E-ticaret sahip olduğu birçok avantaj ile girişimciler için değerlendirilmesi gereken iş fikirleri arasında yerini alıyor. E-ticaret sitesi açan, sitesinin reklam ve tanıtımını sosyal medya dahil olmak üzere dijital pazarlama yöntemlerini kullanarak yapan; ticarette etik ilkesinden vazgeçmeyip mevcut ve potansiyel müşterilerine online alışveriş konforu yaşatan e-ticaret sitelerinin kullanılma sıklıkları artıyor. Diğer yandan her e ticaret girişiminin de başarılı olmadığı aşikar. O zaman e ticaretin avantajları ve dezavantajlarını alt alta yazıp beraber inceleyelim.
Özel gün veya haftalar dahil olmak üzere yıl boyunca
milyonlarca ürün e-ticaret siteleri aracılığı ile satılıyor. Her ürün hakkında
alışveriş yapmadan önce bilgi alabilen tüketiciler e-ticaret siteleri üzerinden
yaptıkları alışverişlerde tutar, belirlenen limite uygun olduğunda ücretsiz
kargo imkanından yararlanabiliyor. E-ticaret siteleri müşteriye farklı ödeme
alternatifleri sunarak bilgisayar ve internetin olduğu her ortamda ihtiyaç
duyulan ürün veya ürünlerin hemen satın alınmasını mümkün kılıyor.
E-ticaret sitesi açanlar tercih ettikleri iş modeli doğrultusunda stok yaparak veya stoksuz çalışma gibi yöntemleri değerlendirerek kendileri için en karlı iş modeli üzerinde yoğunlaşıyor. E-ticaretin sahip olduğu çoklu avantajlar bu iş kolunun tüketicilere de girişimcilere de göz ardı edilemeyecek oranda fayda sunmasının kaynağı olarak yorumlanıyor.
E-Ticaretin Avantajları
E-ticaretin avantajlarını birkaç maddeye indirgemek doğru bir yaklaşım olarak düşünülmüyor. E-ticarette internetin ve teknolojinin tüm imkanları kullanıldığı için bu alanda hem yeni meslekler oluşuyor hem de tüketiciler istedikleri ürünleri muadilleri ile karşılaştırıp en doğru tercihi yapabiliyor. E-ticaretin hem girişimciler hem de müşteriler için avantajları en genel anlamda şu şekilde sıralanabiliyor:
E-Ticaretin En Önemli Avantajı Kesintisiz Satış İmkanı
E-ticaret sitelerinde girişimciler bayram, hafta sonu ya da mesai saati gözetmeksizin 7 gün 24 saat boyunca kesintisiz satış yapabilme imkanı ile buluşuyor. Müşterilerin cep telefonlarından saniyeler içerisinde e-ticaret sitesini bulması, ürün karşılaştırması yapıp ürün yorumlarını okuması ve en nihayetinde satın alma kararı vermesi anlık olarak gerçekleşiyor. E-ticaret sitesi sürekli satış yapmaya ve müşteriler her an alışveriş yapmaya meyilli oldukları için de e-ticarette avantajlar bitmiyor.
E Ticaretin İşletme Maliyetleri Nispeten Düşük
E-ticaret sitelerinin girişimciler için en önemli faydalarından birinin düşük bütçe ile yüksek kazanç elde etme imkanı sunması olduğu biliniyor. Fiziksel bir işletme açıldığında personel giderleri, kira, elektrik ve su gibi temel harcamalar söz konusuyken online mağaza açanlar birçok işletme giderinden muaf olabiliyor. Şirket kurulumu tamamlandıktan sonra girişimciler hazır e-ticaret yazılımları tercih edebiliyor ve ürünlerini hızla satmaya başlayabiliyor. E-ticarette işletmecilerin giderlerinin fiziksel işletme sahiplerine göre az olması ürün fiyatları üzerinde de etki yaratıyor. Girişimciler ürünleri piyasa fiyatından daha ucuz şekilde satabiliyor. Dolayısıyla e-ticaretin göreceli olarak düşük bütçe gerektirmesinden tüketiciler de kendi paylarını almış oluyor.
E Ticaret İle Ulusal Pazarı Hedeflemek Mümkün
E-ticaret siteleri girişimcilere büyük bir kitleye satış yapma imkanı sunuyor. Fiziki işletme açıldığında temel olarak dükkanın bulunduğu bölgede satış yapılabilme olasılığı oluyor, söz konusu e-ticaret siteleri olduğunda ise satış potansiyeli bir anda büyüyor. SEO, içerik pazarlaması, SEM, sosyal medya reklamları ve e-mail pazarlama gibi dijital pazarlama yöntemleri kullanıldığında markalar yerellikten ulusallığa ve hatta yurt dışına açılma fırsatı ile karşılaşabiliyor. E-ticaret girişimcilere daha geniş kitlelere erişme fırsatı sunarken tüketicilere de ürün çeşitliliğinden yararlanma imkanı tanıyor. Daha fazla ürün gören, e-ticaret sistemi sayesinde ürün karşılaştırması yapabilen ve farklı ödeme yöntemleri ile buluşturulan müşteriler yaşadıkları yer neresi olursa olsun istedikleri ürüne kolay bir şekilde ulaşıyor.
Avantaj; Çoklu ve Çapraz Satış İmkanı
E-ticaret sitelerinde birçok kategori altında ürün satışı
yapılıyor. Bir kategoriden ürün seçen müşterilere ilgilenebilecekleri düşünülen
yeni ürünler öneriliyor. Böylece müşteriler normalde satın almayı
düşünmedikleri ancak teknoloji sayesinde fark ettikleri ihtiyaçlarını satın
almaya karar veriyor. E-ticaretin bu avantajı girişimcilere çoklu ve çapraz
satış yapma avantajı sağlarken müşteriler de mağaza mağaza, dükkan dükkan gezip
zamanlarını harcamaktan kurtulabiliyor.
E-ticaretin avantajları genel olarak bu şekilde sayılabiliyor. Yine de toparlamamız gerekirse e-ticaretin müşterilere de girişimcilere de birçok fayda sağladığını söyleyebiliriz. Günümüzde zamansızlığın büyük bir sorun olarak değerlendirilmesi ile önem kazanan e-ticaret siteleri girişimcilerin daha az maliyetlerle iş sahibi olmasını, müşterilerinin yorumlarına online olarak da olsa anlık dönebilmesini, marka bilinirliğini arttırmasını, farklı kanallarda pazarlama yapmasını, müşteriye hızlı alışveriş deneyimi yaratmasını sağlıyor diyerek kısa bir özet verebiliriz.
E-Ticaretin Dezavantajları Nedir?
Bu kadar avantaja yoğunlaştıktan sonra “e-ticaretin dezavantajları nedir?” konu başlığına da değinmek istiyoruz.
Yüz Yüze İletişim Yok
E-ticaretin girişimciler için en büyük dezavantajlarından birinin yüz yüze sıcak satış olanakları sunmaması olduğunu söyleyebiliriz. Her ne kadar e-ticaret sitelerini kullanan müşterilerin yorumlarına online olarak yanıt verilebilse ve müşteri hizmetleri için özel personeller çalıştırılsa da sıcak iletişim kurulmadığı için ikna çabalarının yetersiz kaldığı durumlar olabiliyor.
Duygusal Kararlar E Ticarete Uzak
E-ticaret sitesinden alışveriş yapıldığında ürünler canlı canlı görülemiyor, ürünlere dokunulamıyor ve dolayısıyla müşteriler ürünlere karşı duygusal bir yaklaşım sergileyemiyor. Ürünü hissetmek satın alma kararlarında çok etkili olduğundan e-ticaret sisteminin sanallığı girişimcilerin bazı dezavantajlar yaşaması mümkün hale geliyor.
E Ticaret Sisteminde Yenilere Güven Yok
E-ticaret sektöründe güven artsa da sektöre yeni giren e-ticaret siteleri tüketicilerin soru işaretlerine maruz kalabiliyor. Ödeme güvenliği, kargo süreçleri, ürün hakkındaki bilgilerin doğruluğu gibi unsurlar sorgulandığında faaliyetlerine yeni başlayan e-ticaret sitelerinin özel çalışmalar yapmaları gereksinimi ortaya çıkıyor.
Rekabet Çok Yüksek
E-ticaret sektörünün en büyük dezavantajlarından biri de sektörel rekabetin yüksek olmasıdır. Geçmiş yıllarda birkaç e-ticaret sitesi pazardan büyük pasta dilimleri kapabilirken artık sektörden lokma koparmak dahi zorlanmıştır. E-ticaret sitesi kurmak, e-ticaret sitesini tanıtmak, reklam ve pazarlama çalışmalarının sürekliliğini sağlamak gibi konular girişimcilere ek maliyet yükü getirebilmektedir. Üstelik e-ticaret ürün fikirleri doğru saptanmadığında yatırımların tüm iş fikirlerinde olduğu gibi karşılıksız kalması da mümkündür.
Sonuç
Bizim hesabımıza göre avantajlar daha fazla. E ticaret yıllık ciro olarak büyümeye devam ediyor. Dünya ortalaması perakende sektörünün %9’u gibi. Biz dünya ortalamasından daha genç ve daha çok kredi kartı kullanan bir toplumuz. Biz de bu oran dünya ortalamasını aşacak gibi. Fakat e ticaret operasyonu içerisinde girişimcilerin gerekli önemi vermediği bazı noktalar var. Bu tip noktaların gözden kaçırılması e ticaretin avantajlarını silebiliyor. Doğru bir ürün, doğru bir pazarlama planı, doğru konumlandırılmış bir internet operasyonu ve sorunsuz kargo zincirini kurabilen herkes internette başarılı olabilir. E ticaret hala çok avantajlı.