Türkiye’de henüz daha tam olarak bilinmemesine Dünya’da bir çok kişi drop-shipping sistemini kullanarak geçimini sağlamaktadır. Peki nedir bu drop-shipping yöntemi ve nasıl para kazandırır? Drop shipping; satıcının ürünleri stoklamadan direk alıcıdan satıcıya ulaştırdığı tedarik satış zincirine verilen isimdir. Bu sistemde, alıcılar satıcı tarafından tespit edilir, ürünün postalanacağı adresi ve ürün bedeli müşteriden alınır, ürünün ücretini ve postalanacağı adres ise doğrudan tedarikçiye gönderilir. Satıcının kazancı ise ürünü satın aldığı fiyat ile sattığı fiyat arasındaki farktır.
Drop shipping‘in farklı uygulamaları vardır. Ürünler, müşteriye numunelerle ya da katolaglarla tanıtılır veya internet üzerinden sunulur. İnternette sunmak için kullanacağınız kaynaklar; kendi internet siteniz, diğer satış portalları,e-bay, Gittigidiyor veya Hepsiburada vs.., olabilir. Bu saydığımız sitelerin en önemli avantajı yüksek izlenme ve takip oranlarıdır. Web trafiğinin yoğun olduğu bu siteler yurt dışından ürün alıp Türkiye’de pazarlamak için en uygun duraklardır. Bu sitelerin kendilerine has pazar özellikleri vardır ve serbest piyasa ortamını oluşturmuşlardır. Satıcılar ürünlerine bu sitelerde açtıkları sanal mağazalarda sergileme şansına sahiptirler ve bu mağazalar satıcı tarafından kişiselleştirilmeye müsaittir. Bu siteler sayesinde satıcılar müşteri portföyü oluşturup, referanslar elde etme imkanına sahip oluyorlar. Bu sistemde satıcıları bekleyen en büyük zorluk ise tedariktir.
Ürününüzün rakiplerine göre ucuz, kaliteli, yeni, ilgi çekici olması sizi rakiplerinize göre ön plana çıkarabildiği gibi geri plana da itebilir. Rekabetin ve satışın çok olduğu elektronik ürünlerde ise fiyat avantajı olan satıcılar ön plana çıkmaktadır. Fakat başta belirttiğimiz gibi bu ürünün tedarik edilmesi biraz uğraş ister.
Bir de işin Yurt dışı ayağına göz atalım. Bu sistemin en verimli ve yüksek hacimde kullanıldığı alan tabi ki e-bay sitesi. E-bay’de sistem şöyle işliyor; ürün toptancıları, satıcıların ücretsiz veya belli bir ücret karşılığında kendi firmalarının veritabanına erişmesini sağlıyor ve stoklarındaki tüm ürünlerin resimlerini, bilgilerini ve fiyatlarının yanında da tavsiye edilen satış fiyatlarını belirtiyor aynı zamanda da stok durumlarını görmenize yardımcı oluyor.
Yapmanız gereken eBay veya herhangi bir açıkarttırma sayfasında toptancıda bulunan ürünleri listelemek veya alışveriş sayfanıza ürünleri girmek ardından da satış için gerekli bağlantıları sağlayığ satışın gerçekleşmesini sağlamak. Satıştan yapıldıktan sonra sattığınız ürünü, örneğin 200 $ aldığınız 20 adet t-shirt’ü üzerine 50 $ fark koyarak sattınız, toptancınızın sayfasından satın almak, satış fiyatını toptancıya ödemek ve müşterinizin adresini teslimat adresi olarak girmek. Toptancı satılan ürünü adını ve adresini bildirdiğiniz müşteriye yolluyor ve size müşterinize iletmeniz için gönderim yaptığı firmanın internet sayfasından teslimat durumunun kontrol edilebildiği kodu gönderiyor, bu kodu Gitti Gidiyor’da en az bir kere satış yapan arkadaşlar bilirler, sizde bu kodu müşterinize bildiriyorsunuz ve bu şekilde müşteriniz de aldığı ürünü rahatlıkla takip edebiliyor. Drop-shipping yöntemi ile satış yapanların kendi web sayfalarını kurmaktan çok Amerika’da eBay’den Türkiye’de ise Gitti Gidiyor’dan satış yapmayı tercih etmelerinin en büyük sebebi bu.
Sistemin Avantajları:
- Yatırımı sermayesi koymadan ya da çok az bir sermaye ile, E- Ticaret sisteminin en büyük avantajı olarak bahsedebileceğimiz, ticarete atılma şansınız olur. Masraflarınız; ürün listeleme ücretleri, üyelik ücretleri veya kendi sayfanızı kurmak için yapacağınız harcamalar olur.
- Ürün satılmadan veya müşteri size parayı ödemeden her hangi bir ücret ödemek durumunda kalmazsınız. E-Ticaret dışındaki normal ticarette ise ürünü peşin ya da bir ay vadeli alırsınız. Ürün satılmış ya da satılmamış toptancıyı bağlamaz.
- Ürünleri koymak için depo tutmaya ihtiyacınız olmaz hatta ürünleri görmezsiniz bile. -Siparişleri göndermek gibi bir derdiniz olmaz. -Ürünleri satıldığı zaman yeni sipariş vererek müşterinize gönderebilirsiniz bu da ekstra stok maliyetini kaldırmış olduğunuz anlamına gelir.
- Tek bir toptancıya bağlı kalmak zorunda değilsiniz, birden fazla toptancıyı aynı platformda zahmetsizce bulabilir, ürün fiyatlarının kıyaslamasını yapabilirsiniz.
- Sattığınız ürünün paketlemesi, gönderimi veya depolamasıyla uğraşmadığınız için elinize kalan para net kazancınız olarak hesabınıza geçer.
Sistemin Dezavantajları:
- Tanımadığınız, yüzünü bile görme imkanınızın olmadığı birine güvenmek zorundasınız.
- Envanter yönetimini yapamazsınız
- Ürünün stok durumundan doğan problemler dolayısıyla müşterinizi kaybetme riski ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Daha anlaşılır olması için anlattıklarımız örnekleyelim. Satıcı A olsun, alıcı da B Online ticaret ile hayatını kazanmayı amaç edinmiş satıcımız A,internetten ürününü satmak için satış portalları ve açık arttırma sitelerindeki hesaplarını kullanıyor. Buna ek olarak kendi markası ile kurduğu basit bir internet sitesi var ve ürünlerinin tanıtımını buradan yapıyor. A’nın yapması gereken tek şey tüketimi fazla olan bir ürünü bulmak ve bu ürünü uygun fiyata tedarik etmek.
A pek çok ürünü inceledikten ve alım-satım raporlarına göz attıktan sonra yurt dışından spor ayakkabı alıp satmaya karar veriyor. A, bu e-ticaret sitesinde ekstra indirim kazanmış spor ayakkabıları seçiyor ve adı geçen ürünü daha çok sipariş edip sattıkça toptancıdan ekstra indirim kazanıyor. Bu da emsallerine oranla %45 fiyat avantajı demek oluyor. A’nın nasıl satış yaptığına bir göz atalım.
A, alıcılara ürünleri para iade garantili olarak ve emsallerine oranla daha cazip imkanlarla, taksit ya da peşin alırsa % 40 oranında indirim gibi satıyor ve bunu gören alıcı B siparişini veriyor. Alıcı B’nin bu kararı almasında A satıcısının daha önceki satışlarından kazandığı olumlu referansların da etkisi çok fazla. B alıcısı parasını ödüyor ve parfümünü beklemeye başlıyor.
O sırada A satıcısı, B den aldığı parayla ürünün siparişini veriyor ve spor ayakkabıyı teslimat için belirtilen adrese yönlendiriyor. A bu süreçte ne ürünü, ne alıcıyı ne de satıcıyı görüyor. Tek yapması gereken bankaya gidip parasını çekmek.
Drop-Shipping Yapmayı Düşünenler Nelere Dikkat Etmeli?
İlk yapılması gereken ve öncelikli adım piyasa araştırmasıdır. En çok hangi ürünler satıyor ve fiyatları nedir? Bu ürünlerde rekabet hangi aşamadadır? Toptancının size verdiği “en uygun” fiyatları diğer firmalar ile de karşılaştırıp “en uygun” fiyatı bulun.
Satış sözleşmelerini okumalı ve forum sayfalarında firma üzerine biraz araştırma yapmalı.
Dikkat etmeniz gereken diğer nokta da sayfalarında SSL kullanıp kullanmadıkları, tercihen BBB (Better Business Bureau) sertifikalarının olması”
Ayrıca firmanın kestiği gönderim ücretlerini ve vergileri de göz önünde bulundurarak ürünlerinizi fiyatlandırmanız gerekecektir. -Drop shipping satış için koyduğunuz kârı hesaplarken vergi ve gönderime de eklemeyi unutmayın. Aksi takdirde tüm kazancınız vergi ve gönderime gider.
Sorunlu ürünler nedeniyle çıkacak problemlere karşın firmanın iade ve garanti şartlarını iyice gözden geçirmeniz gerekir aksi durumlarda başınız ağrıyabilir
Bir ürünü satmadan önce toptancının stok durumunu kontrol etmek ve gerekirse firmayla irtibata geçmek hayati önem taşır. -Bu işi en iyi şekilde yapan firmalar masrafları karşılamak amacıyla üyelik ücreti almaktadır, bazı firmalar ise ücretsiz üyelik veriyor.
İlerde başınızı ağrıtmamak için her firmanın veritabanı için ücret ödemeye kalkışmayın, firmayı internetten araştırın.
İnternet sayfasında iletişim bilgisi, firma bilgisi ve telefon numarası gibi bilgiler bulunmayan sayfalardan uzak durun. Hatta bu bilgilerin doğruluğu için firmayı arayı bilgileri teyit edin. Konuya yönelik profesyonel eğitim almak ve e-ticareti öğrenerek yapmak için ise Coproline E-Ticaret Eğitim kurumlarından destek alabilirsiniz.
Dropshipment’ın yanı sıra internetten dış ticaret ve online satış konularını da detaylıca öğrenerek kendi işinizi kurabileceğiniz 80 saat uzunluğundaki program konuyu ciddiye alanlar için birebir: www.coproline.com 0212.213.33.18/19
Yazar: Deniz Gülsoy www.hazelnutoffice.com