UX dizayn yani kullanıcı deneyimi müşterileri hem çevrimiçi hem de çevrimdışı memnun etmenin temel kriterlerinden biridir. Müşterilerin sürdürülebilir memnuniyetinin sağlanmasının anahtarı olarak kabul edilen kullanıcı deneyimi hem ürün ve hizmetlerin geliştirilmesi sürecinde hem web sitesinin rahat kullanımında etkisini hissettirir. İlk satın alma kararının verilmesinde etkili olan UX, tasarımda sezgisel verilerin yanı sıra deneyimlerin kullanılmasına dayanır.
Küçük İşletmeler Kullanıcı Deneyiminden Nasıl Yararlanır?
Kullanıcı deneyimi mevcut ya da potansiyel müşterilerin marka ile temas ettiği ilk anda etkisini hissettirir. Kullanıcı deneyiminin etkisinin hissedilebilmesi için müşterilerin hangi platformlardan markalarla iletişime geçtiğine göre değişmez. Markanın yaptığı kullanıcı deneyimi çalışmaları müşterilerin marka algısını, firma ile ilgili görüşlerini ve satın alma kararı verip vermeyeceklerini belirler. Kullanıcı deneyimi kapsam olarak çok geniş olsa da bu yazıda yalnızca web sitesi tasarımı ve kullanıcı deneyimi özelinde bilgi aktaracağız.
Kullanıcı Dostu Web Sitelerinin Temel Özellikleri
1. Görsel Tasarım
Görsel tasarım bir web sitesi açıldığında ziyaretçilerin karşısına çıkan ilk özelliktir. Web sitesinin ara yüzünün başarılı bir kullanıcı deneyimi sunabilmesi için tutarlı bir renk ve yazı tipi temasına sahip olması gerekir. İşini geliştirmek ve kullanıcı deneyimini iyileştirmek isteyen firmalar web sitelerinin tasarımı aşamasında uzmanlarla çalışarak hem site renklerin hem yazı tiplerini hem de menü yapısını optimize edebilirler. Hali hazırda işleyen bir site olması halinde Google Analytics sayesinde ziyaretçilerin ilgi gösterdiği sayfalar analiz edilebilir.
2. Taksonomi
Taksonomi yani sınıflandırma web sitesindeki bilgilerin nasıl kategorize edildiği ile ilgili bir kavramdır. Web sitesindeki bilgilerin dağınık olması ziyaretçilerin aradıklarını bulmalarını zorlaştıracağı için başarısız bir taksonomi örneği olarak kabul edilir. Bir sitenin sınıflandırma başarısının arttırılması adına tasarım aşamasında bilgilerin nasıl kategorize edileceğinin planlanması gerekir. Daha iyi bir kullanıcı deneyimi yaşatmak için arama trafiğinden yararlanılırsa ve ziyaretçilerin sitede gezinmesi kolaylaştırılırsa taksonomi de yenilenebilir.
3. Etkileşim
Web siteleri ile online olarak etkileşime geçilebilmesi ziyaretçilerin giderek daha fazla beğenisini kazanıyor. Örneğin gençlere yönelik stil önerilerinin olduğu bir web sitesine kendi fotoğrafını yüklemek ve öneriler almak gençlerin aklını başından alabiliyor. Elbette her sektör ya da her web sitesi için etkileşim özelliği yüksek ölçüde kullanılabilir olmak zorunda değil. Ancak yorum yapılması ya da canlı destek sağlanması gibi özellikler web sitelerinin etkileşimini arttırmaya yönelik adımlara örnek olarak gösterilebilir.
4. Kullanılabilirlik
Web sitesinin ara yüzünün ne kadar kullanışlı olduğu ile ziyaretçilerin sitede kalış sürecinin ve satın alma kararının arasında doğrusal bir bağ bulunur. Ziyaretçiler aradıkları bilgiyi bulabilirlerse sitede kalma eğilimi gösterirler.
5. Ulaşılabilirlik
Ulaşılabilirlik ya da erişilebilirlik web sitesinin ne kadar kişiye ulaştığı ile ilgilidir. Resimler için alternatif metinlerin üretilmesi, ses dosyalarının kopyalanabilmesi, siteye dilendiği takdirde klavyeyle erişim sağlanması, ses dosyalarının deşifrelerinin yayımlanması gibi özellikler bir sitenin daha çok kişiye hizmet etmesini sağlayabilir.
Siz de küçük işletme sahibiyseniz ve web siteniz sayesinde eriştiğiniz müşteri sayısını arttırıp kendinizi daha aktif tanıtmak istiyorsanız kullanıcı deneyimine özen göstermelisiniz. Kullanıcı dostu bir web sitesi tasarlatarak müşterilerinizin firmanız hakkında daha detaylı bilgiye erişmesini sağlayabilir, sektördeki otoritenizi vurgulayabilir, Google sıralamalarındaki yerinizi yükseltebilir ve satışlarınızı arttırabilirsiniz.