Çevre dostu teslimat anlayışını bir tık yukarı taşıyan Domino’s Pizza da Amerika Birleşik Devletleri genelinde başlattığı çevre dostu bisikletle teslimat uygulaması ile adından söz ettirmeyi başarıyor.
Dünya genelinde binlerce satış noktası bulunan Domino’s Pizza, Amerika Birleşik Devletleri genelinde benimsediği yeni teslimat anlayışı ile çevre dostu aksiyonlarına bir yenisini daha ekliyor. Ünlü restoran zinciri mağazalarına pizza teslimatı yapmak için özel Rad Power e-bisikletle teslimat seçeneğini tercih etme şansı tanıyor. Başarılı testlerin ardından mağazalara sunulan Rad Power e-bisiklet elektrikli bir yapıya sahip olması ve tek şarjda saatte maksimum 32 km hızla 32 – 64 km yol alabilmesi ile dikkat çekiyor. Üstelik bu çevre dostu elektrikli bisiklet geniş bir kargolama alanı da barındırıyor, 12 büyük boy pizzanın depolanabildiği alanları sipariş dağıtımının verimliliğini arttırıyor. Standart teslimat motosikletleri tek seferde 1-2 teslimat yapabiliyorken bu sayı çevre dostu bisikletlerle 2-3 katına rahatlıkla çıkarılabiliyor.
Domino’s Pizza’nın öncüsü olduğu bu uygulamanın birçok faydası olduğunu öngörmek zor değil. Teslimat için kullanılan araçların çevreye verdikleri zarar bir yana bisikletle teslim yapan personellerin trafiğe girmelerinin gerekmemesi ve park etme sorunlarının bulunmaması yeni teslimat yönteminin avantajlarını arttırıyor. Yeni teslimat yönteminin bir faydasının da işsizlik oranları üzerinde olması öngörülüyor. Motosiklet ya da otomobil ehliyeti bulunmayan kişilerin teslimat işlerine başvuru sayılarının artacağı konusunda önemli bir fikir birliği bulunuyor.
Henüz çevre dostu elektrikli teslimat bisikletleri ABD genelinde ciddi bir yaygınlığa kavuşmuş değil ancak marka planlama sürecini oldukça sıkı bir şekilde yapıyor. Marka temsilcileri Baltimore, Houston, Miami ve Salt Lake eyaletlerindeki mağazalara şimdiden yüzlerce e-bisiklet göndermeyi planlıyor. Böylece yaygın olarak kullanılan teslimat araçları yerine özellikle yoğun trafik sorunu yaşanan bölgelerde e-bisikletlerin çoğalması ile teslimat sorunun çözülmesi ve çevre duyarlılığının gösterilmesi hedefleniyor.
Domino’s çevre dostu uygulamaları ile adından söz ettiren büyük markalardan yalnızca bir tanesi. Artık markalar kendi değerlerini ortaya koymak için sosyal sorumluluk projelerine de çevre dostu uygulamalara da daha çok önem veriyor. Tüketicilerde sorumluluk bilincinin artmasına bağlı olarak değerlerini somutlaştıran firmaların satışları da yükseliyor, üstelik bu markalar yarattıkları farkındalıkla sektörlerinde öncü konuma geliyor.
Çevre Dostu Uygulamaları ile Adından Söz Ettiren Markalar
Son yıllarda tüm markalar çevre dostu uygulamalar kapsamında hem legal hem de kamuoyu baskısıyla karşılaşıyor. Sivil toplum örgütleri ve bilinçli tüketiciler çevreye verilen zararın azaltılması adına sosyal medyanın gücünü kullanmaktan çekinmiyor. Kimi markalar tercih ettikleri için kimileri ise mecbur kaldıklarından süreçlerinde, ürünlerinde veya hizmetlerinde çevre dostu bir tutum sergiliyor. Çevre dostu uygulamalar aslında bakılırsa düşünüldüğünden çok daha fazla avantajı markalarla buluşturuyor. Markalar imajlarını iyileştirirken aynı zamanda maliyetlerini de çevre dostu tercihleri ile azaltabiliyor. Sürdürülebilir, geri dönüştürülebilir ya da yenilenebilir enerji kapsamında orta ve uzun vadede harcamaların azalmasının etkisi net bir şekilde hissediliyor. Bir de bu tutumlar hakkında dijital platformlarda etkin bir bilgilendirme sağlanırsa, işte o zaman satışların artmaması için bir neden bulmak zor oluyor.
1. TOMS
Dünyanın en tanınmış çevre dostu şirketlerinden biri olan TOMS dünyayı daha iyi hale getirmek için kolları sıvıyor. Blake Mycoskie tarafından dünyanın farklı bölgelerine gerçekleştirilen ziyaret sonucunda ortaya atılan fikir, satın alınan her bir TOMS ayakkabı için çocuklara ayakkabı hediye edilmesine dayanıyor. Bu güzel kampanyanın şimdiye dek sayısız çocuğun ayakkabı sahibi olmasını sağladığı; markanın temiz içme suyu, göz hizmetleri ve güvenli doğum kitleri özelinde de çalıştığı biliniyor.
2. Patagonia
En popüler outdoor markalarından biri olan Patagonia dayanıklı giysilerinin yanı sıra çevreye zarar vermeme politikasının da avantajlarını yaşıyor. Zaman zaman ürünlerinde fosil yakıtlar kullanmak zorunda kalsa da marka şeffaflığının primini topluyor. Patagonia’nın çevre duyarlılığını gösterdiği birçok atılım içerisinde olduğu biliniyor; satışlarının %1’ini ormanları restore etmek ve nesli tükenen hayvanları korumak için ayıran marka birçok firmaya da ilham kaynağı oluyor.
3. Lush Cosmetics
Erkeklere pek hitap etmese de organik makyaj malzemeleri hakkında farkındalığı yüksek milyonlarca kadının beğenisini toplayan Lush Cosmetic dünyanın en çevre dostu şirketlerinden biri olarak kabul ediliyor. Marka ürettiği hiçbir ürün için hayvanlar üzerinde deney yapmıyor ve buna ek olarak hiçbir ürününde kimyasal maddelere yer vermiyor. Hatta işi biraz daha ilerleterek ürünlerini muhafaza ettiği kapları dahi geri dönüştürülebilen malzemelerden üretiyor. Hal böyle olunca hem ürün hem hizmet hem de süreç inovasyonunu eş zamanlı gerçekleştirerek fark yaratmayı başarıyor.
4. Amazon
Çevrimiçi pazar yeri dendiğinde akla ilk gelenlerden biri olan Amazon dünya genelinde en çok tercih edilen e-ticaret sitesi olma unvanını taşıyor. Ürün yelpazesinin genişliği bir yana Amazon adından çevre dostu politikaları ile de bahsettiriyor. Amazon gibi büyük bir şirket olmak da tam olarak bunu gerektiriyor, çünkü markalar büyüdükçe fark yaratmak için atılması gereken adımlar takipçi sayıları ile doğru orantılı olarak çoğalıyor. Amazon hem bilgi paylaşımı hem teslimat hem de ambalaj süreçlerinde çevre dostu adımlar atıyor. Daha da önemlisi çevre dostu politikalarının sürdürülebilir olduğunun ve sürdürüleceğinin de garantisini veriyor.
5. Apple
Her çıkardığı ürünle sansasyon yaratan; kaliteyi tasarımla birleştirmesine ek olarak yüksek performans da sunan Apple son hamlesiyle geçmişi geride bırakıp dünyanın en çevreci şirketleri arasında gösteriliyor. Piyasaya geçtiğimiz aylarda sürülen iPhone 11 %100 geri dönüştürülmüş alüminyumdan üretildi, ayrıca telefonun dahili ögelerinde de geri dönüştürülmüş bileşenlere yer verildi. Zaman zaman yeterince çevre dostu olmadığı için eleştirilen Apple bu hamlesiyle “çevre dostu firmalar” arasında daimi bir yer edinmeye aday olduğunu ispatlamış oldu.
Kaynak Link: https://www.entrepreneur.com/article/338104