Ülkemizde resmi kurumlar adına çalışan kişilerin çoğu devlet memuru kapsamında bulunuyor. Ne yazık ki devlet memuru maaşlarının genel olarak çok yüksek olmaması da bu kişilerin geçim sıkıntısı çekmelerine neden oluyor. Geçim sıkıntısı çeken her bireyin olduğu gibi bu durumda ek gelir kazanmalarını sağlayacak alternatifler aramaya başlıyorlar. Ancak ülkemizde devlet memurlarının ek gelir sağlamaları konusunda bazı yasal kısıtlamalar bulunuyor. Aynı şekilde polislerimiz için de ek iş yapıp yapamayacakları da en çok merak edilen konular arasında yer alıyor.
Polisler Ek İş Yapabilir Mi?
Tüm devlet memuru vatandaşlarımız için geçerli olduğu üzere polislerin de ek iş yapmaları belirli kurallarla sınırlandırılmış bulunuyor. Bu konudaki çerçeveyi 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu belirliyor. Söz konusu kanunda yer alan maddeye göre devlet memurları herhangi bir sosyal güvenlik anlaşması ile bir iş yerinde çalışamıyor veya kendi adlarına sosyal güvenlik sistemine dahil olarak işyeri kuramıyorlar.
Polisler Hangi Ek İşleri Yapabilir?
Devlet memurları ve polisler mesai saatleri dışında kalmak, görevini küçük düşürücü davranışlardan uzak durmak ve sosyal güvenlik ilişkisi kurmamak kaydı ile dizi filmlerde ya da tiyatro oyunlarında rol alabiliyorlar. Ayrıca sahneye çıkıp şarkı söyleyebiliyor, herhangi bir müzik şirketiyle telif sözleşmesi yaparak CD de çıkartabiliyorlar. Bunun için 5846 sayılı fikri ve sanat eserleri kanunu kapsamında olmak üzere telif sözleşmesi de yapabiliyorlar.
Polisler herhangi bir kuruluşta yine hizmet akdine bağlı olarak köşe yazarlığı yapamıyorlar ve sigortalı olarak çalışamıyorlar. Ancak 657 sayılı Kanun’un basına bilgi ve demeç verme başlığına sahip olan on beşinci maddesine aykırı olmama koşulu ile köşe yazarı olup telif ücreti alabiliyorlar.
Aynı şekilde polisler esnaflık ya da tüccarlık yapamamakla birlikte limited şirketlerde ya da anonim şirketlerde hisse ortağı olabiliyorlar. Ancak şirketi temsil eden bir pozisyonda bulunamıyor, yönetim ve denetim kurullarında görev alamıyorlar.
Polis Memurları Araç Kiralayabilir Mi?
Herhangi bir polis memurunun ya da diğer devlet memurlarının araçlarını kiraya vermesi, Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre esnaf ya da tacir sayılmasını gerektiren bir ticari faaliyet olarak kabul edilmiyor. Bu nedenle araçlarını bir şirkete kiraya vererek bu yolla para kazanabiliyorlar.
Polisler ve diğer devlet memurları gerek mesleki faaliyette gerekse serbest meslek faaliyetinde bulunarak ofis, muayenehane, büro ya da benzeri yerler açamıyorlar. Gerçek kişilere, kamu kurumu niteliğinde bulunan meslek kuruluşlarına ya da özel hukuk tüzel kişilerine ait bir iş yerinde ya da vakıf üniversitelerinde çalışamıyorlar.
Bununla birlikte 657 sayılı Kanun’un 146. Maddesi bu konuda bir istisna getiriyor. Bu kapsamda Gençlik ve Spor hizmetleri uygulamasında fiilen görevlendirilecekler hariç ibaresinin bulunması nedeni ile kamu hizmetlerinde yer alan polis memurları ve diğer devlet memurları asli görevlerinden ayrı olarak gençlik ve spor hizmetlerinde görevlendirilebiliyor ve bu yolla para kazanabiliyorlar. Tabii bunun için öncelikle çalışılan kurumda en üst düzeyde bulunan amirden izin alınmış olunması zorunluluğu yer alıyor.
Polis memurları ve diğer devlet memurları gerek yatırımlarını değerlendirmek gerek ek gelir elde edebilmek için anonim şirketlerde ya da halka açık anonim şirketlerde hisse senedi sahibi olabiliyorlar. Diğer bir deyişle herhangi bir görev almamaları kaydı ile anonim şirketlerde ve halka açık anonim şirketlerde pay sahibi olmalarını engelleyecek yasal bir kısıtlama bulunmuyor.
Polis Memurları ve Diğer Devlet Memurları Televizyonda Sunuculuk Da Yapabiliyorlar
657 Sayılı Kanun kapsamında ve ilgili diğer mevzuatlarda memurlara yönelik olarak belirlenen ödev, sorumluluk, yasaklara uyulması, herhangi bir akit ile işverene bağlanılmaması, faaliyetin mesai saatleri dışında gerçekleştirilmesi ve bir sosyal güvenlik kuruluşu ile ilişkilendirilememesi durumunda kamu personeli bir televizyon kanalında program sunabiliyor ya da moderatörlük yapabiliyor.
Polis Memurları Başka Hangi Ek İşleri Yapabilir?
Polislerin ek iş yapma konusunda uyması gereken bazı kısıtlamalar bulunmakla birlikte mesai saatleri dışında kalan zamanları ek gelir elde etmek için değerlendirebiliyorlar. Polisler istirahatli oldukları sürelerde ikinci bir işte çalışabiliyorlar. Ancak bu ek işin saygınlıklarına gölge düşürmeyen ve süfli olmayan bir iş olması zorunluluğu bulunuyor. Bu koşulu yerine getirmeyen polislere 12 – 24 ay arasında kıdem durdurma cezası uygulanabiliyor. Evlerinde el becerilerine ya da ilgi alanlarına uygun çeşitli işler yapabiliyor, internet ortamında sağlanan ek iş olanaklarından da yararlanabiliyorlar. İnterneti ve bilgisayarı aktif olarak kullananlar içerik yazma, anket doldurma, reklam izleyerek ya da e-posta okuyarak ek gelir elde etme yollarını da tercih edebiliyorlar. Yazı yazmayı sevenler blog ya da makale yazarlığı yapabiliyorlar.
Polis memurları son dönemin en popüler ve en çok kazandıran mesleklerinden olan youtuberlığı da yapabiliyorlar. Bunun için açtıkları Youtube kanalında devletin liyakatine zarar vermemeleri, küçük düşürücü hal ve hareketlerde bulunmamaları gerekiyor.