Geleceğin gözde meslekleri
Meslek seçimi birçok genç için oldukça önemli ve bir o kadar da zorlu bir süreçtir. Mesleklerin seçiminde alınan puanlar kadar kişilik özellikleri ve zevkler de etkili olmalıdır. İlerleyen süreçte seçtiğimiz meslek hala bizim için tutkuyla yapılan bir iş mi yoksa zorunluluk haline mi gelecek çok iyi düşünmek gerekir. Geleceğin mesleklerini bir fikir sahibi olabilmeniz için sizlerle paylaşıyoruz.
1- YASAL HACKER
Hackerlık her zaman kötü bir meslek olarak algılansa da artık geçerli bir meslek olma yolunda ilerliyor. Kurumsal firmalar kullandıkları teknolojileri savunmak için artık hackerları işe almaya başladılar. Bunun bir çok ülkede örneği mevcut. Özellikle banka şirketleri bu alanda personel alımlarını sürekli yapıyorlar. Güvenlik bu tarz şirketler için ön planda olduğundan dolayı yasal hackerlara sürekli ihtiyaç duyuluyor. Hacker olmak için ise sadece bilgisayardan iyi anlamanız ve sürekli kendinizi eğitmeniz gerekiyor.
2- Aktüerya ve Aktüerlik Mesleği
Aktüer üzerinde çalıştığı teknik verileri bir üst yönetime aktaran matematikçilere deniyor. Meslek ülkemizde pek bilinmese de yurt dışında popüler olmaya başlamış durumda. Finansal belirsizlikleri değerlendiren aktüerler firmaların gelecek ile ilgili karar verme aşamalarını kolaylaştırmaktadır. Stratejik kararlar yönünden etkili olan aktüerlik mesleğinde başarılı olmak için T.C. Hazine Müsteşarlığının açtığı sınavlarda başarılı olmanız gerekiyor. Ayrıca üniversite eğitimi olarak Karabük Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi ve Marmara Üniversitesinde Aktüerya bölümlerini okumanız gerekmektedir.
3- MOLEKÜLER BİYOLOG
İlk kez 1977’de kurulan moleküler biyoloji bölümü son yıllarda çok daha popüler hale gelmiştir. Bölümden mezun olanlara biyolog ya da moleküler biyolog unvanı verilir. Canlı hücreleri içindeki DNA, Protein, Enzim, vb. yapıları, hücreler arasındaki etkileşimleri inceleyen bir bilim dalıdır.
4- EPİDEMİYOLOG
4 yıllık epidemiyoloji eğitimi alanlara Epidemiyolog unvanı verilir. Asıl amaçları hastalığı azaltmaktır. Bu doğrultuda araştırmalar yaparlar ve eldeki verileri kullanarak çözüm üretmek için uğraşırlar. 4 bine yakın maaş alırlar. Bu meslek özellikle yurt dışında da çok popülerdir. Bu alanda uzman olursanız gelecekte popüler olacak olan bir mesleğin sahibi olmuş olursunuz.
5- DİYETİSYENLİK
Gün geçtikçe artan obezite ile bunun bir sonucu olarak çıkan hastalıklar ve çölyak, fenilketonuri vb. genetik hastalıklar beslenme ve diyetetik bilimine ihtiyaç duyulmasına neden olmuştur. 4 yıllık beslenme ve Diyetetik bölümü mezunu olan öğrenciler diyetisyen unvanı alırlar. Özel ve devlet hastanelerinde, toplu beslenme hizmeti veren otel, restoran, yurt ve okullarda görev alabilirler. En gözde mesleklerden diyetisyenliğin büyük avantajlarından biri de kendi açtıkları merkezlerde beslenme ve diyet hizmeti verebilmeleridir.
6- WEB ve MOBİL YAZILIMCI
Günümüzde internet kullanmayan kişi sayısı oldukça sınırlıdır. Hal böyle olunca hemen hemen her şirket de işlerini ve tanıtımlarını internet üzerinden yapmaya başladılar. İşte web ve mobil yazılımcılar da tam burada devreye giriyor. Web yazılımcısı olmak için uygun lisans programı bulunmamakta. Meslek Lisesi Bilişim Teknolojileri bölümünden mezun olarak ya da uygun kurslar sayesinde siz de web yazılımcısı olabilirsiniz. Bilgisayar dilinden iyi anlayabilmeniz için, iyi derece İngilizce bilmeniz size geleceğin mesleği olan web tasarımcısı olmakta büyük fayda sağlayacaktır.
7- YAZILIM GELİŞTİRİCİSİ
Elektronik cihazların verilen bir komutu uygulamasını sağlayan programlara yazılım denilmektedir. Yazılım geliştiricisi ise verilen bu komutların kodlarını oluşturan kişidir.. Her daim gelişime ve değişime açık olurum diyenlerin büyük bir zevkle yapabileceği bir meslektir. Çünkü işleri sürekli gelişen ve yenilenen teknoloji üzerinedir. Ayrıca size bir müjde verelim yazılım geliştiricisi olmak için üniversite şart değil! Yazılım geliştirme üzerine açılan kurslara giderek kendinizi geliştirebilirsiniz. Ancak yazılım mühendisliği bölümüne giderek kendinizi daha fazla geliştirmenizin size yararı olacaktır. Yaptığınız yazılıma göre çok ciddi paralar kazanmanız da mümkündür. Hatırlatmakta fayda var Steve Jobs da bir yazılım geliştiriciydi.