Fast food sektörünün son derece büyük bir pazar olduğu ABD’deki en büyük hamburger zincirlerinden biri olan Shake Shack, Türkiye üzerinden Avrupa’ya açılmayı planlıyor. Pek çok farklı markayı bünyesinde barındıran Shaya Grup tarafından Türkiye pazarına getirilen ünlü hamburger zinciri Shake Shack, Türkiye’deki ilk restoranını İstinye Park’ta hizmete soktu. Markanın kurucusu Danny Meyer katıldığı açılışta, yatırım için her zaman mükemmel güzellikteki şehirleri tercih ettiklerini ve İstanbul’un da dünyanın en güzel şehirlerinden biri olduğu için tüm Avrupa’dan önce ilk restoranlarını İstanbul’da açtıklarını belirtti. ABD’de 18 restoranı bulunan Shake Shack’in uluslararası pazardaki şube sayısının 8 olduğu biliniyor.
Danny Meyer, İstanbul’da şube açma kararı vermeden önce ekibinin İstanbul’da uzun süre araştırma yaptığını ve yeni bir pazara girmeden önce aradıkları kültür, misafirperverlik ve yeme içmeye verilen değer kriterlerinin İstanbul tarafından fazlasıyla karşılandığını gördüklerinin altını çizdi. Meyer’in açıklamalarına göre Shake Shack, diğer hamburger zincirlerine oranla çok daha butik bir işletme olarak hizmet veriyor. Her restoranda aynı hizmet kalitesinin sağlanmasına çok büyük özen gösteren marka yavaş ama sağlam adımlar atmayı tercih ettiğinden mağaza sayısını çok hızlı bir şekilde yükseltmiyor.
Al Shaya Group ile birlikte çalışmaya başladıktan iki yıl sonra ilk markasını açan Shake Shack, çalıştığı insanları tanımaya ve birlik olma ruhunu yakalamaya mağaza sayısının artışından çok daha fazla önem veriyor. Sunduğu hamburgerleri her müşteriye özel şekilde el yapımı olarak hazırlayan markanın diğer fast food zincirleri ile kıyaslanmaması gerektiğini belirten Danny Meyer, lüks restoran atmosferinde yenilebilecek hamburgerler servis ettiklerini özellikle vurguluyor.
Türkiye’de kısa sürede üç şubeye ulaşmayı hedefleyen Shake Shack’in Ortadoğu pazarındaki faaliyetlerini, markanın Türkiye pazarı temsilcisi olan Shaya’nın bağlı olduğu Al Shaya Group tarafından yönetiliyor.
Türkiye’de Gıda Sektörü Giderek Büyüyor
Gıda sektörü pek çok alt koldan oluşuyor ve hem ülkemizde hem de dünya genelinde en büyük potansiyele sahip pazarlardan biri olarak kabul ediliyor. Her geçen gün yeni işletmelerin hizmete girdiği pazarda alternatifin çok olması büyük bir rekabet ortamının oluşmasında da etkili oluyor. Bununla birlikte özellikle Türkiye barındırdığı potansiyel nedeni ile yurt dışı yatırımcıların da gözdesi olmaya devam ediyor. Türkiye’de özellikle fast-food alanında faaliyet gösteren pek çok yurt dışı zincir marka olmakla birlikte yeni markalar da yatırımları için ülkemizi ve ülkemizde özellikle franchise vererek büyümeyi tercih ediyorlar. Yurt dışı zincir fastfood markalarının bayiliklerini almak maliyet olarak çok daha yüksek olsa da marka bilinirlikleri nedeni ile bu markanın bayileri kısa sürede büyük cirolara ulaşabiliyorlar.
Türkiye’de En Çok Tercih Edilen Burger Bayilikleri: Burger King ve Burger Ye
Türkiye’de en sık tercih edilen bayilikler arasında Burger King geliyor. Markanın yatırım maliyetleri işletmenin metrekaresine ve diğer bazı kriterlere göre değişiklik göstermekle birlikte franchise bedeli de dahil olarak toplam yatırım tutarının 2.500.000 TL civarında olduğu biliniyor. Türkiye’de 1995 yılından bu yana hizmet veren Burger King fast – food sektöründe en yüksek pazar payına sahip markalardan biri olarak kabul ediliyor. Marka bayilik almak isteyen girişimcilere 20 yıl restoran işletmeciliği hakkı veriyor. Ve işletmelerin aylık net cirosu üzerinden % 13 oranında royalty bedeli alıyor. Burger King restoranlarının giriş katının, toplamda 300 metrekare kapalı alana sahip olması isteniyor. Ayrıca markanın kriterleri arasında mağazanın en az 6.5 metre ön cephe genişliğine, her kat için de en az 2.90 metre tavan yüksekliğine sahip olması bulunuyor. Eğer Burger King restoranı alışveriş merkezinde açılacak ise depolar dahil 100 metrekarelik bir alan yeterli kabul ediliyor. Burger King, bayilik alan girişimcilerinin TAB Gıda tarafından düzenlenen eğitim programını başarı ile tamamlamasını istiyor. Restoranlara reklam, lojistik, pazarlama, insan kaynakları, eğitim, satın alma, kalite kontrol ve operasyon alanlarında marka merkezi tarafından destekler sağlanıyor. Markanın reklam çalışmaları ve promosyonları tamamen merkezi olarak yürütülmekte olup tüm restoranların bunlara uyma zorunluluğu bulunuyor. Açılacak olan restoranlarda yapılacak inşaatın ve seçilen lokasyonun marka kriterlerine uygunluğu da Burger King tarafından titizlikle değerlendiriliyor.
Burger Ye, Türkiye’de fast food sektörünün öncü isimleri arasında olup % 100 yerli bir gıda zinciri olarak hizmet veriyor. Markanın ortalama yatırım maliyeti 250.000 TL’den başlıyor. Açılacak işletmelerin yaya trafiğinin yoğun olduğu noktalarda bulunması ve 45 – 200 metrekare alana sahip olması isteniliyor. Burger Ye bayilik vereceği girişimcilerin; sürekli olarak işlerinin başında bulunmalarını, işin aksamadan yürümesi için gerekli koordinasyonu sağlamalarını ve gıda sektöründe deneyimli olmalarını talep ediyor. Şubelerini ortalama 20 günde hizmet vermeye hazır hale getiren marka, işletmelerinde kullanılacak ürünlerin çoğunu sipariş ile merkezi olarak tedarik ediyor. Bunun dışında kalan ürünlerin markanın belirttiği firmalardan tedarik edilmesi gerekiyor. Şubelerde geçerli olacak fiyat politikaları marka merkezi tarafından ancak işletmelerin önerilerinin dikkate alınması, lokasyon ve kitle standartlarının incelenmesi ile belirleniyor. Marka tarafından merkezi reklam kampanyaları ile bayilerin müşteri kitlelerinin artırılması hedefleniyor bunun yanı sıra bayiler de yerel reklam kampanyaları düzenleyebiliyorlar. Tüm bayilerde Burger Ye’nin kurumsal konsepti uygulanıyor ve marka bayilerine eğitim başta olmak üzere birçok farklı alanda destek sağlıyor. Teknik destek verilen tüm şubelerin kullanımına ortak bir yazılım programı sunuluyor ve bu şekilde şube yöneticilerinin işleri kolaylaştırılarak, zamanlarını müşterilerine harcamaları hedefleniyor. Yapılan periyodik denetimler ile bayilerin hizmet kalitesi kontrol ediliyor, tespit edilen aksaklıkların giderilebilmesi ve müşteri memnuniyetinin en üst seviyede gerçekleştirilebilmesi için hızlı ve kalıcı önlemler alınıyor. Burger Ye kar marjı % 40 civarında olup bayilik alan girişimcilerden gelirden pay ve reklam katkı payı alınmıyor. Markanın bayileri yaptıkları yatırım bedelini ortalama olarak 1 – 12 ay arasında geri kazanabiliyorlar.