Yıl Sonu E-Ticaret Yapan İşletme Sayısı 600 Bine Ulaşacak

Enes Öksüz
Enes Öksüz  - Yazar
3 Minimum Okuma
Pandemi döneminde patlama yapan e-ticaret sektörü büyümeye devam ediyor. Geçtiğimiz seneyi 484 bin işletme sayısı ile kapatan sektör, sene sonu 600 bin işletme ile kapatması bekleniyor.

28-30 Eylül arasında düzenlenecek olan World E-Commerce Forum öncesi bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Forumda, E-ticaret verileri, e-ticarette büyüme ve e-ticaret sektöründe istihdam açığı gibi konular ele alındı. Türkiye’de ki 484 bin işletmenin pazar ve istihdam hacmine katkısı olduğunu vurgulayan WORLDEF Başkanı Ömer Nart, “Pazar hacmi 2021 için 384 milyar dolar açıklandı. Bu rakamın bu sene 450 ile 500 milyar olacağı tahmin ediliyor. Önümüzdeki sene 2022’nin rakamları açıklandığı e-ticaret yapan şirket sayısı 600 bin olacağını düşünüyoruz. Ayrıca bu artış ile beraber özellikle depo elemanı açığında büyük eksiklerin olacağını düşünüyoruz” dedi.

Daha Fazlasına Göz Atın: E Ticarette Ne Satabilirim

“2019 Yılından Bu Yana E-Ticaret De Çok Hızlı Büyüme Var”

Bu sene World E-Commerce forumunun 9’uncusunu düzenlediklerini belirten Nart, “Yaklaşık 20 bin kişi katılımı bekliyoruz. Forum da bir araya getirdiğimiz küresel e-ticaret pazar yerleri, toplamda 250 milyar dolarlık bir pazar hacmine sahip. Türk üretici ve e-ticaretçiler buradan yüzde 1 pay alsalar buda 2.5 milyar dolarlık ihracata tekabül eder. Türkiye’nin şu anda mevcut e-ihracatı 2 milyar dolar civarlarında. Dolayısıyla ikiye katlamaktan bahsediyoruz. Türkiye’deki e-ihracat pandemiden sonra ikiye katlayarak arttı. Yurt dışından olmadığı kadar talep alıyoruz. E-ihracattaki başarısızlık oranları e-normal e-ticaretteki başarısızlık oranlarına göre çok daha düşük. 2019’dan beri e-ticaret de çok hızlı büyüme var. E-ticaret yapan şirket sayıları 2019 yılında 56 bin adetti, 2020’de 254 bin adet, 2021 yılında ise 484 bin adet oldu.

İlginizi Çekebilir: E Ticaret Ürün Tedarikçileri Hakkında Merak Edilenler

“Yıl Sonu E-Ticaret Yapan İşletme Sayısı 600 Bin Olacağını Düşünüyoruz”

Türkiye’de ki 484 bin işletmenin pazar ve istihdam hacmine katkısı olduğunu vurgulayan Nart, “Pazar hacmi 2021 için 384 milyar dolar açıklandı. Bu rakamın bu sene 450 ile 500 milyar olacağı tahmin ediliyor. Önümüzdeki sene 2022’nin rakamları açıklandığı e-ticaret yapan şirket sayısı 600 bin olacağını düşünüyoruz. E-ticaret tüm sektörleri kapsadığı için tüm sektörlerden personel ihtiyacından bahsedebiliriz. Bu seneyi 600 bin işletme ile kapatacağımızı düşünürsek, depo operasyonlarında çalışan sayısı 1 milyonun üzerinde bir ihtiyaç var. Bu ihtiyacı karşılayacak gücü insan e-ticaret bilen sayısı var mı yok bence. Çünkü sektör kendi kendini yeniliyor. Bugüne kadar 30 binin üzerinde öğrenci yetiştirdik. Binlerce kişiyi işletmelere yerleştirdik. Bu ihtiyaç bizim yaptığımızın 100 katı civarında” diye konuştu.

Bu İçeriği Paylaş
Tarafından Enes Öksüz Yazar
Takip Et
Dijital imkanları markanızın yararına kullanabilmek için danışmanlık hizmeti alın. Sosyal medya, içerik pazarlaması ve dijital reklamları, markanızın amaçlarına uygun şekilde kullanın ve hedeflerinize ulaşın.  Danışmanlık HizmetleriMarkanızın dijital iletişimi ile ilgili tüm kanalları tek elden ve maksimum performans ile kullanmak için danışmanlık hizmetlerimizden faydalanın. İşletmenize ve sizin iş modelinize göre planlanmış bir dijital pazarlama planı edinin. Tüm planlamalarınızı ve raporlarınızı tek elden aldın.  Sosyal Medya DanışmanlığıTüm sosyal medya kanallarınızdaki iletişimi tek elden yönetmenin farkını keşfedin. Hedef kitleniz için en doğru mesajları içerecek sosyal medya tasarımlarının planlanması, üretilmesi ve paylaşılması sürecini sizler için yönetip, raporlayalım.İçerik Pazarlaması DanışmanlığıHedef kitleniz için en doğru içerikleri, sizin için değerli hedef kelimeler ve sorgular etrafında planlayalım. Aylık düzenli planlama ve yayınlama hizmeti ile internet sitenizin organik trafiğini arttırın.Reklam DanışmanlığıSosyal medya ve arama motorlarının reklam imkânlarını kullanarak yeni müşteriler kazanın. Doğru mecralarda, doğru bütçeler ve mesajlar kullanarak hedeflerinize ulaşın.