İş dünyasında var olmak isteyen girişimcilerin karşılaştıkları en büyük ikilemlerin başında sermaye gereksinimi bulunuyor. Zorlu bir sürece adım atan girişimcilerin yardımına ise melek yatırımcı ağı vasıtasıyla iletişime geçilen melek yatırımcılar koşuyor. Girişimcilik ekosistemi açısından son derece önemli olan melek yatırımcılık ağı kavramı etrafında bilmeniz gerekenleri bir araya toparlıyoruz.
“Melek yatırım ağı nedir?” sorusunun yanıtlarına geçmeden önce “melek yatırımcı nedir?” hakkında çok kısa bir hatırlatma yapmak istiyoruz.
Melek yatırımcı; başlangıç veya iş geliştirme aşamasında olan startup işletmeleri için hisse veya hisse senedi karşılığında yatırım sermayesi sağlayan; onlara gerektiğinde mentörlük yapıp girişimcileri bekleyen fırsatları da riskleri de paylaşan kişilerdir. Sermaye ihtiyacı duyan girişimcilere fon sağlayan melek yatırımcılar; girişimcilerle birlikte zorlu engelleri aşmayı, işi büyütmeyi ve iş geliştikten sonra da söz konusu işten ayrılıp kar elde etmeyi hedeflerler. Gelecek vadettiğini düşündükleri işlere yatırım yapan melek yatırımcılar girişimcilerle melek yatırım ağları sayesinde bir araya gelirler.
Melek Yatırımcı Ağı Nedir?
Türkiye’de melek yatırımcı kavramı yerine Bireysel Katılım Yatırımcısı terimi kullanılır. Bireysel Katılım Yatırımcısı Ağları olarak da bilinen melek yatımcı ağları tüzel kişiliklere haiz melek yatırımcıların bir araya geldikleri oluşumlar olarak tanımlanabilir. Melek yatırımcılar gelecek vadeden ve desteklendiği takdirde büyüyüp gelişme potansiyeli olan girişimcilere rahat ulaşabilmek, onlara gerekli destekleri sunup ülke ekonomisini kalkındırabilmek adına melek yatırımcı ağı bünyesinde bir araya gelirler.
Melek Yatırımcı Ağları Neden Kurulur?
Tüzel kişiliğe sahip melek yatırımcılar tarafından kurulan melek yatırımcı ağlarının en temel oluşum amaçları şu şekilde sıralanabilir:
✅ Başarılı olma potansiyeli yüksek girişimcilere gerekli desteklerin sağlanma sürecinin organizasyonun yapılması
✅ Yatırım yapılmaya değer girişimlere kolay ulaşılmasını sağlamak ve yatırımcılara sunmak
✅ Belirli dönemlerde girişimcileri ve melek yatırımcıları bir araya getirerek business network genişlemesini sağlamak
✅ Yatırım alan girişimci ile yatırım yapan melek yatırımcı arasındaki ilişkileri koordine etmek
✅ Yatırım sonrası süreçte işin yönetilmesine destek olmak
Melek Yatırımcı Ağlarının Önemi
Melek yatırımcı ağı oluşumunun hem melek yatırımcılar hem de girişimciler açısından birçok katkısı olduğu rahatlıkla söylenebiliyor.
Girişimci açısından ele alacak olursak melek yatırımcı ağı katılım başvurusu yapan girişimciler aynı anda, çok zahmete de girmeden birden fazla melek yatırımcı ile görüşme fırsatı yakalıyor. Yüksek oranda yatırım gereksinimi duyulduğu takdirde projeleri için birden fazla yatırımcı ile ortaklaşa çalışma fırsatı bulan girişimciler projeleri hakkında bilgi sahibi ve deneyimi olan doğru melek yatırımcılarla buluşuyor. Melek yatırımcı ağı süreç yöneten bir oluşum olduğu için yatırım kararı alındıktan sonra da girişimcilerle melek yatırımcılar arasındaki ilişkinin sorunsuz devam etmesini sağlıyor. Sermaye yatırımı bir yana, melek yatırım ağı sayesinde melek yatırımcılar ile buluşan girişimciler yatırımcıların networkünden yararlanabiliyor, melek yatırımcılarının deneyimleri sayesinde iş dünyasındaki büyük sorunlardan uzak kalabiliyor.
Melek yatırımcı ağları melek yatırımcılara potansiyel sahibi girişimcilere çok daha hızlı ve kolay bir şekilde erişme olanağı sunuyor. Başarılı olacağına inanılan bir proje için sermaye sorunu yaşayan melek yatırımcılar ağdaki diğer yatırımcılarla ortaklık oluşturarak riski de karlılığı da paylaşabiliyor. Düzenli olarak gerçekleştirilen ve melek yatırımcılar ile girişimcileri bir araya getiren organizasyonlar sayesinde melek yatırımcılar girişimcilik ekosistemi dahilindeki son gelişmeleri yakından takip edebiliyor.
Türkiye’deki En Popüler Melek Yatırımcı Ağları
Türkiye’de melek yatırım ağı kurulabilmesi için Bireysel Katılım Sermayesi Hakkında Yönetmelik kapsamındaki şartların yerine getirilmesi ve bu şartların devamlılığının sağlanması gerekiyor.
Ülkedeki girişimcilerin desteklenmesini ve inovatif fikirlerin silinmeden katma değer sağlayacak şekilde geliştirilmesi amacıyla Hazine Müsteşarlığı tarafından çıkarılan bu yönetmelik dahilinde Türkiye’de aktif olarak faaliyet gösteren melek yatırımcı ağları şu şekilde sıralanabiliyor:
Endeavor: Türkiye’de 2006 yılının son çeyreğinde faaliyete başlayan Endeavor en güvenilir ve en aktif melek yatırımcı ağları arasında yer alıyor. Nitelikli istihdam fırsatı yaratacak girişimciler ile melek yatırımcıları bir araya getiren platformda kendini göstermek isteyen girişimcilerin belirli kriterleri yerine getirmesi bekleniyor.
Galata Business Angels: Türkiye’de faaliyete geçen ilk melek yatırım ağları arasında yerini alan Galata Business Angels Türkiye’nin en popüler melek yatırımcılarını bir araya getiriyor. Bu isimler arasında Alemşeh Öztürk, Kaan Boyner, Cem Soysal ve Nevzat Aydın gibi başarılı girişimciler bulunuyor. Sitesine göz atmak için tıklayın.
E-Tohum: İnternet girişimlerini desteklemek üzere faaliyetlerine başlayan E-tohum, internet girişimciliği ekosistemine değer katacak fikre sahip olan ancak şirketini henüz kurmayan, iş fikrini somuta dönüştürmek için şirket kurmayı planlayan, şirketini kurmuş ancak hem sermaye hem deneyim hem de pazarlama süreçlerinde destek almak isteyen girişimcilere kucak açıyor. Daha fazla bilgi almak isteyenler buradan interent sitesine göz atabilirler.
İstanbul Startup Angels: 45 melek yatırımcının ve 970 başvuru sahibi girişimcinin bir araya getirildiği İstanbul Startup Angels, seçilen girişimcileri tohum ve erken aşama sürecinde destekliyor. Sermaye ihtiyacı 50 bin TL ila 500 bin TL arasında olan girişimcilere kucak açan melek yatırımcı ağı yazılım, mobil ve internet teknolojilerine öncelik tanıyor.
TRAngels: TRAngels Finansal Hizmetler A.Ş. tarafından BKY mevzuatlarına uygun olarak faaliyetlerine başlayan TRAngels, Melek Yatırım Ağı başvuru yapan girişimcilerin projelerini çoklu kriterlere göre değerlendiriyor. Elemeden geçen ve kendisine melek yatırımcı bulan projelere erken aşama yatırım desteği, şirket kurulum aşaması yönlendirmeleri, iş modelinin gözden geçirilip revize edilmesi, danışmanlık ve network oluşturma gibi destekler sunuyor.