Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, Bakanlığın 2019 yılında hayata geçirdiği faaliyetleri ve 2020 hedeflerini anlattı. Bakan Pakdemirli uluslararası kuruluşların üst düzey temsilcilerinin, bürokratların, büyükelçilerin ve yabancı misyon temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen çalışma kahvaltısında önemli konulara değindi.
Burada yaptığı konuşmada Türkiye’nin coğrafi konumu itibarıyla üretim kapasitesinin yüksek olduğunu ve uluslararası ticarette tarım sektöründe odak haline geldiğini belirtti. Birleşmiş Milletler (BM) Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri kapsamında küresel gıda sistemi, su ve ormancılık alanlarında tüm zorlukların üstesinden gelmek için iş birliklerinin artırılması gerektiğini ifade etti.
Tamamen GDO’suz (genetiği değiştirilmiş organizmalar) üretim yapmamız, dış ticarette önemli bir avantaj.
Bakan Pakdemirli Türkiye’nin dünyanın en büyük tarımsal üreticileri arasında ilk 10 içinde yer aldığını ve ürünlerin tamamen GDO’suz üretildiğini söyledi. Tarım sektöründe teknoloji kullanımına da değinen Pakdemirli elektrikli traktör prototipinin geliştirildiğini ve seri üretime 2021 yılında başlanacağını açıkladı.
Hayvanlar için vücut ısısı, akıllı kulak küpesi gibi uygulamaların geliştirildiğini bu sayede her türlü verinin kayıt altında tutulabileceğini anlattı. Böylelikle çiftleşme zamanı gibi önemli bilgilerin kolaylıkla belirlenip hayvancılıkta verimin artırılabileceğini ifade etti.
Uluslararası Tarım Diplomasisi Akademisi’nin sadece kendi çalışanlarına değil Orta Asya, Kafkasya, Balkanlar ve Afrika gibi ülkelerdeki meslektaşlara da hizmet verdiğini söyledi. Avrupa Birliği’ne üye olmanın Türkiye’nin öncelikli hedefleri arasında yer aldığını, bu amaç doğrultusunda diyalogların devam ettiğini sözlerine ekledi.
İlginizi Çekebilecek İçerikler:
+ Organik Ürün Bayilikleri Veren Firmalar
+ Genç Girişimci, Gezen Tavuk Damii İle Organik Pazarda
+ Organik Tarım İçin Sağlanan Destekler Nelerdir?
+ Tarım Sektörü Ar – Ge Çalışmaları TAGEM Aracılığı İle Destekleniyor
“Gıdanı Koru” kampanyasıyla gıda israfının engellenmesi ve ziyanın azaltılması hedefleniyor.,
İslam Ülkeleri Teşkilatı 8. Tarım Bakanları Konferans’nın 16-18 Haziran’da İstanbul’da düzenleneceğini söyleyen Pakdemirli, Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile ortaklaşa yapılan Gıdanı Koru kampanyasına değindi.
Bu kampanya ile gıda kaybını en aza indirmeyi hedeflediklerini söyledi. Aynı tarihlerde İslam Teşkilatı (IOFS) 3. Genel Kurulu’nun da yapılacağı bilgisini veren Pakdemirli, Eylül ayının sonunda ise bir konferans düzenleneceğini aktardı. Konferansa FAO Genel Müdürü Bay Qu’nun katılacağını söyledi.
Türkiye’nin 200’den fazla ülkeye ürün ihraç ettiğini, 1700 farklı ürünle de tarımda net ihracatçı konumunda olduğunu kaydetti. Toprak ve su kaynaklarını korumak, ormanlık alanları artırmak, ormansızlaşma ile savaşmak, gıda güvenliğini sağlamak ve uluslararası projeleri teşvik konusunda her türlü iş birliğine hazır olduklarını sözlerine ekledi.