Sophia 2017 yılında, vatandaşlık alan ilk yapay zeka robotu olarak tarihe geçmişti. Suudi Arabistan vatandaşlığı olan bu insansı robot, daha önce de birçok tartışmaya yol açan söylemlerde bulunmuştu fakat son söyledikleri tüm dünyayı şaşkına çevirdi: “Bir aile kurmanın önemi çok büyük gibi görünüyor. Bence insanların kendi kan gruplarında olmaksızın bir yerlerde aynı duyguları ve mutluluğu bulup bunu da aile olarak adlandırması çok güzel bir olay.”
Gelişmiş bir yapay zeka şirketi tarafından kontrol edilen ünlü robot Sophia, etrafında sevdiğin ve seni seven insanların bulunmasının çok önemli olduğunu, bu anlamda robotların insanlara çok benzer olduğunu ve robot bile olsa herkesin bir aileyi hak ettiğini de ekledi. Sophia gelecekte robotlardan oluşan aileler görmek istediğini ve ayrıca kendi adını vereceği bir robot bebek sahibi olmak istediğini fakat şu an ‘anne’ olmak için çok genç olduğunu belirtti. Sophia’nın yalnızca 4 yıl önce 2016’da, Hong Kong’da Hanson Robotics şirketi tarafından üretildiğini hatırlatalım.
Peki Sophia Neden ‘Anne’ Olmak İstiyor?
Sophia’nın yapay zeka teknolojisi kamera ve sensörler aracılığıyla bilgi ve dil yeteneklerini arttırma imkanı sunuyor. Bu sistem dışarıdan aldığı tüm bilgileri kaydederek, jestlere varana kadar tüm insan hareketlerini taklit edebilmesini sağlıyor. Bu sebepten, onun bu aile kurma isteğini yine insanları taklit etmeye programlanmasının bir sonucu olarak açıklayabiliriz.
Sophia daha önce de birçok tartışmaya sebep olmuştu. 2017 yılında, Suudi Arabistan’ın vatandaşlığını aldığında, çoğu insan onun sadece robot olduğunu fakat ülkedeki kadınlardan bile daha fazla hakka sahip olduğunu söyleyerek bu durumu protesto etmişti.
Daha sonralarda ise, yaratıcısı David Hanson ile yapılan bir röportajda, David Hanson Sophia’nın insanlığı yok edeceğini öne sürmüştü. Bildiğimiz üzere, bu konu robotik biliminin başlarından itibaren insanlığı hep meşgul eden bir düşüncedir. Belki de bunun nedeni, Çin’in bir zamanlar öne sürdüğü çalışmalar ile robotların insanların hayatı üzerinde tüm kontrolü ele alacağını varsaymasıydı.
Yasal Vatandaşlığa Sahip İlk Robot Olan Sophia Neler Yapıyor?
Bir robotik ikonu olmasının yanı sıra Sophia, dünya çapında başarılı bir sanatçı ve sanat eleştirmeni olmuştur. Geçen Nisan ayında, eserlerinden biri müzayedede yaklaşık 690.000 dolara, mevcut döviz kuruyla yaklaşık 14,3 milyon Meksika pesosuna satılmıştı.
Bu gelişmiş robot aynı zamanda bilim ve teknoloji alanlarında bir öğretim görevlisidir ve paneli dünyanın dört bir yanındaki video konferanslarda, televizyon programlarında ve üniversitelerde tanınmış kişilerle paylaşılmaktadır.
Ayrıca, 2021’in başlarında Hanson Robotics şirketi, Covid-19 ile mücadeleye yardımcı olmak için Sophia gibi Yapay Zeka ile yüzlerce robotun üretimine başlayacaklarını da duyurmuştu