Kazancı yüksek olan mesleklere olan yönelimin artması son dönemde hostes olmak için başvuru koşullarını daha merak edilir hale getirmektedir. Hostes maaşları ve sağlanan diğer olanaklar bu mesleği daha da cazip kılmaktadır. Hostes olmak için 2018 yılında başvuru yapanların sayısının arttığı bilinmektedir. Avantajları ve dezavantajları nedeni ile hostes olmak ekşi sözlük platformunda da çokça tartışılan konuların başında gelmektedir.
Hostesler Ne İş Yapar?
Uçak yolculuğunun tercih etmesine bağlı olarak uçuş sayılarının artması dünya genelinde hostes ihtiyacını artırmaktadır. Hostesler, uçak yolculuğu esnasında yolcuların rahatını ve güvenliğini sağlamakla yükümlü kişilerdir. Erkek kabin memuruna host, kadın kabin memuruna hostes denilmektedir. Hosteslerin yolculuk sırasında, öncesinde ve sonrasında yaptıkları çalışmaların tamamı uluslararası kurallara dayanarak belirlenmektedir. Yolculardan herhangi birinin uçuş esnasında oluşabilecek bir hastalığı ile ilgilenmek de hosteslerin görev tanımları arasında yer almaktadır.
Hostes Olmak İçin Şartlar
Hostes olmak için gerekenler 2018 ve 2019 yılında da diğer yıllarda olduğu gibi belli kurallara bağlanmaktadır. Hostes olma şartları 2019 olarak araştırıldığında ön koşulun THY, Sunexpress ya daPegasus gibi belli başlı şirketlerin iş ilanlarını takip etmek olduğu görülmektedir. İlgili ilanlara başvuran kişilerden gerekli koşullara sahip olanlar firmalar tarafından görüşmelere çağrılmaktadır. Hostes olmak için gerekli şartlar 2019 yılında da boy ve kilo öncelikli olarak belirlenmektedir. Ayrıca hostes olmak isteyenler orta derecede İngilizce bilenlerin başarılı olabileceği şekilde hazırlanan bir İngilizce sınavına tabi tutulmaktadır. Bu sınavı geçenler Türkçe mülakata alınmaktadır. Neden hostes olunmak istenildiğinin ve meslek ile ilgili görüşlerin sorulduğu bu mülakatta ayırt edici sorulara da yer verilmektedir. Psikolojik testlere tabi tutulan adayların işe hazır olup olmadığı ölçümlenmektedir. Bu süreçleri başarı ile tamamlayan kişiler hostes olmak için gerekli eğitimleri tamamlayıp işe başlayabilmektedir.
Hostes olmak için en az lise mezunu ve 18-30 yaşları arasında olmak gerekmektedir. Ayrıca İngilizce, Fransızca ya da Almanca dillerinden en az birini orta düzeyde bilmek koşulu aranmaktadır. Boy kilo oranının yüzde on sapmayı aşmaması ve sağlık açısından uçuşa engel bir durumun bulunmaması da sağlanması gereken koşullar arasında yer almaktadır.
Hostes olmak için hangi üniversiteye gidilmeli sorusu başvuruda bulunmak isteyen kişiler tarafından sıklıkla merak edilse de, bu konuda özel bir tercih olmadığı bilinmektedir.
Hostes Maaşları Ne kadar?
Maaşlarının ve yan haklarının cazipliği nedeni ile THY hostes olmak isteyen kişiler tarafından en çok tercih edilen kurumların başında gelmektedir. Hostes maaşları deneyime ve bilinen yabancı dil sayısına göre değişiklik göstermekle birlikte yaklaşık olarak 4.000 TL aralığında civarındadır. Bununla birlikte bazı hostes maaşlarının 8.000 TL’ye kadar çıktığı da bilinmektedir.
Hosteslik Mesleğinin Zorlukları Nelerdir?
Yüksek maaşı ve farklı yerlere seyahat olanağı nedeni ile büyük talep gören hostesliğin de her meslek gibi bazı dezavantajları bulunmaktadır. Uçuşların saatleri nedeni ile oluşan düzensiz yaşam ve saat farkları nedeni ile yaşanabilecek sorunlar hosteslerin hayatlarını düzenlemesini zorlaştırmaktadır. Ayrıca sürekli olarak yolcularla ilgilenilmesi insan ilişkilerinin çok önemli olmasına ve kimi zaman farklı ruh hallerindeki kişilerle yaşanabilecek zorluklara yol açmaktadır.