Çalışanlar iki ana nedenle bir şirketten ayrılmaya karar verirler. Birincisi; ailelerine ve çocuklarına vakit ayırmak için ya iş hayatını bırakırlar ya da evde çalışmak gibi alternatifleri tecrübe etmek isterler. Bu tip durumlar iş hayatının dışında sebeplerden kaynaklandığı için ele alınması ve çözülmesi zor durumlardır. Diğer sebep ise çalışanların iş arkadaşlarıyla, patronları veya şirket kültürü ile iletişimlerinin kopmasıdır. Bu tip ayrılık sebepleri liderler tarafından çözülebilir durumlar doğurur.
İş yerinde ekipler oluşturmak hem personellerinizi daha memnun kılar hem de daha verimli çalışmalarını sağlar. Böylece zamansız personel kayıplarından ve mutsuz işçilerden korunmuş olursunuz. İnsanlar şirketiniz ve birbirleri ile olumlu duygular üzerinden bağ kurarlar.
Kişisel performans veya yönetim-çalışan ilişkileri açısından kötü yönetim, birçok kişi tarafından çalışanların işten ayrılmasının bir numaralı nedeni olarak kabul edilir. Çalışanların patronlarıyla arkadaş olmaları gerekmese de, yapıcı bir iletişim önemlidir. Ekip oluşturma faaliyetleri yürütürken, yöneticiler ve liderler sadece kolaylaştırıcı olmamalı, aynı zamanda sürecin bir parçası olmalıdır. İşte bu benzersiz ekip ruhunu oluşturabilmek için uygulabilir dört adım;
1. Bağlılık Doğuran Faaliyetler Yürütün
Personeller arasında iş dışında bağlar oluşturabilmek için faaliyetler oluşturun. İnsanların birbirleri ile vakit geçirebilecekleri ve iş dışında konular paylaşabilecekleri ortamlar hazırlayın. Bu ortamlarda yöneticiler de hazır bulunsun ve ortamın dilini ve seviyesini korusun. Yöneticiler de iş dışı hayatlarından bahsetmeye başladıklarında personeller kendilerinden bir şeyler paylaşmaya başlayacaklardır.
İlginizi Çekebilir: Çalışanların Motivasyonunu Arttırmanın En İyi Yolları
2. Bir Mentorluk Programı Başlatın
Genellikle yeni çalışanlar iş ile başbaşa kaldıklarında kendilerini yalnız hissederler. İşi nasıl yapacaklarını öğrenmek için çabalamaları gerekir. Bu bir vakit kaybıdır. Bir mentorluk programına sahip olmak yeni gelenlerin işe alışma sürelerini kısaltır. Ayrıca yeni personeller ne yapmaları gerektiğini ve işletmenin kendilerinden neyi beklediğini hemen kavrayabilirler. Mentör genel bir şirket toplantısı resmiyetinden uzak, samimi bir karşılama sunabileceğinden çalışanların aidiyet duygusu geliştirmelerine yardımcı olur.
İlginizi Çekebilir: Liderlik Tanımı Nedir? Nasıl Daha İyi ve Etkili Bir Lider Olabilirsiniz?
3. Eğlenceli Hedefler Belirleyin
İnsanları ekipler haline getirin ve onlara gerçekleştirmeleri gereken bir hedef verin. Böylece aynı amaç etrafında çalışan bir grup insana dönüşürler. Özellikle ekiplere yeni katılan personellerin bu hedeflerden haberdar edilmeleri onların alışma sürelerini kısaltacaktır.
Grup hedeflerine ek olarak, her bir personele de bireysel hedefler belirleyebilirsiniz. Bu hedefleri belirlerken ulaşılabilir olmalarına özen gösterin. Hedefleri bir kaç kontrol noktası ile bölün ve belirli periyotlarda kontrol noktalarına göre durumlarını inceleyin.
Rekabetin kötü sonuçlar doğurmaması için ödüllendirme sisteminizin iyi düşünülmüş olması gerekmektedir. İnsanlar birbirleri ile rekabet ederken şirketin karlılık açısından pozitif yönde ilerliyor olması gerekir. Pozitif ilerlemeden, başarılı olan personellere hediyeler dağıtabilir.
Önerilen İçerik: Şirket Kültürünüzü Takım Çalışması Merkezinde İnşa Edin
4. Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projelerine Yatırım Yapın
Sosyal sorumluluk projelerine katkı yaparak çalışanlarınızın dahil oldukları gruba değer katmış olursunuz. Böylece çalışanlarınız şirketiniz ile ofis dışında da bağ kurarlar. Bu tip organizasyonlar sırasında iş yerindeki hiyerarşi silikleşir ve patron ve işçi akaran olabilir. Çalışanlar bu tip ortamlarda birbirleri ve patronları ile olumlu bir bağ kurarlar. Böyle personelleri şirket içinde tutmak çok daha kolay olacaktır.
Önerilen İçerik: Daha Mutlu Bir Çalışma Ortamı İçin 10 İpucu