Daha kış gelip soğuk havalar bastırmadan, çoğumuzu doğalgaz faturalarımızın bu yıl ne kadar olacağı korkusu sarmaya başlıyor. Çevre dostu olmasının yanı sıra doğalgaz kömür ve benzeri türdeki yakıtlara göre son derece konforlu olarak kabul ediliyor. Kış aylarında kömür sobasının ısısının ve hayatımıza getirdiği lezzetlerin yerini dolduramasa da doğalgaz giderek yaygınlaşmaya devam ediyor. Doğal gaz kapalı mekanlarının ısıtılmasının yanı sıra ocak sistemlerinde de kullanılıyor. Yapılan sürekli zamlarla doğalgaz fiyatlarının artmaya devam etmesi tüketicilerin tepkisine neden oluyor. Ancak buna rağmen doğalgazın yıllık tüketim baza alındığında diğer yakıtlara oranlar daha ucuz olduğu vurgulanıyor. O zaman doğal gazdan tasarruf etmek isteyenler için tavsiyelere birlikte bakalım.
Doğal Gaz Tasarrufu Yapmaya Çalışırken Faturalarınızı Kabartmayın
Tüketicilerin doğal gazdan tasarruf yapma konusundaki hassasiyetleri kullanıcının bütçesine olumlu etki yaptığı kadar ülkenin toplam enerji tasarrufuna da katkı sağlıyor.
Doğal gaz kullanan tüketiciler kış ayları gelmeden tasarruf yapmanın yollarını araştırmaya başlıyorlar. Ancak tasarruf sağlayacağı düşünülerek yapılan bazı yanlış uygulamalar tam tersi olarak faturaların kabarmasına neden olabiliyor. Doğal gaz kullanıcıları faturalarını azaltmak düşüncesi ile evden çıkarken bazı odaların peteklerini ya da doğalgazı tamamen kapatabiliyorlar. Ancak bu faturada tasarruftan ziyade artışa neden olabilen hatalı uygulamaların başında geliyor. Çünkü, bir odanın soğuk bir odanın sıcak tutulmasındansa tüm odaların sıcaklığının belirli bir konfor sıcaklığında sabit tutulmasının doğal gaz tüketimini azaltmakta etkili olduğu biliniyor.
Kombinizi Düşük Isıda Sürekli Olarak Çalıştırmayı Deneyin
Doğal gaz tasarrufu yapmanın en önemli adımı olarak kombinin düşük ısıda sürekli olarak çalıştırılması geliyor. Kombi tamamen kapatıldığından hem ev hem de sistemde dolaşan kombi suyu tamamen soğuyor. Yeniden açıldığında ise kombinin daha çok çalışması ve daha çok doğal gaz harcaması gerekiyor. Bu nedenle kombinin sabit düşük ısıda sürekli olarak çalıştırılması öneriliyor.
Doğal gaz yakan cihazların en yüksek verimi sağlayabilmesi için cihazın tam yanmayı gerçekleştirebilmesi gerekiyor. Kombilerin yıllık periyodik bakımlarının kış mevsimi başlamadan önce yetkili servisler tarafından gerçekleştirilmesi gerekiyor. Buna bağlı olarak cihazın verimliliği artıyor. Baca gazı emisyon değerlerinin standart hale getirilmesi çevre açısından da büyük önem taşıyor. Kombi yüksek ısıda yakılırken peteklerden düşük ısı alınması tesisat temizliği yaptırılmasının gerekliliğini gösteriyor. Suyun akışının düzenli olması kombinin de performansını artırıyor.
Doğal gazdan tasarruf etmek için uygulanması gereken yöntemler arasında sıcak su termostatının en fazla 50 dereceye ayarlanması da gerekiyor. Aşırı sıcak su kullanımı fazla tüketimin nedenleri arasında bulunuyor.
Hava Kaçaklarını Gözden Kaçırmayın
Doğal gaz tasarrufu yapmak isteyen tüketicilerin kapılardaki ve pencerelerdeki hava kaçaklarını engellemesi gerekiyor. Çift cam plastiklerin ve ahşap doğramaların kullanılması da tasarruf sağlayan etkenler arasında yer alıyor. Alüminyum ve metal türü metal doğramaların ahşap ya da plastik doğramalar ile değiştirilmesi de etkili önlemler arasında yer alıyor. Radyatörlere reglaj ayarının yapılması da doğal gaz kullanıcıları tarafından yapılması yararlı olan işlemler arasında yer alıyor.
Radyatörlerin önünün koltuk, masa ve benzeri eşyalar ile kapatılması verimli çalışmalarına engel oluyor. Perde boyunun çok uzun olduğu durumlarda da peteklerden gelen ısının bir miktarı kaybolmuş oluyor. Ayrıca radyatörün yer aldığı odanın ölçülerine uygun olarak seçilmesi % 10 civarında tasarruf sağlıyor. Konforlu sayılan oda sıcaklığı 20 derece olup oda sıcaklığının 1 derece düşürülmesi de yakıt tüketiminde % 5’e kadar tasarruf edilmesinde etkili oluyor. Çatı izolasyonunun yetersiz olması durumunda izolasyonun da uygun bir şekilde yaptırılması öneriliyor.
Radyatörden çıkan ısı, radyatörün arkasındaki duvarı ısıtıyor. Bu nedenle oluşabilecek ısı kaybının önüne geçilmesi için radyatörün arkasına yalıtım levhalarının yerleştirilmesi gerekiyor. Radyatörde termostatik (ayarlanabilir) vanaların kullanılması ve döşenmiş sıcak su borularının sıva üzerinden yalıtımlarının gerçekleştirilmesi doğal gaz tasarrufu yapmak isteyen tüketicilere öneriliyor.
Doğal Gaz Tesisatın Müdahale Edilmemesi Çok Önemli
Doğal gaz ve kombi kullanımının yoğunlaşacağı kış mevsimi gelmeden önce kullanıcıların cihazlarına ve bacalarına bakım yaptırma konusunu aksatmamaları öneriliyor. Ayrıca doğal gaz ve kombi kullanımına başlandıktan sonra karbonmonoksit zehirlenmelerinin önüne geçilebilmesi için İGDAŞ ya da diğer doğalgaz şirketleri tarafından uygulanan şartların bozulmaması, değiştirilmemesi ve havalandırma menfezlerinin kesinlikle kapatılmaması gerekiyor. Kullanıcıların doğalgaz tesisatına asla müdahale etmemesi, cihazlara her hangi bir iptal ya da ilave yapmamaları güvenlikleri açısından da hayati derecede önem taşıyor.
Doğal Gaz Kullanırken Güvenliğinizi De İhmal Etmeyin
Doğal gaz kokusuz bir gaz olduğu için normal koşullarda her hangi bir kaçak oluşması durumunda belli olmuyor. Ancak güvenlik nedeni ile kaçak durumunun kolayca anlaşılabilmesi için doğal gaz çürük sarımsak kokusu ile kokulandırılıyor. Bu tarz bir koku duyulduğunda öncelikle doğal gazlı tüm cihazların ve sayacın vanalarının kapatılması gerekiyor. Kapı ve pencerelerin açılarak evin havalandırılması bu sayede ev içerisinde birikme ihtimali olan zehirli gazın temizlenmesi önem taşıyor. Ayrıca doğal gaz kaçağı olması ya da olduğundan şüphelenilmesi durumunda elektrik düğmelerinin açılıp kapatılmaması ve kapı zilinin kullanılmaması alınacak önlemler arasında yer alıyor. Ayrıca gaz kokusunun alındığı ortamda telefonun da kullanılmaması öneriliyor. Kesinlikle ateş yakılmaması gerekiyor. Gaz kaçağının nerede olduğunu ateş yakarak aramak yapılabilecek en büyük hatalar arasında bulunuyor. Üstelik can kayıplarına kadar varan hasarlara yol açabiliyor.
Doğal gazın güvenli ve doğru bir şekilde kullanılabilmesi için; doğal gaz tesisatının açık, ulaşılabilir ve görülebilir olması; bacalı cihazların bulunduğu mekanlarda karbondioksit alarm cihazının mutlaka bulunması, en az yılda bir kez yetkili kişiler tarafından baca temizliğinin yapılması, baca bağlantı noktalarının sızdırmazlıklarının sağlanmış olması gibi bazı önlemlerin kesinkes alınmış olması gerekiyor.