Son yıllarda meslek seçimleri giderek zorlaşıyor. En gözde meslekler sıralamasında hızla yükselen endüstri mühendisliği öğrencilerin hayalini süslüyor. Endüstri mühendisliği isim olarak oldukça popüler olsa da “Endüstri mühendisliği nedir?” ve hatta “Endüstriyel nedir?” gibi soruların yanıtları bilinmiyor.
Endüstri mühendisliği iş imkanları fazla olduğundan ve endüstri mühendisliği maaş skalası gençlerin seçimlerine yol gösterdiğinden bu yazımızda endüstri mühendisliği mesleğinin en önemli unsurlarını kaleme aldık. İşte detaylar…
Endüstriyel Nedir?
Endüstri mühendisliği hakkında detaylı açıklamalara geçmeden önce endüstriyel kavramı üzerinde durmak istiyoruz. Endüstriyel; sanayi ile ilgili, sınai anlamına gelmektedir. Endüstri ise dönemsel ya da sürekli olarak makine ve türevleri araçların kullanımı ile madde veya kuvvetin niteliğini ya da biçimini şekillendirip üretimde bulunan faaliyetlerin tamamına işaret eder.
Endüstri Mühendisliği Nedir?
Endüstri Mühendisliği; ürünlerin ya da hizmetlerin en verimli biçimde üretilmesini, dağıtılmasını; iş gücü, hammadde, enerji, bilgi ve para gibi kaynakların işletilmesini, yönetilip tasarlanmasını; bu kaynakların verimliliğinin arttırılmasını ve aynı zamanda sistemlerin geliştirilmesin sağlayan mühendislik dalı olarak tanımlanabilir.
Dünya genelinde türeyen ilk beş mühendislik alanından biri olma özelliğini gösteren endüstri mühendisliği daha kaliteli , daha az maliyetli ve daha güvenli üretim süreçlerini geliştirmeyi amaçlar. Endüstri mühendisi olmak için endüstri mühendisliği bölümünde okuyan veya okuyacak öğrencilerin en sık duyacakları “minimum maliyet maksimum kâr” söylemlerinin temelinde, endüstri mühendisliği alanının amacı yatar. Analitik düşüncenin ön planda olduğu, modelleme yeteneğinin fark yarattığı ve optimizasyon becerisinin önemli rol oynadığı endüstri mühendisliği toplumsal ve küresel kalkınmayı önceliklendiren bireylerin en gözde meslek tercihleri arasında yer alır.
Endüstri Mühendisliği Ne İş Yapar?
Endüstri mühendisi unvanına sahip olan bireyler çok farklı görevlerde, hem ara hem de yönetici pozisyonunda çalışabilirler. Telekomünikasyondan bilgi teknolojilerine; eğitim danışmanlığından bankacılığa; sağlıktan enerjiye birçok alanda iş bulabilirler.
“Endüstri Mühendisi ne yapar?” sorusuna şu örneklerle yanıt verilebilir:
- Toplam kalite yönetimi sisteminin kurulması.
- Sağlık düzenlemelerinin ve sağlık sistemlerinin optimizasyonu
- Şirket yönetim süreçlerinin modernize edilmesi
- İmalat sektöründe otomasyon çalışmalarının yapılması
- Piyasaya yeni bir ürün çıkarılması sürecinde satış tahminlerinin yapılması, fiyatlandırmaların belirlenmesi ve maliyet analizlerinin hesaplanması
- Makine, malzeme, para ve diğer çeşitli kaynakların planlarının hazırlanıp stok kontrollerinin gerçekleştirilmesi
- Yüksek teknoloji gerektiren uygulamaların planlanması ve imalat süreçlerine entegre edilmesi
Endüstri Mühendisliği Maaşları Ne Kadardır?
Endüstri mühendisliği günümüzün en seçkin ve prestijli mesleklerinden biridir. Endüstri mühendisi olan öğrencilerin iş imkanları standart bölümlerden mezun olanlara göre oldukça fazladır. Ancak tüm bunlar Endüstri mühendisi maaşları kadar tercihleri etkileyebilecek özellikte değildir. Endüstri mühendisliği maaşları kişinin tecrübesine ve çalıştığı kurumun maaş politikasına göre değişiklik gösterebilir. Yine de yeni mezun bir endüstri mühendisinin maaşının yaklaşık 3.500 TL olduğu bilinmektedir. Bu maaş birçok kişiye göre düşük gelse de deneyimle birlikte bu maaşın artma olasılığının çok yüksek olduğu ve endüstri mühendislerinin yurt dışında iş bulma ihtimallerinin oldukça fazla olduğu gerçeğinin de göz ardı edilmemesi gerekiyor.
Endüstri Mühendisliği Zor Mudur?
Kolay değildir, ancak zorluk ve kolaylık kişiye göre değişebilir. Mühendislik alanlarının çoğunluğunda olduğu gibi endüstri mühendisliği dersleri de matematik ağırlıklıdır. Matematikle arası iyi olmayan öğrenciler için endüstri mühendisliği bölümü kabusa dönüşürken matematik dersinden keyif alanlar için üniversite yılları oldukça rahat geçecektir. Bölüm zorluğu üniversiteden üniversite göre de değişiklik gösterebilir.