KOSGEB yalnızca işletme kurulumları için destek sağlayan bir kurum olarak faaliyetlerine devam ediyor. Bu kapsamda hayvancılık alanında faaliyet gösteren kişilere de yalnızca gerekli ekipmanların, makinelerin ve teçhizatların alımına yönelik destek sağlıyor. KOSGEB bünyesinde büyükbaş ya da küçükbaş hayvanların alımına yönelik kredi ya da hibe desteği verilmiyor. Ancak hayvancılık alanında faaliyet gösteren kişiler Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sağladığı desteklerden ve Ziraat Bankası tarafından sunulan düşük faizli uzun vadeli kredi imkanlarından yararlanabiliyorlar.
KOSGEB’den Tarım ve Hayvancılık Sektörüne Destek
KOSGEB, tarım ve hayvancılık alanında faaliyet göstermek isteyen kişilere söz konusu faaliyetlerinde kullanmak üzere alacakları makine, ekipman ve araç – gereç alımları için hibe kredi sağlıyor. Bu kapsamda çiftçilere proje karşılığı 50.000 TL hibe desteği verilebiliyor. KOSGEB tarafından verilen bu destekten yararlanmak isteyenlerin KOSGEB eğitimlerini başarı ile tamamlaması ve sertifikalarını almaları gerekiyor. KOSGEB’in desteklediği sektörler dahilinde yer alan proje ile ilgili bir iş planı hazırlanarak KOSGEB’e başvuruda bulunulabiliyor. KOSGEB’in sunduğu hibe ve kredi programlarından yararlanılarak hayvancılık faaliyetleri için gereken ahır, üretim tesisi, depo veya buna benzer alanlar oluşturulabiliyor. Ancak hayvan ya da traktör alımı için KOSGEB tarafından herhangi bir destek sağlanmıyor. Bu amaçla finansal destek ihtiyacı olanların Tarımsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, Tarım ve Orman Bakanlığı ya da bankalar tarafından sağlanan imkanları araştırmalarını öneriyoruz.
KOSGEB Arıcılık Kredisi Veriyor
Arıcılık alanında faaliyet göstermek isteyen kişilere KOSGEB tarafından İmalat / Gıda ürünleri imalatı adı altında faizsiz kredi ve hibe kredi imkanları sağlanıyor. KOSGEB arıcılık teşvik kredisi almak isteyen kişilerin KOSGEB eğitim sürecini başarı ile tamamlamaları gerekiyor. Sertifikalarını alan girişimciler iş planlarını hazırlayarak KOSGEB’e başvuruda bulunabiliyorlar. Projelerinin uygun bulunması durumunda hibe kredi alabiliyorlar. İşletmelerinin birinci yılının dolması durumunda yine faizsiz kredi alabiliyor ve finansman ihtiyaçlarını giderebiliyorlar.
Bu hibe kapsamında arıcılık ile ilgili olarak ihtiyaç duyulacak kovan, süzme makinesi, polen kurutma ve temizleme işlemleri için makine gibi ihtiyaçlar temin edilebiliyor. KOSGEB doğrudan canlı hayvan alımına yönelik kredi kullandırmıyor. Bu nedenle KOSGEB’e arı yetiştiriciliği için yapılan bir iş planı ile başvuru yapılması durumunda bu desteklerden yararlanılması söz konusu olamıyor. Bu imkândan yalnızca bal imalatı, bal satışı ya da bal paketi türündeki hizmetler için yararlanılabiliyor.
KOSGEB’den 300.000 TL’ye Kadar Yatırım Kredisi
KOSGEB tarafından tarım ve hayvancılık alanındaki pek çok yatırım destekleniyor. Çiftçilerimize kurdukları işletmeler için hibe desteğinin yanı sıra faizsiz olarak 100.000 TL – 300.000 TL aralığında yatırım kredisi kullanma imkânı da veriliyor. KOSGEB’in destekleri çiftçilerimizin ticari amaç güderek yaptıkları yatırımlardan sonra sağlanıyor. KOSGEB tarafından desteklenen sektörler ve NACE Kodları olarak adlandırılan listede bulunan alanlardan herhangi biri üzerinden ticari faaliyet göstermeye yönelik işletme kuracak olan çiftçilerimiz Girişimcilik Destek Programı(https://bit.ly/2Tg7502) aracılığı ile destek alabiliyorlar. Örneğin, tavuk çiftliği olanlar kuracakları yumurta ve tavuk eti ticarethaneleri için bu imkândan yararlanabiliyorlar. Arpa, buğday veya herhangi örtü altı ya da üstü bitkisel üretim yapanlar; un değirmeni, manav, meyve suyu imalathanesi ya da sebze ve meyvelerin işlenip saklanmasına yönelik olarak KOSGEB desteklerinden yararlanmak için başvuruda bulunabiliyorlar.
Daha önce de belirttiğimiz gibi KOSGEB düve, koyun, tavuk ya da büyükbaş gibi canlı hayvan alımlarını desteklemiyor. KOSGEB destekleri yalnızca tarımsal ve hayvansal alanlarda atılacak olan ticari adımları kapsıyor. Bunlar arasında ise işletmenin kira giderleri, paketleme makinesi ya da buzdolabı gibi ihtiyaç sahilindeki genel gereksinimler ile personel maaşları yer alıyor.
Yalnızca bu kapsamda değil tüm KOSGEB hibe ve desteklerinden yararlanılması için başvuruda bulunacak kişilerin Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’ni tamamlamaları gerekiyor. Başvuruda bulunacak kişiler;
https://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/baglanti/ugeliste adresinden tercih ettikleri ili seçerek o an kurs veren kurumları öğrenebiliyor ve gidip şahsen başvuruda bulunabiliyorlar.
Ya da https://bit.ly/2Tg7502 adresine e-devlet şifresi ile giriş yaparak Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi bağlantısı üzerinden başvuru formunu doldurup ön kayıtlarını oluşturabiliyorlar.
Küçükbaş Kuzu ve Oğlaklara Destekleme Ödemesi Yapılıyor
Hayvancılık ile uğraşan kişiler TKDK, Orman ve Tarım Bakanlığı ve bankalar gibi pek çok farklı kurum / kuruluştan destek alabiliyorlar. Bu kapsamda, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yaptıkları destekleme ödemeleri arasında küçükbaş hayvancılık faaliyetlerine yönelik olanlarda yer alıyor. Tarım ve Orman İl ve İlçe Müdürlükleri’nin belirlediği tarihte başvuruda bulunan ve gerekli şartları yerine getirdiği tespit edilen kişiler bu desteklerden yararlanmaya hak kazanıyorlar.
Bu kapsamdaki desteklerden yararlanabilmek için koyun yetiştiriciliği ile ilgili olarak Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği’ne başvuruda bulunulması gerekiyor. Anaç koyun ve keçi desteği kapsamına çiftçilere 25 TL destek veriliyor.2020 yılında ise damızlık dişi kuzu ve oğlaklar için de hayvan başına 100 TL destek ödemesi yapılacağına dair açıklamalar olduğu biliniyor. 265 bin kişinin yararlanması beklenilen bu desteğin hayvancılık sektörüne büyük katkıları olması bekleniyor.
Buzağı Desteklemelerinden Nasıl Yararlanabilirsiniz?
Bu destekten yararlanılabilmesi için buzağıların bazı özellikleri taşıması gerekiyor. Bunların başında buzağıların işletmede 120 gün kalmış olması koşulu geliyor. İşletme sahiplerinin buzağılarını 120 gün süre ile büyütmeden satabilmeleri için en az 50 baş dişi sığıra sahip olması gerekiyor. Küçük ve erken yaşta satmak istedikleri buzağıların küpe numaralarını dilekçe ile bulundukları yerdeki İl ve İlçe Müdürlükleri’ne bildirmeleri zorunluluğu bulunuyor.
Dilekçe verildikten sonra İl ve İlçe Müdürlüleri işletmeleri ve buzağı listelerini Hayvancılık Genel Müdürlüğü’ne bildiriyorlar. Desteklemeden yararlanacak olan buzağıların 01/01/2018 – 31/08/2018 tarihleri arasında doğmuş ve Türkvet ile E-Islah sistemlerine kayıt olmuş olmaları isteniyor. Hayvancılık tebliği kurallarına göre, dişi buzağıların şap ve bursella, erkek buzağıların şap aşılarının yaptırılarak Veteriner Bilgi Sistemi’ne kayıtlarının tamamlanması, küpelenmeleri ve Türkvet ile E-Islah sistemlerine kaydedilmeleri işletme sahiplerinin sorumluluğunda bulunuyor. Bu koşulları yerine getirmeyen işletme sahipleri buzağı desteklemelerinden yararlanamıyorlar. Soy kütüğüne bağlı buzağıların destekten yararlanması için; soy kütüğüne kaydı olan anneden doğmuş, annesi kendi ırkından ve cinsinden oluşan boğa sperması ile tohumlanmış olması; ayrıca, bu doğumun belgelerle ispatlanması gerekiyor. Soy kütüğüne bağlı olan buzağılar, ayrıca bir buzağı desteğinden yararlanamıyorlar.
Buzağı desteklemeleri, buzağının bulunduğu işletmeye yapılıyor. Bu kapsamda dönem dönem başvurular oluyor. Ancak birinci dönemde başvuru yapan işletme sahiplerinin ikinci ve üçüncü dönemlerde yeniden başvuru yapmalarına gerek kalmıyor. Desteklemeden yararlanmak isteyen işletme sahiplerinin, Süt Birliği ve Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ne ya da Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği’ne dilekçe vermesi gerekiyor. Hiçbir yere üye olmayan yetiştiriciler ise işletmelerinin bulunduğu yerdeki İl ve İlçe Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği Müdürlükleri’ne başvuruda bulunabiliyorlar.
Buzağı desteklemeleri ödemeleri, işletmenin üye olduğu birliklere göre farklılık gösterebiliyor. Destekleme kapsamında; Önsoy kütüğüne kayıtlı işletme sahiplerine yetiştirdikleri 4 ay ve üzeri buzağı başına 350 TL, soy kütüğüne bağlı ya da Birlikler aracılığı ile başvurusunu yapan işletme sahiplerine buzağı başına 500 TL ödeme yapılıyor. Önsoy kütüğüne kayıtlı olan buzağılar soy kütüğüne bağlı olan buzağıların yararlandığı desteklerden yararlanamıyorlar. Döl kontrollü buzağılar için de hayvan başına ek 50 TL ödeme yapılıyor.
Buzağı desteklemesinden yararlanmak isteyenlerin yaptığı başvuruların, İl ve İlçe Müdürlükleri aracılığı ile başvuru süresinin bitmesini müteakiben 10 gün içerisinde E-ıslah sistemine girişleri için kayıtları tamamlanıyor. İşletmelerin yapmış olduğu başvurular E-ıslah sistemine girildikten sonra, Hayvancılık Genel Müdürlüğü aracılığıyla desteklemeyi konu alan İcmal-1 listesi altında E-ıslah sisteminde yayınlanıyor. Bu listeler İl ve İlçe Müdürlükleri tarafından sistemden alınıyor. Ve 10 gün içerisinde askıya çıkarılıyorlar. Verilen destekleme kararları ile ilgili itirazlar İl ve İlçe Müdürlükleri tarafından gerçekleştiriliyor. 10 günlük askı süresi bittikten sonraki 5 gün içerisinde İl ve İlçe Müdürlükleri’nin değerlendirmesi ile asıl karara bağlanıyor. İtiraz için tanınan süre sona erince İl ve İlçe Müdürlükleri’nin sisteme girdiği kayıtlar Hayvan Genel Müdürlüğü tarafından İcmal-2 listesi adı altında yayınlanıyor. Bu liste İlçe Müdürlükleri tarafından onaylanarak 5 iş günü içerisinde İl Müdürlükleri’ne gönderiliyor. Bu listeler esas alınarak E-ıslah sistemi üzerinden İl Müdürlükleri aracılığı ile İcmal-3 listesi alınıyor. Onaylanıp 10 iş günü içerisinde Hayvan Genel Müdürlüğü’ne gönderiliyor. Ödemeler ise Ziraat Bankası aracılığı ile gerçekleştiriliyor.
Çiftçilere Süt Primi Desteği Veriliyor
İnek, keçi ve manda gibi hayvanların sütlerinin soğutulmuş hale gelene dek geçirdikleri işlemler için devlet tarafından süt primi desteği sağlanıyor. Süt primi olarak verilen desteklerin miktarı Bakanlıkça belirleniyor.
İpek Böceği Yetiştiriciliği ve Arıcılık Yapanlar Da Desteklerden Yararlanabiliyor
Devlet tarafından ipek böceği yetiştiriciliği için kutu halde satılmakta olan tohumların her bir adedi için 70 – 75 TL, yaş kozanın her bir adedi için ise 50 – 55 TL hibe desteği sağlanıyor. İpek böceği yetiştiriciliği hibe desteklerinden yararlanmak isteyenlerin belirlenen süreler dahilinde İl veya İlçe Müdürlükleri’ne yazılı olarak dilekçe vermeleri gerekiyor. Başvurular Genel Müdürlük tarafından uygulama rehberinde belirleniyor ve yalnızca gerçekleştirildiği yıl için geçerli oluyor.
Arıcılık yapmak isteyenlerin hibe desteğinden yararlanabilmeleri için 3 yıl boyunca arıcılık faaliyetlerine devam etmeleri şartı aranıyor. Arılı kovan adedi için 10 TL, ana arı adedi için 15 TL, damızlık ana arı adedi 40 TL olarak destek sağlanabiliyor.
Ayrıca; büyükbaşların küpeleri ve aşıları için hayvan başına 1,50 TL, küçükbaşların küpeleri ve aşıları için hayvan başına 1 TL aşılama desteği sağlanıyor.
Hayvancılık Hibelerinden Yararlanma Şartları Nelerdir?
Hayvancılık faaliyetlerine yönelik verilen hibe desteklerinden yararlanacak olan kişilerin öncelikle Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olması koşulu aranıyor. Çiftçi Kayıt Sistemi’nde kaydı bulunmayan kişiler desteklerden yararlanamıyorlar. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlarını yaptıran kişiler Tarım ve Orman Bakanlığı’nın İl ve İlçe Müdürlükleri aracılığı ile başvuruda bulunabiliyorlar. Aynı zamanda başvuruda bulunacak kişilerin; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması, 18 yaşını doldurmuş olması, devlet tarafından sağlanan diğer desteklerden yararlanmamış olması ve hayvanların Türkvet sistemine kayıtlı olması da aranan şartlar arasında bulunuyor.
Damızlık Düve Hibesi Desteği
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından vatandaşlarımıza sağlanan destekler kapsamında 81 ilimize düve desteği sağlanması da yer alıyor. Damızlık düve alımına yönelik olarak % 50 oranında sunulan hibe desteğinden yararlanmak isteyenlerin diğer hibe desteklerinde olduğu gibi bazı koşulları yerine getirmeleri gerekiyor:
- En az 10 baş en fazla 50 baş anaç sığır ya da
- En az 100 baş en fazla 200 baş anaç koyun – keçi kapasiteli işletme sahibi olmak,
- Bakanlık Sistemleri’ne kayıtlı olmak,
Ayrıca çiftçilerin bu sistemlere kayıtlarının en az bir yıl önce yapılmış olması da aranan koşullar arasında yer alıyor.
Hayvancılık İle İlgilenenler % 50 Oranında Hayvancılık Hibe Desteğinden Yararlanabiliyor
Hem ülkemizde faaliyet göstermekte olan çiftçilere ve hayvan yetiştiricilerine hem de tarımsal üretim yapmak için teşvik almaya ihtiyaç duyan kişilere yönelik olarak farklı kurumlar tarafından hibe, teşvik ve destekler sağlıyor. Bunun yanı sıra köye dönüş yaparak tarım ve hayvancılık alanlarında faaliyet göstereceklerine dair taahhütte bulunan kişiler de bu hibe, teşvik ve desteklerden yararlanabiliyorlar.
Hayvancılık hibe desteği bünyesinde; hayvancılığın daha modern şartlarda yapılabilmesi için yeni ahırların ve ağılların daha iyi şartlara sahip olması hedefleniyor ve bu amaca yönelik olarak hibe destekleri verilebiliyor. 2023 yılına kadar sürdürülmesi planlanan bu proje kapsamında; hayvanların refah düzeyinin artması, modern ahırlara sahip olunmasına bağlı olarak işçilik maliyetlerinin azalması ve üreticilerin hayvancılık faaliyetleri kaynaklı gelirlerinin yükseltilmesi hedefleri doğrultusunda tarım ve hayvancılık alanlarında faaliyet gösterenlere hibe desteği verilmesi planlanıyor. Söz konusu kapsamda; hayvancılık alanında faaliyet göstermekte olan çiftçilere 10 ile 50 baş arası büyükbaş hayvan ahırı ve 100 ile 200 baş arası küçükbaş hayvan ağılı yapım projelerinin finansmanı için %50 oranında hibe desteğinden yararlanma imkânı sunuluyor.
2019 – 2023 yılları arasında çiftçilerimizin yararlanması öngörülen hayvancılık hibe desteği dahilinde Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Konya Ovası ve Doğu Karadeniz bölgelerinde yer alan illerimizdeki hayvancılık yatırımlarına da destekler sağlanıyor.
Hayvancılık alanında faaliyet gösteren çiftçilere Ahır Yapma Kredisi Devlet Hibesi’nden 4 farklı proje kapsamında yararlanabilme olanağı sunuluyor:
- Konya Ovası Projesi (KOP)
- Güney Doğu Anadolu Projesi (GAP)
- Doğu Anadolu Projesi (DAP)
- Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP)
Devlet tarafından yürütülen hibe programı;
Doğu Anadolu Projesi (DAP), Konya Ovası Projesi (KOP), Güney Doğu Anadolu Projesi (GAP) ve Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) kapsamında olup hayvancılık hibe desteğinden yararlanabilecek olan illerde, mevcutta faaliyet göstermekte olan büyükbaş-küçükbaş hayvancılık işletmelerinin modernize edilmesi amacına yönelik olarak yapılacak ahır-ağıl tadilatlarını ve/veya yeni inşaatlar ile koç-teke alımını,
Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP), Doğu Anadolu Projesi (DAP) ve Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında bulunmakta olan illerde, et üretimi gerçekleştiren mevcut işletmelerin verimlilik oranlarının ve kalitesinin artırılmasını,
Bölgesel kalkınmayı sağlamaya yönelik olarak gerçekleştirilecek olan etçi ve kombine ırklar arasından damızlık boğa alımı yatırımlarının desteklenmesini, yönetimini, başvuru koşullarını, yatırıma dahil edilme koşullarını, yatırımcıların yerine getirmeleri gereken yükümlülüklerini, yatırım için yapılması zorunlu olan hak ediş düzenlemelerini, teknik şartnamelerin belirlenmesini, yatırımların izlenmesini ve istenilen raporlamaların zamanında doğru bir şekilde yapılmasını temel alarak uygulanıyor.
Ağıl ve ahır yapımı ile koç – teke konusuna yönelik olarak verilecek hibe kapsamında bulunmakta olan iller:
Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) kapsamında verilecek olan hibe desteklerinden faydalanabilecek olan iller; Rize, Trabzon, Bayburt, Gümüşhane, Ordu, Artvin, Giresun, Samsun
Konya Ovası Projesi (KOP) kapsamında, verilecek olan hibe desteklerinden faydalanabilecek olan iller; Aksaray, Niğde, Konya, Karaman
Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında ahır yapımı için geri ödemesiz olarak verilecek olan desteklerden yararlanabilecek iller; Gaziantep, Adıyaman, Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa, Şırnak, Siirt, Kilis, Batman
Doğu Anadolu Projesi (DAP)ahır ve ağıl yapımına ayrıca koç ve teke alımına yönelik olarak verilecek hibe desteklerinden yararlanabilecek olan iller; Bingöl, Tunceli, Ağrı, Erzurum, Elâzığ, Kars, Bitlis, Van, Hakkâri, Erzincan, Ardahan, Iğdır, Malatya, Muş
Damızlık boğa yatırımı için Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) , Doğu Anadolu Projesi (DAP) ve Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) ve kapsamında yer alan iller başvuruda bulunabiliyorlar. Damızlık boğa yatırımı için yalnızca Konya Ovası Projesi (KOP) kapsamındaki illere destek sağlanmıyor.
Bu projelerin uygulanması ile ülkemizde tarım ve hayvancılık alanlarında faaliyet göstermekte olan çiftçilerimizin desteklenmesi hedefleniyor. Devlet bu destekler ile ilgili olarak bir uygulama rehberi yayınlıyor ve çiftçilere ahır yapmaları için verilecek olan % 50 oranındaki geri ödemesiz hibeden yararlanabilmek için yapmaları gereken başvurunun şartlarını ve başvuru tarihlerini duyuruyor.