Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Selim Aytaç, Türkiye’de kenevirin ilaç kullanımında yasal değişiklik gerektiğine dikkat çekerek, bu konuda çalışmalar yapıldığını söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üretimini gündeme taşıdığı kenevir tarımı kısa sürede altı kat arttı. Geçen yıl bin dekarlık alandakin ekim bu yıl 5-6 bin dekarlık alana genişledi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Selim Aytaç, “Kenevir tesislerin kurulduğu yerlerde tarımın artması gerekiyor” dedi. İsrail, Çin, Kanada’nın kenevirden ilaç üretimi ilgili birçok çalışma yürüttüğüne işaret eden Aytaç, Türkiye’de kenevirin ilaç kullanımında yasal değişikliği gerektiğine dikkat çekerek, bununla ilgili görüşmeler ve değerlendirmelerin yapıldığını söyledi.
Çiftçilerle Anlaşarak Ekim
Türkiye, tekstilden, ilaç sektörüne geniş kullanım alanı bulunan kenevirin üretimine ilişkin tarımsal politikalarını yeniden şekillendiriyor. Bu süreçte, Ondokuz Mayıs Üniversitesinde yapılan çalışmalar da büyük rol oynuyor. Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Selim Aytaç, çalışmalardaki son durumu Yeni Şafak’a anlattı. Geçen yıl Türkiye genelinde bin dekar alanda kenevir yetiştirildiğini dile getiren Aytaç, “Bu yıl 10 bin dekar alanda üretim bekliyorduk ama koronavirüsünden dolayı 5-6 bin dekarlık alanda ekim gerçekleşti. Geçen yılın 5-6 kat fazlası üretim olacak ” dedi. Aytaç, ekimle ilgili “Yüzde 80’i sözleşmeli yapılıyor. Yani sektör, çiftçilerle anlaşmak suretiyle ekim yaptırıyor. Bununla ilgili de bir talep var ki bu şekilde bir artış oldu” ifadesini kullandı. Aytaç, sanayicinin bu konuda talebi ile çiftçilerle görüşmeler sonucunda tarım alanı arttığını söyledi.
Kenevir Sanayicisine Pozitif Ayrım Şart
Aytaç, “Sanayideki destekleri ile ilgili pek yol almış değiliz. Özellikle yeni kalkınmaya başlayan kenevir sanayiinin gelişmesi için birtakım girişimcileri cesaretlendirecek pozitif ayrımcılığın yapılması lazım. Örneğin kenevir sanayiini kurmak isteyen bir tesise kolaylıklar sağlanması gerekiyor. Bu konuda hibe ve ya düşük faizli kredilerle ilgili birtakım paketler açıklanabilir. Bir ürün sanayide işlendiği zaman ancak tarımı artar. Tarım artıkça sanayii gelişir” bilgisini verdi.
Hangi Alanlarda Kullanılıyor?
Kenevir, otomobil sektöründe doğal fiber parçalar, ağaç işleme sanayii, kenevir talaşından doğal inşaat malzemeleri, ahşap malzeme, kumaş ve kanvas ürünler, gemi halatı, izolasyon malzemeleri, kozmetik ürünler, biyodizel, biyokütle yoluyla enerji üretimi, kenevir yağı, gıda ve yem, kağıt sanayii, banknot ve sigara kağıdı, çay poşeti gibi çok geniş alanda kullanılıyor.
Önerilen İçerik: Endüstriyel Kenevir ile Ne Üretilebilir?
İsrail, Çin Kenevirden İlaç Üretmek İstiyor
Kenevir dünyada iki şekilde kullanıldığına dikkat çeken Aytaç, “Gıda katkı maddesi olarak kullanılıyor. Bağışıklığı artırmak için bazı ülkelerde kullanıyor. Dünyada bilimsel etkisi kanıtlanmamakla beraber kanser vakalarında kullanıldığı biliniyor. Dünya Sağlık Örgütünün kenevirlerle yapılan ilaçlarla ilgili net bir açıklaması yok. Bu şu anlama gelmiyor: Ülkeler bu konuda çalışmıyor demek değil. İsrail, Çin, Kanada başta olmak üzere ülkeler kenevirden ilaç üretimi ilgili birçok çalışma yürütmekte” ifadesini kullandı.
Önerilen İçerik: Kenevir Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Üretim Planlaması Yapılmalı
“Kenevir üretimin artması için kenevir kültürünün yerleşmesi lazım” diyen Aytaç, “Kenevir, taşınmaya pek müsaid olmayan bir ürün. O nedenle kenevir tesislerinin kurulduğu yerlerde tarımın artması gerekiyor. Samsun, Kastamonu, Amasya gibi yerlerde üretimler şu an yoğun. Boş arazilerde kenevir ekilecek ise özellikle bu bölgelerde tesisin bu amaçla kurulup üretim yapılması lazım. Üretim planlaması ile yapılmalı yoksa fasulye, nohut gibi aklımıza geldiği gibi ekimi mümkün olmayan bir ürün” şeklinde konuştu.
Kaynak: YeniŞafak