Para Biriktirmek

Tasarruf etmek ve para biriktirmek teorik olarak mümkün görünse de her zaman kolay olmuyor. Bazen arkadaşların cazip teklifleri reddedilemiyor, bazen vitrindeki o şık kırmızı ayakkabıya sahip olunmak isteniyor, bazen beklenmedik bir anda işsiz kalınıyor ya da para biriktirme yolculuğu sıkıcı hale gelebiliyor. Para biriktirmek istense de her zaman bir bahane bulunabiliyor.

Yatırım kararlarını hayata geçirmenin ve daha kaliteli yaşamanın ön şartlarından biri olarak kabul gören para biriktirme süreci kararlılıkla sürdürüldüğünde bireyler hayatlarındaki değişimi fark edebiliyor. Zor olduğunu kabul ediyoruz, ancak siz de para biriktirme konusunda kararlıysanız tercih edebileceğiniz para biriktirme yolları hakkında detaylı bilgiyi yazımızda bulabilirsiniz.

Nasıl Para Biriktirilir?

Para biriktirmek isteyenlerin öncelikle kararlı olması ve bu işi ciddiye alıp kişisel finans planı hazırlaması gerekir. Kişisel finans planı hazırlanırken aylık gelirler ve giderler hesaplanmalı, toplam borçlar hakkında farkındalık sağlanmalı, harcamaların kısılabileceği alanlar belirlenmeli ve tasarruf edilebilecek konular üzerinde düşünülmelidir. Kişinin kendisine tam anlamıyla dürüst olmasını gerektiren kişisel finans planlama aşamasından sonra harekete geçilebilir.

Para biriktirme tamamlanabilecek bir eylemden ziyade sürekliliği olan bir seçim olarak değerlendirilmelidir. Tasarruf etme bilinci kazanıldıktan sonra kişinin hayat konforunda ciddi bir iyileşme meydana gelirken ay sonunu getirmek kolaylaşabilir. Para biriktiren kişiler daha bilinçli tüketiciler haline gelebilir ve hayattaki uzun vadeli hedeflerine daha kolay erişebilir. Bu nedenle “nasıl para biriktirilir?” sorusuna verilecek onlarca farklı yanıt içerisinde kişi uyum sağlayabileceği maddelere odaklanmalıdır. Bir anda tüm hayat alışkanlıklarını değiştirecek denli radikal bir karar almak para biriktirme için elzem değildir, yavaş yavaş gerçekleştirilen değişimler kişinin motivasyonu arttıracağından birikimler hızla çoğalacaktır.

Para Biriktirmek İsteyenlere 10 Öneri

Kişisel finans planınızı yaptıktan sonra gerçeklerle yüzleşmeye hazır olmalısınız. Geliriniz, gideriniz ne durumda, siz en çok hangi harcamaları yapıyorsunuz, hangi harcamalardan vazgeçebilirsiniz gibi önemli yanıtları çoktan bulduğunuz için hareket planınızı şekillendirebilirsiniz.

1. Borçlarınızı Kapatın

Para biriktirmeye kararlıysanız öncelikle borçlarınızdan kurtulmalısınız. Kişisel finans planı hazırlarken tespit ettiğiniz tüm borçları listeleyin. Borçlarınız kredi kartı ile sınırlıysa dönem ödemesini yaptıktan sonra kredi kartı limitinizi düşürün. Böylece yalnızca borç ödemeye odaklanarak yeni borç yapabileceğiniz limit özgürlüğünüzü kısıtlayabilirsiniz. Borçları ödemediğiniz takdirde faizleri ile birlikte yükünüzün artacağını unutmamalısınız. Bu nedenle kredi kartı kullanım alışkanlıklarınızı gözden geçirmeli, birden fazla kredi kartı kullanıyorsanız borçlarını kapattıktan sonra kredi kartı sayınızı teke düşürmelisiniz. Daha kolay takip ve kontrol edebileceğiniz kredi kartınızı da her istediğiniz zaman kullanmamalısınız.

2. Tatil Alışkanlıklarınızı Gözden Geçirin

Yaz ayları geride kaldı ama fark etmez, yaz aylarında yaptığınız tatilin borçlarını hala ödüyorsanız bu işte bir sıkıntı olduğunu düşünebilirsiniz. Tatile ihtiyaç duyduğumuz için kimi zaman tatil kararlarımızı hoyratça verip ardından büyük pişmanlık yaşıyoruz. Kış aylarında dahi ödemek zorunda kaldığımız yaz tatili borçlarından kurtulunca bir diğer tatil fırsatını değerlendirmek istiyoruz. Tatil yapmak ile ilgili zihnimize kazınan “ideal tatil” düşüncesinden kurtulamadığımız sürece de para biriktirme hayalimizden uzaklaşıyoruz. Eğer siz de para biriktirme taktikleri arıyorsanız ve tatil harcamalarınızın yüksekliğinden şikayet ediyorsanız tatil anlayışınızı yeniden gözden geçirmelisiniz. 5 yıldızlı oteller yerine daha mütevazi konaklama merkezlerini tercih edebilirsiniz ya da konaklama konseptinizi değiştirip kamp yapmayı deneyebilirsiniz. Böylece hem farklı anılar biriktirebilir hem de ortalama 1 haftalık tatil yapmak için harcadığınız bütçeyi borçlarınızı kapatmak için kullanabilirsiniz. Eğer bu önerilerin hiçbiri size uygun değilse bir süre tatil yapma fikrini unutabilir ya da evinizin rahatlığında kafa dinleyip dinlenmenin güzelliğini yaşamayı deneyebilirsiniz. Böylece evde para biriktirme yöntemleri dünyasına da adım atabilirsiniz.

3. Eski Kumbaraları Ortaya Çıkarın: Kumbarada para biriktirmenin yolları

Artık kumbara kullanan çok fazla kişi kalmadı, genelde bankalarda açılan birikim hesaplarının kullanılması tercih ediliyor. Bu nedenle de para biriktirme süreci sekteye uğruyor. Şöyle açıklayabiliriz, değersiz görüp sağa sola savurduğumuz bozuk paralar gerçekten telef oluyor. Küçük küçük ihtiyaçlar için kullanılıyor ve bir bakmışız tükeniyor. Eğer kumbara kullanırsanız elinize geçen tüm bozuk paraları günlük olarak içine atabilirsiniz. Kumbara içinde biriken bozuk paralar kumbaraların ağırlığını arttırdıkça içinizde beliren mutluluğu mutlaka yaşamalısınız. Para biriktirme sürecinde zaman zaman motivasyonunuz kırılırsa kumbaranız size somut bir güç verecektir. Kumbara kullanarak evde para biriktirme yöntemleri çeşitlendirmiş de olursunuz. “Olsa da olur olmasa da” diye değerlendirdiğiniz bozuk paraların gücünü yaşamak için kumbaralara yönelmenizi öneriyoruz.

4. Dışarıda Yemek Yemek Bu Devirde Büyük Lüks

Sabah, öğlen ya da akşam; gün içerisinde alternatifiniz olduğu halde bir öğünü bile dışarıda yemek para biriktirme verimliliğinizi azaltır. Ekonominin dalgalanması nedeniyle artık dışarıda yemek yemek ciddi bir bütçe gerektiriyor. Bir seferlik sorun değil ancak dışarıda düzenli olarak yemek yendiğinde ya da eve yemek sipariş verildiğinde toplam bütçe şaşılacak denli artabiliyor. Bu konuda kendinizi kısıtlamak istiyorsanız Pazar alışverişlerinizi ihmal etmeyin, çalışıyorsanız haftanın 2 gününü yemek yapmak için ayırın ve toplu olarak tüm yemeklerinizi pişirin. Bu şekilde eve yorgun argın geldiğinizde yemek siparişi vermeye ya da “Hadi, dışarıda yiyelim” söylemine başvurmak zorunda kalmazsınız. Sağlıklı öğünler tüketmek de yanınıza kar kalır.

5. Zorunlu Harcamalarınızı Gözden Geçirin

Minimum standartlarda yaşasanız dahi aylık zorunlu giderleriniz gereğinden çok fazla olduğunda para biriktirme sizin için imkansız hale gelebilir. Kişisel finans planına da bu nedenle kısa bir dönüş yapmak gerekiyor. Aylık zorunlu harcamalarınızı inceleyin; kiranız ve faturalarınız ne kadar belirleyin. Kira bedeliniz çok yüksekse işte size düzeltilebilecek bir hata! Daha küçük ya da daha sınırlı imkanlara sahip bir ev arayışına girin. Depozito ve taşınma masraflarına rağmen ev değiştirmek sizin için mantıklı olacaksa, hiç düşünmeden evinizi değiştirin. Böyle bir ihtimal söz konusu değilse faturalarınıza odaklanın. Doğal gaz, elektrik ve su gibi aylık giderlerinizde sorun varsa yüksek faturaları düşürmek için tedbirler alın.

6. Sigara ve Alkol Harcamalarınızı Azaltın

Sigara ya da alkol kullanmıyorsanız şanslı olduğunuzu söyleyebiliriz. Giderek artan vergiler nedeniyle sigara da alkol çeşitleri de artık çok yüksek fiyatlara satılıyor. Sigara paketinin 15 TL’yi geçtiğini düşündüğümüzde her gün 1 paket sigara içmenin maliyetinin 450 TL yani asgari ücretin yaklaşık beşte biri olduğu sonucuna varılabiliyor. Bir de alkol tüketimi varsa zaten alınan maaş bir anda uçup gidiyor. Sağlık için zararları saymıyoruz dahi… Para biriktirme sürecinde siz de sigarayı bırakamıyorsanız azaltmayı denemelisiniz, rüzgar paralarınızı içmeden bu gidişe bir dur demelisiniz!

7. Yürümenin Faydalarını Yaşayın

Evinizle işiniz ya da evinizle okulunuz arasında yürüme mesafesi varsa para biriktirme sizin için daha kolay hale gelir. Özel aracınızla ya da toplu taşıma ile varış noktalarınıza gitmek yerine yürümeyi tercih ederseniz hem ulaşım masraflarınızı kısabilir hem de sağlığınız için iyi bir şey yapabilirsiniz. Varmak istediğiniz lokasyonlar arasındaki mesafe aşılamayacak gibiyse bu durumda da özel aracınızdan inme vaktinizin geldiğini söyleyebiliriz! Trafik sıkıntısından da kurtulmanızı sağlayan bu davranış sayesinde çok yüksek olan yakıt fiyatlarından da daha az etkilenmiş olursunuz.

8. Alışveriş Yapmadan Önce İki Kere Düşünün

Alışveriş en büyük tutkunuz olabilir, hatta alışveriş yapmayı hobi olarak değerlendirebilirsiniz. Yine de bu hobinin size çok ağır yüklere mal olduğunu inkar edemezsiniz. Para biriktirme sürecine girdiyseniz iradenizle savaşmalısınız. Vitrinlere bakmadan yürümelisiniz yeri geldiğinde, cep telefonunuza gelen indirim bildirimlerini yok saymalısınız. Gerçekten ihtiyacınız olmayan hiçbir şeyi almamaya gayret ederek alışveriş masraflarınızı kısabilirsiniz. Normal şartlarda alacağınız ürünlerin fiyatları kadar parayı birikim hesabınıza atarak para biriktirme hedefinize ulaşabilirsiniz.

9. Evde Sosyalleşmenin Yollarını Bulun

Arkadaşlarınızla görüşmek için dışarıdaki mekanlar yerine ev ortamına yönelin. Cafeye gitmek iki kahve içmek ve mütevazi bir şekilde karın doyurmak gibi basit eylemler bile artık pahaca yük oluyor. Akşamları sosyalleşmek için eğlence mekanlarına gitmek ise tam anlamıyla bir lüks olarak değerlendiriliyor. Hal böyle olunca para biriktirme amacı taşıyanların sosyalleşme mekanlarını mutlaka değiştirmeleri gerekiyor. Siz de sosyal hayatınız nedeniyle para biriktirme zorluğu yaşıyorsanız evinizde düzenleyeceğiniz küçük organizasyonlarla sosyalleşme gereksiniminizi karşılayabilirsiniz. Yeterince paranız olmadığı için arkadaş ortamınızdan uzaklaşmak yerine farklı alternatifler yaratabilirsiniz.

10. Market Alışverişi Sırasında Tok Olun

Garip bir öneri, haklısınız. Ancak deneyin, pişman olmayacaksınız. Sadece market alışverişinde de değil tüm alışverişler sırasında karnınızın tok olmasına dikkat etmelisiniz. Karın açken yapılan alışverişlerde kişilerin ihtiyaç duymadıkları şeyleri dahi satın almaya odaklandıkları biliniyor. Bir de devasa bir markette binlerce ürün arasında dolaşırken oto kontrolü sağlamak imkansız hale geliyor. Market alışverişlerine çıkarken kendinize bir liste yapın, tüm ihtiyaçlarınızı yazın ve marketten yalnızca ihtiyacınız olan şeyleri alın.

Para Biriktirmenin Faydaları

Para biriktirme yolları hakkında detaylı bilgi verdikten sonra para biriktirme motivasyonunuzu arttıracak birkaç bilgi daha aktarmak istiyoruz. Para biriktirmenin faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

 

Para Biriktirmek

Para Biriktirmek Kategorisinden En Popüler İçerikler

Dizel Araçlarda Yakıt Tasarrufu Yapmak İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?

Dizel araç kullananlara yakıt tasarrufu yapmaya yönelik tavsiyeler yazımızda! Dizel araç kullananların

Biriktirme Hastalığı Hayatınızı Karartmasın

Biriktirme hastalığı, para biriktirmek ile istifçilik arasındaki farkı belirliyor. Opsesif kompesif bozukluk