Son zamanlarda en çok konuşulan konular arasında doğal cilt bakımı ürünlerinin kullanılması da bulunuyor. Piyasada satılan pek çok ürünün gerek kimyasal içerikler barındırması gerek deney aşamalarının hayvanlar üzerinde gerçekleştiriliyor olması insanların artık bu ürünleri daha az tercih etmesine neden oluyor. Giderek daha fazla insan hem insan sağlığını hem çevreyi koruyan hem de çok daha uygun fiyatlı olan doğal cilt bakım ürünlerini kullanmayı tercih ediyorlar.
Konya Selçuk Üniversitesi Çumra Meslek Yüksek Okulu Tıbbi ve Aromatik Bitkiler bölümünden mezun olan Nazım Tanrıkulu, eşi ile birlikte Anadolu’nun zengin florasından ilham aldı. Ve çift evlerinin mutfağında doğal cilt bakım ürünleri üretmeye başladı. Kütahya’da yaşayan çift çeşitli kurum ve kuruluşlardan aldıkları destek sayesinde bir doğal cilt bakım ürünleri tesisi kurdu.
Evlerinin Mutfağından Üretim Tesisine
Tıbbi ve Aromatik Bitkiler teknikeri Nazım Tanrıkulu, İstanbul’da yaşadıkları dönemde aile bütçelerine katkı sağlamak amacı ile eşi ile birlikte evlerinin mutfağında doğal yollarla cilt bakım ürünleri hazırlayıp organik ürünler pazarında satmaya başladı.
Kütahya’ya taşınmalarından sonra Nazım Tanrıkulu, Kütahya Belediyesi’ne bağlı bulunan Hekim Sinan Tıbbi Bitkiler Araştırma Merkezi’nde çalışmaya başladı. Avrupa kıtasına oranla Anadolu’nun daha zengin bir bitki florasına sahip olduğuna dikkat çeken Nazım Tanrıkulu, yalnızca Türkiye’ye özgü 3500 bitkinin olduğuna dikkat çekiyor. Türkiye’nin bir çok bitkinin gen merkezi konumunda olduğunu belirten Nazım Tanrıkulu aldıkları desteklerle eşi ile birlikte kurdukları doğal cilt bakım ürünleri tesisinde bitkilerden aromatik su ve yağlar elde ediyor. Melek Nihan Tanrıkulu’nun KOSGEB eğitimlerini başarı ile tamamlamasının ardından hazırladığı projenin de kabul edilmesi ile KOSGEB desteklerinden yararlanmaya hak kazanan çift tamamen kendi imkanları ile yetiştirdikleri ürünlerini doğal cilt bakım ürünleri tesisinde üretmeye başladılar. Ürünlerinde özellikle aynısefa ve karakafes otunu kullandıklarını belirten Tanrıkulu, tesislerindeki seralarda muz, ananas, limon gibi mikroklima ürünlerini de yetiştirdiklerini ve tesisin girişinde yer alan satış mağazasında bu ürünlerin de satıldığını sözlerine ekliyor.
Doğal Cilt Bakım Ürünleri Pazarı Giderek Büyüyor
Piyasada bulunan ve organik etiketi taşıyan ürünlerin sayısı giderek artmakla birlikte etiketinde organik olduğunun yazması o ürünün tamamen güvenli olduğu anlamına gelmiyor. Üzerlerindeki etiketlerle kullanıcıları yanıltabilme ihtimali bulunan “doğal” ürünlerin içeriğindeki malzemelerin zararlı olup olmadığının, kansere yol açıp açmadığının araştırılması gerekiyor.
En basit anlatımı ile doğal ürünlerin içerisindeki maddelerin böcek ilaçları, sentetik gübreler ya da bitkilerin büyümesini etkileyen düzenleyiciler kullanılmadan yetiştirilip toplanmış olması gerekiyor. Ancak günümüzde organik olarak lanse edilen pek çok cilt bakımı ve kozmetik ürününün zararlı içeriklere sahip olduğu ve % 100 doğal olmadığı biliniyor.
Özellikle bedenimizin tamamını kaplayan cildimizde kullandığımız ürünlerin doğallığına büyük özen gösterilmesi gerekiyor. İnsan cildi, arınma sürecinde bağırsaklara verdiği destek ile en önemli detoks araçlarından biri olma işlevini yerine getiriyor. Ayrıca kullanılan cilt bakım ürünlerinde bulunan düzensiz pH seviyeleri ile giysilerde bulunan sentetik lifler, cildin altında toksin olarak birikiyor ve cilt sorunlarına neden olabiliyor. Bunun engellenebilmesi için mutlaka kimyasal bazlı ürünlerden uzak durulması ve tercihin doğal, basit ve organik ürünlerden yana kullanılması gerekiyor.
Türk tüketicileri de son dönemdeki tercihlerini doğal ürünlerden yana kullanıyorlar. Tüketicilerin satın alma tercihlerini etkileyen faktörler arasında markanın çevreye ve doğaya olan etkileri de yer alıyor. Dünya genelinde 12 milyar doları aşan doğal ve organik kozmetik pazarının 2020 yılında 16 milyar dolara ulaşması, Türkiye’de de % 7 – % 8 civarında sektörel bir büyümenin gerçekleşmesi bekleniyor.
Evde Organik Cilt Bakım Ürünleri Yapıp Satmak Popüler iş Fikirleri Arasında Yer Alıyor
Cilt bakım ürünleri her yaştan kadınların en çok kullandığı kozmetik ürünler arasında yer alıyor. Doğal cilt bakım ürünleri yapıp satmak evden yapılabilecek karlı iş fikirlerinden biri olarak kabul ediliyor. Son dönemlerde kozmetik ürünlerin fiyatlarında yaşanan ciddi artışların yanı sıra ürünlerin doğallığı konusunda yüzde yüz emin olunamaması nedeni ile pek çok kişi hem daha uygun maliyetli hem de içeriğinde kimyasal madde bulunmadığından emin oldukları doğal cilt bakımı ürünlerini almayı tercih ediyorlar.
Evde organik cilt bakımı ürünleri yaptığınız zaman alıcı kitlesi ağırlıklı olarak kadınlar olsa da bu ürünleri kullanan erkekler de bulunuyor. Bu iş ile ilgilenen kişiler genellikle yaptığınız ürünleri ilk etapta aileleri, akrabaları, komşuları aracılığı ile tanıtmaya başlıyorlar. Siz de evde organik cilt bakım ürünleri yapıp satarak gelir elde etmek istiyorsanız yakın çevrenize ürünlerinizin küçük boy numunelerini verip denemelerini isteyebilirsiniz. Aynı zamanda sosyal medya platformlarındaki hesaplarınızda da ürünlerinizin tanıtımını ve satışını gerçekleştirebilirsiniz. Mümkün olan en fazla sayıda müşteriye ulaşabilmenin en hızlı ve en maliyetsiz yolunun sosyal medya hesaplarını aktif ve doğru kullanmaktan geçtiğini unutmayın. Ancak ürününüzü satacağınız müşteri kitlesini genişletmeye çalışmadan önce ürününüzden tamamen emin olmalısınız. Güzellik salonları, aktarlar, kozmetik ürünler satan işletmeler ve kuaförler ile görüşüp ürünlerinizin bu işletmelerde satılmasını da isteyebilirsiniz. İşlerinizi büyütme noktasına geldiğinizde markanız için oluşturduğunuz web sitesi ya da diğer online satış platformları aracılığı ile müşterilerinize ürünlerinizi satmayı tercih edebilirsiniz.
Evde organik cilt bakım ürünleri yapmaya başlamak isteyenlerin sahip olması gereken sermaye miktarı, satın alınacak olan ürünlerin fiyatlarına göre değişiklik gösteriyor. Ancak yeni bir işe adım atılacak olması nedeniyle başlangıç aşamasında çok büyük bir bütçe ayrılmaması öneriliyor. Malzeme seçimi esnasında alınan hammaddelerin kalitesine özen gösterilmesi gerekiyor. Kremlerin içine koyulacak olan içeriklerin cilt tiplerine göre ayarlanması önem taşıyor.
Hazırlanan ürünlerin satışa sunulması esnasında şık ambalajlarda sunulması potansiyel müşteriler üzerinde etkili olabiliyor. Evde üretilen organik cilt bakım ürünlerine bir isim verilmesi ve görsel değeri olan bir ambalaj ile sunulması, ürünlerin daha kolay tanınmasını ve satışlarının artmasını sağlayabiliyor. Ürünlerin satışı esnasında el, yüz ve vücut kremi gibi farklı kategorilerde sunulması müşterilerin ihtiyaçlarının tam olarak karşılığını bulmaları ve söz konusu ürünleri daha çok tercih etmeleri sonucunu doğurabiliyor.