Bazıları araçlarını evlerinin önüne bırakıp yalnızca zorunlu hallerde kullanmayı tercih ediyor; araçlarını kullanmaya mecbur olanlar ise farklı alternatiflere yöneliyor. Son dönemde yakıt tasarruf cihazları için gösterilen talep arttığı için bu yazımızda “hangi faktörler yakıt tüketimini arttırır?”, “yakıt tasarruf cihazları nedir?”, “yakıt tasarruf cihazları ne işe yarar?” ve “yakıt tasarruf cihazları gerçekten işe yarıyor mu?” gibi en çok merak edilen soruların yanıtlarına odaklanacağız.
Otomobil sahibi olmanın ayrı otomobile sahip olduktan sonra çıkacak masrafların ayrı dert olduğu bir dönemde yaşıyoruz. Akaryakıt fiyatları sürekli artıyor, vergiler yükseliyor, araçlar pahalanıyor derken araç sahibi olmak zorunda olan vatandaşların harcamalar nedeniyle aile bütçeleri zarar görüyor. Eski dönemlerde araçların markası, modeli ya da işlevi değerlendirilirken artık araçların yakıt tüketimi satın alma kararlarını vermeden en önemli unsur olarak görülüyor.
Yakıt Tüketimini Etkileyen Faktörler
Araçların ne kadar yakıt tükettiği donanımlarına, sürücünün davranışlarına, aracın yeniliğine, kullanılan yakıt cinsine ve aracın ağırlığına göre değişiklik gösterebiliyor.
Yeni arabalar genellikle eski arabalara göre daha az yakıt harcıyor. Yeni araçların motorları yeni olduğu için çalışması için çok fazla efor harcanmasına gerek olmuyor. Üstelik yeni araçların teknolojileri de ihtiyaçlar doğrultusunda yenilendiğinden yakıt tasarrufu markaların öncelikli çalışma alanları arasında yer alıyor.
Motor soğutma suyu sıcaklık sensöründe meydana gelen arızalar araçların yakıt tüketim oranlarını fazlalaştıran nedenlerden biri olarak ön plana çıkıyor. Sensörün arızalı olması durumunda motor soğutma suyunun sıcaklığı doğru okunmazsa motor durmasın diye daha fazla yakıt tüketimi gerçekleşiyor. Motor soğutma suyu sıcaklık sensörünün arızalı olup olmadığının belirlenmesi için servise gidilmesi ve sensörün arıza tespit cihazına bağlanması gerekiyor. Eğer arıza varsa ve hızlı bir şekilde tespit edilirse gerekli işlemler yapıldıktan sonra yakıt tasarrufu sağlanabiliyor.
Yakıt enjektörlerinin içerisinde yakıt kalıntılarının bulunması yakıt tasarrufu yapmayı zorlaştırıyor. Enjektörler yakıt püskürtmeyi ideal şekilde yapamayacağı zaman yakıt tüketimi de ister istemez artıyor. Yakıt enjektörlerinin tıkanmaması adına yakıt deposuna yakıt enjeksiyonu temizleme katkıları eklenerek ya da profesyonel destek alarak harcanan yakıt miktarı azaltılabiliyor.
Araç lastikleri yeterli basınca sahip değillerse diğer bir deyişle inikse dönme direnci artar ve lastikler aşınır. Bu durumda araç sahibi çoklu maliyet sorunu yaşar ve tabi araç da daha fazla yakıt harcar.
Araçların ağırlığı yakıt tüketimini etkileyen önemli unsurlar arasında yer alır. Ağırlığı taşımak için ek güç gerektiği gerçeği düşünüldüğünde ağır araç satın alanların yakıt harcamalarının yükseldiğini ifade edebiliriz. Bir de araç içerisinde ek yük olduğunda yakıt tüketiminin daha da artacağını net bir şekilde söyleyebiliriz.
Motorun teklemesi de araçların yakıt tüketim miktarını etkileyebilir. Motor teklemesinin ardında yıpranmış bujiler, zayıflamış ateşleme bobinleri ve soket problemleri olabilir. Neden her ne olursa olsun bir aracın motoru verimli bir şekilde çalışmıyorsa o aracın normalden de fazla yakıt harcayacağı düşünülebilir.
Termostat arızası da araçların daha fazla yakıt harcamasına neden olarak gösteriliyor. Motor sıcaklığını kontrol eden termostat sayesinde soğuk bir motor hızlı bir şekilde ısınabiliyor. Arıza olması durumunda ise motorun sıcaklık değeri net bir şekilde bilinmediği için aynı zamanda soğutma sıvısı motor içerisinde dolanacağı için daha fazla yakıt harcanması gerekiyor.
Benzinli araçların dizel araçlara göre daha fazla yakıt yaktığı biliniyor. Tüm şartlar aynı olsa dahi motor tipine uygun yakıtların birim ücretlerinin farklı olması araç sahiplerinin yakıt harcamalarını değiştirebiliyor.
Araçların normalden fazla yakıt harcamasının motora bağlı sebepleri arasında hava filtresinin kirlenmiş olması, manuel jikleli araçlarda jiklenin takılı olması, rölanti ayarının gereğinden daha yüksek olması, bujilerin ateşleme kapasitelerini düşürecek herhangi bir problem ve motor yağının özelliğini kaybedip incelmesi sayılabiliyor. Motor kaynaklı yakıt harcamasını arttıran unsurlar dışında aracın sahip olduğu özelliklere bağlı olarak da yakıt tasarrufu yapmak zorlaşabiliyor. Fren ayarının fazla sıkı olması, lastik havasının normal değerinin aşağısında olması, aracın ağırlığı gibi unsurlar araçların daha çok yakıt harcamasına yol açabiliyor. Yakıt tüketimini arttıran motor ve araç özelliklerine değindikten sonra dilerseniz gelin sürücü hatalarının olumsuz sonuçlarından da bahsedelim. “Aracımın tüm kontrollerini yaptırdım, yine de çok yakıt tüketiyor” diyenlerdenseniz cebinizi yakan temel faktör araç kullanma alışkanlıklarınız olabilir.
Sürücüden kaynaklanan hatalar genellikle göz ardı edilse de yakıt tüketimi üzerinde oldukça etkilidir. Örneğin siz aracınızı bir depo olarak kullanıp bagajı da koltukları da ağır yüklerle dolduruyorsanız bilin ki aracınızın ağırlığını arttırmanın bedelini daha çok yakıt ödemek zorunda kalarak ödeyeceksiniz. Aynı şekilde sakin sakin araba kullanmak size göre değilse; ani kalkışlar, yavaş yavaş giderken bir anda gaza basmalar tam sizlikse yine yakıt tüketiminizi artırırsınız. Sıcak havalarda çaresiz kalıp klima açanlardansanız yakıt tüketimi hanenize bir eksi daha eklemelisiniz. Trafikte dur kalk yapmak zorunda kalıyorsanız yakıt tüketimini yine çoğaltırsınız. Bir hızlı bir yavaş giderseniz yine değişen bir şey olmayacaktır, yakıt tüketiminizden tasarruf yapmanız zorlaşacaktır.
Yukarıdaki bilgilerden de anlaşılacağı üzere bir aracın ne kadar yakıt harcadığını etkileyen birçok farklı faktör bulunur. Bu faktörlerin hepsini eş derecede kontrol altına alabilmek ise hiç kolay değildir. Peki ne yapacaksınız, aracınızı kilitleyip eskimeye bırakma gibi bir ihtimaliniz olmadığı için ya kurallara uymayı deneyeceksiniz ya LPG taktıracaksınız ya da piyasada yakıt tasarruf cihazı olarak satılan cihazlardan medet umacaksınız.
Yakıt Tasarruf Cihazı Nedir?
Benzinli ya da dizel araçlarda LPG kullanımı çok yaygınlaşsa da herkes için LPG taktırmak en doğru çözüm olarak görülmüyor. Bu nedenle otomobile tüp taktırmak istemeyenler yakıt tasarruf cihazları araştırmalarını başlatıyor. Peki nedir bu yakıt tasarruf cihazı? derseniz, en pratik şekliyle LPG’ye alternatif olarak tercih edilen, özel mekanizmalarla yakıtın az ve normale göre daha verimli kullanılmasını sağlayan cihazlar olduğunu söyleyebiliriz. En azından yakıt tasarruf cihazlarını üreten firmalar tarafından bu cihazlar bu şekilde lanse ediliyor. Bu açıklamayı yapmamızın nedeni az sonra da detaylandıracağımız gibi yakıt tasarruf cihazı kullananlar tarafından yapılan geri bildirimlerin değişken olmasıdır.
Yakıt Tasarruf Cihazı Ne İşe Yarar?
Yakıt tasarruf cihazlarının kullanılma amacı harcanan yakıt miktarının azaltılması ve dolayısıyla araç sahiplerinin bütçelerinin rahatlatılmasıdır. Farklı teknolojilerde üretilebilen yakıt tasarruf cihazlarının sağladığı yakıt tasarrufunun %15 ila %60 oranında değiştiği iddia edilmektedir. Hem benzinli hem de dizel araçlar için kullanılabilen yakıt tasarruf cihazlarının ne işe yaradığı hakkında daha net bilgi sahibi olabilmek için yakıt tasarruf cihazı teknolojileri hakkında da kısa bir bilgi aktarmak istiyoruz.
Hidrojen Yakıt Tasarruf Sistemi: Hidrojen yakıt tasarruf sistemi üreticileri bu teknoloji sayesinde araç sahiplerinin %20 ile %40 arasında yakıt tasarrufu sağlayabileceğini öne sürmektedir. Yapılan test sonuçlarına göre LPG’de, benzinde ve mazotta tasarruf sağladığı vurgulanan sistemde hidrojen yakıtın tam anlamıyla yanmasını sağlıyor. Motor gücünü de arttırdığı öne sürülen bu sistemde motora yeterli miktarda verilen hidrojen gazı daha hızlı alev alabildiği için silindir içerisine hızla ulaşabiliyor. Aynı miktarda yakıt tüketilmesine rağmen daha çok gücün açığa çıkarılmasını sağlayan bu sistem sayesinde gaza basma gereksinimi azaltılabiliyor. (Sistem üreticilerinin ve satışını yapan profesyonellerin söylemleridir.)
Mıknatıslı Yakıt Tasarruf Sistemi: Bu sistemde iki adet mıknatıs kullanılıyor. Yakıt tasarruf cihazı olarak satışa sunulan bu mıknatısların arasından yakıt hortumu geçirilmesi ile kullanılmaya başlanan bu cihazın benzindeki molekülleri ayrıştırıp enjektörlere veya karbüratöre gönderdiği söyleniyor. Kullanıcı yorumları oldukça vasat olan bu yakıt tasarruf cihazın %25 – %35 oranlarında fayda sağladığı düşünülüyor.
Yakıt Tasarruf Cihazları İşe Yarıyor mu?
Kullanmadık, o yüzden net bir şey söyleyemiyoruz. Bu nedenle de hem yakıt tasarruf cihazı satanların hem de yakıt tasarruf cihazları kullananların yorumlarından yola çıkarak size bilgi vermek istiyoruz. Yakıt tasarruf cihazı satanlar haliyle ürünlerinin gerçekten işe yaradığını ve bu cihaza sahip olan araç sahiplerinin yakıt tasarrufu yapabildiğini iddia ediyor. Firmalar piyasadaki olumsuz yorumlardan sıyrılmak için sattıkları yakıt tasarruf cihazlarının marka ve model özelliklerini web sitelerinden yayımlıyor, detaylı açıklamalar yaparak ürünlerine güven duyulmasını amaçlıyor. Fiyatları 50 TL – 500 TL arasında değişen yakıt tasarruf cihazlarının maliyetlerinin kısa sürede amorti edileceğini ve araç kullanıldıkça kişilerin yakıttan tasarruf edebileceğini belirten firmalar ürünlerine bir hayli güveniyor.
İşin bir de kullanıcı boyutu var tabii. Yakıt tasarruf cihazı alan ve büyük beklenti içine girenlerin yorumları arasında farklılık bulunuyor. Kimileri yakıt tasarruf cihazları sayesinde araçlarının performansının arttığını ve daha az yakıt harcadığını söylüyor. Yakıt tasarruf cihazlarının faydalarını öneren bu kesimin karşısında bu cihazların hiçbir işe yaramadığını iddia edenler bulunuyor. Boşu boşuna para verdiklerini söyleyenler, bu cihazların tam bir safsata olduğunu iddia edenler ve yakıt tasarruf cihazı almayı düşünenlerin bu yanlıştan kaçınmasını önerenlerin sayısı azımsanamayacak denli fazla! Bu nedenle siz de yakıt tasarruf cihazı almayı düşünüyorsanız forumlardan yapılan yorumları da firmalar tarafından sunulan teknolojilerin özelliklerini de detaylı olarak incelemenizi öneriyoruz. Yakıt tasarruf cihazlarının kullanımını öğrenmek, araç ve cihaz eşleşmesini doğru yapmak, yakıt tasarruf teknolojileri hakkında doğru bilgi almak gibi adımları tamamlayarak en doğru kararı verebilirsiniz.
Yakıttan Nasıl Tasarruf Edilir? Yakıt Tasarrufu Yapmanın Yolları
Yakıt tasarrufu yapmak isteyenler için araçlara LPG taktırmak ya da yakıt tasarruf cihazları satın almak iki farklı opsiyon olarak kalmayı sürdürüyor. Ancak araçların yakıt mekanizmaları ile ilgili herhangi bir değişiklik yapılmasa da bazı yöntemlerle yakıt masrafları düşürülebiliyor. Yakıt tasarrufu yapmak isteyenlere öneriler sunmadan önce bir aracın yakıt harcama miktarını etkileyen unsurlar hakkında açıklama yapacağız.
1. Aracınızdan Gereksiz Yükleri Kaldırın
Araçlar gerekli yüklerle doldurulmadıkları zaman daha iyi performans gösterirler. Daha iyi performans göstermelerinin yanı sıra hafifledikleri için daha az yakıt harcamaya başlarlar. Yakıt tasarrufu yapmanın yolları içerisinde en pratiklerden biri olan yükleri araçtan çıkarmayı ertelememenizi öneriyoruz. Aracınızın bagajından işinize yaramayan her şeyi kaldırın, varsa aracınızın üst kısmındaki sepetten kurtulun ve araç içerisindeki gereksiz eşyaları evinize taşıyın. Bu şekilde yakıt tasarrufu noktasında ilk somut adımı atabilirsiniz.
2. Lastik Havalarını Sık Sık Kontrol Edin
Yazımızın önceki kısımlarında da bahsettiğimiz gibi inik lastikler aracınızın daha fazla yakıt harcamasının nedenleri arasında yer alır. Bu noktada yapmanız gereken lastiklerinizin basıncını sık sık kontrol etmektir. Benzin istasyonlarında bulunan hava basma bölümlerine giderek bu işlemi pratik bir şekilde tamamlayabilirsiniz. Lastik basıncını ne kadar yapmanız gerektiği ile ilgili lastik üreticilerinden danışmanlık isteyebilirsiniz. İdeal basınçtaki lastiklerle daha az yakıt harcayabilirsiniz.
3. Araç Bakımlarınızı Aksatmayın
Yakıt tasarrufu sağlamak için yapabileceğiniz ve en iyi sonuç alabileceğiniz şeylerden biri araç bakımınızı düzenli olarak yaptırmaktır. Yakıt tüketimini arttıran faktörleri hatırladığımızda çoğunun motor ve araç özelliklerinden kaynaklandığını söyleyebiliriz. Aracın bakımını zamanında yaptırırsanız motor yağı, hava filtresi ve buji gibi yakıt tasarrufunu önemli ölçüde etkileyen değişkenlerin kontrolünü sağlayabilirsiniz. Hem aracınızın daha uzun ömürlü olmasını hem de normale göre daha az yakıt harcamasını sağlayacak bu araç bakımlarını servislere yaptırarak elde edeceğiniz kazanımları arttırabilirsiniz.
4. Araç Klimanızı Gerekli Durumlarda Çalıştırın
Klimayı her çalıştırdığınızda motora ekstra yük yüklediğinizden daha fazla yakıt harcanmasına neden olursunuz. Yazın sıcak havalarda trafik sıkıştığında ve tek bir yaprak dahi kımıldamazken klimayı açmaktan başka bir çareniz kalmaz. Ancak klima kullandığınızda yakıt harcamalarınızın artacağı gerçeğini de göz ardı etmemelisiniz. Gerçekten gerekmediği takdirde klimayı açmazsanız hayallerinizdeki yakıt tüketim oranlarına düşebilirsiniz.
5. İmkanınız Varsa Trafik Yoğunluğuna Girmeyin
Şehir içi trafiğinde harcadığınız yakıtın şehirlerarası yollara göre daha fazla olduğuna mutlaka dikkat etmişsinizdir. Şehirlerarası yollarda çok fazla dur kalk yapılmaması, trafik olmaması ve sabit bir hızla gidebilmeniz aracınızın daha az yakıt harcamasının sebepleridir. Sürekli şehirlerarası yollardan gidemeyecek olsanız da şehir içi güzergahınızı belirlerken trafik yoğunluğunun az olduğu alternatifleri seçmenizi öneriyoruz. Gelişen teknoloji sayesinde navigasyon uygulamalarında trafiğin yoğunluk durumunun gösterilmesinden faydalanarak doğru tercihler yaparsanız yakıt tüketiminizi azaltmak adına önemli bir adım atabilirsiniz.
6. Çok Hızlı Gitmeyin
Yakıt tüketimini arttıran en önemli nedenlerden biri de hızlı gitmektir. Aracınızla hız yapmayı seviyor olsanız da hem kendi hem trafiktekilerin güvenliği için hızlı gitmemelisiniz. Artan trafik cezalarını da düşündüğünüzde hızlı gitmenin size düşündüğünüzden çok daha maliyetli olabileceği gerçeğini göz ardı etmemelisiniz. Düz yolda da eğimli yollarda da hız yapmazsanız yakıt harcamalarınızı kontrol altına alabilirsiniz.
7. Kaliteli Yakıt Kullanın
Evet yakıt fiyatları yeterince pahalı, yine de yakıt satın alırken ucuz diye kalitesiz alternatiflere yönelmemelisiniz. Kalitesiz yakıtlar aracınızın motoruna da donanımına da zarar verebilir. Yakıt satın alırken sağlayacağınız kârdan çok daha fazlasını araç tamiri için vermek istemiyorsanız ve zarar gören motor aksamları nedeniyle aracınızın daha fazla yakıt harcamasını göze alamıyorsanız kaliteden ödün vermemenizi öneriyoruz.
8. Ani Frenlerden Kaçının
Aracınız daha az yakıt harcasın ve bütçeniz zarar görmesin istiyorsanız hız yapmadığınız gibi fren kullanımınıza da dikkat etmelisiniz. Ani fren yapmak ve sık sık şerit değiştirmek aracınızın ister istemez daha fazla yakıt harcamasına neden olacaktır. Ani fren yapmaktan kaçınmak için trafikçe araçlarla aranızdaki takip mesafesini korumaya çalışmalısınız. Bu şekilde yakıt tasarrufu yapmanın yanı sıra can güvenliğinizi de tehlikeye atmamış olursunuz.
9. Aracınızın Tüm Camlarını Açmayın
Püfür püfür esen bir otomobil sıcak havalarda çok cazip olsa da aracın tüm camlarını aynı anda açmamaya çalışmalısınız. Aracınızın tüm camları açık olduğunda 100 km gibi bir mesafede fazladan 0.3 litre yakıt harcamak zorunda kalabilirsiniz. Aracınızın camları yerine klimayı açmayı tercih ederseniz yine doğru bir seçim yaptığınızı söyleyemeyiz.
10. Mevsime Uygun Lastik Seçimi Yapın
Lastiklerin inik olması durumunda yakıt harcamaları artıyor, yakıt tasarrufu yapmak için lastiklerle ilgili dikkat edilmesi gereken bir unsur da mevsime uygun lastik seçimi yapılması olarak ön plana çıkıyor. Kış mevsiminde kış lastikleri, yaz aylarında ise yaz lastikleri kullanıldığında otomobil sahipleri yakıt tasarrufu noktasında avantaj sağlıyor. Mevsimlere özel lastikler iklim şartlarına uygun dizayn edildiği için güvenlik sağlarken aynı zamanda araçların performanslarını da etkiliyor. Yaz aylarında zeminle sürtünme oranı yüksek kış lastikleri tercih edildiğinde araçların yakıt tüketimi fazlalaşıyor.
11. Aracınızı Her Fırsatta Kullanmayın
En garantili yakıt tasarruf yöntemini sona sakladık. Trajikomik gelebilir ancak maalesef yakıt fiyatlarını göz önünde bulundurduğumuzda gereksiz araç kullanılmaması gerektiğini net bir şekilde ifade edebiliriz. Gideceğiniz yer yürüme mesafesindeyse ya da toplu taşıma araçları ile istediğiniz yere ulaşabiliyorsanız hem trafik çilesinden kurtulmak hem de yakıt harcamalarınızı düşürmek için aracınızı otoparkta bırakmayı tercih edebilirsiniz.
Yakıt tasarrufu yapma konusunda kararlıysanız yazımızdaki önerileri uygulamaya başlayabilirsiniz. Saydığımız maddeler haricinde;
- Motor ısıtmak için aracınızı durduğunuz yerde ısıtmaktan kaçınarak,
- Bozuk yollar yerine düzgün yollardan gitmeyi tercih ederek,
- Araç devrini sabit tutmaya çalışarak,
- Motordaki sürtünmeyi azaltarak daha az yakıt harcanmasını sağlayan motor yağını belli aralıklarla yenileyerek,
- Aracınızın deposunu tamamen doldurmayarak (depoyu tam doldurduğunuzda yakıt pompasında kalan yakıtın parasını ödemek zorunda kalabilirsiniz)
- Rot ayarlarını yaptırarak,
Belli aralıklarla yakıt filtrelerini kontrol ettirerek yakıt tasarrufu yapabilirsiniz.
Sonuç olarak maalesef ülkemizde yakıt fiyatları sürekli yükseliyor. Dünyanın en pahalı yakıtlarını kullanan ülkeleri arasında ilk sıralarda yer almamız araç kullanan kişilerin bütçelerine gerektiğinden fazla yük bindiriyor. Araçları kullanmamak bir tercih olsa da herkes aracı kullanmama lüksüne sahip olamıyor. Bu durumda ise yakıt tasarrufu yapmanın yollarını uygulamak, gerektiğinde LPG taktırmak ya da yakıt tasarruf cihazları arasından seçim yapmak doğru bir karar olabiliyor.
Yakıt tasarruf cihazları çok yüksek maliyetli olmadığı ve gerçekten cazip sayılabilecek tasarruf oranları vadettiği için siz de yakıt tasarruf cihazları araştırmalarınızı derinleştirebilirsiniz. Bütçenizi sarsmayan fiyatlara sahip kaliteli ürünler arasından seçim yaparsanız yakıt tasarrufu sorununuzu çözebilirsiniz.