Her yıl binlerce gencin iş hayatına atıldığı ülkemizde ne yazık ki büyük bir işsizlik sorunu yaşanıyor. Üniversiteli işsizlerden herhangi bir vasfı olmadığı için iş bulamayanlara kadar pek çok vatandaşımız bu sorunlarını giderecek bir çıkış yolu arıyor.
Türkiye’de işsizlik oranının %13 ve her işsizden birinin üniversite olduğu biliniyor. Özellikle üniversite mezunu genç işsizlere iş bulmak ve ülkemizin işsizlik oranını düşürmek için hem kamu sektörü hem de özel sektör alternatifler oluşturmaya çalışıyor. Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ve yerel yönetimler tarafından bu amaca yönelik olarak iş garantili kurslar düzenleniyor.
İŞKUR Mesleki Eğitim Kursları
İŞKUR önce meslek sonra iş sahibi yapmayı amaçlayan bir kurum olarak ülkemizde faaliyet göstermeye devam ediyor ve İŞKUR tarafından düzenlenen eğitim programları sayesinde yüzlerce kişi iş sahibi oluyor. İŞKUR’un düzenlediği kurslara; ilkokul, ortaokul, lise, ön lisans ya da lisans mezunu işsizler başvuruda bulunabiliyorlar. İŞKUR kurslarına başvuruda bulunacak olan adayların öncelikle İŞKUR’a kayıt olmaları gerekiyor. İŞKUR tarafından düzenlenen Mesleki Eğitim Kursları, ihtiyaç duyulan tüm mesleklerde işsizlerin istihdam edilebilirliklerini artırmak için niteliklerini geliştirmeyi amaçlayan meslek edindirme ve geliştirme kursları olarak biliniyor.
İstihdam garantili mesleki eğitim kurslarına katılan kursiyerlerden en az yüzde ellisi, yüz yirmi günden az olmaması koşulu ile mesleki eğitim kursunun süresi kadar istihdam ediliyorlar.
İŞKUR Mesleki Eğitim Kurslarına Kimler Katılabilir?
Mesleki Eğitim Kurslarına katılacak olan kişilerde;
- İŞKUR kaydı bulunan 15 yaşını tamamlamamış işsiz olması,
- Yetiştirilecek oldukları meslek için uygun özelliklere sahip olması,
- Eğer işverenin aradığı özel şart ya da şartlar var ise bunları taşıyor olması,
- İş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden yararlanmış olması,
- Emeklilik hakkını kazanmamış olması özellikleri aranıyor.
Ayrıca; Mesleki Eğitim Kurslarına katılıp kurs sonunda istihdam edilmelerine engel bir durumları olmadığı konusunda İl Müdürlüğü’nün görüş bildirdiği yükseköğretim ve açık öğretim öğrencileri de kurslara katılabiliyorlar. Kursiyerlerin kurslara devam zorunluluğu olup kabul edilebilir mazeret sunanlara yüklenici onayının da alınması şartı ile yazılı olarak izin verilebiliyor. Ancak izin sürelerinin, doktor raporu ile tevsik edilebilen maksimum 5 günlük sağlık izni dışında, kurs süresinin onda birini aşmaması gerekiyor. Aksi takdirde kursiyerin kurs ile ilişkisi kesiliyor.
Mesleki Eğitim Kursları Ne Kadar Sürüyor?
Mesleki Eğitim Kursları en fazla 160 fiili gün olabiliyor. Yarım günlük tatiller de dahil olmak üzere milli ve dini bayramlarda ayrıca resmi tatil günlerinde eğitim yapılamıyor. Bu süreler toplam eğitim günlerine de dahil edilemiyor.
Mesleki Eğitim Kurslarında Kursiyerlerin Hangi Giderleri Karşılanıyor?
Mesleki Eğitim Kursları süresince; günlük 30 TL ile 50 TL arasında değişiklik gösteren Kursiyer Zaruri Gideri, Genel Sağlık Sigortası Prim Giderleri ile İş Kazası ve Meslek Hastalığı Sigortası Primleri karşılanıyor.
Sanayi sektörü kapsamında yer alan mesleklere yönelik olarak düzenlenecek mesleki eğitim kurslarına katılan kadın kursiyerlerin bakmakla yükümlü oldukları 2 – 5 yaş arası çocuklarının olması durumunda bu çocuklar için kurs süresince aylık 400 TL bakım desteği veriliyor.
İŞKUR İşbaşı Eğitim Programları
İŞKUR İşbaşı Eğitim Programları, kuruma kaydı bulunan işsizlerin hem mesleki deneyim edinmelerini hem de teorik eğitim sahibi oldukları mesleklerde uygulama görmelerini ve çalışma ortamına uyum sağlamalarını amaçlıyor. İşbaşı Eğitim Programı’na katılmak isteyenler işbaşı eğitimi alacakları işyerlerini kendileri bulabiliyor ya da bu konuda İŞKUR’dan yardım talep edebiliyorlar.
İŞKUR tarafından uygulanan İşbaşı Eğitimi Programı (İEP) hem iş sahibi olmak isteyenler hem de işverenler için çok faydalı bir uygulama olarak kabul ediliyor. İşbaşı Eğitim Programı diğer kurslardan çok farklı bir program olup yalnızca mesleki eğitim ile sınırlı kalmıyor. Aynı zamanda kursiyerlere aylık maaş ve sigorta olanağı da sağlanıyor. İşbaşı Eğitimi Programı kapsamındaki katılımcılar seçtikleri kurs programına göre hem mesleği öğrenecekleri hem de uygulama yapacakları gerçek bir iş ortamını deneyimliyorlar. Seçilen kursa göre katılımcılar 12 ay süre ile eğitim görecekleri firmalara yönlendiriliyorlar. Katılımcıya işin öğretilmesi sorumluluğu ilgili firmada işi yapan uzmanlara veriliyor. Aslında tam anlamı ile bir usta çırak ilişkisi olarak düşünülebilecek olan bu ortamda katılımcının işi öğrenmek için 12 aylık süresi bulunuyor. Bu aşamada Cumartesi günleri dahil olmak üzere haftada 6 gün günde 8 saatlik bir eğitim ve uygulama süreci başlıyor. Eğer ilgili kurum vardiyalı çalışma sistemini benimsiyorsa kursiyerin de bu koşullara uyması gerekiyor. 12 aylık İşbaşı Eğitim Programı süresince ödenen aylık 1300 TL İŞKUR tarafından karşılanıyor. Hem mesleki eğitim hem de aylık maaş avantajı sağlayan İşbaşı Eğitim Programı’ndan 15 yaşını dolduran ve işi olmayan herkes yararlanabiliyor.
İŞKUR İşbaşı Eğitim Programlarından Yararlanma Şartları
- İŞKUR kaydı olan ve 15 yaşını tamamlamış işsiz olması,
- İşverenin eşi ya da birinci/ikinci dereceden akrabası olmaması,
- Emeklilik hakkı kazanmamış olması,
- Program başlamadan önceki 3 aylık dönem içerisinde, programa başvuru yapan işverenin çalışanı olmaması,
- Programın başlama tarihinden önceki son 1 ayda uzun vadeli sigorta kollarına ait primi yatırılmamış olması,
- İş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden faydalanmış olması programdan yararlanmak isteyenlerde aranan şartlar arasında yer alıyor.
Bunun dışında, İŞKUR, İşbaşı Eğitim Programlarına katılacak olan adayların seçmiş oldukları kursların niteliklerine göre, katılımcılarda belirli bir yaş ya da öğrenim durumu gibi şartlara uygunluk talep edebiliyor.
İSMEK Perakende Okulu
İSMEK ile Gıda Perakendecileri Derneği ve Kategori Mağazacılığı Derneği’nin iş birliğinden doğan İSMEK Perakende Okulu, derneklere üye olan firmaların desteği ve sponsorluğu sayesinde hayata geçirilen uzun soluklu bir perakende eğitim merkezi olarak biliniyor. İSMEK Perakende Okulu, perakende sektöründe ihtiyaç duyulan elemanların yetiştirilmesi yolunda temel basamak görevini yerine getirmeyi hedefliyor. 2016 yılında faaliyete geçen İSMEK Perakende Okulu’nda eğitimler, İSMEK’in uzman eğitimcileri tarafından veriliyor. Teorik eğitimlerini tamamlayan kursiyerler üye firmalarda aldıkları iş başı eğitimleri ile staj sürelerini de tamamlamış oluyorlar.