Hem müşteri memnuniyetinin sürekliliğini hem de yönetim altındaki bölgede şirket organizasyonunun saat gibi tıkır tıkır işlemesini sağlayan; mağazalarının faaliyetleri ile ilgili üst yönetimi bilgilendirip gerektiğinde analizlerini raporlarla destekleyen sunumlar hazırlayan bölge müdürleri kariyer basamaklarını tırmanma noktasında büyük bir avantaja sahip olur.
Üst yönetim ve şirketin saha personelleri arasında bir nevi köprü görevi gören bölge müdürleri stratejik bir iş yüküne sahiptir. Ekibinin performansını yükseltmek adına faaliyet göstermek de ekip üyelerinin performanslarını yakından takip etmek de bölgesel hedeflerin tutturulması adına gerekli aksiyonların alınması da bölge müdürü görevleri arasında yer alır.
Bölge Müdürü Ne İş Yapar?
Bölge müdürü olan kişilerin az önce de belirttiğimiz gibi birbiriyle kesişen birçok farklı sorumlulukları bulunur. Bölge müdürü kendine bağlı bir ekip oluşturur, ekibindeki üyelerin performanslarını değerlendirir, performans düşüklüğü tespit ederse ekip üyelerinin motivasyonunu yükseltir. Yetki sahibi oldukları bölgede satışları düzenler ve müşterilerden gelen talepleri yerine getirir. Kısacası bölge müdürleri müşteriler ve ekipleri arasındaki dengeyi firmanın çıkarları doğrultusunda korur. Ancak “bölge müdürü ne iş yapar?” sorusuna verilen bu yanıt eksiktir. Bölge müdürleri aynı zamanda üst yönetime düzenli aralıklarla raporlar hazırlar, müşterilerden aldığı şikayet ya da övgü içerikli geri bildirimler üzerine aksiyon alır, bölgesindeki potansiyel sorunları tespit eder ve gidermek için proaktif çözümler üretir. Bölge müdürü hitap ettiği kitleye uygun satış stratejileri geliştirir, bölgesinde yeni müşteriler bulur ve yönetimindeki şirket birimlerinin potansiyellerini yükseltecek tedbirler alır.
Bölge Müdürü Nasıl Olunur?
Siz de dinamik, prestijli ve yönetim becerilerinizi üst düzeyde gösterebileceğiniz bir kariyer yapmak isterseniz bölge müdürlüğü alanında kendinizi geliştirebilirsiniz. Bölge müdürü olmak için hangi alanda eğitim almış olursanız olun şansınız olduğunu bilmelisiniz.
Bölge müdürü olma şartları arasında genellikle hangi programdan mezun olunması gerektiği ile ilgili bir koşul bulunmaz. Ancak eğitim seviyesi ve mezuniyet derecesi üst yöneticiler tarafından dikkate alınır. Her ne kadar ön lisans programlarından mezun olan kişilerin de bölge müdürü olma şansı bulunsa da bölge müdürü adaylarının seçiminde lisans mezunlarının önceliklendirildiği gerçeği göz ardı edilmemelidir. Yine de bu pozisyon için deneyimin, becerilerin ve adayın kendini ne denli geliştirdiğinin de belirleyici olduğu unutulmamalıdır.
Bölge Müdürü Olmak İçin Neler Yapılmalıdır?
Bölge müdürü olmak isteyenlerin bu hedefi gerçekleştirecek kurumsal şirketlere iş başvurusu yapması bölge müdürü olmak için atılabilecek ilk adımdır. Bu aşamada kişinin minimum ön lisans mezunu olması gerekir. Bölge müdürlüğü eğitim seviyesi için ön lisans mezuniyet gereksinimi her firma için geçerli değildir. Bazı kurumsal şirketler iş başvurusu şartlarında minimum lisans derecesinden mezun olmasını istemekte ve hatta bazı bölümlerin önceliklendirilebileceğini belirtmektedir.
Bölge müdürü olmak istenen özel bir şirket varsa kişilerin bu şirketin faaliyet alanları üzerinde bilgi sahibi olmasında, hedef kitlesini tanımasında ve mevcut düzende nasıl farklılıklar olursa şirket karlılığının artacağına dair fikir sahibi olması gerekir. Yapıcı eleştiriler getirebilen ve yeni fikirler üretebilen bölge müdürü adayları üst düzey yöneticilere “ben bu iş için uygunum” mesajı iletecektir.
Bölge müdürlüğü görev tanımları gereği bölge müdürü olmak isteyenlerin kişisel gelişimlerine önem vermeleri gerekir. Her gün hem ekip üyeleri ile hem de müşterilerle karşılaşan bu kişiler gelişmiş iletişim becerilerine sahip olmalıdır. Analitik düşünme noktasında kendini geliştiren, durum analizi yapabilen ve şirket yararına politikalar üretebilecek potansiyele sahip olan adayların bölge müdürü olma şansları ister istemez artacaktır.
Bölge müdürü olmak isteyenlerin çalışma şartlarından önceden haberdar olması da önemli bir gerekliliktir. Hem müşterilerle hem ekip üyeleri ile hem de üst yöneticilerle sürekli bir temas halinde olan bölge müdürleri, çalıştıkları sektöre bağlı olarak, gün içerisinde herhangi bir zaman diliminde göreve çağrılabilirler. Tüm bu zorluklara rağmen bölge müdürü maaşları asgari ücretin oldukça üstündedir. Yaklaşık 4000 TL’den başlayan maaşlar kazanan bölge müdürleri sahip oldukları kariyer mevkiiyle de büyük bir prestije sahip olurlar.
Bölge Müdürü Olmak İçin Aranan Nitelikler
Her firmanın bölge müdürü olmak isteyen adaylardan bekledikleri nitelikler farklı olabilir. Şirketlerin personelleri ve müşterileri ile doğrudan muhatap olacak olan bölge müdürlerinden talepleri değişebilir. Yine de bölge müdürlüğü görev tanımlarından yola çıkarak bölge müdürü olmak için gerekli nitelikler özelinde şu bilgileri verebiliriz:
Bölge müdürü görevinde çalışacak kişilerin;
✅ Minimum ön lisans, tercihen lisans mezunu olmaları gerekir. İşletme, maliye ve iktisat programlarından mezun olan adayların değerlendirilme şansının daha yüksek olduğu da bilinir.
✅ Sektörü tanıması, sektördeki rakipleri ve ürün ya da hizmetleri analiz edebilmesi gerekir.
✅ Planlama yeteneklerinin üst düzeyde olması beklenir. Organizasyon yeteneği olmayan kişiler bölge müdürlüğü gibi kritik bir görevde başarı sağlayamaz.
✅ Sorunların farkında olması, çok iyi bir gözlem yeteneğinin bulunması ve pratik çözümler üretebilmesi gerekir. Proaktif düşünebilen bölge müdürleri şirketlerin beklentilerini karşılayabilir.
✅ Esnek çalışma saatlerine ayak uydurabilmesi gerekir. Gecenin bir yarısında oluşan bir kriz halinde bölge müdürleri harekete geçmeleri gerektiğini bilmelidir. Bölge müdürlerinin görev bölgelerinde ikamet ediyor olması bu nedenle istenen bir nitelik olarak kabul edilir.
✅ Sonuç odaklı olması, sabırlı ve soğukkanlı davranabilmesi, kriz yönetimi alanında kendini geliştirmesi, personel yönetiminde başarılı olması ve müşteri memnuniyetinin sağlanması adına çaba harcaması da beklenir.
Siz de bölge müdürü olarak kariyerinizde büyük bir sıçrama yapmak istiyorsanız bireysel yeteneklerinizi geliştirmeli, bölge müdürü olmayı hedeflediğiniz şirketi ve rakiplerini analiz etmeli, sektörel bilginizi arttırmalı ve ekip üyeleri ile aranızdaki sorunları engelleyecek davranış modelleri benimsemelisiniz.