Bir mal ya da hizmetin satışının internet üzerinden yapılmasına elektronik ticaret ya da e-ticaret adı verilmektedir. E-Ticaret uygulamasının geçmişi çok eskiye dayansa da son kullanıcıya ulaşmayı hedefleme ve ürün çeşitliliği sunma noktasında ilk adımlar 1990’lı yılların başında atılmıştır. 1990 yılında kullanıma sunulan ilk tarayıcı ile birlikte son kullanıcıların internete kolay bir şekilde erişmesi mümkün olmaya başlamıştır.
92 yılında Cleveland eyaletinde Books Stacks Unlimited adıyla hizmet veren ve online kitap satışı yapan bir satış sitesi ile insanların kullanımı ile ilgili genel görüş oluşturabilecek düzeyde ön plana çıkarılan e-ticaret, 1995 yılında Amazon ve e-Bay’in kurulması ile birlikte geri dönüşü olmayan bir yükselişe geçti. Şirketlerin ya da ticaret ile uğraşan kişilerin doğrudan bir e-ticaret sitesi sahibi olma isteği son 10 yıldır çok fazla gündeme geliyor. Öncesinde ise e pazar yeri olarak bilinen; bireysel ve tüzel kişilikler satış yapma imkânı sunan platformlar oldukça popüler bir şekilde kullanılıyordu. Amazon dünyanın önde gelen yatırımlarından birisi olmanın yanı sıra tamamen yenilikçi bir model geliştirirken; e-Bay açık arttırma mantığını dijital dünyaya getirerek insanların dünyanın dört bir yanındaki insanlarla alışveriş yapabilmesini mümkün kılan kendi özgü bir model ile ortaya çıkmıştır.
E Pazar yeri kurmak 90’lı yıllarda oldukça inovatif ve büyük bir girişimken günümüzde teknolojinin gelişmesi ve yaygınlaşması ile birlikte hiç olmadığı kadar kolay. E-Ticaret modelinin 3 ana aşamasını model olarak alırken aynı zamanda alıcı ve satıcı için güven supabı olarak varlık gösteren e pazar yeri çözümleri, girişimciler için oldukça değerli avantajlar sunuyor.
E-Ticaret Modelinin 3 Adımı
E-ticaret modelini en basit hali ile ele almak gerekirse karşımıza 3 temel işlem adımı çıkar. Bu işlemler sırasıyla müşterilerin sipariş vermesi, ödeme yapması ve ürünün teslim edilmesidir. Her işlemin altında farklı dinamikler oluşturan alt kategoriler olabilir. Örnek vermek gerekirse sipariş aşamasında re marketing çalışmalarından, önerilen ürünlere kadar pek çok araç ile müşterinin siparişini mevcut olandan daha geniş tutması sağlanabilir. Ödeme aşamasında farklı ödeme yöntemleri sunmak, teslimat için yenilikçi çözümler getirmek artık e-ticaret platformlarının olmazsa olmazları arasında yer alıyor.
Sipariş
Ticaretin gerçekleştirilebilmesi için iki tarafa ihtiyaç vardır. Ekonomide alıcı ve satıcı olarak tanımlanan taraflar arasındaki mal, hizmet ve para değişimi yapılması ticaretin en temelidir. E-ticaret modelinde sipariş müşterinin verdiği ürünler ya da hizmetlerin bütünü tanımlar. Burada müşteri özel ya da tüzel kişilik olabilir. Müşterinin ekonomide bulunduğu yerden ziyada mal ya da hizmet alması esastır. E-ticaret modelinde platforma doğru insanları getirmek ve sipariş vermelerini sağlamak gerekir. Bu süreç geleneksel ticaretin olduğu kadar elektronik ticaretin de temelini oluşturur.
Ödeme
Geleneksel ticarette alıcı ve satıcı genellikle yüz yüzedir ya da telefon gibi bir iletişim aracı ile işlem yaparlar. Bu noktada ödeme çok daha kolay bir süreçtir. Geleneksel ticarette alıcının ve satıcının birbirlerini tanıyor olması ödeme sürecinin daha güvenilir bir şekilde ilerlemesine yardımcı olur. Alıcı nakit ya da kredi kartı ile alışveriş yapabileceği gibi satıcı ile olan ilişkisine göre çek, senet ya da veresiye ile de alışveriş yapabilir. E-ticaret modelinde ise temel olan alıcının satıcıya mal ya da hizmet karşılığında bir ödeme yapması olsa da modelin kapsamı sebebiyle bu noktada belirli güvenlik önlemleri alınması gerekir. Bir markaya ya da şirkete özgü bir e-ticaret sitesinde alıcı genel olarak kapsamlı bir korumaya sahip değildir. Kredi kartı ya da banka havalesi gibi yöntemler kullanarak yapılan ödemeler anlık olarak işlem sağladığı için mal ya da hizmetin teslim edilip edilmeyeceğine dair bir şüphe yaşanabilir. Bu ödeme sürecinde son yıllarda tarafların olumsuz denetimlerini engellemek amacıyla farklı çözümler üretilmiştir. Kapıda ödeme e-ticaret sistemlerinde alıcının kendini daha güvende hissetmesi için sunulan çözümlerden birisi olsa da tek başına satıcının haklarını koruyamadığı için genellikle satıcılar tarafından tercih edilmemekte ya da komisyon bedeli bu ödeme yöntemini seçen alıcılara anında yansıtılmaktadır.
Teslimat
Mal ve hizmet siparişi verildi, ödemesi gerçekleşti ya da ödeme yöntemi kapıda ödeme olarak belirlendi ise bir sonraki aşama teslimatın yapılmasıdır. Mal ve hizmet siparişlerini birbirlerinden ayırmak gerekebilir. Bir malın teslim edilebilmesi için kargo ya da kurye ile alıcıya gönderilmesi gerekirken hizmet teslimin yapılması verilecek hizmete göre farklılaşabilir. Temizlik hizmetlerini internet sitesi üzerinden satan bir şirket için hizmetin teslimi, temizlik elemanının müşterinin talep ettiği yerde temizlik hizmeti vermesi ile gerçekleşmektedir. İçerik hizmeti alan bir müşteriye teslimat, talep ettiği içerikler gönderildiği zaman yapılmış olur. Bu nedenle e-ticaret platformlarının çeşitliliği de göz önünde bulundurulduğu zaman tek tip bir teslimat seçeceğinden bahsetmek doğru olmaz.
E Pazar Yeri Kurmak İçin Gerekenler
Kavramları Öğrenin
B2C, B2B, C2C gibi e-ticaret kavramlarına hâkim olmalı ve tüm dinamiklerini bilmelisiniz. Bu sayede nasıl bir alt yapıya ihtiyacınız olduğunu çok daha net bir şekilde gözlemleme şansı elde edebilirsiniz.
Business to Business kısaltması olan B2B’nin tam Türkçe karşılığı iki firma arasında gerçekleştirilen anlaşmadır. Hizmet ve mal satışı firmalar arasında gerçekleştiriliyorsa B2B bir platform kurmak istiyorsunuz demektir. Alibaba günümüzde B2B e pazar yeri için örnek olabilecek en büyük isimlerden birisidir.
Business to Customer kısaltması olan B2C ise firmadan müşteriye yapılan satışın karşılığıdır. Tüketiciler ile firmalar arasındaki tüm ilişkiler B2C olarak adlandırılır. Amazon, Hepsiburada gibi platformlar B2C e pazar yeri platformlarına örnek olarak gösterilebilirler. Günümüzde en yaygın olan e-ticaret türünün B2C olması bu pazarın hem büyüklüğü hem de yoğun rekabet içerdiğini gösterir.
Customer to Customer yani C2C ise tüketicilerin birbirleri ile alışveriş yapabildiği bir ticaret modelidir. İkinci el ürün satışı yapılan e pazar yerlerinin çalışma mantısı C2C üzerine kuruludur. E-Bay ve GittiGidiyor bu alanda ilk olan ve popülerliğini yıllardır koruyan platformlardır.
Business to Employee yani B2E ise daha çok şirket için kullanılan bir satış yöntemidir. Şirket çalışanlarının şirketin markasına ait ürünleri daha uygun fiyatlı alabilmesine olanak sağlayan, genellikle de şirketin mevcut e-ticaret sitesine farklı bir statüyle giriş yapılarak uygun fiyatları gösteren bu model e pazar yeri açmak isteyen girişimciler için kullanılabilir değildir.
Alt Yapı
E pazar yeri kurmak için öncelikle bu tür bir platformda yapılması gereken işlemlerin tamamını mümkün kılan bir alt yapıya sahip olmak gerekir. Bu alt yapıyı şirket içinde yaptırabileceğiniz gibi hazır olarak da satın alabilirsiniz. Alt yapının kim tarafından yapıldığından ya da sağlandığından ziyade teknolojisi ve kapsamı önemlidir. Öncelikle satın aldığınız, kiraladığınız ya da özel olarak yaptırdığınız alt yapının güvenlik duvarlarının olmasına dikkat etmelisiniz. Bunun yanı sıra kolay bir şekilde özelleştirilebilmesi, satıcıların kendilerini en istedikleri şekilde ifade edebilmesine olanak sağlaması, alıcıların yüksek kullanıcı deneyimi elde etmesi ve tüm tarafların güvenliğinin korunması bir pazar yeri alt yapısının temel özellikleri arasında yer almalıdır.
Satıcılar için kısıtlı erişim özelliklerinin olması da e pazar yerine dahil olan kişilerin ürün veya hizmetlerini istedikleri şekilde yansıtabilmelerine olanak sağlar. Görsel, video ya da metin bazlı içeriklerin hepsini destekleyecek bir alt yapı insanlar tarafından çok daha fazla tercih edilir. Bu nedenle alt yapının geliştirmeye açık olmasının yanı sıra satıcıların temel isteklerine de cevap verebilmesi önemlidir.
Alt yapıda ön muhasebenin yer alması, satıcıların stok ve maliyet takibi yapabilmesi, ürün satış istatistiklerine erişebilmesi, incelenen ürünlerini görebilmesi, promosyon yapabilmesi tercih edilme noktasında büyük önem taşır. Bir e pazar yeri kurarken çok sayıda güçlü rakibinizin olduğunu unutmadan hareket etmeniz kısa sürede yatırım geri dönüşü almanıza yardımcı olacaktır. Bu piyasanın en büyük isimlerinin 20 yılı aşkın süredir varlık gösterdiğini ancak yeni girişimciler tarafından kurulan farklı konseptlere sahip pazar yerlerinin de yükselişte olduğunu unutmadan alt yapı gibi oldukça teknik ve öncelikli bir alanda detaylı araştırma ve planlama yapılması gerekir.
Hedef Kitle
Günümüzde popüler olan e pazar yeri platformlarının genellikle tek bir hedef kitlesi yoktur. Hatta bu platformlar tüm tüketicilere hitap edecek ürün çeşitliliğine sahiptir. Ancak yeni bir oluşum için bir hedef kitle belirlemek ve zamanla kitleyi yan kollarla genişletmek çok daha etkili olabilir. Bu nedenle iki yöntemi de uzun uzun düşünmeli ve hangi yolu seçeceğinize karar vermelisiniz. Bu seçimi yaparken etkisi olacak bir diğer durum ise bütçedir. Niş bir alanda pazar yeri kurmak için yüksek bir bütçe gerekmezken, tüm tüketicileri hedefleyen bir pazar yeri için 200.000 TL ve üzerinde bir bütçe ayırmak gerekebilir. Hedef kitle seçimini doğrudan geniş tutabilir ya da genişlemeye açık şekilde seçebilirsiniz. Burada belirli bir hedef kitle ile işe başlayan güzel bir örnek olarak Markafoni ve benzer platformlar verilebilir. Kadınları hedef alan ve ağırlıklı olarak tekstil ürünlerinin kampanya yaptığı bir pazar yeri olarak piyasaya giren Markafoni, ilerleyen dönemlerde erkeklere de hitaben teknolojik ve elektronik ürünleri kapsamanın yanı sıra kozmetik, elektrikli ev aletleri, cep telefonu, bilgisayar, kitap gibi pek çok farklı kategori ekleyerek kapsamlarını genişlettiler. Bu tür farklı planlamalar ile e pazar yeri kurulumunda en doğru kitleyi tercih etmek mümkündür.
Tedarikçi Belirleme
Hedef kitle belirlerken eş zamanlı olarak tedarikçi de belirlemeniz gerekebilir. Bunun en temel nedeni pazar yerlerinin doğrudan satış yapmalarının yanı sıra satıcıları da bir araya getirmeleridir. Tedarikçi belirleme noktasında niş sektörlerde çok daha rahat edersiniz. Yedek parça satıcılarından, doğrudan üretim yapan fabrikalara kadar geniş bir yelpazede tedarikçi bulabilirsiniz. Tedarikçi belirlerken e pazar yeri markası ile satış yapmak için belirleyeceğiniz ürünlerde süreklilik sağlamaya çalışmanız gerektiğini asla unutmayın. E pazar yeri marka değeri açısından olumsuz bir geri dönüş alırsa tüm satıcılar bu durumdan etkileneceği için kayıpları beklenenden çok daha fazla olacaktır. E-ticarete henüz girmemiş, girme niyeti olan ya da olmayan her satıcı potansiyel olarak müşteriniz olabilir. Bu nedenle de hedef kitlenizi belirlerken bir yandan tedarikçileri de araştırmanız gerekir. Organik ürün satışlarının yapılacağı bir pazar yeri kurmak isteyen birisi mutlaka organik sertifikalı çiftliklerle iletişime geçmeli, bu alanda girişimi alan kişileri bulmalıdır.
Ödeme Alt Yapısı
E pazar yeri kurmak isteyenlerin teknik alt yapıyı sağladıktan sonra bu sisteme olabildiğince çok ödeme yöntemi eklemeleri gerekmektedir. Bir pazar yerini satıcılar için cazip kılan en önemli özelliklerden birisi yaygın ödeme seçeneklerinin olmasıdır. Kredi kartı entegrasyonunda pazar yerlerinin daha düşük komisyon almasının yanı sıra daha cazip taksit seçenekleri sunması ve bankalarla dönemsel kampanyalar yaparak puan hediye etmesi gibi avantajlar satıcıların ilgisini çekmektedir. Bu nedenle hem sektörel hem de hedef kitle bazlı araştırma yaparak o alanda en çok tercih edilen ödeme yöntemlerini mutlaka sisteme entegre etmeye çalışan. E-pin gibi çocuklara hitap eden oyun paraları satışında mobil ödeme, ön ödemeli kart gibi yöntemlerin yer alması mutlaka gerekli iken daha çok yetişkinlere hitap eden bir pazar yerinde kredi kartı ve kapıda ödeme seçeneklerine mutlaka yer verilmelidir. B2B pazar yerlerinde ise ticari kartlara özel kampanyaların olması bu platformların daha çekici olmasına olanak sağlar.
Lojistik Alt Yapısı
E pazar yeri kurmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken bir diğer altyapı ise lojistik altyapı olmalıdır. Hizmet satışında farklı bir lojistik kurgusu sağlanması gerekirken ürün satışında ise daha bilinen yöntemler kullanılır. B2B e pazar yerlerinde konteyner ile mal gönderimi yapılması, nakliye maliyetlerinin minimum tutulması gereklidir. İhracat amacıyla açılan B2B e pazar yeri platformlarında gümrük süreçlerinin de çok iyi bir şekilde analiz edilmesi ve lojistik alt yapının buna uygun bir şekilde belirlenmesi gerekir. B2C odaklı kurulan e pazar yeri platformlarında ise yaygın ağı olan kargo firmaları ile anlaşma yapmak müşteri memnuniyetini sağlamak açısından önceliklidir. Kargo seçeneklerinin geniş tutulmasının yanı sıra hizmetin de son kullanıcı açısından daha kaliteli hale getirilmesi gerekir. Kargo takip kodunun SMS ve mail ile gönderimi, dağıtıma çıkan kargoların bilgisinin verilmesi, evde bulunamayan kişiler için ertesi gün yeniden dağıtım hizmetinin verilmesi gibi ek hizmetler tüketicilerin ilgisini çekeceği için satıcıların da pazar yerine olan ilgisinin artmasını sağlayacaktır.
Kullanıcı Deneyimi
E pazar yeri kurmak isteyen kişilerin her zaman önceliği kullanıcılarının memnuniyetini yüksek tutmak olmalıdır. Çünkü müşteri memnuniyeti hem satıcılar hem de e pazar yeri sahipleri açısından çok önemlidir. Bu nedenle hem satıcıların hem de e pazar yeri sahiplerinin kullanıcı deneyimi açısından eksiksiz bir hizmet vermesi gerekir. E pazar yeri kurmak isteyen kişiler mutlaka uzmanlaşmış bir destek ekibi oluşturmalıdır. Alıcı ile satıcı arasındaki iletişimi kusursuz bir şekilde sağlayacak gerekli alt yapıların da sisteme entegre edilmesi de bu noktada çok önemlidir. Tüketici alışkanlıkları e-ticarete uygun olacak şekilde yeniden şekillenmiş olsa da günümüzde karşısında bir muhatap bulamadığı zaman sabırsız davranan ve olumsuz yorumlar yapan ve kötü deneyimini viralleştirerek marka değerine kötü etki edecek kullanıcılara sahip olmak bir e-ticaret platformunun yaşayabileceği en temel sorunlardan birisidir. Bu nedenle iyi bir kullanıcı deneyimi yaratacak bir alt yapı kurgusu e pazar yeri için büyük önem taşır.
E Pazar Yerlerinin E-Ticaret’e Katkısı
Temel e-ticaret modelinden bahsettikten sonra e pazar yerlerinin bu modele sağladığı katkıdan bahsetmek, bu platformların önemini biraz daha belirgin bir şekilde ön plana çıkarabilir. E pazar yerleri hem alıcı hem de satıcı için geliştirilmiş güvenlik önlemleri sunan yerlerdir. Bu pazar yerlerinde hizmet ya da mal satışı yapıldığına bakılmaksızın markanın sunduğu güven esas alınır. Daha önce adı hiç duyulmamış bir e-ticaret platformundan alışveriş yapmak yerine alıcı ve satıcı koruması bulunan bir platformdan işlem yapmak pek çok insanın genel tercihidir. E pazar yerlerinin gelir modeli komisyon olduğu için alıcılar daha yüksek fiyat ödemeye, satıcılar ise daha düşük kâr elde etmeye razı olurlar. Fiyatlardaki değişimin etkisi de tarafların ödemelerini güvenle alabilmelerine olanak sağlar.
Güvenlik
E pazar yeri kurmak ilk etapta zor gözükse de aslında temel olarak bir e-ticaret markası oluşturmaktan daha zor değildir. Dijital dünyada markalaşmak çok daha kısa sürer. Normal şartlarda bir markanın yerel pazarda adından ciddi bir şekilde söz ettirebilmesi için ortalama olarak 10 yıllık bir süreye ihtiyacı olsa da dijital dünyada bu süre 2 yıla kadar düşmüştür. Şu an hem farklı ülkelerin borsalarına hem de dünyanın en değerli şirketleri listesine bakıldığı zaman çok daha genç şirket isimleri görülebilir. Yüksek hacim kazanmak ve şirket değerini artırmak e pazar yerleri için çok daha kolaydır. Alibaba, Amazon, e-Bay, Banggod, DealExtreme, Hepsiburada, N11, GittiGidiyor alanında adını duyurmuş e pazar yeri platformlarından sadece bazıları. Bu platformların hem çıkış amacı hem de yükselişi alıcı ve satıcı güvenliğini sağlamak; bir nevi arabuluculuk yapmak ve tek bir şirketin elde edebileceği gücü yüzlerce hatta binlerce küçük, orta ve büyük ölçekli şirketin desteğini alarak elde etmektir. Tüm bunlar bir araya geldiği zaman ortaya çıkan sonuç hem alıcılar hem de satıcılar için oldukça güvenilir bir satış deneyimi olur. E pazar yerlerinin sunduğu güvenlik önlemi temelde bir havuz sistemidir. Alıcı ödemeyi havuza yapar, ödeme alıcı ve satıcı işlemin onaylanması için gerekenleri yerine getirdikten sonra satıcıya iletilir. Bu esnada satışta herhangi bir sorun çıkarsa, alıcı ürünü teslim alamazsa ya da alıcıya hasarlı, eksik ya da yanlış ürün gönderimi yapılırsa pazar yeri ödemenin geri iade sürecini başlatabilir. Bu noktada alıcının geri bildirimlerinin %100 doğru olduğuna gözü kapalı inanmak yerine belirli bir prosedür ile iade sürecinin gerçekleştirilmesi satıcının da korunmasını sağlar. Güvenlik prosedürleri e pazar yerine göre değişiklik gösterse de hepsinin temeli aynıdır: Alıcı ve satıcı onayı. Bir ürün ya da hizmet ile ilgili satış sağlandıktan sonra satıcından teslimat bilgilerini vermesi istenir. Bu bir kargo takip kodu olabileceği gibi hizmetin ne zaman tamamlanacağına ilişkin bir geri bildirim de olabilir. Satıcı ürün ya da hizmetin teslim edildiğini belirtirken aynı zamanda alıcının da teslim aldığını bildirmesi beklenir. Bu süreç günümüzde tamamen otomatikleşmiştir. Alıcı, satıcının geri bildiriminden sonra ve özellikle kargonun teslim edildiği onayı e pazar yerine bildirilirse belirli bir gün içerisinde işlem onayı yapması gerekir. 5 iş günün geçen onaylamama durumlarında sistem herhangi bir sorun olmadığına kanaat getirerek işlemi otomatik olarak onaylar.
E pazar yerlerinin güvenlik için sunduğu bir diğer hizmette satış sonrası deneyimdir. Bazı platformlarda bu deneyim gerçekten alıcının kendisini güvende hissetmesine yardımcı olur. Ürünün iade, değişim ya da garanti süreçlerinin e pazar yeri üzerinden takip edilebilmesi alıcıların kendilerini daha güvende hissetmesini sağlar. Bu aynı zamanda satıcı için de bir avantaj sağlar. Adı pek duyulmamış, piyasaya yeni girmiş bir satıcı en ufak bir olumsuzluk yaşandığı zaman sabırsızlıkla karşılaşırken; marka değeri yüksek bir pazar yeri söz konusu olduğu zaman insanlar daha sabırlı davranabilmektedir.
Marka Bilinirliği
E pazar yerlerinin marka bilinirliği diğer e-ticaret platformlarına kıyasla çok daha hızlı yükselir. Bunun en temel sebebi tek bir kategoride belirli bir hedef kitleye ulaşmak yerine yüzlerce kategoride çok daha geniş bir hedef kitleye ulaşabilmelidir. Hedef kitlenin genişlemesi ile birlikte eğer doğru bir yol izlenirse kısa sürede yüksek marka bilinirliği ve buna bağlı olarak piyasada güvenilirlik elde etmek kolaylaşır. E pazar yerleri sadece kendi marka bilinirliklerini yükseltmezler, ekosistemlerine aldıkları satıcıların da marka değerlerine katkı sağlarlar. Normal şartlarda yeni açılmış; adı daha önce hiç duyulmayan, internet üzerinden araştırıldığı zaman herhangi bir olumlu ya da olumsuz yoruma rastlanılmayan e-ticaret siteleri daha düşük fiyatla aynı ürünü sunsalar bile tercih edilmezler. Bu nedenle de yeni markaların güç kazanması için e pazar yerlerinde bulunmaları çok önemlidir. Çünkü e pazar yerleri bir satıcıyı sistemlerine dahil etmeden önce satıcının gerçekliğini teyit etmenin yanı sıra kurumsal bilgilerini ve belgelerini de alarak güven onayı yaparlar. Bu sayede en azından tüzel bir varlığı olmayan yani alıcının mağdur olduğu durumlarda muhatap bulamayacağı türde dolandırıcı ya da kötü niyetli kişilerin e pazar yerlerine girmesi engellenmiş olur.
Ürün Çeşitliliği
E ticaret sitelerine bakıldığı zaman genellikle belirli bir ürün gamı üzerinden hizmet verdikleri görülebilir. Satıcının ürün çeşitliliği artabilse de bir markanın ne kadar geniş bir ürün yelpazesi sunabileceği tartışmaya açıktır. Örneğin bir tekstil firması kadın, erkek ve çocuk özelinde her türlü kıyafet, aksesuar ve ayakkabı satışı yapabilir. Yine de ürün sayısı bir e pazar yeri ile yarışamayacak düzeyde kalır. Bu firma ürün gamını genişletmek isterse çanta, kemer, parfüm, deodorant, fular gibi ürünlerle yelpazesine ekleme yapabilir ancak yine de günün sonunda bir e pazar yeri çeşitliliğine sahip olamaz. Peki ürün çeşitliliği satıcılara ne kazandırır? Aslında e pazar yerlerindeki satıcıların pazar yerinin ürün yelpazesinin genişliğinden faydalanması çok dolaylı gözükse de çapraz satışın temel mantığı üzerinden fayda elde ettikleri unutulmamalıdır. Bir ürün incelendiği zaman mutlaka önerilen ürünler alıcıya gösterilir. Önerilerin nasıl yapılacağı, hangi algoritmanın temel alınacağı tartışmaya açık ve tamamen platformun tercihinde olsa da kedi maması alan bir insana kedi kumu gösterimi yapılması oldukça doğaldır. Kedi maması alan bir insana evin hayvan ürünleri kategorisinin dışında da ürün gösterimi yapılabilir. Kedili aksesuarlar ya da eşyalar bu kişilerin ilgisini çekebilir. Bu nedenle bir e pazar yerinde ürün çeşitliliğinin yüksek olması her satıcı için fayda sağlayan bir durumdur.
SEO
SEO çalışmaları günümüzde internette var olmak ve hedef kitlesine ulaşmak isteyen her tüzel kişiliğin mutlaka yaptırması gereken dijital pazarlama çalışmalarından birisidir. E pazar yerlerinde SEO çalışmalarının diğer e-ticaret platformlarına kıyasla daha etkili olduğunu rahatlıkla söylemek mümkün. Bunun en temel sebebi çok geniş bir kategori ve ürün yelpazesine sahip bu platformların niş kelimelerde çok daha kolay bir şekilde öne çıkabilmesidir. Hakkında çok fazla çalışmanın olmadığı anahtar kelimelerde bu tür platformlar hızla yükselişe geçerler. Ürün sayısının, kategorilerin, yazılı ve görsel içeriklerin çok sayıda olması SEO açısından oldukça etkilidir. Bu nedenle de e pazar yerleri rahatlıkla ön plana çıkabilirler. SEO açısından bu platformların bir avantajı da günlük ziyaretçi sayılarının yüksek olmasıdır. Yüksek ziyaretçi sayısı ile birlikte sayfa gezinme sayılarında ve sitede geçirilen zamanda artış meydana gelir. Bu değerlerin tamamı da SEO açısından oldukça etkilidir.