Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı KOBİ’lere sunduğu destekler, hibeler ve krediler ile ekonomik kalkınmanın hızlandırılmasını hedefliyor. KOSGEB’e kayıt yaptıran işletme sayısı her geçen gün artıyor, KOSGEB kaydı yaptırmayanlar ise bu kurum ile ilişkilerini başlatmak istiyor. Bu aşamada girişimciler “Hangi Kosgeb müdürlüğüne bağlıyım?” sorusu ile karşılaşıyorlar. Doğru müdürlük ile iletişime geçmeniz işlemleriniz açısından vakit kazanmanızı sağlıyor.
KOSGEB Müdürlükleri İhtiyaçlar Doğrultusunda Oluşturuluyor
KOSGEB kaydı sırasında işletmeler faaliyet gösterdikleri şirket adreslerine göre farklı KOSGEB müdürlüklerine atanabiliyor. KOSGEB müdürlükleri kendi yetki bölgelerindeki işletmelerin KOSGEB süreçlerinin yürütülmesinden sorumlu birimler olarak uzmanlıklarını da KOBİ’ler ile paylaşıyor.
İllerdeki KOSGEB müdürlüklerinin sayısı değişebiliyor. Örneğin İzmir’de KOSGEB İzmir Güney Müdürlüğü ve KOSGEB İzmir Kuzey Müdürlüğü olmak üzere iki KOSGEB müdürlüğü bulunurken Sinop ilinde KOSGEB Sinop Müdürlüğü tek müdürlük olarak hizmet veriyor. Türkiye ekonomisinin nabzının attığı İstanbul’da ise KOSGEB İstanbul İkitelli Müdürlüğü, KOSGEB İstanbul İMES Müdürlüğü, KOSGEB İstanbul Boğaziçi Müdürlüğü, KOSGEB İstanbul Haliç Müdürlüğü ve KOSGEB İstanbul Kartal Müdürlüğü olmak üzere beş farklı müdürlük birimi bulunuyor. Böylelikle işletmelerin ihtiyaçları daha net bir şekilde belirlenebiliyor ve karşılanabiliyor.
Hangi KOSGEB Müdürlüğüne Bağlı Olunduğu Nasıl Öğrenilir?
KOSGEB müdürlüğüne bağlı olunabilmesi için öncelikle işletmelerin KOSGEB veri tabanı kaydı işlemlerini tamamlaması gerekir. KOBİ sınıfında yer alan ve kuruma sundukları bilgileri onaylanan işletmeler KOSGEB müdürlüklerine bağlanıyor. Bağlı olunan KOSGEB müdürlüklerinde işletmelere özel KOSGEB uzmanları atanıyor. Böylece KOSGEB destek süreçleri ile ilgili işletme sahipleri uzmanlarla iletişime geçerek kaliteli ve ücretsiz danışmanlık hizmetlerinden yararlanabiliyor. Her ne kadar KOSGEB işlemlerinin çok büyük bir kısmı online olarak gerçekleştirilebilse de uzmanlarla birebir görüşmeye duyulan ihtiyaç tam anlamıyla azalmıyor.
Hangi KOSGEB müdürlüğüne bağlı olduğunu öğrenmek isteyen şirket yetkililerinin öncelikle KOSGEB Resmi İnternet Sitesi girişi yapmaları gerekiyor. KOSGEB sitesi açıldıktan sonra ana sayfanın en alt kısmında yer alan “e-hizmetler” linkine tıklanması neticesinde ekrana gelen kullanıcı girişi bilgilerinin doldurulması gerekiyor. Kullanıcı adı ve şifre doğru girildiğinde KOSGEB sistemine giriş yapılabiliyor. Bu ara yüzden işletmeler KOSGEB üyelik bilgilerini, bağlı oldukları KOSGEB uzmanını ve KOSGEB müdürlüğünü öğrenebiliyor. Aynı zamanda KOSGEB destekleri başvuruları için de bu platform kullanılıyor.
KOSGEB İşlemleri Online Yapılıyor
KOSGEB e-hizmetler üzerinden birçok işlem online olarak gerçekleştirilebiliyor. E-Hizmetler üzerinden hangi KOSGEB işlemlerinin yapıldığının görüntülenebilmesi için hem tüm hizmetler listelenebiliyor hem de hizmet arama modülünden hizmet sorgulama yapılabiliyor. E-Devlet üzerinden de erişilebilen e-Hizmetler ara yüzünü kullanan şirket yetkilileri Kobi beyannamesi işlemleri, KOSGEB uygulamalı girişimcilik eğitimi, stratejik ürün destek programı, girişimcilik destek programı vb. konularda bilgi edinebiliyor ve başvuru süreçlerini gerçekleştirip süreçleri takip edebiliyorlar