görüntülemeniz, analiz etmeniz, pazar güncellemelerini takip etmeniz, yeni fırsatları yakalamanız, yeni müşteri kitlelerine ulaşmanız için pek çok fırsat sağlar. Teknolojinin nimetlerinden faydalanmanız işletmenizin başarısında doğrudan etkili olabilir.
4. Yatırım Sermayenizi Koruyun
Ticarete atılmanızı sağlayacak sermayeye sahip olmanız uzun zaman ve büyük çaba gerektirebileceği gibi bir dahaki sefer ihtiyaç duyduğunuz takdirde zor ya da imkansız olabilir. Tüm girişimcilerin kaybettiği zamanlar olur, açıkçası bu ticaretin bir parçasıdır. Ama yatırım sermayenizi korumak için gereksiz riskler almayın ve işinizi korumak için elinizden geleni yapın.
5. Her Zaman Öğrenmeye Devam Edin
Ticari faaliyetlerinizi sürdürürken bunu aynı zamanda sürekli bir eğitim olarak düşünün ve her gün daha fazla öğrenmeye odaklanın. Ticaretteki pek çok kavramı anlamak için bilgi sahibi olmak gerektiğinden pazarları ve inceliklerini anlamanın ömür boyu devam edecek bir süreç olacağını göz ardı etmeyin.
Araştırma yapan yatırımcılar, farklı pazarları ve ekonomik raporları daha iyi anlayabilir. Odaklanma ve gözlem; tüccarların nüansları öğrenmelerini, öngörü kazanmalarını ve ekonomik raporların faaliyet gösterdikleri pazarları nasıl etkilediklerini anlamalarını sağlar. Hepimiz biliyoruz ki dünya siyaseti, ülkelerin iç siyaseti, ekonomik gelişmeler hatta doğal olaylar bile pazarlar üzerinde etkilidir. Pazar ortamı dinamiktir ve ticaret yapan kişiler geçmiş ve mevcut piyasaları ne kadar iyi anlarsa gelecek için de o kadar hazırlıklı olabilirler.
6. Sadece Kaybetmeyi Göze Alabileceğiniz Şeyler İçin Riske Girin
Ticari hayatta gerekli sermayeye sahip olmanın uzun ve zorlu bir süreç olduğundan daha önce bahsetmiştik. Buna bağlı olarak bir tüccarın nakit para kullanmaya başlaması için hesabındaki tüm paranın gerçekten harcanabilir olması önemlidir. Eğer değilse bu noktaya gelene kadar tasarruf etmeye devam etmelidir. Ticari faaliyetleri için kullanacak oldukları parayı kredi, çocuklarının okul taksiti ya da başka masraflar için tahsis etmemeleri ve bu parayı kaybetmeye hazır olmaları gerekir.
7. Gerçeklere Dayalı Bir Ticaret Metodolojisi Geliştirin
Sağlam bir ticaret metodolojisi geliştirmek için zaman ayırmalısınız ama buna değeceğinden emin olabilirsiniz. Ticaret yapmayı öğrenmek için de bir miktar zaman ayırmanız gerektiğini hiçbir zaman göz ardı etmeyin. Ve belki de en önemli nokta; bir ticaret planı geliştirirken arkasında duyguların ya da umutların değil tamamen gerçeklerin olduğundan emin olun.
8. Her Zaman Bir Stop Loss Kullanın
Stop loss, her tüccarın kabul edebileceği ve önceden belirlenmiş risk miktarı olarak tanımlanabilir. Bu rakamsal ya da yüzdesel bir değer olabilir. Ancak her iki şekilde de yatırımcının nerede durması gerektiğini anlamasını sağlar ve ticareti duygulardan arındırır. Her zaman için tercih edilen tüm işlemlerden kazançlı çıkmak olsa da ne yazık ki bu ticaret için geçerli bir durum değildir. Önemli olan kayıpların ve risklerin sınırlı olmasını sağlayabilmektir.
9. Değişiklikten Korkmayın
Etkisiz bir ticaret planı beklenenden çok daha fazla zarara neden olabilir. Piyasalar değişmiş olabilir, belirli bir alım – satım aracındaki marj azalmış olabilir ya da alım – satım faaliyetleri beklenildiği kadar iyi sonuç vermiyor olabilir. Bu durumda ticaret planında yeniden değerlendirme ya da birkaç değişiklik yapılmasının zamanı gelmiş demektir. Başarısız bir ticaret planı işin sonu olmasa da acilen çözülmesi gereken bir sorundur.
10. Bakış Açınızı Genişletin
Ticaret yaparken büyük resme odaklanabilmek önemlidir. Kaybetmek ticaretin bir parçasıdır ve şaşırtıcı değildir. Benzer şekilde kazanmak da sadece karlı bir ticaret yolunda atılan adımdır. Fark yaratan ise kümülatif kârlardır. Kazancı ve kaybı işinizin bir parçası olarak kabul ederseniz duygularınız ticari performansınız üzerinde daha az etkili olabilir. Her zaman kendinize gerçekçi hedefler belirleyin.