İş görüşmelerinde son kararı işverenler veriyor gibi görünse de aslında sonucu belirleyen karar, adaya göre şekilleniyor. Bir adayın sahip olduğu özellikler ve görüşme anındaki tavrı, işe alınıp alınmama kararını etkiliyor.
Bir şirketle mülakat aşamasına gelmek bile bir dizi süreçten geçmek anlamına geliyor. Yüzlerce aday içinden iş görüşmesi yapmaya hak kazanmışken, bu şansı çok iyi değerlendirmek gerek. Mülakattaki başarın, önündeki kariyer sürecini yakından ilgilendirdiğinden şimdi seninle paylaşacağımız şu 7 hatayı yapmamaya özen göstermeni öneriyoruz.
Dış Görünüşüne Önem Vermemek
Artık senin de bildiğin üzere dış görünüşün, karşı tarafa seninle ilgili ilk izlenimi verdiğinden oldukça önemli bir nokta. Bu nedenle iş görüşmesine gittiğin şirketin kurumsal kültürüne de uygun olarak özenli bir şekilde gitmelisin. Kişisel bakımına ve giyimine dikkat ettiğini işverenlere hissettirmelisin.
Önerilen İçerik: İş Görüşmesi İçin Nasıl Hazırlanılır?
Asıl Mesajdan Uzaklaşmak
Bir iş görüşmesinde asıl vermek istediğin mesajdan uzaklaşman aleyhine olabilir. Bu nedenle sorulan her soruyu, “Neden doğru aday olduğuna bağlayarak” cevaplamaya dikkat et. Bu tavır, seni tutarlı gösterecek önemli bir taktiktir.
Örneğin, eski ya da mevcut patronun hakkında soru sorulursa, seni bu yeni göreve hazırlayacak şekilde, sana nasıl rehberlik ettiğini anlatabilirsin. Bir şeyde başarısız olduğun bir zaman sorulursa, bunu yeni rolünde sana yardımcı olacak öğrenilen bir ders olarak ifade et.
Kişisel Hayata Dair Sorulan Soruları Stratejik Cevaplayamamak
Bazı işverenler, kişisel hayatınla ilgili sorular sorabilir. JDP araştırmasına göre, adaylarının yarısından fazlasına (%59) kişisel yaşamları sorulmakta ve kadınların %37’si annelik planlarıyla ilgili sorgulanmaktadır. Bu tarz sorular uygun olmamakla birlikte, görüşmeyi farklı bir yöne kaydırabilir. Bir konunun çizgi dışı olduğunu düşünüyorsan, odağı işi almana yardımcı olacak noktalara çekmeye çalış.
Önerilen İçerik: En Sık Sorulan 8 Mülakat Sorusu Ve En İyi Cevapları
Köşeye Sıkışmış Gibi Görünmek
Bazı sorular karşısında ne söyleyeceğini bilemediğin anlar olabilir; ancak yine de her soruyu cevaplamak için kendine zaman ver ve olabildiğince görüşmeye hazırlıklı gitmeye çalış. Kendini ifade etmeye çalışırken, sıkıştığını hissettiğin anlarda gereksiz konuşmalar yapma; çünkü bu genelde sinirli olduğumuzda yaptığımız bir şey. Bunun yerine; durakla, düşün ve mantıklı bir cevap ver. Köşeye sıkışmamak için yapılacak en iyi şey, olası mülakat sorularına ön hazırlık yapmaktır. Zor soruları düşünerek cevaplarını önceden hazırlaman, sana oldukça fayda sağlayacaktır.
Samimiyette Sınırları Aşmak
Bir işe alım uzmanı seni oldukça sıcak karşılayabilir. Bu, seni rahatlatmak ve heyecanını azaltmak içindir. Bunun bilincinde olarak, sana karşı atılan samimi adımlara karşı dozunda bir geri dönüş yapmalısın.
Modunun Düştüğünü Hissettirmek
Mülakatta seni şaşırtan veya rahatsız eden anlar olabilir. Tam da bu anlarda kendinden emin olman çok önemli. Örneğin, İK uzmanı kısa listede olduğunu, ancak daha birkaç adayla daha görüşeceğini söyleyebilir. Bu noktada modunun düştüğüne ya da cesaretinin kırıldığına dair hiçbir belirti vermemelisin; çünkü bu ön yargılı yanlış bir davranış olacaktır.
Önerilen İçerik: İşe Alınmanızı Sağlayacak Mülakat Tavsiyeleri
Süreçle İlgilenmemek
Pozisyonla yakından ilgilendiğini göstermeni sağlayacak en etkili yöntemlerden biri de görüşme seyrinin nasıl ilerleyeceğini öğrenmeye çalışman olacak. Bu nedenle sonraki aşamaların neler olacağını sorman, seni diğer adaylardan farklı bir noktaya koyacaktır.