Krediler

Kredi çekme motivasyonları değişiyor; kimi zaman ortaya çıkan ani bir ihtiyaç, kimi zaman hayali kurulan bir tatil, kimi zaman ise teknolojik gereksinimler kredi çekme oranlarını arttırıyor. Her ne kadar banka kredileri doğru planlandığında hayat kalitesini yükseltse de yine de temkinli olmak gerekiyor. Kredi çeşitlerinin bilinmesi tüketicilerin en uygun kredi alternatiflerini değerlendirebilmesine olanak tanıyor. Siz de kredi çekmek istiyorsanız bu yazımızda krediler özelinde önemli bilgiler bulabilirsiniz.

İhtiyaç Kredisi Nedir?

İhtiyaç kredisi; bireylerin düşük miktardaki nakit ihtiyaçlarını karşılamak üzere kısa vadeli ödeme planlarına göre düzenlenen bir kredi türüdür. Son yıllarda ihtiyaç kredisi başvurusu şubeye gitmeden internet yoluyla kısa sürede gerçekleştirilebilir hale gelmiştir. İhtiyaç kredisine kolayca erişilebilmesi ihtiyaç kredisi taleplerini arttırmaktadır. Kredi hesaplama aracı kullanarak, istenen kredi tutarı ve geri ödeme süresi girilerek tutar ve vadeye göre değişen faiz oranı; faiz oranıyla kredi geri ödeme tutarı kolay bir şekilde öğrenilebilir. İhtiyaç kredisi veren tüm bankalar müşterilerine internet sitelerinde hesaplama aracı hizmeti de verir. İhtiyaç kredisi vade sınırı mevzuatlarla belirlenir ve 2019 yılı için ihtiyaç kredileri için belirlenen en uzun ödeme süresi 60 ay ile sınırlıdır.

Taşıt Kredisi Nedir?

Otomobil ihtiyacı olan ancak sermayesi bulunmayan kişiler taşıt kredisi alarak otomobil sahibi olabiliyor. Hem sıfır kilometre hem de ikinci el araçlar için yararlanılabilen taşıt kredilerinin faiz oranlarının bankadan bankaya değişiklik gösterdiği biliniyor. Genellikle kredi başvurusu yapıldıktan sonraki 24 saat içerisinde kredi kullanılabildiği için bu kredi başvuru sürecinin hızlı olduğu söylenebiliyor. Taşıt kredisi çekenler kredilerini maksimum 60 ay vade ile ödeyebiliyor.

Konut Kredisi Nedir?

Satın alınmak istenen evin teminat olarak bankalara sunulmasını gerektiren konut kredisi, ev sahibi olma hayali kuran kişilerin yüzünü güldürüyor. Ev bankaların görevlendirdiği ekspertizler tarafından inceleniyor ve ev değerinin %75’ine yakın bir oranda konut kredisi sağlanabiliyor. Konut kredilerinin genellikle uzun vadeli olması aylık taksitlerin minimum seviyede kalmasına olanak tanırken konut kredisi alanlar uzun süren bir yükün altına girmeyi de kabullenmiş oluyor. Konut kredisi çekenler geri ödemeyi en fazla 120 ay içerisinde yapabiliyor.

Kimler Kredi Çekebilir?

Kredi çekebilmek için 18 yaşını doldurmak ve yasal olarak reşit sayılmak gerekir. Aynı zamanda kredi çekecek kişinin başvuru formunu doldurması ve nüfus cüzdanını ibraz etmesi beklenir. Diğer şartlar bankadan bankaya ve kredi türü kapsamında değişebileceği için kredi çekmek isteyenlerin detaylı araştırma yapması gerekir. Bankaların sitelerinde yer alan faiz oranının ödeme planına etkisi ve tahsis ücreti gibi değişkenleri tüketicilerin öğrenmesi önerilir. Taksit tutarını netleştirmek için yine bankaların web sitelerinde yer alan kredi hesaplama aracı kullanılabilir.

Kredi Yapılandırması Nedir?

“Refinansman” olarak da adlandırılan kredi yapılandırması mevcuttaki kredi borcunun en güncel yapılandırma faiz oranları ile hesaplanması anlamına geliyor. Yapılandırma isteyen bireylerin kredi çektikleri bankalardan yapılandırma faiz oranlarını öğrenmesi gerekiyor. Kredi yapılandırılması genellikle kredi çekmeden önce yapılan ihmaller ya da kötüleşen maddi durum neticesinde talep görüyor. Kredi borcunu ödemekte zorlanan, kredi ödeme planını yenilemek isteyen ve kredi ödeme vadesini arttırmayı talep eden banka müşterileri banka çalışanları ile görüşerek kendilerine özel yeni bir kredi ödeme planı çıkartabiliyor.

Kredi Çekmeden Önce Bilinmesi Gerekenler

Kredi çekmek için kredi notu kriteri aransa da kredi çeken herkes bu süreci kazasız belasız atlatamıyor. Kişisel finans yönetiminde yapılan hatalar kadar kredi çekmeden önce gerekli bilgilerin edinilmemesi de kredi ödemesi sorunlarına neden olabiliyor. Sonrası ise tam bir keşmekeş, krediler aksıyor, aile huzuru kaçıyor, bankalar sürekli arıyor, haciz ve icra korkusu bireyleri zor duruma düşüyor. Kredi çekildikten sonra şartlar tamamen değiştiği için zaman zaman olumsuzlukların yaşanılması kaçınılmaz hale gelebiliyor, ama kredi çekmeden önce detaylı düşünüldüğünde kriz çıkması engellenebiliyor.

Ne Kadar Krediye İhtiyacınız Olduğunu Doğru Belirleyin

Kredi erişiminin kolaylığı bireylerin kredi çekmesini kolaylaştırıyor. Hatta gereğinden çok kredi çekebildiği için çeken kimselerin var olduğu biliniyor. Kredi çekme ihtiyacı hissediyorsanız yapmanız gereken ilk şey, gerçekten ne kadar paraya ihtiyacınızın olduğunu belirlemektir. Bu sırada kredi masraflarını da hesaplarsanız tam tamına ihtiyacınız olan miktarı bulabilirsiniz.

Kredi Faiz Oranlarını Karşılaştırın

Bankalar kredi verme konusunda genellikle istekli bir tavır sergilerler, istediğiniz krediye erişmeniz için tüm kolaylıkları da sağlarlar. Ancak tüm bankalar aynı faiz oranlarını uygulamaz. Faiz oranının geri ödenecek tutar üzerinde büyük bir etkisi olduğu için kredi çekmeyi düşünenlerin kredi başvurusunun öncesinde faiz oranlarını incelemesi gerekir. Ne kadar krediye ihtiyacı olduğunu bulup en uygun kredi faiz oranını belirleyen kişiler bir sonraki adıma geçebilirler.

Kaç Ay Vadeli Kredi Çekebileceğinizi Belirleyin

Kredi ödemeleri aylık bütçenin zorunlu harcamaları arasında yerini alır. Kredi çekerken birçok kişi ödemelerin bitmesi içi kredi vadesini minimumda tutmaya çalışır. Bu yaklaşım bir bakıma doğru olsa da vade belirlenirken tahminler üzerine hareket edilmemelidir. Belirlenen vadeye göre aylık kredi ödemeleri değişir, bu nedenle kredi çekecekler aylık giderlerini ve gelirlerini hesaba katmalıdır. Temel ihtiyaçlarını düşünmeli, ellerinde kalan parayı en efektif şekilde dağıtmalıdır. Aksi takdirde kredi ödemeleri aile huzurunu bozabilir, kredi taksitleri aksayabilir ve kişiler borç batağına sürüklenebilir.

Kredi Türünü Doğru Belirleyin

Kredi çekmek için araştırma yaparken kredi türlerini de inceleyin. Her kredinin gereksinimleri, geri ödeme koşulları ve faiz oranları farklıdır. Örneğin araç alacaksanız ve ihtiyaç kredisi çekecekseniz doğru bir tercih yapmıyor olabilirsiniz. Kredi türleri ihtiyaçlar doğrultusunda planlandığından ihtiyacınızı en doğru şekilde karşılayan krediye yönelmelisiniz.

Banka Fanatikliği Yapmayın

Kredi çekme sürecinde faiz oranlarının bankadan bankaya değişebileceğini belirttik. Bazı tüketiciler yıllar boyu çalıştıkları bankalarda ısrarcı olabilmekte ve faiz oranlarını incelemeden işlem başlatabilmektedir. Bizim önerimiz banka fanatikliği yapılmaması olacaktır. Bankaların kredi koşulları, ödemelerin aksatılması halinde uygulanacak yaptırımlar araştırılarak verilen kararlar kişilerin avantajlarını arttırabilir.

Tek Kredi İçin Çoklu Başvuru Yapmayın

Özellikle ihtiyaç kredisi çekmiş olanlar bilirler, internet bankacılığı kullanılarak kredi çekilmesi büyük bir kolaylık olarak yorumlanır. Ancak sistemsel sorunlar başvuru yapılsa dahi işlem yapıldığının görünmesini engelleyebiliyor. Bir kere kredi başvurusu yapan ve kredisi ile ilgili geri dönüş almayanlar çoklu başvuru yapma yanlışından uzak durmalıdır. Sistemsel bir aksama aynı anda birden çok kredi talebi iletilmesini sağlayabilir. Kredi başvurusu yapan ancak mesaj ya da bildirim iletilmeyen müşterilerin bankaların çağrı merkezlerini araması ya da şubelere gitmesi önerilir.

Kredi Notunuzu Düşürmeyin

Bankacılık sisteminde geçerli olan kredi notu kredi kartı ödemelerinin aksatılması, kredi taksitlerinin yatırılmaması gibi farklı nedenlerle düşebilir. Bireylerin bankalarla kurdukları finansal ilişkilerin puanlanması olarak da nitelendirilebilen kredi notları gelecek yıllarda acil ihtiyaçların belirmesi ihtimaline karşı yüksek tutulmalıdır. Kredi çekme sürecinde tüm bireylerin kredi notlarını düşürmeyecek şekilde davranmaları gerekir. Oldukça genel bir söylem olduğunu biliyoruz ancak gelin, detaylandıralım. Kredi notunu düşürmek istemeyen banka müşterilerinin kredi çekmeden önce faiz oranlarını incelemesi, ihtiyaçlarını doğru belirleyip doğru kredi tütüne yönelmesi, kredi vadesini ve miktarını finansal duruma göre belirlemesi gerekir.

Krediler

Krediler Kategorisinden En Popüler İçerikler

Faktoring Nedir? Faktoring Firmaları Ne Hizmet Verir?

Faktoring firmaları ne iş yapar? Finans sektöründe faaliyet gösteren bu firmalar, nasıl

Tcmb Banka Kredileri Eğilim Anketi Yayımlandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Banka Kredileri Eğilim Anketi'nde, bankaların yılın ikinci