Girişimcilik bir anlamda maceraperestliktir. Sonuçta bilinmeyen bir yola doğru adım atıyorsunuz. Ancak, oyunun kurallarını bilirseniz, tuzaklara düşmeden hedefe kolayca ulaşırsınız.
Girişimciliğin 10 Altın Kuralı
1-Gerektiği Kadar Sermaye İle İşe Başlayın
Bir işe yatırım yapmak yatırım sermayesinin yanı sıra belli oranda işletme sermayesi de gerektiriyor. Bu, genellikle 6 ay üzerinden hesaplanıyor. Yeni işletmenizi 6 ay boyunca idame ettirecek kadar bir işletme sermayesiyle yola çıkmak gerekiyor. İşletmenizin 6 aylık muhtemel giderlerini hesaplayarak yatırım sermayesini bu oranı da dâhil ederek hesaplamalısınız. Nakit yetersizliği, yeni kurulan işletmelerin ömrünü azaltan en büyük nedenlerin başında geliyor.
2-Özgün Olun
Bir başkasının başarılı olması, aynı işi yaparak sizin de başarılı olacağınız anlamına gelmiyor. Bu tuzağa düşmeyin. Zaten girişimciliğin temelinde yaratıcı fikirlerin hayata geçirilmesi olgusu bulunuyor. Dolayısıyla mümkün olduğu kadar özgün fikirlerinizi uygulamaya koyun. Bu fikirler, ürün bazında olabileceği gibi pazarlama esnasında yapılacak aktivitelerle de gerçekleştirilebilir.
3-Ağzınızı Sıkı Tutun
Sizden daha büyük veya finansmanı daha kuvvetli şirketler sizin uyguladığınız iş fikrini veya sisteminizi uygulayarak pazarınızı ele geçirebilirler. Bu noktada, işinizi kurarken yeterli ön hazırlık yapmadan fikirlerinizi fazlaca açığa vurmayın. Pazara mümkün olduğu kadar kuvvetli girin.
4-Kararlı Olun
Yapacağınız iş konusunda kararsızlık, piyasayı kolayca başkalarına kaptırmanıza neden olacaktır. Yapacağınız iş konusunda kararlı olun. Kararsızlık, sizin işe olan konsantrasyonunuzu da etkileyecektir. İş konusunda girişimcileri bekleyen tuzaklardan bir tanesi de kuracakları/yapacakları iş konusunda yeterince kararlı olmamaktır.
5-Hedefleriniz Olsun
Kararlılığınızı tetikleyecek önemli unsurlardan bir tanesi hedef belirlemek. Bunun için öncelikle kendinize belli vadeler dâhilinde hedefler belirlemek iyi olacaktır. Bu durum, yani hedeflerin belirlenmesi, aynı zamanda şirket içinde de motivasyonu artırır. Bilindiği gibi Türkiye şartlarında, belli ekonomik ve siyasi süreçler, hedeflerde sapmalara ve bazı revizyonlara neden olabiliyor. Bu durumda zaman zaman hedefleri yeniden gözden geçirmekte fayda var. Bununla birlikte, uzmanlar esas amacınızda ve nihai hedefinizde köklü değişiklikler yapmanızı tavsiye etmiyor.
6-Gereken Eğitim Ve Becerileri Edinin
Girişimcilik bir tanımıyla, insanın kendi hayallerini hayata geçirmesi, hayallerine vücut olacak eylemleri hareketlendirmesidir. Dolayısıyla, hangi alanda yatırıma hazırlanırsanız hazırlanın, bu alanın kendi bilgi ve becerinize uygun olmasına özen gösterin. Sadece çok kazançlı olduğunu düşündüğünüz bir işe yatırım yapmanız, sizi becerinizin olmadığı bir alanda çalışmak zorunda bırakabilir. Böylece asıl beceriniz olan alanlarda kazanabileceğiniz muhtemel başarıları kaçırmış olabilirsiniz. Dolayısıyla iş kurarken, ‘salt kazanç’ tuzağından kurtulmalı ve kendi becerilerinizi iyi tespit etmelisiniz.
7-Deneyim Sahibi Olun
Tıpkı beceri sahibi olmak gibi, deneyim de kişiye göre farklılık gösteriyor. Herkes her alanda bilgi ve beceri sahibi olmak zorunda değil, bunu unutmayın. Eğer bilmediğiniz bir işte yatırım yapmayı planlıyorsanız, konuyla ilgili eğitim almanız veya işin başında deneyimli kişilerle işbirliği yapmanız hem daha verimli bir iş kurmanızı hem de daha doğru tercihler yapmanızı sağlar.
8-Finans Bilginizi Artırın
Finans bilgisi, sadece muhasebe hesaplarıyla sınırlı olan bir alan değildir. Tüm dünyada verimliliğin maksimum derecede önemli olduğu bu dönemde, yatırım planlarınızı yaparken, verileri okuyabilmeniz büyük önem taşıyor. Gerek ülke içinde gerekse uluslararası piyasalardaki konjonktürü doğru okuyabilmek ve yorumlayabilmek, belli oranda finans bilgisi gerektiriyor.
9-Uzman Desteği Alın
Şirketlerin hukuk, vergi gibi konularda desteğe ihtiyacı olabileceği gibi işin niteliğine bağlı olarak uluslararası piyasalar veya yeni pazarlar konusunda da danışman desteğine ihtiyacı olabiliyor. morfikirler.com Bunun için bağlı bulunduğunuz alandaki sektörel dernek ve kuruluşlarla yakın temas içinde olmak ve gerektiğinde oralardaki uzmanlardan faydalanmak sizin lehinize olacaktır.
10-Rakiplerinizi Tanıyın
Sektörünüzdeki dernek benzeri kuruluşlarla yakın temas içinde bulunmak, size rakiplerinizi de tanıma fırsatını verir. Sektördeki rakipleri görmezden gelmek veya yeterince tanıyamamak girişimciyi bekleyen önemli tuzaklardan biridir. Zira sektör son derece büyük veya yatırıma açık bir sektör olabilir. Ancak unutmayın ki başkaları da sizin gördüklerinizi görecek ve ona göre pozisyon alacaktır. Bu noktada, rakiplerinizi yakından tanımak büyük önem kazanıyor. Rakiplerin hangi konuda ne tür stratejiler geliştirebileceğini tahmin ediyor olmak, size önemli bir avantaj sağlayacaktır.