E- ticaret ile insanlar çeşitli platformlar üzerinden satış yapar. Bunu yapmak için şirket kurmak gerekli mi? Şirket kurmadan e- ticaret yapılabilir mi? Gibi sorular bu işe girecek olan insanların aklında soru işareti oluşturabilir. Herhangi bir sektörde ticari faaliyet gösteren işletmelerin fatura kesme ve vergi ödeme zorunluluğu bulunmaktadır. E-Ticaret Yapmak İçin Şirket Kurmak Zorunlu Mudur?
Kural olarak e- ticaret yapılarak satılan ürünlerin vergiye tabi olduğunu belirtmek gerekir. Bu nedenle vergi mükellefliği nedeniyle internetten satış yapmak ya da e-ticaret sitesi kurmak için bir şirket kurma şartı aranır. Bu kuralın bazı istisnaları da söz konusu. İnternet üzerinden satış yapan herkes vergi mükellefi sayılmaz. İster ticaret isterseniz de e- ticaret sektöründe faaliyet gösteren bir işletme olun, satışlarınıza ve işlemlerinize başlamadan önce şirket kurmanız gerekmektedir. E- ticaret ile internetten ürün satmak isteyen işletmeler özellikle e-ticaret şirketi kurmak ister, çünkü e- ticaret sektörü hızla büyümeye devam ettiği için e- ticaret şirketleri belirli devlet destek ve teşviklerinden daha çok yararlanabilmektedir. Peki öncelikle şirket nedir? E- ticaret şirketi nedir? E- ticaret yapmak için uygun şirket türü nedir? Bunlara göz atalım.
Şirket Nedir?
Şirket, bir veya birden fazla kişi tarafından kar etme amacı ile kurulan tüzel yapılara verilen isimdir. Genellikle şirketlerin topluma hizmet etmek , kar yapmak ve toplumsal yaşamın sürekliliğini sağlamak gibi amaçları bulunmaktadır.
Şirketler kendi içerisinde şahıs şirketleri ve sermaye şirketleri olarak ikiye ayrılmaktadır. Şahıs şirketleri içerisinde; kollektif şirket, adi şirket, adi komandit şirket bulunmaktadır. Sermaye şirketi içerisinde ise limited, anonim ve paylı komandit şirket türleri yer almaktadır.
Her ne kadar e- ticaret evden yapılan bir iş olsa da bu durum şirket kurma zorunluluğunu ortadan kaldırmamaktadır. Internet üzerinden vergiden muaf esnaf statüsü dışında satış yapıyorsanız gelir vergisi kanununa göre ticari kazanç hükümlerine göre vergilendirilmeniz gerekmekte bu da şirket kurmayı zorunlu hale getirmektedir.
E- Ticaret Yapmak İçin En Uygun Şirket Türü Nedir?
Aslında e- ticaret için en uygun şirket türü yanlış bir isimlendirme olacaktır. Şirketinizin türüne daha çok kazanç miktarınıza göre ve de gelecek planlarınıza göre karar vermelisiniz. Sizin için uygun olanı araştırmalı ve ona göre kendinize yol belirlemelisiniz.
E-Ticaret Şirketi Nedir?
E-ticaret şirketi, internetten ürün satmak için kurulan şirket türüne verilen isimdir. Genellikle kişiler şahıs, limited ya da anonim şirketi kurarak e- ticaret için şirket kurabilmektedir. E-ticaret şirketi kurmak isteyenlerin şirket kuruluşu aşamasında Nace kodu verilirken e- ticaret Nace kodunu vergi levhalarına işletmesi gerekmektedir. E- ticaret Nace kodu; 47.91.14 olarak belirlenmiştir. Bu kod radyo, televizyon, posta yolu ile ya da internet üzerinden yapılan perakende ticareti tanımlamak için kullanılmaktadır.
E- ticaret için şirket kurmadan önce mali müşavir ya da muhasebeciniz ile görüşerek iş yerinizin faaliyet konusu için istenen bilgiye e-ticaret Nace kodunu ekletebilir ve sizler de e- ticaret yapabilmek için şirket kurma zorunluluğunuzu yerine getirebilirsiniz.
E- Ticaret İçin Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?
E-ticaret ile internetten ürün satmak isteyen küçük ve orta ölçekli işletmelerin bütçelerini sarsmadan şirket kurması mümkündür. Genellikle bu işletmeler hem açılış hem de kapanış süreçleri kolay bir şekilde işleyen şahıs şirketlerini kurarak hareket etmektedir. E- ticaret için şahıs şirketi kurmak isteyenlerin belirli adımları tamamlaması gerekir. Öncelikle size yol gösterecek mali müşavir veya muhasebeci seçimi yapmalısınız, şirket kurmak için gerekli evrakların toplanması, şirket kurma maliyetinin hesaplanması ve şirket açma başvurusu ve yoklama yapılacak adımlardır. Adımları e- ticaret yapabilmek için şirket kurmak isteyen kişilerin karşısına çıkacak şirket kurma aşamalarıdır.
Önerilen İçerik: Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?
Şahıs Şirketi Nedir?
Şahıs şirketi, adından da anlaşılacağı üzere bireyler tarafından kurulabilen şirket türüdür. Bu tip şirketlerde ortakların sorumlulukları sınırsızdır. Genellikle tek kişi olarak kurulur ve genel kanı bu tür şirketlerin sadece bireysel işletmeler için uygun olduğudur. Ama bu bir yanılgıdır; şahıs şirketleri tek kişiye ait olabildiği gibi ortaklıklarla da kurulabilir. Bu tür şirketlerde ortaklık devri süreci oldukça zor ilerler. Şirketin tüm ortaklarının onayı alınmadan payların devri ya da satışı mümkün değildir. Daha küçük ölçekli işletmeler için tavsiye edilen şahıs şirketlerinin genellikle tek kişi ile kurulmasının altında yatan temel neden olarak bu durum gösterilebilir.
Şahıs Şirketi ile Limited Şirket Farkı Nedir?
Şahıs şirketi kurma aşamasında limited şirketlerden farkları sıklıkla merak edilen bir konudur. Şahıs şirketi ile limited şirketler arasındaki farklar şu şekilde sayılabilir:
Kuruluş maliyeti olarak farkları vardır. Şahıs şirketleri, limited şirketlere kıyasla çok daha düşük bir maliyetle kurulabilir. Birçok farklı kritere bağlı olan bu fark, temelde limited şirketlerin ticaret odalarına kayıt edilmesi zorunluluğundan ileri gelir. İkinci olarak vergilendirme farkları vardır. Şahıs şirketleri gelir vergisi öderken limited şirketler kurumlar vergisi mükellefidir. Gelir vergisi, yıllık kazanca göre şekillenir. Daha fazla gelir elde eden şahıs şirketleri, daha yüksek oranda vergi öder. Kurulma aşamaları arasında da farklar bulunur. Şahıs şirketi kurma işlemleri limited şirkete göre çok daha kısa ve pratiktir. Limited şirket kuruluşu, şirket ana sözleşmesi hazırlama ve ticaret odasına kayıt olma gibi birçok prosedürü kapsar. Söz konusu işlemler için bir mali müşavirden destek almanız gerekir. Bunun yanında şahıs şirketi, online ortamda dahi kurulabilmektedir. Yapılan düzenlemelerle e devletten şahıs şirketi kurma mümkün kılınmıştır. Şirket sahiplerinin sorumlulukları arasındaki farklar vardır. Şahıs şirketlerinde kişiler, üçüncü şahıslara ve resmi kurumlara karşı kendi mal varlıkları ile sorumludurlar. Limited şirketler de ise bu durum şirkette sahip oldukları hisse oranı üzerinden şekillenir. Sermaye farkı da vardır. Şahıs şirketlerinin kuruluşu esnasında herhangi bir sermaye bildiriminde bulunmak zorunlu değildir. Limited şirketlerde ise en az 10.000 TL sermaye şartı konulmuştur. Tasfiye sürecindeki fark ise şahıs şirketleri istenildiği an kapatılabilir. Bunun için bir tasfiye sürecine girilmesine gerek yoktur. Limited şirketlerin kapanışı için ise öncelikle tasfiye süreci geçirmek zorunludur. Genellikle 1 yıl süren bu aşamaya girerken resmi kuruluşlara bu konuda bilgilendirme yapılır.
E- Ticaret Şirketi Kurmak için Nerelerden İzin Alınır?
Bir e-ticaret firmasının genel şirket kurulumu açısından büyük farklılıkları bulunmuyor. Ancak daha basit yapılı şirketler olduğundan bürokratik süreçleri de daha kısa sürüyor. İşyeri açılışı yapabilmek için öncelikle vergi dairesine, şahıs işletmeleri için ticaret ya da meslek odalarına, sermaye şirketleri için ise ticaret odasına başvuru yapılması gerekiyor. Personel çalıştırılması durumunda ise mutlaka SGK başvurularının tamamlanması gerekiyor. Ayrıca sunulacak olan hizmetler hangi e-ticaret platformu vasıtası ile sunulacaksa, ilgili e-ticaret platformuna kayıt olunması gerekmektedir. Kayıt esnasında şirketin ticaret sicil tasdiknamesi, imza sirküleri, esas sözleşmesi gibi belgeler istenebilmektedir.
E- Ticaret Firmasının Düzenli Ödemeleri Nelerdir?
İnternet girişimlerinin teknik alt yapısının oluşması ve işin kazanç sağlamaya başlamasıyla birlikte şirketin düzenli olarak giderleri de oluşmaya başlıyor. Şirket maliyetleri de yine şirketin kurulumuyla oluşmaya başlıyor. Bu ödemelerin aylık olarak gerçekleştirilmesi gerekiyor. Bu ödemeler şirketin kazancı, kar zarar durumu ve iş hacmine göre farklılık gösteriyor.