Sürekliliğini koruyan ve giderek artan talebe yanıt verecek ölçüde hızla büyüyen gıda sektörü her geçen gün yeni gıda bayilikleri ilanları ile girişimcilerin ilgi odağı oluyor. Kalabalık caddelerde, AVM’lerde veya çarşılarda gıda üzerine iş yapan işletmeler dolup taşıyor; gıda çeşitliliği toplumun her kesiminin talebine maruz kalıyor. Zaman zaman sıfırdan bir marka oluşturarak gıda sektörüne giriş yapılsa da son yıllarda franchise sisteminin sunduğu avantajlar girişimcileri cezbediyor. Hali hazırda işleyen bir sisteme dahil olunması girişimcilerin hızla kazanç sağlamaya başlamasına aracılık ediyor. Bu yazımızda gıda bayilikleri veren firmalar ve gıda bayilikleri yatırım avantajları hakkında bilgi bulabilirsiniz.
Gıda Bayilikleri Karlı Mı?
Gıda bayilikleri genel olarak karlılıkları nedeniyle tercih ediliyor, toplumumuzda gıda çeşitliliğine verilen önem artıyor, geceleri dışarıda yeme ve evlere yemek sipariş etme alışkanlığı özellikle büyük şehirlerde belirgin ölçüde yükseliyor. Dolayısıyla gıda üzerine kendi işini kurmak isteyen binlerce girişimci en doğru zamanı beklemeye koyuluyor. Gıda bayiliklerinin karlılıklarının ardında birçok farklı faktör bulunuyor. En temel karlılık unsuru yaşam için gıdanın zorunlu olması olarak ön plana çıkıyor. Yaşamak için beslenme gereksinimi bireysel tercih özgürlüğü ile de birleştiğinde gıda sektörünün ucu bucağı görünmüyor. Bu nedenle de hedef odaklı ilerleyen, hedef kitlesinin beslenme alışkanlıklarını takip eden, kaliteden ödün vermeyen ve yeni lezzetlerle yeni ihtiyaçlar yaratabilen girişimciler gıda sektörünün tüm avantajlarını yaşayabiliyor.
Gıda Bayilikleri Veren 16 Firma
Gıda bayilikleri veren firmalar ile ilgili detaylara geçmeden önce Türkiye genelindeki gıda bayilikleri şartları ile ilgili kısa bir açıklama yapmak istiyoruz. Gıda bayilikleri için yatırım maliyeti ve bayilik şartları markadan markaya değişiklik gösterebiliyor. Firmaların ne kadar köklü olduğu, konseptlerinin ne kadar ayırt edici olduğu, marka bilinirliklerinin ne denli yüksek olduğu ve firmaların franchise politikaları gıda bayilikleri için gereken yatırım maliyeti ve bayilik şartları üzerinde etki yaratıyor.
Tadım Kuruyemiş Bayilik
Kuruyemiş bayilik almak isteyen girişimcilerin ilk ilgilendikleri markaların başında gelen Tadım Kuruyemiş bayilik vermeye devam ediyor. Bayilik başvuru formunu dolduran, Tadım Kuruyemiş distribütörleri ile koordineli çalışabilecek ve ticari engeli bulunmayan girişimciler mevcut işletmelerinde Tadım Kuruyemiş ürünlerini satabiliyor. Tadım Kuruyemiş bayilik almak için özel bir bütçe gerekmiyor, ürün siparişi verilip markanın standartlarını karşılayan tüm işletme sahibi girişimciler Tadım Kuruyemiş ürünlerini satma hakkına sahip oluyor. Tadım Kuruyemiş bayilik şartları hakkında detaylı bilgi için firma ile iletişime geçilmesi gerekiyor.
Biba Baharat Bayilik
Baharat bayiliği arayanların yoğun bir şekilde ilgilendikleri Biba Baharat 2011 yılından bu yana ticari faaliyetini sürdüren bir markadır. 30, 80, 100, 250, 500, 1000 ve 5000 gramlık ambalajlarda baharat satışı yapan marka bayileri için yüksek karlılık sunmaktadır. Geleneksel baharatlar kadar dünya mutfağında kullanılan baharat çeşitlerini de bayilerine sunan Biba Baharat yıldızı yükselen gıda bayilikleri arasında değerlendirilmektedir. Mevcutta ticari faaliyeti olan işletmeler Biba Baharat ile iletişime geçerek bayilik şartları hakkında bilgi edinebilirler.
Adıyamanlı Çiğ Köfteci Osman Usta Bayilik
Çiğ köfte bayilikleri sürümden kazanmak isteyen ve düşük yatırım bütçesine sahip olan birçok girişimci tarafından tercih ediliyor. Evlere servis yapılmasını mümkün kılan çiğ köfte bayilikleri az yatırımla yüksek ciro elde etmek isteyen girişimcilerin beklentilerini fazlasıyla karşılıyor. Adıyamanlı Çiğ Köfteci Osman Usta da bayilik veren firmalar arasında yüksek talep görenlerden biri olmayı başarıyor. Leziz çiğ köfteleri tüketicilerle buluşturmak ve Adıyamanlı Çiğ Köfteci Osman Usta bayiliği almak isteyen girişimcilerin 10 bin ila 25 bin TL arasında yatırım sermayesine ihtiyaçları oluyor. İşlek lokasyonlarda ve yoğun yaya trafiğinin bulunduğu bölgelerde potansiyel müşterilere daha kolay ulaşıldığından bayilerin karlılıkları da aynı ölçüde artıyor. Adıyamanlı Çiğ Köfteci Osman Usta bayiliği almak için firma ile iletişime geçilmesi gerekiyor.
McDonald’s Bayilik
Dünyanın en büyük franchise zincirlerinden biri olan McDonald’s gıda bayilikleri almak isteyenlerin tabiri caizse hayallerini süslüyor. 7’den 70’e herkesin bildiği ve zaman zaman söylentiler çıksa dahi genel olarak güvendiği McDonald’s dünyanın en büyük kurumsal şirketlerinden de biri olmayı sürdürüyor. McDonald’s bayilik sistemine girmek haliyle biraz efor gerektiriyor. Yalnızca sermaye birikiminin olması bu firmanın temsilcisi olmak için yetmiyor. Dünya genelinde 32 binden fazla şubesi bulunan bu zincirin bir parçası olmak için ortalama olarak 400 bin – 500 bin USD’lik bir sermaye, sektörel deneyim, başarılı bir kariyer, marka değerleri ile uyumluluk gibi şartlar da aranıyor. İşlek lokasyonlarda açıldığında adeta para basan McDonald’s şubelerinden birine sahip olmak isteyen girişimcilerin firma yetkililerin sıkı elemelerinden ve eğitim sürecinden geçmesi gerekiyor.
Özsüt Bayilik
Birbirinden leziz pastaları, sütlü tatlıları, şerbetli tatlıları ve dondurmaları ile en gözde gıda firmaları arasında yer alan Özsüt, Türkiye’nin dört bir köşesinde açtığı şubelerle marka bilinirliğini yükseltiyor. Son zamanlarda kahvaltı ve dünya mutfaklarından lezzetleri de tüketicileri ile buluşturan Özsüt’ün bayiliğini almak için ortalama olarak 250 bin dolarlık bir sermaye gerekiyor. Özsüt bayilik verdiği girişimcilere yüksek marka bilinirliğinin avantajlarını yaşatıyor ve sürecin en başından itibaren girişimcilerine destek sunmaya devam ediyor. Şu anda 180’den fazla Özsüt noktası bulunuyor ve farklı bayilik konseptleri arasından seçim yapıp markanın kriterlerini karşılayan girişimcilerle Özsüt iş birliği yapmaya devam ediyor.
Simit Sarayı Bayilik
Yenilikçi ürünleri ve hizmet kalitesini önceliklendiren politikalarıyla kurulduğu günden bu yana tüketicilerin bağlılığını kazanan Simit Sarayı Türkiye genelinde bayilik veriyor. 2023 yılında dünyanın 25 ülkesinde faaliyet göstermeyi hedefleyen firma ürün çeşitliliği ile tüketicilerin uygun fiyatlı tercihleri arasında yer almanın avantajını yaşıyor. Simit Sarayı bayilik süreci sistematik bir şekilde ilerliyor. Online başvuru gerçekleştiren girişimciler ile firma yetkilileri bir araya geliyor, girişimci lokasyon buluyor ve firmadan yetkililer inceleme başlatıyor. Daha sonra girişimciye özel teklif sunuyor, mutabık kalındığında ise eğitim desteği veriliyor. Sonrasında ise mağaza açılışı için tüm şartlar karşılanmış oluyor. Simit Sarayı bayilik bütçesinin ortalama 600 bin TL civarında olduğu biliniyor; bu yatırım bedeli işletmenin lokasyonu, alanı ve firma inisiyatifi doğrultusunda değişiklik gösterebiliyor.
Tostçu Erol Bayilik
Sosyal medyanın ticari hayattaki öneminin en somut örneklerinden biri olan Tostçu Erol, devasa sandviçleri ve bol malzeme kullanımı ile ülke genelinde bilinir hale geldi. Gaziantep’te başlayan yolculuk İstanbul ve Ankara şubeleri ile taçlandıktan sonra Tostçu Erol franchise ağını genişletmeye koyuldu. Özellikle İzmir ve Bursa gibi büyük illerde franchise taleplerini beklediğini söyleyen Tostçu Erol hizmet kalitesinin ve ürün lezzetinin değişmemesi adına büyük bir titizlikle davranıyor. Önceliği İzmir ve Bursa olsa da Türkiye’nin tüm illeri için franchise görüşmelerini kabul eden Tostçu Erol bayilik başvurusu için internet sitesindeki telefon numarasının aranması gerekiyor.
Kahve Tiryakisi Bayilik
Gıda sektöründe bayilik almak isteyenler için birçok farklı alternatif bulunuyor, cafe konseptine sahip markalar da girişimcilerin ilgilendiği bayilik veren firmalar arasına dahil oluyor. Kahve Tiryakisi bayiliği almak isteyen girişimcilerin öncelikle internet sitesi üzerinden başvuruda bulunması ve gerçekleştirilen ön görüşme sırasında karşılıklı anlaşmaya varılması gerekiyor. 5 yıllık bayilik sözleşmesi imzalanırsa süreç sonunda tarafların istemesi halinde bayilik sözleşmesi 5 yıl daha uzatılıyor. En az 80 metrekare alana sahip bir dükkanda açılabilen Kahve Tiryakisi bayilikleri için ortalama 500 bin TL yatırım sermayesi gerekiyor. Aylık ciro üzerinden %2 payın da girişimciler tarafından markaya ödenmesi gerekliliği Kahve Tiryakisi bayilik şartları arasında yer alıyor.
Marmara Mantar Bayilik
Mantar yetiştiriciliği son yılların en karlı iş fikirleri arasında yer alıyor. Bu alanda çalışmak isteyen girişimcilere sektörel deneyimi bulunan Marmara Mantar öncülük ediyor. Yüksek karlılık sunan Marmara Mantar bayiliği için ortalama olarak 15 bin TL sermaye gerekiyor. Marmara Mantar bayilik yatırım geri dönüş süreci ise 3 ay olarak belirtiliyor. Gıda bayilikleri arasından Marmara Mantar firmasını seçen girişimciler için firma danışmanlık ve müşteri desteği gibi kritik destekler sağlıyor. İstiridye mantarı tüketiminin artması ve bu mantar türü için ciddi bir talep oluşması Marmara Mantar bayilik avantajlarını arttırıyor.
Battalbey Çiğ Köfte Bayilik
Battalbey Çiğ Köfte hem marka bilinirliğinin yüksekliği hem de uygun bayilik şartları ile düşük sermaye birikimine sahip girişimcilerin dikkatini çekiyor. İşletme bulmayı ve tadilat işlemlerini gerçekleştirmeyi bayilerin sorumluğuna bırakan Battalbey Çiğ Köfte ürün siparişi verilmesi şartı koyuyor. Ürün siparişi haricinde marka herhangi bir ek ücret, isim hakkı, teminat, kapora veya farklı bir isim altında herhangi bir ödeme talep etmiyor. Karlı iş fikirleri arasından gıda bayilikleri tercih edenler için oldukça cazip fırsatlar sunan Battalbey Çiğ Köfte müşteri memnuniyetinin yüksek tutulmasını ve işletme hijyeninin sağlanmasını bayilerinden talep ediyor.
Kumrucu Erol Bayilik
İzmir’in ünlü lezzeti kumruyu sevdiren firmalardan biri olmayı başaran Kumrucu Erol 1980 yılından bu yana faaliyetlerini başarı ile sürdürüyor. Eşsiz lezzetleri menüsünde toplayan ve gıda bayilikleri ile ilgilenenlerin yakın markajına giren firma ülke genelinde bayilik veriyor. Kumrucu Erol bayilik bütçesi ve bayilik şartları ile ilgili detaylı bilgi almak isteyen girişimcilerin firma yetkilileri ile iletişime geçmesi gerekiyor. Siz de İzmir’e özgü bu lezzeti yaşadığınız ilde meşhur etmek için Kumrucu Erol firma yetkilileri ile iletişime geçebilirsiniz.
Paşa Tatlı Kemalpaşa Tatlısı Bayilik
Gıda sektöründe ücretsiz ürün satış bayiliği veren firmalar arasında yer alan Paşa Tatlı, Türkiye’nin tüm il ve ilçelerine ürünlerini ulaştırmayı hedefliyor. Ortalama ürün başına kar marjı %30 ila %100 arasında değişen markanın ürünlerini satma hakkını mevcutta ticari faaliyeti olan işletmeler alabiliyor. Ürün çeşitliliğini arttırmak, işletmelerinde yöresel lezzetlere yer vermek ve satış potansiyelini arttırmak isteyen girişimciler için avantajlı teklifler sunan Paşa Tatlı çikolatalı ve şerbetli Kemalpaşa tatlıları ile adından söz ettiriyor.
Pizza Pizza Bayilik
İzmir’de başlayan ticari faaliyetlerini franchise sistemi sayesinde giderek genişleten Pizza Pizza hem girişimciler hem de tüketiciler tarafından en çok tercih edilen fast food zincirlerinden biri olmayı başarmıştır. Pizzanın ülkemizde çok sevilmesi ve markanın kaliteli malzemelerden üretilen birbirinden leziz pizza çeşitlerinin olması Pizza Pizza bayilik taleplerini de arttırmıştır. Bugün Türkiye genelinde 150’den fazla şubesi bulunan Pizza Pizza bayilik yatırım maliyeti, bulunan restoranın metrekaresine ve konumuna göre değişmektedir. Firma 20 bin dolarlık isim hakkı istemekte ve yatırımcılarını titizlikle seçmektedir. Pizza Pizza bayisi olmak isteyenlerin firmanın taleplerini karşılayan bir lokasyon bulması, ticari engellerinin bulunmaması, girişimci ruha sahip olmaları, hizmet kalitesini yüksek tutmaları ve personel yönetimi alanında tecrübeli olmaları gerekmektedir.
Arby’s Bayilik
1964 yılında faaliyete başlayan ve 2010 yılında Türkiye pazarına giren Arby’s bayilik veren fast food markaları arasında yer alır. Dünya genelinde 3700’ü aşkın şubesi bulunan markanın bayilik verme hakkı TAB Gıda’ya aittir. Arby’s bayiliği almak için girişimcilerin TAB Gıda yetkililerinin kriterlerini karşılamaları, gerekli yatırım sermayesine sahip olmaları ve ARBY’S markasının bilinirliğine yakışan konumlarda restoran bulmaları gerekir. Arby’s franchise isim bedeli 400 bin USD dolaylarındadır; toplam yatırım maliyeti işletmenin açılacağı bölgeye ve işletmenin alanına göre değişiklik gösterir. 24 ay gibi makul bir süre içerisinde yatırımın geri dönüşünü alabilen girişimciler için Arby’s bayilik büyük bir kazanç fırsatı yaratmaktadır.
Tarihi Sarıyer Börek Bayilik
1895 yılından bu yana lezzetli börek çeşitleri ile her yaştan kişinin kalbini kazanan Tarihi Sarıyer Börek franchise vermeyi sürdürüyor. Başarısı kanıtlanmış bir franchise sistemine sahip olan markanın temsilcisi olmak isteyen girişimcilerin en az 100 metrekarelik kapalı alana sahip bir işletme bulması, bu işletmenin ise kalabalık lokasyonlarda yer alması şartı aranıyor. Tarihi Sarıyer Börek bayilik bütçesi 100 bin ila 250 bin TL arasında değişiklik gösteriyor. Tarihi Sarıyer Börek bayilerine bölge koruması, personel desteği, yer seçimi, pazarlama ve reklam destekleri sunuyor. Gıda bayilikleri içerisinde oldukça prestijli bir tercih olarak ön plana çıkan Tarihi Sarıyer Börek bayiliği aynı zamanda karlı iş fikirleri arasında da yer buluyor.
Bereket Döner Bayilik
Döner bayilik fırsatları her zaman büyük ve güvenilir markalardan gelmeyebiliyor. Bereket Döner ise hem yüksek marka bilinirliğinin hem de kaliteli ve çok sevilen ürünlerinin avantajlarını girişimcilere yaşatan markalar arasında yer alıyor. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde 125’ten fazla şubesiyle hizmet veren Bereket Döner hızla büyüyen bir restoran zincirine sahip. En çok kar getiren gıda bayilikleri arasında yer alan Bereket Döner bayilikleri, girişimcilerden yalnızca franchise giriş bedeli talep ediyor. 2019 yılı içerisinde 300 şubeye ulaşmak isteyen firma Bereket Döner durak, Bereket Döner Paket, Bereket Döner Express, Bereket Döner ve Bereket Döner Since1988 gibi farklı bayilik konseptleri sunuyor. Konsept doğrultusunda bayilik yatırım bedelleri değişse de Bereket Döner bayiliği için ortalama olarak 150 bin TL’lik sermayenin gerektiği söylenebiliyor.