Birkaç gün içerisinde bir iş görüşmesi mi yapacaksınız? Endişelenmeye gerek yok. Potansiyel işvereniniz üzerinde müthiş bir izlenim bırakmak için görüşmeden önce ve görüşme sonrasında atacağınız birkaç adım ile önünüze çıkan fırsatlardan yararlanabilirsiniz. Bir iş görüşmesinden önce, bu görüşmeye hazırlanmak için zaman ayırmanız bir iş teklifi almanızın anahtarı olabilir. İş ve şirket araştırması, görüşme sorularına karşı verilmesi gereken cevapların nasıl olduğu, görüşmeden sonra sürecin nasıl takip edileceği ve görüşmeye hazırlanmanızı sağlayacak daha fazla ipucu yazımızda…
İşi Analiz Edin
İş görüşmesine hazırlanmanın en önemli kısmı, varsa iş ilanını analiz etmek için zaman ayırmaktır. İş tanımını gözden geçirirken, şirketin söz konusu iş pozisyonu için bir adayda aradığı özelliklerin neler olabileceğini düşünün. İşverenin adayda olmasını gerekli gördüğü ve işte başarılı olabilmek için kritik öneme sahip olan bilgilerin, becerilerin ve kişisel niteliklerin bir listesini yapın.
İşverenlerin ilanları söz konusu iş için ideal bir adayda hangi özellikleri aradıklarını belirlemenize yardımcı olur. Ayrıca pozisyon için işe alınmanız için gerekli niteliklere sahip olup olmadığınızı bu sayede anlayabilirsiniz.
Bir Eşleştirme Yapın
İşe ilişkin sahip olunması gereken niteliklerin bir listesini oluşturduktan sonra kendi sahip olduğunu niteliklerin bir listesini yapın ve bunları iş gereksinimlerine uygunluğunu gözden geçirin.
İşin gereklilikleri ile eşleşen niteliklerinizden en fazla on tanesini içeren bir liste oluşturun. Bunlar becerilerinizi, kişisel niteliklerinizi, sahip olduğunuz sertifikaları, deneyimlerinizi, mesleki niteliklerinizi, yeteneklerinizi, bilgisayar becerilerinizi ve bilgi seviyenizi içerebilir. İş görüşmesi esnasında işe neden uygun olduğunuzu açıklarken bu niteliklerinizden bazılarını açığa çıkarabilirsiniz.
Ayrıca bu özelliklere sahip olduğunuzu gösteren geçmiş iş deneyimlerinizden örnekle düşünün. Bu şekilde iş görüşmesini yaptığınız kişi belirli bir becerinizi ya da yeteneğinizi iş yaşamı içerisinde örmeklendirmenizi isterse hazır olursunuz. Görüşme esnasında yeri geldikçe görüşmeci ile paylaşmaya hazır olmak için işin gereksinimlerini, kendi niteliklerinizi ve bunlarla ilgili verebileceğiniz örnekleri görüşmeden önce gözden geçirin.
Bu hazırlık süreci; işi eksiksiz bir şekilde yerine getirebilmeniz için gereken bilgi, beceri ve niteliklere sahip olup olmadığınızı belirlemek için tasarlanan işe özgü görüşme sorularını ve davranışsal görüşme sorularını yanıtlamak için hazır olmanızı sağlayabilir.
Şirketi Araştırın
Bir iş görüşmesine gitmeden önce yalnızca aday olduğunuz pozisyon ile değil şirket ile de mümkün olduğunca fazla bilgi sahibi olmanız önemlidir. Şirket araştırması, iş görüşmesine hazırlanmanın kritik aşamalarından biridir. Şirketle ilgili görüşme sorularını yanıtlamanıza ve şirket hakkında görüşme yaptığınız kişiye soracağınız soruları hazırlamanıza yardımcı olur. Ayrıca şirketin ve şirket kültürünün sizi için uygun olup olmadığını da bu şekilde öğrenebilirsiniz.
Şirketi kısa ve öz bir şekilde anlayabilmek için şirketin web sitesinin özellikle “hakkında” kısmını inceleyin. Sektör dergilerinden ya da web sitelerinden şirket hakkındaki makaleleri okuyun. Şirketin aynı sektörde yer alan diğer kuruluşlara karşı konumunu öğrenin. Ayrıca müşterilerden, mevcut ya da eski çalışanlardan gelen şirket hakkındaki görüşlere de göz gezdirebilirsiniz.
Ayrıca iş görüşmesine katıla diğer adaylar karşısında avantajlı duruma geçmenizi sağlayacak birini tanıyıp tanımadığınızı görmek için kişisel kontaklarınızın üzerinden geçin.
İş Görüşmenizi Prova Edin
İş görüşmesi sırasında size sorulması muhtemel mülakat sorularını görüşmeden önce cevaplandırın. Bu size cevaplarınızı önceden hazırlama ve uygulama şansı verir. Ayrıca görüşme esnasında yaşayabileceğiniz stresin de azalmasında etkili olur.
İş görüşmenizden önce bir arkadaşınızla ya da bir aile bireyinizle görüşme provası yapın. Bu iş görüşmenizin çok daha kolay geçmesini sağlayabilir. Görüşme provanızı, gerçek iş görüşmesi ile aynı formatta yapmaya çalışın. Örneğin bir telefon görüşmesine katılacaksanız provayı yapacağınız kişiden sizi telefonla aramasını isteyin ve soruları telefonda yanıtlayın.
İş görüşmelerinde en yaygın olarak sorulan soruları ve cevaplarının nasıl olması gerektiğini inceleyin. Nasıl cevap vereceğinizi düşünün ve iş görüşmenize hazır hale gelin.
İş Görüşmesi Esnasında Giyeceğiniz Kıyafetleri Hazırlayın
Mülakat kıyafetlerinizin hazır olduğundan emin olmak için son dakikaya kadar beklemeyin. Her zaman iş görüşmelerinde giyilebilecek bir kıyafeti hazır bulundurun. Böylece iş görüşmeniz için hazırlanırken bir de ne giyeceğinizi düşünmek zorunda kalmazsınız. Görüşme yaptığınız iş türü ne olursa olsun yarattığınız ilk izlenimin harika olmasına özen gösterin. Profesyonel bir pozisyon için görüşmeye giderken de giyiminizin pozisyona uygun olmasına dikkat edin. Bir mağaza ya da restaurant gibi daha rahat bir çalışma ortamı için iş görüşmesine gitseniz de düzenli ve bakımlı görünmeniz işvereniniz üzerinde olumlu bir imaj oluşturabilmeniz için önemlidir. Ayrıca aksesuarlarınıza ve makyajınıza da gereken özeni göstermeyi unutmayın.
Saçınızla İlgili Kararı Son Dakikaya Bırakmayın
Bir iş görüşmesine giderken saçınızı nasıl şekillendirdiğiniz neredeyse ne giydiğiniz kadar önemlidir. Sonuçta görüşme yaptığınız kişi kıyafetiniz, saç stiliniz ve makyajınız dahil olmak üzere sizinle ilgili her şeyi fark edecek ve harika bir izlenim uyandırabilmeniz için yalnızca birkaç saniyeniz olacak. Saçınızın profesyonel görünümümüzü tamamlamasına ve kıyafetiniz ile uyumlu olmasına özen gösterin.
İş Görüşmesine Giderken Yanınızda Ne Götüreceğinize Karar Verin
Bir iş görüşmesine giderken yanınızda ne götüreceğinizi ve götürmeyeceğinizi bilmeniz önemlidir. Yanınızda götüreceğiniz öğeler arasında özgeçmişinizin kopyalarını içeren bir portföy, referanslarınızın bir listesi, görüşmeciye soracağınız soruların bir listesi ve not almanızı sağlayacak şeyler olmalıdır. Ayrıca cep telefonunuzu görüşme esnasında kapatmanız gerektiğini de hatırlatalım.
Görüşme Esnasında Görgü Kurallarına Dikkat Edin
Görüşme esnasında görgü kurallarına uymanız çok önemlidir. Sizi karşılayan resepsiyonistten görüşme yapacağınız kişiye kadar herkesi kibar ve sıcak bir şekilde selamlamayı unutmayın. Görüşme esnasında beden dilinize özen gösterin. Görüşmeci ile güçlü bir şekilde el sıkışın. Göz teması kurmaktan kaçınmayın. Görüşme esnasında konu ile de karşınızdaki kişi ile de ilgili olun. Yaptığınız görüşme provası esnasında bu noktaları da göz önünde bulundurup pratik yapın. Öğle ya da akşam yemeği iş görüşmeleri, telefon ve video iş görüşmelerinde uyulması gereken görgü kuralları farklı olup katılacağınız iş görüşmesine göre bu kurallara göz gezdirin. Ne kadar olumlu izlenim yaratırsanız iş görüşmeniz o kadar başarılı olur. İş görüşmesi kurallarına dair ipuçlarına göz atarak iş görüşmesi yaptığınız kişi üzerinde oldukça iyi bir izlenim bırakabilirsiniz.
İş Görüşmesine Gideceğiniz Yeri Önceden Öğrenin
İş görüşmesi için gitmeniz gereken yerde vaktinden önce bulunmanız önemlidir. Gideceğiniz yeri bilmiyorsanız Google Haritalar’dan ya da farklı bir uygulamadan yol tarifi alabilirsiniz. Böylece iş görüşmenize geç kalma ihtimalinizi ortadan kaldırırsınız.
Eğer varsa GPS’inizi programlayın, böylece gideceğiniz yere en kolay şekilde ulaşabilirsiniz. Kendi aracınız ile gidecekseniz park yeri seçeneklerini kontrol edin.
Zamanınız varsa görüşmeden bir iki gün önce gideceğiniz yere gidip keşfetmeniz faydalı olabilir. Bu şekilde oraya gitmenizin ne kadar zaman alacağı hakkında fikir sahibi olursunuz. Birkaç dakika önce görüşme yerinde olabilir ve kendinize birkaç dakika zaman ayırabilirsiniz.
İhtiyaç duyduğunuz takdirde doğru yere gittiğinizden emin olmak için görüşme zamanını ve yerini de teyit edebilirsiniz.
Dikkatli Bir Şekilde Dinleyin ve Sorularınızı Yöneltin
Bir iş görüşmesi esnasında dikkatli bir şekilde dinlemeniz en az sorulara vereceğiniz cevaplar kadar önemlidir. Eğer dikkatlice dinlemezseniz doğru cevapları da veremezsiniz. Etkili bir cevap verebilmek için iş görüşmesini yaptığınız kişiyi dikkatlice dinlemeli ve cevap vermek için ihtiyaç duyduğunuz düşünme süresini kendinize ayırmalısınız. Aktif dinleme sürecine girmeniz sahip olduğunuz nitelikleri görüşmeciyi etkileyecek şekilde ifade etmeniz de oldukça önemlidir.
İş görüşmenize giderken karşınızdaki kişi ile konuşmaya hazır olun. Sorulara kaba cevaplar vermek yerine görüşmeci ile iletişim kurun ve sohbete katılın. Ayrıca hazırladığınız soruları görüşmeciye yöneltin. Mülakatın sonuna doğru görüşme yaptığınız kişiye söz konusu pozisyon ile çok yakından ilgilendiğinizi ve sizinle arasında mükemmel bir uyum olduğuna inandığınızı belirtin. İş görüşmenizin 30 dakikadan uzun sürmesi durumunda iyi gittiğini ve maaş konusunu da tartışacağınız ikinci görüşme için bir davet alacağınızı düşünebilirsiniz.
Bir Teşekkür Notu İle Görüşmeden Sonraki Süreci Takip Edin
İş görüşmenizin ardından görüşme yaptığınız kişiye pozisyona olan ilginizi yineleyen bir teşekkür notu gönderin. Teşekkür notunuzu iş görüşmenizi devam eden bir satış mektubu olarak düşünün. İşi neden istediğiniz, niteliklerinizin neler olduğu, pozisyona ve şirkete nasıl katkı sağlayabileceğinize dair görüşlerinize yer verin. Bu teşekkür mektubu aynı zamanda görüşmecinizin sormayı ihmal ettiği ya da sizin dilediğiniz gibi cevaplayamadığınız önemli konuların altını çizmenizi sağlayacak harika bir fırsat olabilir.
Kaynak Link: https://www.thebalancecareers.com/how-to-prepare-for-a-job-interview-2061361