Ekonomik koşulların giderek güçleşmesi sonucunda pek çok aile elde etmekte olduğu gelirle asgari geçim standartlarını sağlamakta bile zorlanıyor. Buna bağlı olarak ek iş bulup yeni bir gelir kapısı açmak isteyenlerin sayısında büyük bir artış gözlemleniyor. Özellikle aktif olarak çalışma hayatı içerisinde yer almayan ev hanımları aile bütçelerine katkıda bulunmak ve boş zamanlarını ekonomik kazanca çevirebilmek için evde yapabilecekleri farklı ek iş alternatiflerini değerlendiriyorlar. Kadınların evlerinde yapabilecekleri ve günlük olarak belirli bir zaman ayırarak aile bütçesine katkı sağlayacak kazancı elde edebilecekleri pek çok farklı iş alternatifi bulunuyor. Bu iş imkanları arasında en büyük yeri ise evlere ek iş veren firmaların sağladığı işler tutuyor.
Ev hanımlarının yapacakları ek iş olanaklarının giderek artmasında, işletmelerin iş gücünü yükseltmek ve işletme maliyetlerini düşürebilmek için işletmede fiziki personel çalıştırmaktansa aynı işleri evlerinde ek iş yapmak isteyenlere yaptırmayı tercih etmesinin de etkili olduğu biliniyor. Hali hazırda çalıştığı bir işi olanlar akşamları, hafta sonları ya da çalışma şekillerine göre boş oldukları zaman diliminde ek iş yapmak için bu fırsatlardan yararlanabiliyorlar. Aynı şekilde çalışma ihtiyacı duyan ancak bunu evden yapmayı tercih eden ev hanımları da bu işletmelerden iş alarak kendilerine bir gelir sağlama olanağı yaratabiliyorlar.
Evlere İş Gönderen Firmalar Ek İş Arayanlar İçin Pek Çok Farklı Fırsat Sağlıyor
Özellikle büyük şehirlerde fason firmalardan ya da fabrikalardan aldıkları işleri yapan ev hanımlarının sayısı giderek artıyor. Ankara, İzmir ve İstanbul başta olmak üzere pek çok büyük şehirdeki işletmeler evlerinde çalışmak isteyen kadınlara ek iş imkânı sağlıyorlar. Evlere ek iş veren firmaların büyük bir kısmı fason firmalardan oluşuyor. Kurumsal yönden çok gelişmemiş olan bu firmalar düşük maliyetli iş gücünü hedeflediklerinden de evden çalışan kişilere işlerini yaptırmayı tercih ediyorlar.
Büyük işletmelerin, fason firmaların ya da küçük esnafın evlere ek iş olarak vermeyi tercih ettikleri işlerin başında tekstil fabrikaları tarafından verilen evde iplik ayırma işi, boncuk atölyeleri tarafından verilen evde iplere boncuk dizme işi, fason giyim firmaları tarafından verilen elbiselere düğme dikme işi, küçük işletmeler tarafından verilen ütü ve yıkama işleri ile toptan nikah şekeri ve paketleme işleri geliyor.
Özellikle büyük işletmeler evlere ek iş verdikleri zaman oldukça seçici davranıyor ve verdikleri işlerin yapımında belirli standartların karşılanmasını talep ediyorlar. Bu tür işletmeler için en büyük öncelik eve gönderilen ürünlere yapılacak olan işlemin her ne olursa olsun özenli bir şekilde yapılması oluyor. İşletmeler ek iş verdikleri kişilerin yapabileceği adet kadar iş talebinde bulunmasına ve aldıkları işleri zamanında teslim etmelerine önem veriyorlar. Ayrıca evlere ek iş veren firmalar bu işi yapacak olan kişilerin sürekli yapabilecek olmalarını istiyorlar. Müsait olduğu zamanlarda kısıtlı sürelerle çalışma imkânı olan ev hanımlarındansa, bu işe evlerinde de olsa her gün belirli bir saat düzenli mesai ayırabilecek kişiler ile çalışmayı tercih ediyorlar. Bazı işletmeler de evlere teslimat yapmaktansa söz konusu ürünleri gelip kendisi alacak ve işletmeye getirip kendisi teslim edebilecek kişilerle çalışmayı talep edebiliyorlar.
Seramik Fabrikaları da Evlere Ek İş Veriyor
Ülkemiz genelinde faaliyet göstermekte olan bazı seramik fabrikaları, özellikle kalabalık ailelerdeki iş gücünden yararlanabilmek için evlere iş gönderme yolunu benimsiyorlar. Bu tür seramik fabrikaların evlere verdikleri işler genellikle küçük seramik temizleme işleri oluyor. Fabrikaların gönderdiği ürünler açık halde geliyor ve yapılması gereken iş tamamlandıktan sonra paketlenerek geri teslimatları yapılıyor. Gönderilen ürünlerin çoğu üzerlerine sır atılmamış halde oluyor. Ek iş olarak bu işi tercih eden ev hanımlarının tahta temizleme aletleri ile seramik ürünlerin kanallarında oluşan siyahlıkları temizlemeleri ve gerekli işlemler tamamlandıktan sonra firmaların satışına hazır hale getirmeleri gerekiyor. Ortalama bir hesap yapıldığı takdirde evde seramik temizleme ek işi yapan bir ev hanımının günlük 10 parça seramik temizleyebildiği biliniyor. Yine ortalama bir hesaplama ile bu kişinin günlük 30 TL, aylık olarak da 900 TL civarında ek gelir elde edebileceği öngörülüyor. Ancak bu rakamlara ulaşılabilmesi için günlük 8 saatten fazla bir çalışmanın gerekli olduğunu belirtmek istiyoruz. Tabii bu noktada el becerisi de devreye girebiliyor ve bu konuya yatkınlığı olan ev hanımları daha kısa sürede daha çok adette parça temizleyip daha yüksek gelir miktarlarına da ulaşabiliyorlar.
Fason Firmalar Evlere Ek İş Vererek İplik Temizletiyorlar
Tekstil alanında faaliyet göstermekte olan bazı firmalar diktikleri ürünlerin kenarlarında oluşan ipliklerin temizlenmesi işini, ek iş olarak evde çalışan kadınlara verebiliyorlar. Bu işletmeler ile anlaşan kadınlar, toptan çuvallar ile getirilen giyim ürünlerini teslim alıyorlar. Firmanın belirttiği bölgelerde oluşan iplik atıklarını makaslarla keserek temizliyorlar. Firmaların ürettikleri giyim ürünlerini ipliklerini temizlemeden tüketicilerin beğenisine sunması mümkün olamayacağından iplik temizleme işi devamlılığı garanti olan ek işler arasında yer alıyor. Ancak bu işi yapan kişilerin çok özenli davranması, verilen ürünlerin belirtilen alanları dışında herhangi bir kesiğe ya da hasara yol açmadan işlerini tamamlamaları gerekiyor. Firmaların dikerek hazırladığı tüm giyim ürünlerin yanı sora genellikle şapka, eldiven, yün çorap, bere ve atkı gibi ürünlerin ipliklerinin temizlenmesi için de evlere ek iş verildiği biliniyor.
Evlere Verilen Ek İşler Arasında Paketleme İşleri De Yer Alıyor
Ek iş yapıp aile bütçesine katkı sağlamak isteyen ev hanımlarının en sık yaptığı işlerin başında paketleme işleri geliyor. Paketleme departmanları fabrikalardaki işlerin son aşamasını oluşturuyor ve paketleme departmanından çıkan ürünler artık müşterilere sunulmaya başlıyor. Fason firmalar ise stoklarında ürün olmakla birlikte paketleme işlerini yetiştirememeleri durumunda bu işi yapacak yeni eleman alıp maliyetlerini artırmaktansa evlere ek iş vermeyi tercih ediyorlar.
Firmalar tarafından evlere en çok verilen paketleme işleri ise şu şekilde sıralanabiliyor:
- Hediyelik eşya ürünleri: Kalem, nikah şekeri, küçük elektronik ürünler, el örgüsü ürünler, saatler, tespih, kına, cüzdan ve yapma çiçekler
- Tshirt, pijama ve şapka ağırlıklı olmak üzere her çeşit giyim ürünleri
- Badem, fındık, leblebi gibi kuru yemiş çeşitleri
- Şekerleme çeşitleri
Bunların yanı sıra evde ek iş yapmak isteyen ev hanımlarına yemek yapma, hediyelik eşya birleştirme, nakış – dikiş gibi iş imkanları sağlayan firmaların da olduğu biliniyor.
Sabun Paketleme İşi Veren Firmalardan Ek İş Alabilirsiniz
Sabunlar bir süredir esas amaçları olan temizliğin dışında sebeplerle de üretiliyor ve satın alınıyor. Özellikle dekoratif amaçlı olarak kokulu sabunlara gösterilen talepte büyük bir artış olduğu görülebiliyor. Bunun sonucunda ek iş yaparak gelir elde etmek isteyen ev hanımları, son dönemin popüler iş fırsatlarından olan evde sabun paketleme işini de seçeneklerinin arasına alarak değerlendirebiliyorlar. Sabun paketleme işi oldukça hızlı bir şekilde yapılabiliyor ve bu işi yapabilmek için ekstra bir beceriye sahip olunması gerekmiyor. Bu nedenle evde ek iş yapmak isteyen pek çok ev hanımının ilk tercihi evde sabun paketleme işi yapmak oluyor. İster temizlik ister aksesuar amaçlı olarak sabun üretimi yapan firmalar da ürettikleri sabunların paketlenmesi işi için ayrı personel çalıştırmaktansa ek iş olarak evlere verme yoluyla maliyetlerini azaltma yoluna gidiyorlar. Sabun üreten işletmeler evlere ek iş verdikleri zaman genellikle 10.000 – 20.000 civarında sabun gönderiyorlar. Ve bu sabunların bazen altışar bazen de on ikişer olacak şekilde paketlere yerleştirilmelerini istiyorlar. Yeni başlayan bir kişinin evde sabun paketleme işinden aylık olarak 700 TL civarında gelir elde edebileceği öngörülmekte birlikte sabun paketleme işinde bir süre sonra hız kazanıldığını ve buna bağlı olarak elde edilen aylık gelir miktarında artış olduğunu da belirtmek istiyoruz. Evde sabun paketleme işi yapmak isteyenlerin internet siteleri aracılığı ile bu konuda ihtiyacı olan firmaları takip etmelerini ya da büyük sabun üreticisi firmalara ulaşarak doğrudan iletişim kurmalarını öneriyoruz.
Kına Paketleme ve Davetiye İşi Yaz Aylarında Yoğunlaşıyor
Evlilikten önce yapılan kına gecesi geleneği ülkemizde hala büyük bir çoğunluk tarafından uygulanıyor. İçerik olarak biraz daha değiştiği ve kına gecelerinin modernize edildiği bilinse de kına gecelerinde misafirlere kına dağıtılmaya devam ediliyor. Kınaların paketlenmesi pek çok firma için bir iş yükü olarak görülebildiğinden kına satan iş yerleri bu konudaki ihtiyaçlarını evlere kına paketleme işi vererek gideriyorlar. Kına paketleme işi diğer paketleme işlerine göre biraz daha az gelir sağlamakla birlikte günde 4 – 5 saatlik çalışma ile aylık 600 – 700 TL gelir elde edilebiliyor. Evde kına paketleme işi yapmak isteyenler internet üzerinden bu alandaki iş ilanlarını takip etmelerinin yanı sıra hemen her şehirde bulunan kına satan iş yerleri ile iletişim kurmayı da tercih edebiliyorlar.
Günümüzde çok çeşitli davetiyeler toplu olarak hızlı bir şekilde basılsa da bu davetiyelerin katlanması ve zarflara konulması işleri insan eli ile yapılmaya devam ediyor. Bu nedenle davetiye işi yapan firmalar evlere ek iş olarak belirli sayıda davetiye veriyorlar. Ve davetiyenin zarfın şekline göre katlanıp yerleştirilmesini istiyorlar. Bu işten kazanılabilecek olan ücret davetiye sayısına göre belirleniyor. 1000 davetiye için ortalama 30 – 35 TL civarında bir ödeme yapıldığı biliniyor. Kimi ev hanımları davetiye katlama işini grup olarak yapmayı da tercih edebiliyorlar.
Evde Ek İş Arayanlar Kürdan veya Mandal Paketleme İşi De Yapabiliyor
Kürdanlar eskiden tek bir büyük paket içerisinde gönderiliyordu. Ancak daha sonra hijyenik nedenlerde kürdanların paketlenmesi zorunluluğu getirildi. Bu değişiklik sonucunda firmaların personel istihdam etmektense evlere ek iş verme yolunu seçmesi dolayısıyla ev hanımlarının yapabileceği ek işler arasında kürdan paketleme işi de bulunuyor. Evde kürdan paketleme işi yapmak isteyen ev hanımları yaşadıkları yerde bulunan ve kürdan imalatı yapan işletmeler ile iletişime geçerek kürdan paketleme işi alabiliyorlar.
Mandal üretimi yapan şirketler bu işi artık seri üretimi sağlayan makineler ile yapıyorlar. Ancak paketleme söz konusu olduğunda yine iş insan gücüne kalıyor. Mandal imalatı yapan işletmeler de bu noktada evlere mandal paketleme işi veriyorlar. Verdikleri mandalların altılı, on ikili ya da yirmi dörtlü olacak şekilde paketlenmesini istiyorlar. Bu işi yaparak aylık ortalama 600 TL civarı bir gelir elde edilebildiği biliniyor.
Ek İş Nasıl Bulunur?
Kargo teslimatı yolu ile evlere ek iş veren firmaların ilanları son dönemlerde sosyal medya platformlarında sıklıkla yer alıyor. Özellikle Facebook ve Instagram kullanıcıları bu ilanlar ile daha çok karşı karşıya kalıyorlar. Büyük firmaların bu amaca yönelik olarak sosyal medya hesaplarından yayınladıkları ilanlara ise oldukça yüksek sayılarda başvuru olduğu biliniyor.
Evde ek iş yapmak isteyen kişiler aksesuar, çiçek, takı, ofis malzemeleri, hac malzemeleri, mum, sabun, davetiye, hediyelik, tespih, nişan ve düğün malzemeleri üreten ve paketleme ihtiyacı duyabilecek olan firmalara bizzat giderek ya da telefon ile ulaşmayı tercih edebiliyorlar.
Bunun yanı sıra özellikle bu konulardaki bilgilerin yer aldığı kimi internet siteleri de ek iş arayanlar ile ek iş verenlerin bir araya gelmesini sağlayabiliyor. Bu tarz sitelerde genellikle yorum kısımlarına iletişim bilgilerinin bırakılması isteniyor. Ancak bu tarz sitelerde yorum kısmına bırakılan bilgilerin herkes tarafından görülebilmesinden dolayı güvenlik nedeni ile iletişim aracı olarak telefon numarası yerine e-mail adresi bırakmanızı tavsiye ediyoruz.
İŞKUR Ek İş Yapmak İsteyen Bayanlar ile Ek İş Veren Firmalar Arasında Köprü Oluyor
İŞKUR bir süre önce ev kadınlarına yönelik olarak evde paketleme projesi başlatmıştı. Bu proje ile hem ev kadınların çalışma hayatına kazandırılmasının hem de aile ekonomilerine katkıda bulunmalarının sağlanmasının kurumun öncelikli hedefi olduğu biliniyor. Proje kapsamında görev alan ev hanımları evlerinde bitki çayı, nikah şekeri ve sabun paketleme, kulak çubuğu ambalajlama, poşet katlama ve tel toka kutulama gibi işleri yapabiliyor ve yaptıkları iş başı para kazanabiliyorlar.
Kurumun başlattığı evde paketleme projesi kapsamındaki iş olanaklarından yararlanmak isteyen kadınların ilgili ilanın yayınlanmasının ardından kendilerine en yakın lokasyondaki İŞKUR şubesine gidip İŞKUR evde ek iş başvuru formunu doldurmaları ile başvuru süreci başlatılıyor. Kurum tarafından talep edilen formun doldurulması sırasında başvuruda bulunan ev hanımının eğitim, sertifika ve meslek bilgileri İŞKUR meslek danışmanı tarafından kayıt ediliyor, kendisi ile iletişim kurulabilmesi için cep telefonu ve diğer iletişim bilgileri alınıyor. Bu proje kapsamında İŞKUR’a başvuruda bulunan tüm ev hanımlarının bilgileri kurum tarafından bir havuzda toplanıyor. Firmalardan gelen ve sisteme giren iş bilgileri de havuzdaki başvurular arasından uygun niteliklere sahip olan adaylar ile otomatik olarak eşleştiriliyor. Uygun bulunan başvuru sahibi ev hanımlarına SMS yolu ile bilgilendirme yapılıyor. Proje kapsamına alınan ev hanımları böylece yaptıkları iş başına para kazanmaya başlıyorlar. Evde paketleme projesi kapsamında yapılabilecek işler arasında pek çok farklı alternatif bulunuyor. Cetvel seti hazırlama, peçete halkası yapma, mandal montajı, takı tasarımı, tırnak kutulama, küpe arkası takma ve gömlek yakası dikme gibi işlerin firmalar tarafından en çok verilen işler arasında bulunduğu biliniyor. İŞKUR tarafından kadınların gelir elde etmelerine yönelik olarak uygulanmaya başlayan proje kapsamında yer alan iş olanaklarından faydalanan ev hanımlarının günde 4 – 5 saat çalıştıkları takdirde aylık 600 TL ile 800 TL arasında bir gelir elde edebileceği tahmin ediliyor. Bu konu hakkında daha fazla bilgi almak isteyenler Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) web sitesini ziyaret ederek ya da hafta içi mesai saatlerinde Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Bölge Müdürlükleri’ne şahsen giderek de detaylı bilgi edinebiliyorlar.