Daktilo denilince çoğumuzun aklına eskiden devlet dairelerine ya da ofislere gittiğimizde karşılaştığımız görüntü ve ardı arkası kesilmeyen “tık tık” sesi geliyor. Ancak teknoloji bu kadar gelişirken daktiloların yerinde saymasını beklemenin çok da gerçekçi olamayacağını biliyoruz. Hemingwrite da gelişen teknoloji ile birlikte, yeni nesil akıllı daktilo olarak hayatımıza giren ürünler arasında yer alıyor. Hemingwrite; mekanik klavyesi, e-kâğıt ekranı ve bulut yedekleme dahil olmak üzere modern teknolojinin tüm olanaklarını kullanan ücretsiz bir yazma aracı olarak hayatımızı kolaylaştıran ürünlerden biri olarak popülaritesini artırmaya devam ediyor.
Akıllı Daktilo Nedir?
Adam Leeb ve Patrick Paul adlı iki tasarımcı akıllı telefonların kullanımının yaygınlaşması ile birlikte daktiloların da “akıllı” olabileceği görüşünden yola çıktı. Aslında bu kendilerinin yazmak için istedikleri bir araçtı. Yazma esnasında dikkatlerini dağıtan bilgisayarlarını kullanmak istemediler. Ancak eski analog cihazları da çok yavaş buldular. Bunun üzerine yaptıkları çalışmaları yeni bir yazı cihazı üzerinde yoğunlaştıran Adam Lebe ve Patrick Paul, Kickstarter ile projelerine 340 bin dolar topladı. Hemingwrite isimli ürünü gerçekleştiren ikili; daktilo hissi veren tasarımı ve mekanik tuşları ile e-kâğıt ve kablosuz bağlantısı olan , yalnızca yazı yazmak üzere kurgulanmış bir yazı makinesi tasarladı. Bu tasarım dünya çapında büyük ilgi ile karşılaştı ve Wall Street Journal, uncreate.com ve Core77’de yer buldu.
Minimalist bir dijital daktilo olan Hemingwrite, kullanıcıya üzerine yazı yazabilecekleri boş bir yazı tuvali sunuyor. Maksimum okunabilirlik için birinci sınıf mekanik bir klavye, e-kâğıt ekranı ve nihai güvenilirlik için bulut yedeklemeleri de bulunuyor. Ultra basit ve anlaşılır şekilde tasarlanan bu akıllı daktilo, taslak hazırlama sürecinde amatör ve profesyonel yazarların yaratıcı akışlarını korumayı ve engel teşkil edebilecek her şeyi ortadan kaldırmayı amaçlıyor. Böylece kullanıcılar, Youtube’da vakit geçirmek ya da e-maillerini kontrol etmek gibi işlere odaklanmaktansa enerjilerini yalnızca yazılarını yazmaya yönlendirebiliyorlar. Diğer tüketici elektroniği ürünleri tek cihazda mümkün olduğunca fazla özelliği toplamaya çalışırken Hemingwrite, yazarın üretkenliğinin yararına olacak şekilde işlevselliği amaçlı olarak sınırlandırıyor.
Hemingwrite Kullanıcı Dostu Olması ile Dikkat Çekiyor
Hemingwrite; bir milyondan fazla sayfa için bir e-ink ekranı, tam boyutlu mekanik klavye ve dahili depolama alanından oluşuyor. Hemingwrite, kullanıcıları dosyaları tekrar kaydetme, senkronize etme, yeniden yazma ya da aktarma konularında endişe duymaktan uzaklaştırıyor. Kullanıcılar taslaklarını tamamladıktan sonra seçtikleri bulut depolama sağlayıcısına yedeklemeler kesintisiz olarak yapılıyor. İlk taslak tamamlandıktan sonra kullanıcı bilgisayarını açtığında otomatik senkronizasyon gerçekleşiyor. Ayrıca: Dropbox, Evernote ve Google Drive ile de wi-fi üzerinden belge senkronizasyonunu destekliyor. Bu sayede cihaz, kullanıcının diğer tüm dijital cihazları ile senkronize olarak çalışabiliyor.
Yazılarını internet ortamına kaydeden kullanıcılar isterlerse e-mail yolu ile de gönderebiliyorlar. Yüksek kontrastlı ekranı sayesinde kapalı ve açık alanda rahatça kullanılabiliyor. Ultra uzun pil ömrüne sahip olan Hemingwrite verimli mikro işlemcileri ve düşük güç harcayan e-ink ekranını kullanıyor ve bir şarjla 4 haftadan uzun süre dayanıyor. Ayrıca taslakları hızlı bir şekilde kâğıda aktarma imkanını da sağlıyor. Hemingwrite sağlam donanım ve güncellenebilen yazılımlardan oluşuyor. Böylece mümkün olan en uzun kullanım ömrüne erişmesi hedefleniyor. Parça arızası durumunda da kullanıcı tarafından gerekli değişiklikler kolaylıkla gerçekleştirilebiliyor.
Freewrite Traveler Kullanıcılarına Daha Geniş Kullanım Olanakları Sağlıyor
Freewrite Traveler, dikkat dağılmasını önleyen tasarımını taşınabilir tasarımı ile güçlendiriyor. Traveler, Freerite’ınız ile birlikte kullanabileceğiniz harika bir araç olarak kabul ediliyor. Evlerinde Freewrite akıllı daktiloları ile çalışmayı tercih eden kişiler, gün içerisinde istedikleri her yere giderken yanlarında kolaylıkla taşıyabilecekleri şekilde tasarlanan Freewrite Travel’ı kullanabiliyorlar. Freewrite Traveler, normal bir diz üstü bilgisayarın yarısı boyutuna ve ağırlığına sahip olduğundan ilham geldiği her anda yazmanızı sağlayacak harika bir yol arkadaşı olabiliyor. 1,8 kg ağırlığında olan Traveler’ın pili yaklaşık 30 saat kadar dayanıyor. Donanımı Freewrite’dan çok farklı olmamakla birlikte Traveler kullanıcılara yazılım konusunda daha fazla esneklik sağlıyor.
Neden Akıllı Daktilo Kullanmalısınız?
Uzun yıllar boyunca kullanılan en karmaşık kelime işlem makinesi ve yazıcısı, manuel daktilolardı. Dijital çağın ortaya çıkması ile birlikte kişisel bilgisayarlar, evlerde ve ofislerde kullanılan daktiloların yerini aldı. Bununla birlikte, her ne kadar teknolojik gelişmelerden yararlanmak hayatımızı kolaylaştırsa ve pek çok fayda sağlasa da daktilo kullanmanın da pek çok yararı olduğunu hatırlatmak istiyoruz.
Manuel daktiloların en büyük dezavantajlarından birinin kullanıcıların yazdıklarını saklayamaması nedeni ile her revizelerinde ya da bir kopyaya ihtiyaç duyduklarında söz konusu dokümanı yeniden yazmak zorunda kalmaları olduğu biliniyor. Ancak akıllı daktilolar bu sorunu tamamen ortadan kaldırıyor. Akıllı daktilo kullanıcıları; taslaklarını tamamlayınca dosyalarının bulut depolama sağlayıcısına yedeklemelerini yapıyorlar. Böylece dosyaların yeniden yazılması gerekliliği ortadan kalkıyor ve yapılacak düzeltmeler gibi konular da kullanıcı için bir iş yükü olmaktan çıkıyor.
Elektrikten ve dijital ağlardan bağımsız olan akıllı daktilolar, kullanıcılarına istedikleri her yerde çalışabilme imkânı ve bağımsızlık hissi veriyor. Şu da bir gerçek ki, dijital dünyada yazmak ve yazmaya odaklanmak sanıldığından daha zor olabiliyor. Modern dünya içerisinde yaşayan yazarlar, tarihin eski dönemlerindeki yazarların aksine sürekli olarak dikkat dağıtıcı etkenlerle karşı karşıya kalıyorlar. Facebook, Twitter, Youtube ve dikkat dağıtıcı milyonlarca web sitesi yalnızca bir tık ötenizde bulunuyor. Pek çok yazarın odaklanmalarına yardımcı olacak bazı yöntemler kullandığı biliniyor. Bunlar arasında dikkat dağıtıcı yöntemlerden uzaklaşmayı sağlamak adına el yazısı ile yazmak da geliyor. George R.R. Martin, dikkatinin dağılmasını önleyebilmek için internet bağlantısı olmayan bir DOS cihazı kullanırken Jonathan Frazen’ın da internet erişimini engelleyebilmek için bilgisayarının Ethernet portlarını sabote ettiği biliniyor. Ancak artık bunlarla uğraşmanıza gerek kalmıyor. Çünkü tam da bu ihtiyaç fark edilerek tasarlanan akıllı daktilolar internetin kullanıcının dikkatini dağıtmasına izin vermiyor. Böylece kullanıcı, yalnızca yazmaya odaklanıyor. Kickstarter kampanyasında Hemingwriter ismi ile lanse edilen ancak ismi daha sonra Freewriter olarak güncellenen akıllı daktilo da dijital dünyanın dikkat dağıtıcıları ile baş etmek isteyen yazarların ve diğer kullanıcıların elindeki en önemli koz olmaya devam ediyor.
Ayrıca şunu da belirtmekte yarar görüyoruz. Daktilolar aslında bir nostalji ortamı da yaratıyorlar. Kişisel bilgisayarların hayatımıza girmesinden önceki zamanları hatırlayan kullanıcılar için, daktilo daha basit bir yaşamlı ya da ideal bir geçmişi sembolize edebiliyor.