İş Bulmak

İş bulmak için görüşme sırası bekleyen insanlar. Fotoğraf çok alttan çekilmiş, insanların sadece boyunlarından altları görünüyor.

 Manop Phimsit / EyeEm / Getty Images

İş arayanların yüzü gülmüyor, işsizlik oranı artıyor, ekonomik belirsizlik işverenlerin personel politikalarında kemer sıkmalarına neden oluyor. Büyük şirketlerin insan kaynakları departmanlarında biriken CV’ler bekleyen umutlar olmayı sürdürüyor.

Mezuniyet seviyesinden bağımsız olarak Türkiye’de yüzbinlerce kişi iş arıyor. Kimileri 4904 sayılı kanun ile faaliyetlerine başlayan Türkiye İş Kurumu yetkililerine müracaatlarını sunuyor, kimileri ise iş bulmak için online iş bulma sitelerinde ilan başvuruları yapıyor. Sonra ise karamsar bir bekleme süreci başlıyor; cep telefonlarına gelen her bildirim yeni bir umut dalgası yaratıyor.

“İş arama serüveni bu kadar zor olmamalı” diyebilirsiniz, ancak üniversite mezunu işsizlerin çoğunlukta olduğu ülkemizde iş bulmak emin olun düşündüğünüz kadar da kolay değil! İsteyen iş bulur iddiasına katılıyoruz ancak bulunan her işin bireysel niteliklere uygun olamayacağını da hatırlatma gereği duyuyoruz.

Yine de karamsarlıktan kurtulma ve geleceğe bakma zamanı! Siz de iş arama sürecinizi iş teklifi alarak sonlandırmak istiyorsanız küçük ama etkili stratejilerle amaçlarınıza ulaşma şansınızı arttırabilirsiniz. İş arayanların birçoğunun düştüğü yanlışa düşmeden stratejik hamlelerle para kazanmaya başlayabilirsiniz.

1. Kusursuz Bir CV ve Ön Yazı Hazırlayın

İş bulmak istiyorsanız CV’nizin insan kaynakları departmanlarında görev yapanların dikkatini çekmesini sağlamalısınız. Yeri geldiğinde her gün yüzlerce özgeçmiş incelemek zorunda kalan kişilerin dikkatini saniyeler içerisinde çekebilmek için mutlaka ön yazı hazırlamalısınız. İş bulmak zorlaştığından beri ön yazı artan önemiyle adından söz ettiriyor. CV’de yer almayan bilgilerin yazılmasını gerektiren ön yazı hazırlama aşamasında kurallara uyulması ve kişinin kendini en etkili şekilde ifade etmesi gerekiyor. Başvuru yapılan pozisyon için yeterlilikler, yetenekler, edinilen deneyimlerden çıkarılan dersler gibi fark yaratacak bilgileri barındıran ön yazılar insan kaynakları tarafından en az CV’ler kadar dikkate alınıyor. Bu nedenle iş bulmak isteyenlerin ilk olarak başvuru yapılan şirkete ve pozisyona özel ön yazı hazırlaması gerekiyor. CV’ye gelirsek, CV hazırlama aşamasında titizlikle davranılmasının şart olduğunu açıklıkla belirtebiliriz. Yazım yanlışları ve anlatım bozuklukları ile dolu, gereksiz bilgiler içeren, yalan beyan barındıran CV’lerin iş bulmanızın önündeki en büyük engeller olduğunu söyleyebiliriz. Ön yazı ve CV hazırlarken kurallara uyarak farkınızı ortaya koyarsanız başvurunuzun dikkat çekmesini sağlayabilirsiniz.

2. Mülakat Şansını İyi Değerlendirin

İŞ başvurusu yaptınız ve ilk elemeden geçerek mülakata çağrıldınız. Sizin için gergin bir bekleyiş çoktan başladı! Mülakat sırasında kendinizi gösterdiniz gösterdiniz, tam performansınızı gösteremezseniz elenirsiniz. Kötümser ve karamsar şeylerden bahsediyoruz ama maalesef gerçeklerden kaçamıyoruz. Mülakat aşamasında tanıştığınız yetkililerde iyi bir intiba bırakmalı, güven uyandırmalı ve işe uygun olduğunuzu hissettirmelisiniz. Bunu nasıl yapacağınıza gelirsek; mülakata hazırlıklı gitmelisiniz. Şirket hakkında bilgi edinmeli ve hatta mülakatı gerçekleştireceğiniz kişiyi öğrenebilirseniz araştırmanıza o yetkiliyi de dahil etmelisiniz. İnternetten ve sosyal medya platformlarından edinebileceğiniz küçük bir bilgi bile mülakat ortamındaki gerginliği azaltabilir! Mülakata giderken kılığınıza kıyafetinize dikkat etmeyi de unutmamalısınız. Ne giydiğiniz, nasıl göründüğünüz inanın ilk intiba için çok önemli. Görüşmeye gideceğiniz kuruma göre kıyafetlerinizi seçebilirsiniz. Çok kurumsal bir firmaya gidecekseniz takım ya da şık bir elbise, kreatif bir ajansa gidecekseniz tarzınızı ortaya koyan şık giysiler giymelisiniz.

3. İş Bulabileceğiniz Her Kanala Başvurun

İş bulmaksa amacınız kendinizi kısıtlayamazsınız. Türkiye İş Kurumu başta olmak üzere online iş bulma sitelerinde yayımlanan ilanlara kadar her alanda şansınızı denemelisiniz. Gerekirse çalışmayı istediğiniz şirketlere açık iş ilanı olmasa dahi CV’nizi yollamalısınız; girişkenliğiniz ve özgüveniniz dikkat çeken bir detay olarak zihinlere kazınacaktır.

4. Sosyal Medyayı Doğru Kullanın

Sosyal medyanın önemi maalesef toplumumuz tarafından tam anlamıyla anlaşılamadı. Sosyal medya platformları bariyerleri yıkan ve doğru şekilde kullanıldığında kişilerin hayatını değiştirebilen mecralardır. Günümüzde iş başvuruları yapanların CV’lerinde yer alan bilgiler insan kaynakları uzmanları tarafından sosyal medyadan da araştırılmaktadır. Sosyal medyada yapılan paylaşımlar kişiler hakkında daha derin izlenim kazanılmasını ve fikir edinilmesini sağlar. Sosyal medyadan iş aradığını belirten, kişisel markasını oluşturabilen ve sosyal ağını genişleten bireyler daha hızlı iş bulabilir. Kendinizi sosyal medyadan tanıtmak istiyorsanız mesleğinize ve işinize uygun platformları tercih etmelisiniz. Kurumsal hayata giriş yapma gibi bir niyetiniz varsa mutlaka LinkedIn’de yer almalı, sektörel paylaşımlar yapmalı ve istediğiniz departmanlarda çalışan kişileri networkünüze eklemelisiniz.

5. Seminerlere Katılın

KOSGEB ve ticaret odaları düzenli olarak seminerler düzenliyor. Bu seminerlerden bazılarında katılım ücreti de istenmiyor. Genellikle firma yetkililerinin ya da çalışanlarının katıldığı bu seminerler iş bulmak isteyenler için göz ardı edilmesi zor bir potansiyel barındırıyor. Siz de iş bulmak için şansınızı arttırmak istiyorsanız seminer kovalayabilirsiniz. Kendinizi tanıtabilir, iletişim bilgilerinizi verebilir ya da irtibata geçmek istediğiniz kişiden iletişim bilgilerini isteyebilirsiniz. Sergilediğiniz bu tavır sizin azminizi, girişkenliğinizi ve isteğinizi ortaya koyması bakımından oldukça değerli olacaktır.

5. Arkadaşlarınızla İletişime Geçin

İş bulmak istiyorsanız tüm imkanlarınızı seferber etmeli, tüm tanıdıklarınıza kendinizi hatırlatmalısınız. İşe arkadaşlarınızla görüşmekle başlayabilirsiniz. Hali hazırda iş bulabilmiş kişilerle yeniden bir araya gelme fikri sizi rahatsız etse de kabuğunuza çekilerek iş bulmayı bekleyemezsiniz. Arkadaşlarınızı aramalı, onlarla sosyalleşmeli ve iş aradığınızı ifade etmelisiniz. Özellikle sizinle aynı kalifikasyonlara sahip vicdanlı arkadaşlarınız varsa şirketlerinde açılabilecek yeni pozisyonlardan ilk haberdar edilen kişi olabilirsiniz. Arkadaşlarınıza haber saldıktan sonra ailenizle konuyu paylaşabilir ve onların çevrelerinden de yararlanmaya çalışabilirsiniz.

6. Sivil Toplum Kuruluşlarında Aktif Olun

Sivil toplum kuruluşlarında aktif olursanız iş bulma şansınızı arttırabilirsiniz. Tek yapmanız gereken iş bulmak istediğiniz alan ya da şirket özelinde detaylı bir araştırma yapmak ve sizi amacınıza ulaştıracak kurumu seçmektir. Sivil toplum kuruluşları arasında stratejik bir seçim yaptıktan sonra iş hayatındaki profesyonellerle tanışabilirsiniz. Sizi tanıyan, çalışma disiplininizi ve isteğinizi gören çevrenizin kısa sürede dikkatini çekebilirsiniz.

7. Neden İşe Alınmadığınızı Öğrenin

İş bulmak istiyor ama bir türlü amacınıza ulaşamıyorsanız gerçeklerle yüzleşin. Mülakatlardan sonra belirtilen sürede geri dönüş almazsanız sizinle mülakata giren kişileri arayın ya da mail atın. Neden işe alınmadığınızı öğrenirseniz kendi gelişim alanlarınızı belirleyebilirsiniz. Örneğin mülakat sırasında fark etmediğiniz hatalar sizi iş teklifinden uzaklaştırmış olabilir, belki giyim tarzınız yeterince özenli olmayabilir ya da mülakat esnasındaki tavrınız fazla sönük ya da baskın algılanmış olabilir. İşi alamamanıza neden olan her ne ise öğrendiğinizde bir sonraki mülakatta eksikliklerinizi kapatabilirsiniz.

8. İş Ararken Kendinizi Geliştirin

İş arama sürecinde kendinizi geliştirmeye devam etmelisiniz. Sektörünüzle ilgili en güncel bilgileri öğrenmeli, istediğiniz pozisyona seçilmenizi kolaylaştıracak yetilerinizi geliştirmelisiniz. Maddi olarak bir sıkıntınız yoksa sertifika veren kurslara katılabilirsiniz, maddi olarak işsizliğin de etkisiyle zor bir dönemden geçiyorsanız internet üzerinden sertifika verilen eğitimleri araştırabilirsiniz. Kendinizi geliştirirseniz ve mülakat aşamasında gelişim sürecinizden bahsederseniz yetkililere gelişmeye ve öğrenmeye açık olduğunuz mesajını somut bir şekilde verebilirsiniz.

Sonuç olarak iş bulmanın zorlaştığı bir dönemde hızlı bir şekilde iş bulmak imkansız gibi görünebilir. Yazımızdaki önerileri denerseniz farklılaşabilirsiniz. İş arama sürecinde egonuzdan sıyrılmalı, tüm kapıları zorlamalısınız. Biliyoruz, zaman zaman iş aramak için bu kadar mücadele etmek zorunda kalmak can sıkıcı olabilir ama yalnız değilsiniz!

İş Bulmak

İş Bulmak Kategorisinden En Popüler İçerikler

Ön Yazı Başlığı Nasıl Olur?

CV'niz için etkili bir ön yazı başlığı, sırası ile ön yazınızın okunmasını,

Örnekleri İle Cv İçin Ön Yazı Yazmak

İş başvurularında firmalara gönderdiğiniz Cv ile beraber bir ön yazı göndermek dikkate