Yüklemelerde kullanılan ahşap palet üretimi yapan firmalarından Hemtaş Ambalaj, bu yıl 250 bin adet palet üreterek 4 milyon TL ciro elde etmeyi hedefliyor. Hemtaş Ambalaj Sanayinin Genel Müdürü Murat Adar, Kocaeli’nin Darıca ilçesi Bayramoğlu Mahallesindeki 2 bin metre karelik kapalı alanda 1996 yılından bu yana ortağı Besim Hakan Sözen ile palet üretimi yaptıklarını belirtti.
Gelişmiş ülkelerde kullanımı hızla yaygınlaşan Alman ürünü “İnka Palet”in Türkiye distribütörlüğünü yaptıklarını ifade eden Adar, bu paletin firmalar için büyük avantaj sağladığını, 2004 yılından beri İnka Palet’i Almanya’dan ithal ederek, Türkiye’nin her yerine pazarladıklarını, yılda ortalama 80 bin adet satış gerçekleştirdiklerini söyledi. Bu paletin özellikle ihracat yapan firmalar için büyük kolaylıklar sağladığını dile getiren Adar, “Gümrüklerde paletler için geçerli ISPM 15 standartları uygulanıyor. Distribütörlüğünü yaptığımız paletler bu standarda sahip olduğu için sorun çıkmıyor” dedi. Bu paletlerin kullanımının avantajları nedeniyle tüm dünyada arttığını dile getiren Adar, şunları söyledi: “Bu paletler çevre dostudur. Bileşiminde tahta parçaları, ağaç talaşı ve kırpıntıları, soyulmuş kabuk bulunduğu için kesinlikle doğaya zarar vermiyor. Hafif olması nedeniyle hem nakliyesi kolay, hem de ucuz. Çivisiz ve tek parça üretildiğinden taşıdığı ürüne ve ambalajına zarar vermiyor. Birbirinin içine geçecek şekilde üretildiğinden, stok sahasında diğer paletlere kıyasla yüzde 70 daha az yer tutuyor. 50–55 adedi ancak 2 metre yüksekliğe ulaşıyor. Standart ahşap paletlerde yüzde 30, hatta yüzde 40’lara varan nem oranına karşılık İnka Palet’lerde nem oranı yüzde 4.”
“PALET DEYİP GEÇMEYİN”
Başta kimya olmak üzere sanayinin bütün alanlarına hizmet verdiklerini belirten Adar, palet kullanımının depolama ve ihracat açısından çok büyük önem taşıdığını vurguladı. Bazı sektörlerin palet üretimini küçümsemelerinden rahatsızlık duyduklarını ifade eden Adar, “Palet deyince dört tahtanın birbirine çakılması diye değerlendiriliyor, ancak eksikliğinde önemi ortaya çıkıyor. Palet olmadığında firmalar ne depolama, ne de ihracat yapabiliyorlar. Biz palet üreticileri, dolaylı yoldan ihracat da yapmış oluyoruz. İhracat ürünleri bizim paletlerimiz tarafından yurt dışına çıkıyor” dedi.
“GÜNDE 100 PALETTEN 1000 PALETE” Palet üretimine 1996 yılında keser ve çivi çakma makinesi ile başladıklarını belirten Adar, “O zamanlar günde 100 palet üretiyorduk, ancak yaptığımız yeni yatırımlarla bugün günde 1000 adet palet üretip 30 kişiye istihdam sağlıyoruz. Geçtiğimiz yıl 220 bin adet palet üretimi gerçekleştirdik, bu yılki hedefimiz 250 bin adet. Geçen yıl 3 milyon 500 bin TL olan ciromuzu bu yılsonunda 4 milyon TL’ ye çıkarmayı hedefliyoruz” dedi. Müşterilerinin taleplerine göre her ölçüde palet üretebildiklerini kaydeden Adar, ürünlerde ucuz ve sağlam olması nedeniyle çam ağacı kullandıklarını söyledi. Her sektörde olduğu gibi palet sektöründe de haksız rekabetin yaşandığını vurgulayan Adar, şunları kaydetti: “Mahalle aralarında vergi vermeyen, sigorta ödemeyen ve işini layıkıyla yapamayan firmalar sektörde haksız rekabete neden oluyor. Bazen keresteciler bile palet üretimine kalkıyor. Devletimizin bu konularda bir düzenleme yapması gerekiyor.”