Pansiyon nasıl açılır?
Pansiyolar genel anlamıyla bir nevi otel gibi fakat otel kadar geniş kapsamlı olmayan konaklama yerleridir. Yönetmesi basit olan, yemek ihtiyaçlarının pansiyon işletmeci tarafından da karşılanabildiği, müşterilerin kendisinin de yemek ihtiyaçlarını karşılayabildiği, en az 5 odası bulunması gereken işletmeler olarak sayılabilir.
Pansiyonların Nitelikleri En Şu Şekilde Olmalıdır:
- Giriş holü bulunmalıdır. Ayrıca emanet hizmeti de verilmelidir.
- Oturma alanları, yemek ve kahvaltı servisi için yeterli alanı bulunması gereklidir. Yazın bu alan açık alan olarak da tercih edilebilir.
- Eğer yemek hizmeti pansiyon işletmesi tarafından sağlanıyorsa, pansiyonun mutfak kısmında ihtiyaçları karşılayabilecek sayıda buzdolabı bulundurulmalıdır. Mutfak pişirme ve ızgara bölümleri de kullanıma uygun olarak tasarlanmalıdır. Bulaşık yıkama alanı, malzeme deposu, servis malzemelerinin dolapları ve tüm ihtiyaçlar düşünülmelidir.
- İlkyardım çantası, malzemeleri ve gereçleri bulundurulmalıdır.
Pansiyon Açmak İçin Ne Yapılmalıdır?
Tapu kütüğünde mesken olarak gösterilmiş 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamına giren gayrimenkullerin bağımsız bölümlerinde işyeri açılmak istendiği zaman, işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilir. İşyeri açabilme ve çalıştırma ruhsatlarına ilişkili yönetmelikte 5. Maddeye göre “özel yapı şekli gerektiren sinema salonu, tiyatro salonu, düğün salonu, hamam, otel, sauna, akaryakıt istasyonu, sıvılaştırılmış likit petrol gazı istasyonu, ekmek fırını gibi işletmeler için yapı kullanma izni belgesi alınması gerekmektedir. Pansiyonlar, halka açık olan, istirahat etmeye müsait, eğlence yeri de olan sıhhi işletmelerdir. İlgili yönetmeliği “Ruhsatın düzenlenmesi” başlıklı 12. Maddesi içeriğinde, ruhsat başvurusu esnasında bu yönetmelikte belirtilmiş olan bilgile ve belgeler dışında herhangi bir belge istenmeyecektir. Başvuru forum doldurulduktan sonra beyana göre ruhsat işlemleri sonuçlandırılacaktır.
Ruhsatlara yönelik yönetmeliğin EK-1 Sıhhi Müesseseler için sınıf ve özelliklerine göre aranılan nitelikleri arasında pansiyon ve 3. Sınıf oteller için şartlar şu şekildedir:
- – Pansiyonda ısıtma işlemleri kalorifer veya sobayla yapılacaktır. (odalar dahil)
- -Zemin kaplaması en azından mozaik gibi sert malzemelerle kaplanacaktır.
- – Oda duvarları, giriş ve salon kısımlarının duvarları alçı sıvayla, plastik boya veya yağlı boya ile kaplanması gereklidir.
- – Vestiyer ve müracaat yerleri bulundurulmalıdır.
- – Dinlenme salonu olarak ayrılan kısımda hizmet etmeye yetecek kadar masa, sandalye ve televizyon bulundurulacaktır. Dinlenme salonu olarak ayrılan bölümde koltuklar, sehpalar, benzeri mobilyalar ve eşyalar iyi cins kaliteli malzemelerden yapılmış olarak tercih edilmelidir.
- Odaların en az %20’lik kısmı banyolu ve tuvaletli olmak zorundadır.
- Odalarda ayna, gardrop, sandalye ve sehpa bulundurulmak zorundadır.
- Yataklar ortopedik olmalı, yatak örtüsü takımları iyi cins olmalıdır.
- Pansiyonun katlarında her 10 yatak için bir banyo ve tuvalet olmalıdır.
- Banyo ve tuvaletler, kolay temizlenmeye uygun malzemelerle kaplı olmalı, dezenfekte edilebilir özellikte olmalıdır.
- Eğer yemekli hizmet veriliyorsa, 3. Sınıf bir lokanta özelliğinde lokantası ve mutfağı olması gerekmektedir.
- Odalardaki yatak sayılarının belirlenmesi ise şu şekildedir. Her 5 metrekareye bir tane gelecek şekilde en fazla üç adet bulundurulmalıdır.
Bu sayılan bütün özelliklerin bir pansiyonda kaliteli bir hizmet verilebilmesi adına yapılması gereklidir ve bu tadilatı yapabilmek için esaslı bir tadilat ve tamirat işlemi yapılması gereklidir. Bir evi veya mülkiyetinizi pansiyon olarak değerlendirmeniz için İmam kanunu hükümlerince yeniden ruhsat almanız ve sonrasında da yapı kullanabilme izni almanız da gerekebilir. Bütün bu işlemleri yaptıktan sonra hijyen açısından gerekli tüm önlemleri almanızda fayda vardır. Çünkü hizmet verdiğiniz yer insanların yaşam alanlarıdır ve temiz tutulması gerekmektedir.