Hem para kazanmak hem de deneyim elde etmek isteyen gençler için cazip fırsatlar var.. Dönemsel meslekler gençlere bir süre de olsa iş imkanı sağlıyor. Yazın istihdam yaratan sektörlerin başında ise turizm, perakende, bilişim perakendeciliği ve mağazacılık var…
TÜRKİYE’NİN kanayan yaralarından işsizlik, özellikle gençleri derinden etkiliyor. Hal böyleyken pek çok İK uzmanı kriz sonrası iş bulmakta zorlanan gençler için yaz döneminin bir fırsat olabileceğini belirtiyor. Mevsimsel işler için istihdamın yoğunlaştığı yaz ayları, hem para kazanmak hem de deneyim elde etmek isteyen gençler için cazip fırsatlar sunuyor.
İŞ YAĞDIRAN SEKTÖRLER
İK uzmanları, yaz aylarını iş deneyimi edinerek değerlendirmek isteyen gençlere dönemsel işe alımların yoğun olduğu sektörlere yönelmelerini tavsiye ediyor. Bu sektörlerin başında turizm, perakende, bilişim perakendeciliği ve mağazacılık geliyor. Bu noktada, gençlerin iş ilanlarını ve şirketlerin yatırım haberlerini sıkı takip etmeleri ve iyi hazırlanmış bir özgeçmişle başvuru yapmaları öneriliyor. Ayrıca söz konusu işlere “geçici iş” gözüyle bakılmaması da üzerinde durulan bir nokta. Uzmanlar, gençlerin sektörü ve satışın hızlı temposunu sevip kariyerlerini o yönde sürdürmek isteyebileceklerini de göz önünde bulundurmaları gerektiğini belirtiyor. Tavsiyelerden biri de, iş görüşmesi sırasında bu konuda işverene açık kapı bırakılması gerektiği…
AR-GE’YE İHTİYAÇ ARTIYOR
Küreselleşme ve hızlı gelişen teknoloji nedeniyle Ar-Ge alanında çalışacak kişilere duyulan ihtiyaç da gün geçtikçe artıyor. Bilişimde uluslararası geçerliliğe sahip yazılım uzmanlığı ve mühendisliği, bilgisayar programcılığı, bunun dışında genetik uzmanlığı, moleküler biyoloji uzmanlığı, çevre mühendisliği, enerji uzmanlığı, endüstri mühendisliği, şehir planlamacılığı, finans uzmanlığı, kalite ve değişim uzmanlığının da popüler olacağı belirtiliyor. Bütün bu mesleklerde yaratıcılık, araştırmacılık, kendini sürekli geliştirme, teknolojiyi takip etme ve en az bir yabancı dil, olmazsa olmaz özellikler.
ÇAĞRI MERKEZLERİ İŞE ALIYOR
NBS İnsan Kaynakları Yönetici Ortağı Ahu Bade Nilgün, gençlerin dönemsel pozisyonları takip etmelerinde ciddi fayda olduğunu belirtiyor. Yaz döneminde çağrı merkezlerinde sezonluk pozisyonlar olabildiğine değinen Nilgün, bu iş fırsatının kurumsal yapıyı öğrenmek adına önemli bir alıştırma olduğunu da vurguluyor. Nilgün’e göre, yaz aylarında hareketlenen turizm, gençler için yabancı dillerini geliştirmek adına fayda sağlayan bir diğer sektör olarak öne çıkıyor. Yine gençlerin yaz sezonunda satışı canlanan FMCG (hızlı tüketim ürünleri) tanıtımları ve sigorta şirketlerinde de şanslarını denemeleri mümkün.
SATIŞI MUTLAKA DENEYİN
Türkiye’de pek çok üst düzey yöneticinin geçmişinde satış deneyimi olduğunu hatırlatan Ahu Bade Nilgün, bu bağlamda gençlere hangi sektör olursa olsun satış pozisyonlarında çalışmalarını tavsiye ediyor. Diğer taraftan Türkiye’de sigortacılık ve bankacılık sektörünün sağlam adımlarla büyüdüğünü belirten Nilgün, gençlerin finans sektöründeki dönemsel pozisyonların faydasını mutlaka ilerleyen yıllarda göreceklerini ifade ediyor. Gençler arasında ileri teknoloji ve telekom sektörlerinin yanı sıra BT pozisyonlarının yoğun ilgi gördüğüne değinen Ahu Bade Nilgün, sözlerini şöye sürdürüyor: “Ancak bu pozisyonlarda istihdam edilmek için okul zamanı sadece derslere iştirak etmek yeterli olmuyor. Firmalar tercihlerini projelerde birebir yer almış kişilerden yana kullanıyor. Kariyerini bu alanda geliştirmeye kararlı bir genç, öğrencilik döneminde gelir gözetmeksizin bu sektörlerde yer alan veya danışmanlık veren kurumlarda yaz aylarında kendilerini deneyebilir.”
ANKETÖR DEYİP GEÇMEYİN
Gençlik ajansı olarak faaliyet gösteren Youth Republic’in Genel Müdürü Serhat Gürcü, işi dolayısıyla gençlerle iç içe olan bir isim. Gürcü’ye göre, son yıllarda reklam ve pazarlama gençler arasında oldukça popüler durumda. Mühendislik okuyan pek çok öğrencinin bile reklamcı olmak istediğini vurgulayan Gürcü, gençlerin işin temellerini oluşturabilecek bazı deneyimler edinmeleri gerektiğini düşünüyor. Anketörlük, stand hostluğu ya da hostesliği ve kasiyerlik, bu anlamda önemli deneyimler kazandırabiliyor. Gürcü, “Gençler bu işler sayesinde müşteriye en yakın noktada oluyor ve bunun avantajını hayat boyu yaşıyorlar” diyor. Deniz CEYLAN KILIÇLIO/LU / Yenibiris.com Genel Müdürü “Fazla talepkar olmak riskli” Uzmanlık alanında kendini geliştiren, sorumluluk alan, dünyayı takip eden, iş disiplini ve üretme kapasitesi yüksek kişilerin her dönemde istihdam edilmeye ve elde tutulmaya çalışıldığını gözlemliyoruz. Bu dönem için iş arayan adaylara morallerini yüksek tutmalarını, iş ararken çalışma hayatının fırsatlarla dolu olduğunu dikkate almalarını ve deneyim kazanmanın önemini göz önünde tutarak çalışma hayatına bir an önce girmelerini öneriyoruz. Bunların yanı sıra gençlerin beklentilerinin yüksek olduğunu da gözlemliyoruz. Ancak dünya ve ülke şartlarını gözeterek iş arayışında gereğinden fazla talepkar olmamalarını ve çalışma şartları açısından esnek olmalarını, geleceğe hazırlık için bugünü iyi değerlendirmelerini tavsiye ediyoruz. Ayrıca maaş konusunun ilk planda tutulmaması, çalışanın ve iş arayanın bu konuda esnek olabilmesi de önemli. İkinci yarIda istihdam artacak NBS İnsan Kaynakları Yönetici Ortağı Ahu Bade Nilgün, kurum olarak gerçek anlamda çalışmak, öğrenmek ve gelişmek isteyen çoğu gence destek olabileceklerini belirtiyor. Yürütmekte oldukları projelerden ve şu an hazırlık aşamasında olan çalışmalardan, 2010’un ikinci yarısının ilk yarıya göre istihdam anlamında daha hareketli geçeceğini de görüyor. Nilgün, “Önümüzdeki dönem için geçmiş olduğumuz yola oranla çok daha iyimseriz” diyor Tuğçe Altınsoy’un haberi/Para dergisi